Valikko
Kaupunki

”Kunnianhimoisten naisten ei pitäisi joutua kokemaan tällaista kohtelua” – Helsingin supervirkamiesvalinta johti kunnallisvalitukseen

Hallinto-oikeus selvittää, kokivatko Ritva Viljanen ja Tuula Saxholm sukupuolista syrjintää Helsingin kansliapäällikkövalinnan yhteydessä.

Helsingin hallinto-oikeus tutkii Helsingin tulevan supervirkamiehen valinnan lainmukaisuuden. Helsingin kaupunginvaltuusto valitsi kaupungin oikeuspalveluita johtaneen Sami Sarvilinnan Helsingin kansliapäälliköksi syyskuun lopussa.

Kansliapäällikkö on ensi kuntavaalien jälkeen voimaan tulevassa hierarkiassa Helsingin vaikutusvaltaisin virkamies. Hän toimii muun muassa kaikkien virkamiesten esimiehenä ja kaupunginhallituksen ja sen jaostojen sekä pormestarin esittelijänä.

HS:n saamien tietojen mukaan neljä helsinkiläistä on valittanut Sarvilinnan valinnasta Helsingin hallinto-oikeuteen. Valittajat pitävät Sarvilinnan valintaa ja valinnan esittelyä tasa-arvolain vastaisena.

”Tapauksessa kaksi selvästi pätevämpää ja ansioituneempaa naishakijaa on ohittanut sopivammaksi kuvattu mieshakija. Näin ollen kyse on epäilystä, että syrjintää on tapahtunut. Haluamme selvittää, onko hakijoiden arviointi tapahtunut objektiivisesti”, sanoo valituksen tekijöihin kuuluva Elisa Gebhard.

”Tämä on tärkeää sekä perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen että tasa-arvolain syrjinnän kiellon toteutumisen kannalta. Vuonna 2016 on erikoista, että kaksi pätevää naishakijaa voidaan näin helposti sivuuttaa”, Gebhard jatkaa.

Gebhardin mielestä Helsingin kansliapäällikkövalinta on yksi Suomen merkittävimmistä virkatehtävistä.

”Tämän vuoksi on kiinnitettävä erityisesti huomiota hakijoiden objektiiviseen arviointiin ja perustuslaissa säädettyihin virkojen yleisiin nimitysperusteisiin eli taitoon, kykyyn ja koeteltuun kansalaiskuntoon. Ainakin ansioluetteloiden perusteella kaksi naishakijaa näyttävät selvästi pätevämmiltä, hän sanoo.

HS:n aiempien uutisten perusteella on aukotonta, että sekä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasella (sd) että kaupungin rahoitusjohtaja Tuula Saxholmilla on Sarvilinnaa enemmän johtamiskokemusta.

Valituksen jättänyt nelikko suomii myös tapaa, jolla Sarvilinnan valintaa tehtävään on perusteltu. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) mainitsi esittelyssään, että Sarvilinna on kokonaisarvion perusteella tehtävään soveltuvin. Hän vetosi myöhemmin kokonaisarvioon myös HS:n kysyessä häneltä asiasta.

”Valmistelussa ja esittelyssä on piirteitä, jotka antavat kuvan, että Saxholmin ja Viljasen merkittäviä ansioita verrattuina Sarvilinnan ansioihin olisi pyritty pitämään median ja kuntalaisten vaikeasti saatavissa vastoin Helsingin kaupungin muutoin hyvin avointa ja läpinäkyvää hallintokäytäntöä”, Gebhard sanoo.

”Esimerkiksi internetissä kaikille kaupunkilaisille julkaistavalla esityslistalla on kirjoitettu vain valituksi tulleesta hakijasta, ja vakiintuneen käytännön mukainen hakijoiden vertailu on jätetty pois.

HS on uutisoinut aiemmin, että Pajunen on valintaprosessin yhteydessä muun muassa toiminut vastoin kaupungin virkaanottopäätösohjeita.

Helsingin sisäisten ohjeiden mukaan virkanimityksiä koskevissa esitysteksteissä pitäisi olla hakijoiden osaamista esittelevä arviointiosa, josta selviää, miksi esittelijä on päätynyt ehdottamaan tiettyä hakijaa tehtävään. Helsingin vaikutusvaltaisimman virkamiehen, kansliapäällikön valintaa koskevassa esittelyssä vastaavaa vertailua ei kuitenkaan tehty.

Sarvilinnan valintaa edelsi syksyllä kuuma poliittinen keskustelu. Kaupungin kolmanneksi suurin puolue Sdp syytti Sarvilinnan valinnan syrjivän kokeneempia naisehdokkaita eli Viljasta ja Saxholmia.

Gebhardin ja muiden valituksen tehneiden kritiikki nojaa pitkälti samoihin argumentteihin. Se ei ole kovin yllättävää, sillä valittajilla on demarisympatioita. Esimerkiksi Gebhard itse on Sosialidemokraattiset opiskelijat (Sonk) -yhdistyksen puheenjohtaja. Gebhard sanoo kuitenkin, että hän on tehnyt valituksen kansalaisena, ei poliitikkona.

”Mielestäni on tärkeää, etteivät kunnianhimoiset naiset joudu kokemaan tällaista kohtelua Suomessa vuonna 2016”, Gebhard sanoo.

”Minua kiinnostaa asia myös oikeustieteen opiskelijana. Olen kiinnostunut näkemään, mitä hallinto-oikeus tästä päättää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  3. 3

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  6. 6

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  9. 9

   Trump aloitti suurten lupaustensa lunastamisen – veti Yhdysvallat vapaakauppa­sopimus TPP:stä

  10. 10

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  4. 4

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  5. 5

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  6. 6

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  7. 7

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää