Valikko
Kaupunki

”Kunnianhimoisten naisten ei pitäisi joutua kokemaan tällaista kohtelua” – Helsingin supervirkamiesvalinta johti kunnallisvalitukseen

Hallinto-oikeus selvittää, kokivatko Ritva Viljanen ja Tuula Saxholm sukupuolista syrjintää Helsingin kansliapäällikkövalinnan yhteydessä.

Helsingin hallinto-oikeus tutkii Helsingin tulevan supervirkamiehen valinnan lainmukaisuuden. Helsingin kaupunginvaltuusto valitsi kaupungin oikeuspalveluita johtaneen Sami Sarvilinnan Helsingin kansliapäälliköksi syyskuun lopussa.

Kansliapäällikkö on ensi kuntavaalien jälkeen voimaan tulevassa hierarkiassa Helsingin vaikutusvaltaisin virkamies. Hän toimii muun muassa kaikkien virkamiesten esimiehenä ja kaupunginhallituksen ja sen jaostojen sekä pormestarin esittelijänä.

HS:n saamien tietojen mukaan neljä helsinkiläistä on valittanut Sarvilinnan valinnasta Helsingin hallinto-oikeuteen. Valittajat pitävät Sarvilinnan valintaa ja valinnan esittelyä tasa-arvolain vastaisena.

”Tapauksessa kaksi selvästi pätevämpää ja ansioituneempaa naishakijaa on ohittanut sopivammaksi kuvattu mieshakija. Näin ollen kyse on epäilystä, että syrjintää on tapahtunut. Haluamme selvittää, onko hakijoiden arviointi tapahtunut objektiivisesti”, sanoo valituksen tekijöihin kuuluva Elisa Gebhard.

”Tämä on tärkeää sekä perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen että tasa-arvolain syrjinnän kiellon toteutumisen kannalta. Vuonna 2016 on erikoista, että kaksi pätevää naishakijaa voidaan näin helposti sivuuttaa”, Gebhard jatkaa.

Gebhardin mielestä Helsingin kansliapäällikkövalinta on yksi Suomen merkittävimmistä virkatehtävistä.

”Tämän vuoksi on kiinnitettävä erityisesti huomiota hakijoiden objektiiviseen arviointiin ja perustuslaissa säädettyihin virkojen yleisiin nimitysperusteisiin eli taitoon, kykyyn ja koeteltuun kansalaiskuntoon. Ainakin ansioluetteloiden perusteella kaksi naishakijaa näyttävät selvästi pätevämmiltä, hän sanoo.

HS:n aiempien uutisten perusteella on aukotonta, että sekä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasella (sd) että kaupungin rahoitusjohtaja Tuula Saxholmilla on Sarvilinnaa enemmän johtamiskokemusta.

Valituksen jättänyt nelikko suomii myös tapaa, jolla Sarvilinnan valintaa tehtävään on perusteltu. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) mainitsi esittelyssään, että Sarvilinna on kokonaisarvion perusteella tehtävään soveltuvin. Hän vetosi myöhemmin kokonaisarvioon myös HS:n kysyessä häneltä asiasta.

”Valmistelussa ja esittelyssä on piirteitä, jotka antavat kuvan, että Saxholmin ja Viljasen merkittäviä ansioita verrattuina Sarvilinnan ansioihin olisi pyritty pitämään median ja kuntalaisten vaikeasti saatavissa vastoin Helsingin kaupungin muutoin hyvin avointa ja läpinäkyvää hallintokäytäntöä”, Gebhard sanoo.

”Esimerkiksi internetissä kaikille kaupunkilaisille julkaistavalla esityslistalla on kirjoitettu vain valituksi tulleesta hakijasta, ja vakiintuneen käytännön mukainen hakijoiden vertailu on jätetty pois.

HS on uutisoinut aiemmin, että Pajunen on valintaprosessin yhteydessä muun muassa toiminut vastoin kaupungin virkaanottopäätösohjeita.

Helsingin sisäisten ohjeiden mukaan virkanimityksiä koskevissa esitysteksteissä pitäisi olla hakijoiden osaamista esittelevä arviointiosa, josta selviää, miksi esittelijä on päätynyt ehdottamaan tiettyä hakijaa tehtävään. Helsingin vaikutusvaltaisimman virkamiehen, kansliapäällikön valintaa koskevassa esittelyssä vastaavaa vertailua ei kuitenkaan tehty.

Sarvilinnan valintaa edelsi syksyllä kuuma poliittinen keskustelu. Kaupungin kolmanneksi suurin puolue Sdp syytti Sarvilinnan valinnan syrjivän kokeneempia naisehdokkaita eli Viljasta ja Saxholmia.

Gebhardin ja muiden valituksen tehneiden kritiikki nojaa pitkälti samoihin argumentteihin. Se ei ole kovin yllättävää, sillä valittajilla on demarisympatioita. Esimerkiksi Gebhard itse on Sosialidemokraattiset opiskelijat (Sonk) -yhdistyksen puheenjohtaja. Gebhard sanoo kuitenkin, että hän on tehnyt valituksen kansalaisena, ei poliitikkona.

”Mielestäni on tärkeää, etteivät kunnianhimoiset naiset joudu kokemaan tällaista kohtelua Suomessa vuonna 2016”, Gebhard sanoo.

”Minua kiinnostaa asia myös oikeustieteen opiskelijana. Olen kiinnostunut näkemään, mitä hallinto-oikeus tästä päättää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  3. 3

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  4. 4

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  5. 5

   Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

  6. 6

   Sanna Ukkola tulee Ruben Stillerin tilalle Pressiklubin ruoriin

  7. 7

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  8. 8

   Naisten korkea koulutus ei ole syy lapsettomuuden kasvuun – vähän koulutetut naiset ohittivat muut lapsettomuudessa

  9. 9

   Trump ei ole taipunut Pariisin ilmasto­sopimuksen taakse G7-kokouksessa – ”Hänen näkemyksensä kehittyvät, hän tuli tänne oppimaan”

  10. 10

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  5. 5

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  7. 7

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  8. 8

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  9. 9

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  10. 10

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää