Valikko
Kaupunki

Kiasman suunnittelija palasi ”rikospaikalle” – ympäri maailmaa kiertävä tähtiarkkitehti suunnitteli asuintalon Töölöön

Taidekeskuksia ja museoita ympäri maailmaa suunnitteleva Steven Holl piirsi Taka-Töölöön 90 asunnon talon.

Hän on taas Helsingissä. Kiasman suunnittelija, maailmankuulu arkkitehti Steven Holl palasi taidemuseoon monen vuoden jälkeen tällä viikolla.

Hän katsoo ylös ja hymyilee, kun lumisen aamun kirkastamaa päivänvaloa tulvii aulaan portaikkoon. Valo näyttää ilahduttavan myös kävijöitä.

Ilmainen sisäänpääsy on houkutellut kymmeniä ja taas kymmeniä aikuisia ja lapsia tutustumaan näyttelyihin. Se taas ilahduttaa Steven Hollia.

Kiitetty arkkitehti ei ole saapunut New Yorkista todistamaan museonsa menestystä, vaan hänet toi takaisin uusi rakennushanke. Hollin suunnittelemaa veistoksellista asuinkerrostaloa aletaan rakentaa ensi vuonna Taka-Töölöön Taivallahteen entiseen kasarmikortteliin.

Tämäkin aamun Steven Holl on aloittanut samalla rituaalilla kuin aina. Hän maalasi akvarellin. ”Mielessä pyörivät asuintalon yksityiskohdat.”

Taustalla soi klassinen musiikki, ja välillä hän siemaisi vihreää teetä. Hetki on Hollille eräänlaista meditaatiota.

Arkkitehti tuli viimeistelemään tyhjälle, ahtaalle tontille jo vuonna 2006 suunnittelemaansa asuinrakennusta. Uuden rakennuksen nimi Meander viittaa valtoimenaan virtaavaan jokeen. Niinpä talo mutkittelee tontilla kuin joki.

Rakennuksen molemmille puolille jää asukkaille lähipihoja kuten viljelypalstoja ja leikkikenttiä.

Rakennuksen korkeus vaihtelee kahdesta seitsemään kerrokseen. Viherkaton peittämään ylimpään kerrokseen on tulossa sauna ja asukkaiden yhteisiä tiloja.

Julkisivujen Holl haluaa muistuttavan veden virtaavaa pintaa, joka välkkyy vaihtelevassa valossa. Siksi puiset ulkoseinät peitetään ohuella lasipinnalla ikään kuin talolle puettaisiin päälle läpinäkyvä sadetakki päälle. ”Parvekkeet pystyy toki avaamaan lämpimillä ilmoilla.”

Yli 90 asunnolle on tunnusomaista, että päivänvaloa tulvii sisään eri suunnista. Juuri taitavasta päivänvalon hyödyntämisestä Steven Hollin arkkitehtuuri tunnetaankin. Siitä hänet on palkittukin.

Steven Holl saapui Helsinkiin torstaina, jolloin julkistettiin uusi esitys Helsinki Guggenheim-museosta. Hän ei halua ottaa kantaa hankkeeseen ja voittaneeseen ehdotukseen ”Majakka”.

Useita taidemuseoita suunnitellut konkari sanoo, ettei ole tutkinut ranskalais-japanilaisen arkkitehtitoimiston suunnitelmaa tarpeeksi hyvin.

Mutta arkkitehti tuntee hyvin Guggenheim-säätiön, ja puheenjohtaja Richard Amstrong on hänen hyvä ystävänsä.

”Heti kun tuli tieto arkkitehtikilpailun voittajista, Amstrong lähetti Nicolas Moreaun ja Hiroko Kasunokin luokseni New Yorkiin keskustelemaan käytännön asioista”, Steven Holl muistelee.

Hän kertoo neuvoneensa pariisilaisia arkkitehteja menemään suomalaisten kanssa Saunaseuraan Helsingin Lauttasaareen. ”Välillä otetaan löylyt ja sitten hypätään avantoon. Sen jälkeen pohditaan, ja sitten ratkaisut alkavat kypsyä.”

Sen Holl tekee painokkaasti selväksi, että maiden pääkaupunkien pitää panostaa kaikenlaiseen kulttuuriin.

”Taidemuseot ja muut kulttuurilaitokset antavat ihmisille myönteistä energiaa. Sitä tarvitaan yhteiskunnassa etenkin näinä sekavina, populismin aikoina joka puolilla maailmaa. Etenkin nuoret ihmiset pitää saada innostumaan kulttuurista.”

Arkkitehti muistuttaa, että taidemuseot vauhdittavat myös taloudellisesti kaupunkeja. Ne houkuttelevat lisää matkailijoita.

Kun Holl saa kuulla, että Kiasman naapuriin rakennetaan parhaillaan Amos Rex -museota, hän innostuu.

”Sitä parempi, mitä enemmän mielenkiintoisia museoita on tarjolla. Kun turistit käyvät yhdessä, he menevät toiseen ja kolmanteen. Niinpä he viipyvät yön tai kaksi pidempään.”

Viime vuosina muuttuneeseen Helsinkiin Holl ei ole ehtinyt tutustua. Hän lensi Kööpenhaminasta ja kiirehti suoraan kaupungin virastoihin keskustelemaan uudesta rakennushankkeesta paikallisen kumppaninsa arkkitehti Pentti Kareojan kanssa.

Kööpenhaminassa Hollilla on käynnissä suurhanke Copen­hagen Gate. Merenrannalle, Osloon lähtevien matkustajalaivojen satama molemmille puolille nousee 22-kerroksisia tornia.

Uutta on se, että arkkitehti on keksinyt yhdistää kaksi tornia toisiinsa korkealla kävelysillalla.

”Huikeita näkymiä tulee tarjolle”, Holl lupaa.

Kööpenhaminan hanke oli pitkään jäissä niin kuin Helsingin Taivallahden asuintalokin. Yhdysvalloista alkanut talouskriisi pysäytti ne niin kuin monet muutkin suunnitelmat vuosiksi.

Nyt Taivallahden kasarmin 1930-luvun rakennukset on uudistettu ja muutettu hoivakodiksi ja asunnoiksi. Vuonna 2018–2019 valmistuvan asuin­talon viereen on jo avattu ruokakauppa. Ja pian myös Ylen entinen radiotalokin muuttuu asunnoiksi.

Kiasma herätti maailmalla huomiota, ja Holl alkoi saada työtarjouksia. Nyt niitä tulee ympäri Yhdysvaltoja ja maailmaa. Hänen toimistonsa on suunnitellut useita taidemuseoita ja rakennuksia taidekouluille. Viimeisin Iowan yliopiston visuaalisten taiteiden rakennus avattiin lokakuun alussa.

Yhdysvalloissa rakenteilla on myös nykytaiteen instituutti Virginian Richmondiin, kirjasto ­Queensiin, Lewis Centerin taidekeskus Princetonin yliopistolle ja taidemuseo Teksasin Houstoniin sekä Intiassa Mumbain kaupunginmuseon lisäsiipi.

Toimistossa on ehditty suunnitella vähemmän asuinrakennuksia viime vuosina, mutta niitä on valmistunut silti Moskovaan, Beirutiin sekä Kiinaan.

Kiasma nosti Hollin uran lentoon

 Steven Holl voitti Kiasman kansainvälisen arkkitehtikilpailun vuonna 1993. Jopa yli 500 ehdotusta kilpaili nykytaiteen museon suunnittelusta.

 Voitto oli kova kolaus suomalaisille arkkitehdeille, joiden työtehtävätkin olivat laman vuoksi vähissä. Työtä arvosteltiin muun muassa veistoksellisuudesta.

 Hankkeen yritti kaataa joukko helsinkiläisiä, joiden mielestä rakennus tuli liian lähelle Mannerheimin ratsastajapatsasta. Arvosteluista huolimatta Kiasma valmistui vuonna 1998.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Asunnot
 • arvoasunnot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  3. 3

   Sebastian Tynkkynen sai sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

  4. 4

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  5. 5

   Muumit palaavat ruutuun uusilla äänillä – ”Suomen kieli on mennyt eteenpäin”

  6. 6

   Tutkimus: Kehä ykkösen kameratolpat ovat menestys – ylinopeudet romahtivat

  7. 7

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  8. 8

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  9. 9

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  10. 10

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  3. 3

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  4. 4

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  5. 5

   Reetta Lehto joutui luopumaan sijaislapsesta kymmenen vuoden jälkeen – Helsingissä yli 40 lasta siirrettiin viime vuonna äkisti pois sijaisperheestään

  6. 6

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  7. 7

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  8. 8

   Claes Anderssonille psykiatria on yhteiskunnan peili – näin katatoniset oireet katosivat

  9. 9

   Muutto Helsinkiin työpaikan perässä ei välttämättä lyö leiville – parempi palkka ei aina riitä korvaamaan asumiskustannuksia

  10. 10

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää