Kaupunki

HS:n lukijat kertovat, millaista on köyhän elämä: ”Kun lapsi kasvoi toppatakistaan, en voinut koko talvena ostaa rintaliivejä”

HS:n köyhyyskyselyyn tulleet vastaukset voi tiivistää vaikka näin: yksinäisyys, kitkuttelu, nälkä, epävarmuus, epätoivo – ja joskus harvoin vielä toivo.

Huolimylly. Siinä yksi osuva sana, jolla ihminen kuvasi köyhyyttään.

Köyhyydestä puhuvat yleensä muut kuin köyhät itse. HS pyysi siksi lokakuun puolivälissä ihmisiä kertomaan elämästään: miten he selviytyvät köyhinä pääkaupunkiseudulla. Kokosimme yhteen kuusi keskeistä teemaa, joita teksteistä nousi.

Lainaukset ovat meille lähetetyistä teksteistä ja eri henkilöiltä. Emme käytä nimiä, koska tämä oli useimpien toive.

Yksinäisyys

”Koteloelämää”. Moni muukin kuin tätä sanaa köyhyydestä käyttänyt kuvasi suhteensa muihin muuttuneen.

Monet tavat viettää aikaa yhdessä maksavat. Kun kahvikuppiin tai bussilippuun ei ole varaa, osa keksi tekosyitä välttääkseen ystävän tapaamista.

”Köyhyys on luopumista normaaleina pidetyistä asioista. Kun on sukulaisen syntymäpäivät, täytyy teeskennellä sairasta, koska ei ole rahaa osallistua.”

”Köyhyyttä on joutunut peittelemään, koska eihän köyhän uskota olevan muutenkaan kyvykäs.”

Toiset kuvasivat välien huonontuneen vähitellen, koska he olivat joutuneet pyytämään läheisiltään jatkuvasti apua.

”Köyhyys on sitä, että kaikki alkavat karttaa sinua. ’Köyhä sukulainen’ on tuttu jo Jane Austenin romaaneista ; meitä on aina ollut.”

”Eihän tätä voi piilottaa, jos ei halua kaikista erkaantua. Välillä tekisi mieli. Hävettää kun läheiset tarjoavat ruokaa ja rahaa. Ei pysty kieltäytymään, koska tietää, ettei vaan pärjää.”

Osasta tuntui, että muut ihmiset eivät elä edes samassa todellisuudessa. Tuttavat puhuvat lomamatkoista, kun pienituloinen työssäkäyvä tietää, että lomaa ei ole edes varaa pitää. Kokoaikaiset työkaverit narisevat rahapulastaan ja osa-aikainen toivoo, etteivät he huomaisi reikiä kaikissa hänen t-paidoissaan työpaidan alla.

”Tarhasta tulleet kehotukset kuravaatteisiin suututtavat välillä, jos ei juuri sillä hetkellä ole varaa niihin eikä ole löytynyt todella halvalla mistään. Pääasiassa lapsemme tulevat ensin ja heidän vaatteensa pidetään ajantasaisina vuodenajan mukaan, mutta monenlaisiin erilaisiin vaatteisiin eri keleille meillä ei vaan ole varaa. Tätä ei viitsisi selittää jokaiselle.”

Kitkuttaminen

Yksi kuvaili köyhän menoja kolmella sanalla: pakko, minimi ja ei.

Pakko tarkoittaa vaikka vuokraa. Minimiin kuuluvat ruuan, saippuan ja lääkkeiden kaltaiset välttämättömyydet, joista niistäkin tingitään. Kaikki muu on osastoa ”ei”.

”Poissuljettuja ovat harrastukset, huvit, matkat, teatterit, lukuisat palvelut. Leipäjonossa ja kirkossa käynti ovat sallittuja, samoin kirjasto. Erilaiset ilmaiset tapahtumat ovat myös suositeltavia, varsinkin jos on ilmainen soppatarjoilu.”

”Jos sorrut kuppiin kahvia, ei ole kissalle ruokaa.”

Huveista kieltäytyminen on helppoa hetken, ei vuosia. Ajan myötä välttämättömätkin hankinnat kasautuvat, vaikka miten etsisi käytettyä ja kunnostaisi vanhaa. Pelivaraa ei ole.

”Kun lapsi kasvoi toppatakistaan, en koko talvena voinut ostaa uusia rintaliivejä. Minulla oli vain yhdet liian suuret liivit olemassa. Ratkaisin ongelman tunkemalla sukkia liiveihin. Kun sitten toppatakki oli maksettu osissa, niin eikös siinä kohtaa lapsen sisäliikuntakengät olleet jääneet pieneksi.”

”Tukkaa en leikannut kolmeen vuoteen. Yhtään meikkiä en ostanut, kasvot pesin saippualla ja käytin niveaa. Ulkoinen olemus ei euron käytettyjen vaatemyyntien vuoksi kärsinyt niin paljon kuin luulisi, mutta koin itsessäni olevan köyhän tuoksun.”

Yksi kirjoittaja arveli, että nuukailusta huolimatta moni köyhä lopulta maksaa hankinnoista rikasta enemmän.

”Joudut turvautumaan osamaksuihin ja luottoon, koska käteisellä et pysty koskaan ostamaan mitään isompaa, esimerkiksi pölynimuria. ”

Nälkä

Osassa tekstejä puute oli vielä syvempää. Osa joutui nipistämään lääkkeistä tai vaikka lämmityksestä. Ruuan kohdalla tavat selvitä erosivat toisistaan.

”Ruoassa pitää olla mahdollisimman paljon energiaa, niin sitä ei tarvitse syödä paljon, enkä tarvitse leipää tai välipalaa. Ruoka koostuu hyvin pitkälti samoista raaka-aineista: porkkana, kaali, makaroni, pavut, linssit. Ostan tarjouksesta kesäkurpitsaa ja paprikaa, muuten en.”

”Joka päivä ruokana kaupan halvinta lihapullakastiketta ja makaronia, 30 prosentin ale-leipää ja pelkkää haaveilua normaalin ihmisen normaalielämästä. ”

”Olen viettänyt useita viikonloppuja oikeasti nälässä, siis tuntien nälkää niin paljon, etten pysty ajattelemaan mitään muuta. Yhä joudun säännöstelemään syömistäni, enkä saa oikeastaan minään päivänä ruokaa kylläisyyteen asti. Onneksi siihen tottuu.”

Epävarmuus

Yksi kuvasi köyhyyttä elämiseksi jatkuvassa hälytystilassa. Moni puhui pelosta. Vielä nyt jotenkin selvitään, mutta entä jos sairastuu, ainoa talvitakki repeää tai lapsen polkupyörä varastetaan?

Osalla epävarmuus johtui viranomaisten päätöksistä. Pienikin muutos tilanteessa saattoi johtaa siihen, että tuet maksettiin myöhässä tai katkesivat kokonaan.

”Olen syyskuusta asti ollut (taas) työtön. Olen tänä aikana tehnyt pari keikkapäivää työssä. Keikkapäivistä on saatava palkkatodistus, ennen kuin soviteltua ansiopäivärahaa voidaan maksaa. Olen ollut syyskuusta saakka ilman säännöllisiä tuloja. ”

”Kun olet köyhä, sinulle voi sanoa ihan mitä vain. Vaikka keskenään ristiriidassa olevia ohjeita, joiden tarkoituksena ilmeisesti on vain sinun kampittamisesi.”

”Olen ollut useampia vuosia lääkärin määräämällä sairaslomalla mielenterveysongelmien vuoksi, mutta Kelan mukaan olen työkykyinen. Olen opiskelija, mutta opintotukea en saa, koska en ole saanut kokoon riittävää määrää opintopisteitä sairauksieni vuoksi”, kertoi eräs pienipalkkaisen puolison elättämä.

Suurinta epävarmuutta kokivat pahasti velkaantuneet ja pitkään toimeentulotukea saaneet. Toimeentulotukea kun voi leikata mikä tahansa tulo tai omaisuus, siis jopa perinnöksi saatu osuus myyntikelvottomasta kesämökistä tai lapsen syntymäpäivälahjaksi saama raha.

”Masentavinta oli, kun jouduin liikenneonnettomuuteen ja sain lähes kymppitonnin korvaukset. Sosiaalivirasto peri ne

Epätoivo

”Olen köyhän perheen köyhä lapsi, josta kasvoi köyhä aikuinen”, määritteli itsensä eräs kirjoittaja, vaikka elämään oli mahtunut menestystäkin. Osa piti köyhyyden vaikutusta identiteettiinsä pysyvänä.

”Olen sisäisesti aina köyhä. Se on kuin krooninen sairaus, mikä sitoo.”

Moni oli huolissaan lastensa tulevaisuudesta.

Syvintä epätoivoa koettiin, jos köyhyys oli jatkunut kauan tai se oli vain yksi voitettavista vaikeuksista. Ulospääsytieksi koettiin parhaimmillaan työkyvyttömyyseläke, pahimmillaan kuolema.

”Köyhyydestä ei nousta laittamalla rahaa sivuun. Säästäähän ei saa, ei voi. Köyhyydestä ei nousta opiskelemalla, koska köyhä ei voi elää opiskelujen aikana. Köyhyydestä ei nousta tekemällä pikku pätkiä töitä, koska silloin vaarantuu perustoimeentulo. Köyhyydestä ei nousta...ei, kun se on jatkunut liian pitkään.”

”Kuulun ensimmäiseen sukupolveen, joka on työtön koko aikuisikänsä. Köyhille tarjotaan risusavottaa, mutta 26 vuoden köyhyyden jälkeen minua kiinnostaa tasan yksi asia, ja se on raha. Jos palkkaa ei tule, niin voitte pitää terapianne”, kertoo 90-luvun lamassa työttömäksi jäänyt.

”Olen pärjännyt vähällä niin kauan kun olin terve. Köyhyys ja sairaus sen sijaan on todella vaikea yhtälö. Kun rahaa ei ole, elämä invalidisoituu sairauden myötä todella vakavasti.”

Pienessä vähemmistössä teksteistä kuvattiin raivoa yhteiskuntaa kohtaan.

”Pitäisikö itsekin varastaa, kun kerran rikkaatkin varastavat meiltä?”

Toivo

Entä ilo, onko se köyhälle mahdollista? Teksteistä päätellen on vähemmistölle.

Osalle meneillään oleva köyhä vaihe elämässä on tullut jonkin vielä vaikeamman asian jälkeen. Kirjoittaja iloitsee vaikka siitä, että on elänyt vuoden päihteettä eikä niin piittaa pienistä tuloistaan.

Muutama yli sadasta sanoi itse valinneensa köyhyyden, siis esimerkiksi opiskelemalla vähän tuottavan mutta mielekkään työn. Hieman useampi näki nuukailussa ympäristön tai elämän laadun kannalta hyvääkin. Joku kertoi nauttivansa luovuudestaan ja kekseliäisyydestään, vaikka ne olivatkin selviytymisen kannalta pakko.

”Puuhailuni pitää minut oikealla polulla. Se auttaa työntämään seinät takaisin paikoilleen, kun ne lähestyvät olkapäitäni. Se antaa muuta ajattelemisen aihetta kuin puuttuva raha.”

”Olen tietoisesti yrittänyt irtautua siitä ajatuksesta, että minun pitäisi olla jotain tiettyä, vaikka en siihen kykene. Yritän etsiä hyviä asioita elämääni jostain muualta kuin materiasta ja muiden hyväksynnästä.”

Yleisin syy toivoon oli, että elämässä oli tapahtumassa jokin muutos.

”Viime kesänä käytin paljon aikaa miettiäkseni sitä, miten onnistuisin omassa elämässäni. Löysin pari uutta tapaa lähestyä ja tällä hetkellä tuntuu olevan aivan toinen vaihde, vaikka velat tulevat haittaamaan elämääni vielä kohtuullisen pitkään”

”Vaikka köyhyys on ahdistavaa, elän onnellisesti, koska voin ajatella tätä väliaikaisena. Jos säästän kaikessa, voin lähteä kesällä reissuun tai ostaa aidon villapaidan”, kertoi opiskelija.

Muutama kirjoittaja piti arvokkaana sitä, miten köyhyys oli muuttanut omaa tapaa katsella yhteiskuntaa.

”Olen aina ollut empaattinen, mutta muista ihmisistä välittäminen ja halu auttaa on edelleen lisääntynyt ja vahvistunut.”

Tutkija: Köyhyyden ydin on sinnittely

”Sinnittely on suomalaisten köyhien elämäntavan ydintä ja jatkuva niukkuus sen keskeisin rasite”, kommentoi sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari tarinoita köyhyydestä.

Saari luki HS:n pyynnöstä läpi toimitukseen lähetetyt tekstit ja tiivisti niiden keskeisintä sanomaa. Hän arveli, että ne kertovat 2010-luvun niukkuudesta hyvin samaan tapaan kuin tutkimustietokin. Vain yhtä lukijoiden teksteissä on vielä vähemmän kuin Saaren tutkimuksissa esimerkiksi leipäjonoista: tulevaisuudenuskoa.

Saaresta tekstit paljastavat joitakin sosiaaliturvan heikkouksia. Kannustinloukkuja on. Ne liittyvät etenkin ylivelkaantumiseen, ei niinkään palkan ja etuuksien väliseen suhteeseen. Mikä tahansa elämäntilanteen muutos sotkee etuuksien myönnöt ja aiheuttaa katkoja ja takaisinperintöjä.

Toimeentulotuki on suunniteltu lyhytaikaiseksi etuudeksi, mutta yhä usemmat valuvat sen varaan pitkäksi ajaksi. Tuki ei kuitenkaan kata elämään liittyvää kulumista, oli kyse tavaroista tai ihmisestä itsestään. Saari pitää kohtuuttomana sitäkin, että toimeentulotuen pitkäaikainen nauttiminen edellyttää tavallisesti omaisuuden myyntiä asuntoa myöten: ylivelkaantuneen on vaikea saada nykymarkkinoilta tilalle vuokra-asuntoa.

”Kuvauksissa tulee myös selvästi esiin se, että suomalainen yksilöllisiin oikeuksiin ja velvollisuuksiin perustuva sosiaaliturva ei toimi lainsäännön hengen mukaisesti haavoittuvassa asemassa olevilla ryhmillä. Käytännössä he joutuvat tukeutumaan joko omaisiinsa ja ystäviinsä tai elämään puolisonsa tuloilla.”

Saari sanoo, että jatkuva niukkuus syö toimintakykyä. ”Väliin on hämmästyttävää, kuinka paljon ihmiset jaksavat kantaa ja siitä huolimatta toimia.”

Näin kysely tehtiin

 HS:n kyselyyn köyhyydestä pystyi vastaamaan verkkolomakkeella tai sähköpostitse. Vastauksia tuli 130. Suurin osa käsitteli ihmisten omia kokemuksia, parikymmentä oli muita viestejä.

 Köyhyys jätettiin kyselyssä ihmisten itsensä määriteltäväksi. Tilastokeskus pitää pienituloisena ihmistä, joka ansaitsee noin 60 prosenttia mediaanituloista – eli kuukausitulot jäävät alle 1 200 euron.

 Vastaajissa oli hyvin monenlaisissa tilanteissa eläviä ihmisiä: siis esimerkiksi opiskelijoita, eläkeläisiä, kuntoutustuella eläviä, työttömiä, vakavasti sairaita. Joukossa oli myös työssäkäyviä, joiden saama palkka oli hyvin pieni tai työsuhteet lyhyitä tai osa-aikaisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Köyhyys
 • Sosiaalipolitiikka
 • Sosiaaliturva
 • Työ
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset: ”Tämä on šokki, unelmani on murskana”

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  8. 8

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  9. 9

   EU tekee paljon terroristien estämiseksi – mutta avoimet rajat ja kehno tiedonkulku ovat hyödyttäneet pahantekijöitä

  10. 10

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Androidin ylivalta älypuhelinten käyttöjärjestelmissä jatkoi kasvuaan – Samsung jyllää ja kiinalaisvalmistajat huohottavat Applen niskaan
  3. Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”
  4. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset: ”Tämä on šokki, unelmani on murskana”
  5. EU tekee paljon terroristien estämiseksi – mutta avoimet rajat ja kehno tiedonkulku ovat hyödyttäneet pahantekijöitä
  6. Pääministeri Sipilä: Suomi siirtyy nyt saneerauksesta kehittämisvaiheeseen – hallituksen pöydällä ovat nyt työelämän muutos, perustulo, sosiaaliturvan uudistus ja eriarvoistumisen ehkäisy
  7. Poliisi epäilee: 19-vuotias tehtaili verkkohyökkäyksiä Salon kaupunkia vastaan, aiheutti satojentuhansien eurojen vahingot
  8. ”Tulos tai ulos”, Juha Sipilä lupasi – mutta pääministerin puheissa on ristiriita
  9. Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson
  10. Poliisi toteuttaa ”nopeusvalvontamaratonin” keskiviikkona: – Kaikki kamerat päällä samaan aikaan
  11. Tupakka-askin kallistuminen edes dollarilla tekee lopettamisesta 20 prosenttia todennäköisempää
  12. Näytä lisää