Valikko
Kaupunki

Helsinki selvittää maksutonta varhaiskasvatusta – päivähoitomaksut putoaisivat puoleen

Poliittiset ryhmät ovat päässeet sopuun ensi vuoden budjetista.

Helsingin poliittiset ryhmät ovat päässeet sopuun ensi vuoden budjetista. Kaupunginhallitus esittää valtuustolle noin 43 miljoonan euron lisäystä kaupunginjohtajan aiempaan esitykseen.

Lisäyksen mahdollistaa kilpailukykysopimuksen Helsingille tuoma 74 miljoonan euron laskennallinen säästö. Kun päälle lasketaan vielä kaupungin oman tuottavuusohjelman tuoma noin 38 miljoonan euron ”säästö”, poliittiset ryhmät katsoivat, että ensi vuonna voidaan kuluttaa 43 miljoonaa aiottua enemmän.

Suurin osa tästä on toimintamenoja, ja yhdeksän miljoonaa tästä on investointeja.

Kaupunginhallitus esittää suoraa rahaa lisää muun muassa varhaiskasvatukseen neljä miljoonaa euroa kaupunginjohtajan ehdotuksessa esitettyä enemmän. Summa ohjataan muun muassa lapsimäärän kasvuun varautumiseen, kielten oppimiseen päiväkodeissa sekä pedagogisen toiminnan vahvistamiseen.

Suorien rahallisten lisäysten ohessa poliittiset ryhmät sopivat myös tekstilisäyksistä budjettiin. Ehkä merkittävin koskee varhaiskasvatusta, jonka maksuttomuutta helsinkiläislapsille selvitetään.

Maan hallituksen laissa päivähoito-oikeudessa linjataan, että päivähoidosta neljä tuntia on päivittäin varhaiskasvatusta. Tämä tarkoittaisi, että toteutuessaan varhaiskasvatuksen muuttuminen maksuttomaksi puolittaisi kokopäivähoidossa olevien helsinkiläislasten päivähoitomaksut.

Myös mahdollisuutta palvelusetelin käyttöönottoon varhaiskasvatuspalveluissa selvitetään. Selvitysten on määrä valmistua kevään 2017 vaalien jälkeen kokoontuvan Helsingin uuden valtuuston strategiakokoukseen.

Opetustoimeen suunnataan 10 miljoonaa euroa lisää. Lisäys sisältää muun muassa iltapäivätoiminnan turvaamisen kaikille ykkös- ja kakkosluokkalaisille sekä erityisoppilaille. Lisäksi kehitetään aamupäivätoimintaa.

Samoin lisärahalla turvataan avoimen ammattiopiston toiminnan jatkamista, ohjataan tarvittava määräraha Lauttasaaren uuden koulun vuokraan sekä turvataan tarvittava määrä koulunkäyntiavustajia.

Sosiaali- ja terveyspalveluihin suunnataan 11,5 miljoonaa euroa lisää. Summalla pyritään vahvistamaan muun muassa vanhusten palveluja painotettuna kotihoitoon sekä tukemaan omaishoitoa.

Terveyspalveluja vahvistetaan parantamalla terveysasemien kiireettömän hoidon saatavuutta. Rahaa suunnataan myös selvitykseen Haartmanin sairaalan päivystyksen toiminnasta yhteistyössä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) kanssa.

Rahalla vahvistetaan myös kouluterveydenhuoltoa.

Investointeihin varattavasta yhdeksän miljoonan euron lisäyksestä neljä miljoonaa euroa käytetään erityisesti koulujen ja päiväkotien korjaushankkeisiin.

Leikkipuistoja korjataan kahdella miljoonalla eurolla. Lauttasaaren yhteiskoulun liikuntatiloja laajennetaan kolmella miljoonalla eurolla.

Kaupunginhallitus varaa myös viisi miljoonaa lisäeuroa kohdennettavaksi muun muassa lasten ja nuorten eriarvoisuuden torjuntaan sekä kotouttamiseen.

Kaupunginhallitus esittää myös selvitettäväksi toimenpiteitä, joilla kaupungin henkilöstön työhyvinvointia voitaisiin lisätä. Tavoitteena on vähentää sairauspoissaoloja.

Kantakaupungissa sijaitsevan nuorten palvelupisteen Ohjaamon laajentumista Itä-Helsinkiin selvitetään. Ohjaamo on 15–29-vuotiaille suunnattu monialainen matalan kynnyksen neuvontapiste.

Budjettisovussa ovat mukana kaikki Helsingin kaupunginhallituksessa mukana olevat poliittiset ryhmät. Lopullisesti budjetin hyväksyy kaupunginvaltuusto.

Lisäyksiä budjettiin 2017

 Asuntotuotantotavoitteen nostamiseen 890 000 euroa.

 Ympäristöhankkeisiin 200 000.

 Nuorisotoimeen 250 000.

 Kirjastoihin 320 000.

 Kulttuurille 400 000 (mm. lähiöiden musiikkiopistot ja avustukset).

 Liikuntatoimeen 400 000 (mm. liikuntaseurojen avustukset, epäsuora apu varattomille perheille ja ulkoilusaarten kunnostukset).

 Kaupunginorkesteri 65 000.

 Työvis 200 000.

 Arbis 140 000.

 Pelastustoimi 600 000.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • Budjetti
 • Budjetti 2017
 • Kunnallispolitiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  4. 4

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  5. 5

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  6. 6

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  7. 7

   Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

  8. 8

   Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

  9. 9

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  10. 10

   Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  3. 3

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  7. 7

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  8. 8

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  4. 4

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää