Valikko
Kaupunki

Kiasman suunnittelija palasi ”rikospaikalle” – ympäri maailmaa kiertävä tähtiarkkitehti suunnitteli asuintalon Töölöön

Taidekeskuksia ja museoita ympäri maailmaa suunnitteleva Steven Holl piirsi Taka-Töölöön 90 asunnon talon.

Hän on taas Helsingissä. Kiasman suunnittelija, maailmankuulu arkkitehti Steven Holl palasi taidemuseoon monen vuoden jälkeen tällä viikolla.

Hän katsoo ylös ja hymyilee, kun lumisen aamun kirkastamaa päivänvaloa tulvii aulaan portaikkoon. Valo näyttää ilahduttavan myös kävijöitä.

Ilmainen sisäänpääsy on houkutellut kymmeniä ja taas kymmeniä aikuisia ja lapsia tutustumaan näyttelyihin. Se taas ilahduttaa Steven Hollia.

Kiitetty arkkitehti ei ole saapunut New Yorkista todistamaan museonsa menestystä, vaan hänet toi takaisin uusi rakennushanke. Hollin suunnittelemaa veistoksellista asuinkerrostaloa aletaan rakentaa ensi vuonna Taka-Töölöön Taivallahteen entiseen kasarmikortteliin.

Tämäkin aamun Steven Holl on aloittanut samalla rituaalilla kuin aina. Hän maalasi akvarellin. ”Mielessä pyörivät asuintalon yksityiskohdat.”

Taustalla soi klassinen musiikki, ja välillä hän siemaisi vihreää teetä. Hetki on Hollille eräänlaista meditaatiota.

Arkkitehti tuli viimeistelemään tyhjälle, ahtaalle tontille jo vuonna 2006 suunnittelemaansa asuinrakennusta. Uuden rakennuksen nimi Meander viittaa valtoimenaan virtaavaan jokeen. Niinpä talo mutkittelee tontilla kuin joki.

Rakennuksen molemmille puolille jää asukkaille lähipihoja kuten viljelypalstoja ja leikkikenttiä.

Rakennuksen korkeus vaihtelee kahdesta seitsemään kerrokseen. Viherkaton peittämään ylimpään kerrokseen on tulossa sauna ja asukkaiden yhteisiä tiloja.

Julkisivujen Holl haluaa muistuttavan veden virtaavaa pintaa, joka välkkyy vaihtelevassa valossa. Siksi puiset ulkoseinät peitetään ohuella lasipinnalla ikään kuin talolle puettaisiin päälle läpinäkyvä sadetakki päälle. ”Parvekkeet pystyy toki avaamaan lämpimillä ilmoilla.”

Yli 90 asunnolle on tunnusomaista, että päivänvaloa tulvii sisään eri suunnista. Juuri taitavasta päivänvalon hyödyntämisestä Steven Hollin arkkitehtuuri tunnetaankin. Siitä hänet on palkittukin.

Steven Holl saapui Helsinkiin torstaina, jolloin julkistettiin uusi esitys Helsinki Guggenheim-museosta. Hän ei halua ottaa kantaa hankkeeseen ja voittaneeseen ehdotukseen ”Majakka”.

Useita taidemuseoita suunnitellut konkari sanoo, ettei ole tutkinut ranskalais-japanilaisen arkkitehtitoimiston suunnitelmaa tarpeeksi hyvin.

Mutta arkkitehti tuntee hyvin Guggenheim-säätiön, ja puheenjohtaja Richard Amstrong on hänen hyvä ystävänsä.

”Heti kun tuli tieto arkkitehtikilpailun voittajista, Amstrong lähetti Nicolas Moreaun ja Hiroko Kasunokin luokseni New Yorkiin keskustelemaan käytännön asioista”, Steven Holl muistelee.

Hän kertoo neuvoneensa pariisilaisia arkkitehteja menemään suomalaisten kanssa Saunaseuraan Helsingin Lauttasaareen. ”Välillä otetaan löylyt ja sitten hypätään avantoon. Sen jälkeen pohditaan, ja sitten ratkaisut alkavat kypsyä.”

Sen Holl tekee painokkaasti selväksi, että maiden pääkaupunkien pitää panostaa kaikenlaiseen kulttuuriin.

”Taidemuseot ja muut kulttuurilaitokset antavat ihmisille myönteistä energiaa. Sitä tarvitaan yhteiskunnassa etenkin näinä sekavina, populismin aikoina joka puolilla maailmaa. Etenkin nuoret ihmiset pitää saada innostumaan kulttuurista.”

Arkkitehti muistuttaa, että taidemuseot vauhdittavat myös taloudellisesti kaupunkeja. Ne houkuttelevat lisää matkailijoita.

Kun Holl saa kuulla, että Kiasman naapuriin rakennetaan parhaillaan Amos Rex -museota, hän innostuu.

”Sitä parempi, mitä enemmän mielenkiintoisia museoita on tarjolla. Kun turistit käyvät yhdessä, he menevät toiseen ja kolmanteen. Niinpä he viipyvät yön tai kaksi pidempään.”

Viime vuosina muuttuneeseen Helsinkiin Holl ei ole ehtinyt tutustua. Hän lensi Kööpenhaminasta ja kiirehti suoraan kaupungin virastoihin keskustelemaan uudesta rakennushankkeesta paikallisen kumppaninsa arkkitehti Pentti Kareojan kanssa.

Kööpenhaminassa Hollilla on käynnissä suurhanke Copen­hagen Gate. Merenrannalle, Osloon lähtevien matkustajalaivojen satama molemmille puolille nousee 22-kerroksisia tornia.

Uutta on se, että arkkitehti on keksinyt yhdistää kaksi tornia toisiinsa korkealla kävelysillalla.

”Huikeita näkymiä tulee tarjolle”, Holl lupaa.

Kööpenhaminan hanke oli pitkään jäissä niin kuin Helsingin Taivallahden asuintalokin. Yhdysvalloista alkanut talouskriisi pysäytti ne niin kuin monet muutkin suunnitelmat vuosiksi.

Nyt Taivallahden kasarmin 1930-luvun rakennukset on uudistettu ja muutettu hoivakodiksi ja asunnoiksi. Vuonna 2018–2019 valmistuvan asuin­talon viereen on jo avattu ruokakauppa. Ja pian myös Ylen entinen radiotalokin muuttuu asunnoiksi.

Kiasma herätti maailmalla huomiota, ja Holl alkoi saada työtarjouksia. Nyt niitä tulee ympäri Yhdysvaltoja ja maailmaa. Hänen toimistonsa on suunnitellut useita taidemuseoita ja rakennuksia taidekouluille. Viimeisin Iowan yliopiston visuaalisten taiteiden rakennus avattiin lokakuun alussa.

Yhdysvalloissa rakenteilla on myös nykytaiteen instituutti Virginian Richmondiin, kirjasto ­Queensiin, Lewis Centerin taidekeskus Princetonin yliopistolle ja taidemuseo Teksasin Houstoniin sekä Intiassa Mumbain kaupunginmuseon lisäsiipi.

Toimistossa on ehditty suunnitella vähemmän asuinrakennuksia viime vuosina, mutta niitä on valmistunut silti Moskovaan, Beirutiin sekä Kiinaan.

Kiasma nosti Hollin uran lentoon

 Steven Holl voitti Kiasman kansainvälisen arkkitehtikilpailun vuonna 1993. Jopa yli 500 ehdotusta kilpaili nykytaiteen museon suunnittelusta.

 Voitto oli kova kolaus suomalaisille arkkitehdeille, joiden työtehtävätkin olivat laman vuoksi vähissä. Työtä arvosteltiin muun muassa veistoksellisuudesta.

 Hankkeen yritti kaataa joukko helsinkiläisiä, joiden mielestä rakennus tuli liian lähelle Mannerheimin ratsastajapatsasta. Arvosteluista huolimatta Kiasma valmistui vuonna 1998.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Asunnot
 • arvoasunnot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  10. 10

   HS seuraa: F1-kausi starttasi Australiassa – Bottas ja Räikkönen kärkitaistossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää