Kaupunki

Uusi Guggenheim-esitys on yllätys päättäjille – Pajamäki: ”En halua, vaikka se olisi ilmainen”, Männistö: ”Hienoa, että esitys on valmis”

Guggenheim-säätiön uusin esitys museon rakentamisesta tuli kaupungin keskeisille päättäjille jokseenkin yllätyksenä.

Guggenheim-säätiön uusin esitys museon rakentamisesta Helsinkiin tuli kaupungin keskeisille päättäjille jokseenkin puun takaa.

Sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd) esittelee sen kaupunginhallitukselle ensi maanantaina. Tiedotustilaisuus asiasta on jo torstaina aamulla.

Suurimman puolueen valtuustoryhmän kokoomuksen puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Lasse Männistö tiesi kyllä, että esitys on tulossa, mutta millainen, sitä hän ei tiedä vieläkään.

”Tiedossa oli, että säätiö valmistelee uutta esitystä. Sisällöllisesti ei ole yksityiskohdista tietoa”, Männistö sanoi keskiviikkona iltapäivällä.

Valtio ilmoitti taannoin, ettei se lähde rahoittamaan Guggenheim-museota. Se tarkoittaa isoa lovea rahoitukseen. Helsingin poliitikot eivät ole olleet myötämielisiä lisärahoitukseen kaupungilta.

”Selväähän on, että jonkinlainen rahoitusmalli siellä on kehitetty, kun valtion osuus jäi pois. Mutta en halua kommentoida mallia, johon en ole perehtynyt”, Männistö sanoi.

Helsingin kolmen suurimman puolueen kokoomuksen, vihreiden ja Sdp:n kanta tuntuu olevan se, että kaupungin osuus on sama, joka se oli mallissa, jossa osa rahoituksesta olisi tullut valtiolta.

”Nyt on ilmeisesti löydetty uusia rahoituselementtejä. Hienoa, että Guggenheim-säätiö on saanut esityksensä valmiiksi. Nyt siihen voidaan perehtyä, jonka jälkeen alkaa julkinen keskustelu, ja sitten voidaan tehdä päätöksiä.”

”Pikkuisen tuli puun takaa. [Ritva] Viljanen on kertonut kaupunginhallitukselle, että jotakin mallia yritetään etsiä”, vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallitusjäsen Otso Kivekäs sanoi keskiviikkona.

Mallia alettiin rakentaa ilmeisesti valtion mahdollisen rahoituksen pudottua pois pelistä. Myöskään Kivekkäällä ei ole tietoa esityksen sisällöstä.

”Nyt on hyvä, että saadaan esitys julki, sen jälkeen siitä voidaan keskustella ja pohtia, miten siihen pitää suhtautua”, Kivekäs muotoili.

”Saahan tänne museoita rakentaa. Ja onhan se hyvä, että siihen on kiinnostusta. Milloinkas se Amos Andersson valmistuukaan?”

Vihreissä päätettiin pari vuotta sitten kriteerit, joiden täyttyessä puolue voisi olla mukana kannattamassa hanketta. Kriteerit eivät ole muuttuneet.

”Täytyy katsoa taloudelliset ehdot. Se, miten hankkeesta saadaan kannatettava. Mikä on riskikerroin? Mikä on kustannustaso? Entä jos kävijämäärät eivät vastaakaan ennusteita? Katsomme nyt tulevaa esitystä ja vertaamme, ollaanko siinä lähellä vai kaukana omastamme.”

Kivekkään mukaan Guggenheim-hanke voi olla järkevä vain, jos samalla vahvistetaan omaa kulttuurikenttää. Niin tehtiin esimerkiksi Bilbaossa.

”Ensin oltiin sulkemassa Helsingin taidemuseota, mikä oli ihan älytön idea. Nyt sitä ajatusta ei ole enää onneksi ollut mukana. Jos tehdään Guggenheim, sitten pitää tehdä muutakin.”

Sosialidemokraattisen valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Osku Pajamäki on kolmen suurimman puolueen edustajista kriittisin. Hän painottaa, että näkemykset ovat hänen omiaan, eivät demariryhmän.

”En tiedä siitä mitään. Olin kuullut vain, että jotain valmistellaan. [Ritva] Viljanen kertoo ilmeisesti siitä tänään valtuustoryhmille ja huomenna esitys on julkinen. Kukaan ei tiedä siitä mitään tarkempaa tällä hetkellä”, Pajamäki sanoi.

Pajamäki muistuttaa, että Guggenheimin kaltainen hanke on ennen kaikkea elinkeinopoliittinen: ”Helsinki haluaa turisteja, ja Guggenheim-säätiö haluaa rahaa.”

Julkisuudessa esitettyä ajatusta siitä, että Helsingillä pitäisi olla majakka, ja että se olisi Guggenheim-museo, Pajamäki kummastelee.

”Olen niin helsinkiläinen, että en millään hinnalla halua, että Guggenheim on Helsingin majakka. Että meidän majakka olisi jokin franchising, mä en halua sitä, vaikka se olisi ilmainen”, Pajamäki paukutti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Helsinki
 • Kunnallispolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty on Abderrahman Mechkah – poliisi oli saanut vihjeen miehen radikalisoitumisesta, ei ollut Supon kohdehenkilö

  2. 2

   Sukellusvenemies sanoo kadonneen ruotsalaistoimittajan kuolleen onnettomuudessa ja ”haudanneensa hänet mereen”, kertoo Tanskan poliisi

  3. 3

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  4. 4

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  5. 5

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  6. 6

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  7. 7

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  8. 8

   Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa

  9. 9

   Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

  10. 10

   Onko luonnonkosmetiikka terveellisempää kuin tavallinen? Professori epäilee: ”Molemmissa on sama ongelma”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  3. 3

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  4. 4

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  5. 5

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  8. 8

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  9. 9

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  10. 10

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää