Valikko
Kaupunki

”Kunnianhimoisten naisten ei pitäisi joutua kokemaan tällaista kohtelua” – Helsingin supervirkamiesvalinta johti kunnallisvalitukseen

Hallinto-oikeus selvittää, kokivatko Ritva Viljanen ja Tuula Saxholm sukupuolista syrjintää Helsingin kansliapäällikkövalinnan yhteydessä.

Helsingin hallinto-oikeus tutkii Helsingin tulevan supervirkamiehen valinnan lainmukaisuuden. Helsingin kaupunginvaltuusto valitsi kaupungin oikeuspalveluita johtaneen Sami Sarvilinnan Helsingin kansliapäälliköksi syyskuun lopussa.

Kansliapäällikkö on ensi kuntavaalien jälkeen voimaan tulevassa hierarkiassa Helsingin vaikutusvaltaisin virkamies. Hän toimii muun muassa kaikkien virkamiesten esimiehenä ja kaupunginhallituksen ja sen jaostojen sekä pormestarin esittelijänä.

HS:n saamien tietojen mukaan neljä helsinkiläistä on valittanut Sarvilinnan valinnasta Helsingin hallinto-oikeuteen. Valittajat pitävät Sarvilinnan valintaa ja valinnan esittelyä tasa-arvolain vastaisena.

”Tapauksessa kaksi selvästi pätevämpää ja ansioituneempaa naishakijaa on ohittanut sopivammaksi kuvattu mieshakija. Näin ollen kyse on epäilystä, että syrjintää on tapahtunut. Haluamme selvittää, onko hakijoiden arviointi tapahtunut objektiivisesti”, sanoo valituksen tekijöihin kuuluva Elisa Gebhard.

”Tämä on tärkeää sekä perustuslain yhdenvertaisuusperiaatteen että tasa-arvolain syrjinnän kiellon toteutumisen kannalta. Vuonna 2016 on erikoista, että kaksi pätevää naishakijaa voidaan näin helposti sivuuttaa”, Gebhard jatkaa.

Gebhardin mielestä Helsingin kansliapäällikkövalinta on yksi Suomen merkittävimmistä virkatehtävistä.

”Tämän vuoksi on kiinnitettävä erityisesti huomiota hakijoiden objektiiviseen arviointiin ja perustuslaissa säädettyihin virkojen yleisiin nimitysperusteisiin eli taitoon, kykyyn ja koeteltuun kansalaiskuntoon. Ainakin ansioluetteloiden perusteella kaksi naishakijaa näyttävät selvästi pätevämmiltä, hän sanoo.

HS:n aiempien uutisten perusteella on aukotonta, että sekä Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasella (sd) että kaupungin rahoitusjohtaja Tuula Saxholmilla on Sarvilinnaa enemmän johtamiskokemusta.

Valituksen jättänyt nelikko suomii myös tapaa, jolla Sarvilinnan valintaa tehtävään on perusteltu. Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok) mainitsi esittelyssään, että Sarvilinna on kokonaisarvion perusteella tehtävään soveltuvin. Hän vetosi myöhemmin kokonaisarvioon myös HS:n kysyessä häneltä asiasta.

”Valmistelussa ja esittelyssä on piirteitä, jotka antavat kuvan, että Saxholmin ja Viljasen merkittäviä ansioita verrattuina Sarvilinnan ansioihin olisi pyritty pitämään median ja kuntalaisten vaikeasti saatavissa vastoin Helsingin kaupungin muutoin hyvin avointa ja läpinäkyvää hallintokäytäntöä”, Gebhard sanoo.

”Esimerkiksi internetissä kaikille kaupunkilaisille julkaistavalla esityslistalla on kirjoitettu vain valituksi tulleesta hakijasta, ja vakiintuneen käytännön mukainen hakijoiden vertailu on jätetty pois.

HS on uutisoinut aiemmin, että Pajunen on valintaprosessin yhteydessä muun muassa toiminut vastoin kaupungin virkaanottopäätösohjeita.

Helsingin sisäisten ohjeiden mukaan virkanimityksiä koskevissa esitysteksteissä pitäisi olla hakijoiden osaamista esittelevä arviointiosa, josta selviää, miksi esittelijä on päätynyt ehdottamaan tiettyä hakijaa tehtävään. Helsingin vaikutusvaltaisimman virkamiehen, kansliapäällikön valintaa koskevassa esittelyssä vastaavaa vertailua ei kuitenkaan tehty.

Sarvilinnan valintaa edelsi syksyllä kuuma poliittinen keskustelu. Kaupungin kolmanneksi suurin puolue Sdp syytti Sarvilinnan valinnan syrjivän kokeneempia naisehdokkaita eli Viljasta ja Saxholmia.

Gebhardin ja muiden valituksen tehneiden kritiikki nojaa pitkälti samoihin argumentteihin. Se ei ole kovin yllättävää, sillä valittajilla on demarisympatioita. Esimerkiksi Gebhard itse on Sosialidemokraattiset opiskelijat (Sonk) -yhdistyksen puheenjohtaja. Gebhard sanoo kuitenkin, että hän on tehnyt valituksen kansalaisena, ei poliitikkona.

”Mielestäni on tärkeää, etteivät kunnianhimoiset naiset joudu kokemaan tällaista kohtelua Suomessa vuonna 2016”, Gebhard sanoo.

”Minua kiinnostaa asia myös oikeustieteen opiskelijana. Olen kiinnostunut näkemään, mitä hallinto-oikeus tästä päättää.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  5. 5

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  6. 6

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  7. 7

   Uber, Facebook, Apple, Microsoft – on selkeät syyt, miksi arkemme on täynnä amerikkalaisia eikä suomalaisia keksintöjä

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  10. 10

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää