Kaupunki

Pyry puuroutti Helsingin lähestymisväylät, mutta kolarisumalta on toistaiseksi vältytty – Uudellamaalla peräänajoja ja tieltä liukumisia pitkin päivää

Pääkaupunkiseudulle on luvassa sankkaa lumipyryä vielä tiistai-iltana.

Liikenne puuroutui Helsingin sisääntuloväylillä lumipyryisessä tiistain aamuruuhkassa. Vakavilta onnettomuuksilta ja peltikolarisumilta kuitenkin vältyttiin.

Samoin iltapäivän työmatkaruuhka sujui melko hyvin. Helsingin poliisin mukaan esimerkiksi Helsingissä peltikolarit jäivät alle kymmeneen iltapäivällä.

Onnettomuudet olivat lähinnä juuri peltikolareita, peräänajoja ja tieltä liukumisia. Juvanmalmilla osallisena oli rekka. Poliisin mukaan kyseessä oli niin kutsuttu läheltä piti -tilanne.

”Yllättävän vähän on sattunut onnettomuuksia. Siellä mennään niin hidasta vauhtia, että peräänajojakaan ei tapahdu”, sanoi liikennepäivystäjä Petra Latvasalo Liikenneviraston tieliikennekeskuksesta hieman ennen aamuyhdeksää.

Latvasalon mukaan pahimmat ruuhkat olivat Turunväylällä Veikkolasta Kehä III:lle asti sekä Kehä I:llä. Liikenne seisoi ajoittain paikoillaan.

Ajoväylille kertyneen lumen lisäksi liikennettä on haitannut aamuruuhkassa Porvoonväylällä, Lahdenväylällä ja Länsiväylällä sattuneet yksittäiset kolarit.

Komisario Juha Haapalainen Helsingin poliisilaitoksen johtokeskuksesta kertoo, että aamuliikenne sujui huonosta ajokelistä huolimatta verrattain hyvin.

”Mitään isoja kolareita ei ole ollut.”

Talvinen sää vaikuttaa myös joukkoliikenteeseen. VR ilmoitti jo maanantaina, että Y- ja X-junat eivät kulje tiistaina. A- ja K-junien vuorovälejä on harvennettu 20 minuuttiin. Tiistai-iltapäivänä yhtiö tiedotti verkkosivuillaan, että samat lähijunaliikenteen muutokset jatkuvat myös keskiviikkona.

Viestintäasiantuntija Sanna Keränen kertoi tiistaiaamuna kahdeksan aikoihin, että muutamat junat ovat olleet myöhässä, mutta muutoin tilanne on ollut ”ihan ok”.

Lähiliikenteessä on peruttu yksi aamukuuden N-juna Keravalta Helsinkiin, mikä on Keräsen mukaan ollut ainoa suoranaisesti lumesta ja pakkasesta johtuva peruutus. Lisäksi muutamia kaukojunia oli aamupäivällä eri syistä myöhässä aikataulustaan.

Pääkaupunkiseudun junaliikenteeseen aiheutti poikkeuksia sään lisäksi myös Huopalahden asemalla hieman ennen aamuyhdeksää tapahtunut henkilövahinko.

Helsingin seudun liikenne puolestaan tiedotti verkkosivullaan, että bussit joutuivat ajamaan tiistain aamuliikenteessä tavallista hitaammin.

Talvikeli aiheutti aamuruuhkan aikaan pienen viivästyksen myös metroliikenteeseen, kun yksi paineilmakäyttöinen ovi jumittui vanhimmasta käytössä olevasta junayksiköstä Herttoniemen asemalla. Tilanne saatiin kuitenkin metroliikennettä operoivan Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) mukaan korjattua kahdeksassa minuutissa, ja liikenne kulkee jälleen aikataulussa.

Lisää lunta pääkaupunkiseudulle on luvassa myös tiistaina illalla.

”Tuuli puuskuttelee nyt lunta kaduilla, ja varmaankin päivän aikana sataa vähän uuttakin. Uusi voimakkaampi pyryvaihe tulee varmaan tuossa myöhemmin illalla kello 18–21 välillä”, päivystävä meteorologi Jouko Korhonen Ilmatieteen laitokselta sanoo.

Korhosen mukaan työmatkalaisten paluuliikenne saattaa ehtiä pahimman pyryn alta kotiin. Pyry voi kuitenkin jatkua keskiviikon puolelle.

”Keskiviikkoaamu on sitten oma lukunsa. Siitä on tulossa vähintään yhtä paha kuin nyt tiistaina.”

Korhonen varoittaa, että tienpinnat ovat liukkaat, ja tuulen puhalteleman puuterilumen alla voi piillä kavala jääkerros.

Lumisateen ja työmatkaliikenteen yhdistelmä aiheutti maanantaina Uudellamaalla liikennekaaoksen. Noin iltayhdeksään mennessä tapahtui noin 80 liikenneonnettomuutta, Helsingin poliisista kerrotaan. Vakavimmilta onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin.

Maanantaina erityisesti kolmen jälkeen alkoi rytistä, kun keli huonontui, Helsingin poliisista kerrottiin päivällä. Alkuillasta hälytystehtäviä oli päällä enää muutama.

”Työmatkaliikenteen aikana kolareita oli kova suma. Tilanne on vähän rauhoittunut”, kertoi komisario Teemu Lappalainen Helsingin poliisista maanantai-iltana.

Hänen mukaansa sääennuste tiistaille ei lupaa kovin hyvää liikenneturvallisuudelle.

”Toivottavasti tien päälle tiistaina lähtevät huomioisivat töihin mennessään kelin ja varaisivat aikaa riittävästi matkantekoon”, Lappalainen muistutti.

Poliisin mukaan mitään vakavampia loukkaantumisia ei ole toistaiseksi tullut.

Ilmatieteen laitos varoittaa tiistaina erittäin huonosta liikennesäästä pääkaupunkiseudulla lumipyryn ja pöllyävän lumen vuoksi.

Ajokeli on huono myös Varsinais-Suomen, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa.

Ensilumi satoi Helsinkiin marraskuun ensi päivinä. Edellisen kerran pysyvä lumikerros peitti pääkaupungin yhtä varhain 75 vuotta sitten. Myös vuonna 2002 pysyvä lumi saapui verrattain aikaisin, 9. marraskuuta.

”Keskimäärin ensilumi on satanut 16. marraskuuta jälkeen, joten ollaan pari viikkoa edellä aikataulusta”, meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta kertoo.

Pakkaslukemat tulevat pysymään pitkälle ensi viikkoon asti pakkasen puolella myös päivisin Uudellamaalla. Elohopea painuu kylmimmillään viiden pakkasasteen paikkeille.

”Kannattaa myös muistaa, että tuuli lisää pakkasen purevuutta”, muistuttaa meteorologi Siiskonen.

Uudellamaalla sattui talven ensimmäisen lumipyryn aikana viime keskiviikkona kymmeniä peltikolareita.

Oletko havainnut lumisateesta johtuvia iloja tai hankaluuksia? Lähetä valokuvasi Helsingin Sanomien kaupunkitoimitukselle tekstiviestitse numeroon 17181 tai sähköpostitse osoitteeseen hs.kaupunki@hs.fi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sää
 • Talvi
 • Liikenne

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  6. 6

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  7. 7

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  8. 8

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää