Kaupunki

Helsinki puntaroi Guggenheimia – Perussuomalaiset: ”Lattioilla nököttävien esineiden pällistely” ei ole tarpeista tärkein

Helsingin suurista puolueista kokoomus ja vihreät näkevät uudessa Guggenheim-ehdotuksessa myönteistä. Sdp:n mukaan muutokset ovat ”silmänlumetta”.

Helsingin suurimpien poliittisten ryhmien kaupunginvaltuutetut olivat torstaina aamupäivällä ehtineet pintapuolisesti tutustua aamulla esiteltyyn uusimpaan malliin Guggenheim-museon rakentamiseksi Helsinkiin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) ja valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Otso Kivekäs (vihr) näkivät esityksessä Helsingin kannalta myönteisiä muutoksia. Sen sijaan demarien kaupunginhallituksen varajäsen Kaarin Taipale (sd) piti uutta esitystä lähinnä silmänlumeena.

”Se on vain paketoitu hienommin”, Taipale kommentoi tuoreeltaan torstaina.

Taipale on profiloitunut Guggenheim-hankkeen vastustajana. Hän ei näe museota sen enempää taidepoliittisesti kuin taloudellisesti kannattavana Helsingille. Onko Guggenheim demarille ideologisesti vaikea?

”Ei todellakaan. Olen asunut New Yorkissa ja käynyt Guggenheim-museossa. Helsinki ansaitsisi jotakin parempaa. Guggenheim on vanhanaikainen”, Taipale sanoi.

”Hieno rantatontti tärvätään talolla ja bulevardilla, joka ei kuulu siihen.”

Edellisessä vuoden 2012 ehdotuksessa Helsingin osuus valmiin museorakennuksen omistuksesta olisi ollut 60 prosenttia. Tätä kritisoitiin laajasti. Nyt 84 prosenttiin nostettu omistus ei tee Taipaleeseen vaikutusta:

”Onko sillä merkitystä, jos mikään muu ei muutu?”

Kokoomuksen Tatu Rauhamäki ja vihreiden Otso Kivekäs sen sijaan näkevät muutosta, vaikka hekin olivat torstaina aamupäivällä ehtineet tutustua esitykseen vain silmäilemällä.

”Olennainen muutos on yksityisen rahoituksen kasvanut osuus rakentamisesta. Myös kaupungin omistusosuus kiinteistöosakeyhtiöstä on suurempi kuin vuoden 2012 esityksessä”, Rauhamäki sanoi torstaina.

Kaupungin osuus oli siis nostettu 60 prosentista 84 prosenttiin, kun tukisäätiön osuudeksi jäisi 16 prosenttia. Entä riskit? Jos esimerkiksi rakennuskustannukset kohoavat matkalla, kuka maksaa?

”Eikö se perinteisesti ole niin, että alittuvat kustannukset tai ylittyvät, rahoitusosuuden suhteessa kannetaan riski”, Rauhamäki sanoi.

”Onhan tämä muuttunut vuoden 2012 esityksestä. Helsingin kustannukset ja riskit ovat pienentyneet. Helsingillä on vastuu vain talosta”, Otso Kivekäs totesi torstaina.

Vihreät asettivat pari vuotta sitten ehtoja Guggenheim-museon rakentamiselle. Kivekkään näkemys torstaina oli, että uusi esitys lähestyi vihreiden ehtoja.

”On tämä selvästi lähempänä niitä ajatuksia, joita vihreillä on ollut aiemmin. Kaupungin osuus on nähtävästi alle puolet, tältä osin se on meidän [vihreiden] haarukassa”, hän sanoi. Tosin hän painotti sanaa ”nähtävästi” ja totesi, että summa riippuu laskentatavasta.

Esityksen mukaan tukisäätiö vastaisi museotoiminnasta. Tulot muodostuisivat lipunmyynnistä, yksityksestä rahasta ja valtion yleensä museoille myöntämästä vuotuisesta käyttötaloustuesta. Helsingin hartioilta lähtisi myös 20 vuoden aikana Solomon Guggenheim -säätiölle maksettava 18,4 miljoonan euron lisenssimaksu. Sen maksaisivat yksityiset.

Guggenheim myös alensi lisenssin hintaa 30 miljoonasta dollarista 20:een eli tuohon runsaaseen 18 miljoonaan euroon.

Koko investointi olisi noin 130 miljoonaa euroa. Helsinki maksaisi siitä 80 miljoonaa euroa. Tilakustannukset museosta olisivat vuodessa noin 6,5 miljoonaa euroa, mikä sisältää museoon sitoutuneen pääoman korot, poistot, sisäiset tontin ja rakennuksen vuokrat Helsingin kaupungille sekä kiinteistön ylläpitokustannukset.

Luvut eivät kokonaan vakuuta Helsingin neljänneksi suurimman puolueen vasemmistoliiton valtuutettua ja kansanedustajaa Paavo Arhinmäkeä. Hän pohdiskeli uutta esitystä torstaina.

”Hyvää on se, että onhan tämä taloudellisesti aivan eri näköinen [kuin kaksi edellistä esitystä]. Nyt mukana on aidosti yksityistä rahaa”, Arhinmäki sanoi.

Eroon oli päästy tuhoon tuomitusta ajatuksesta sulattaa Helsingin kaupungin taidemuseo (HAM) Guggenheim-museoon ja myöskin toiminnan pyörittämisvastuusta, joka tässä esityksessä siirtyisi tukisäätiölle.

”Riskit museon pyörittämisestä siirtyisivät veronmaksajilta säätiölle.”

Huonoista puolista Arhimäki mainitsi, että ”tämä on edelleen julkisilla varoilla toteutettava hanke. Kaksi kolmasosaa on kustannuksista on edelleen julkisella puolella”.

Hän ihmetteli myös esityksen yhteydessä itsestään selvyytenä annettua valtionosuutta, joka olisi 1,3 miljoonaa euroa vuodessa. Sellaista ei Arhinmäen mukaan pysty kukaan lupaamaan.

”Se päätetään joka vuosi uudelleen. Sitä paitsi museon aloittaessa vuonna 2021 maassa on eri hallitus.”

Helsingin valtuuston viidenneksi suurimman puolueen perussuomalaisten ryhmäjohtajan Mika Raatikaisen kanta on selkeä:

”En näe ryhmämme voivan kannattaa hanketta, mikäli siihen käytetään veroeuroja”, Raatikainen sanoi sähköpostitse torstaina.

”Syynä on taloustilanne ja Maslow’n tarvehierarkiateorian syvällinen tuntemus: ensin tyydytettävä akuutit tarpeet, kuten ruoka, juoma, lämpö jne., ja viimeisenä niin sanotut korkeamman tason henkiset tarpeet eli seinille ripustettujen kuvien katselu tai lattioilla nököttävien esineiden pällistely.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Kunnallispolitiikka
 • Rakentaminen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  2. 2

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  3. 3

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  4. 4

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  5. 5

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  6. 6

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Saudi-Arabiassa historiallinen käänne: Naiset saavat luvan ajaa autoa – ”Suuri askel oikeaan suuntaan”

  9. 9

   Maria Silvast asuu Suomen vaarallisimmassa korttelissa – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  10. 10

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  4. 4

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää