Kaupunki

Lentoparkkeja on putkahdellut Helsinki-Vantaan laidat täyteen – yrityksistä valtaosa kuljettaa ihmisiä ilman liikennelupia

HS selvitti pysäköintiyritysten luvat: myös valtion Finavialta puuttuu valvovan viranomaisen mukaan joukkoliikennelupa. Vain konkariyrityksillä Lentoparkilla ja Lentopysäköinti P24:llä lain vaatimat luvat ovat kunnossa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman ympärille on syntynyt autoilevaa lentomatkustajaa ilahduttava kehä. Lentokenttäpysäköintiä tarjoavien yritysten määrä on lyhyessä ajassa ponnahtanut puoleen tusinaan.

Konkariyritykset Lentoparkki ja Lentopysäköinti P24 ovat täyttäneet autoin tyhjiä kenttiä lähellä lentoasemaa. Tuoreille tulokkaille Flyparkille ja Airparkille ovat olleet otollisia teollisuus- ja varastokiinteistöjen pysäköintipaikat ja pihat. Goparking-yritys hakee asiakkaita Tuusulassa.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.

Tulokkaista Airparkin toimisto on pieni koppi parkkialueen edustalla. Ajojärjestelijä Toni Hannuniemi on arki-iltapäivänä juuri lähdössä hakemaan asiakkaita terminaalista. Kaksi kiiltävää pikkubussia seisoo kopin edustalla.

”Täällä ovat vanhat firmat saaneet tehdä kauan bisnestä rauhassa. Tämä oli otollinen tilaisuus”, Hannuniemi sanoo.

Lahtelainen Hartikaisen perhe on laskeutunut Helsinki-Vantaalle Barcelonan-koneella ja pääsee kävelemään terminaalista suoraan bussilaiturilla odottavaan yksityiskyytiin. Hannuniemi nostaa matkalaukut autoon.

”Vuosi sitten kävimme Thaimaassa, ja silloin parkki oli kaukana. Nyt on sen verran kilpailua, että hinnat ovat tulleet alas. Tämä on helppoa”, Hartikaisen perheen isä Sami sanoo.

Pitkäikäisin pysäköintiyritys Lentoparkki on saanut huomata hintojen hilautumisen alas kilpailun koventuessa. Liki parikymmentä vuotta toimineen yrityksen osakas ja markkinointipäällikkö Stefan Nyman uskoo, että kilpailijoiden putkahtelu alalle on sattumaa.

Täysin kitkatta kilpailu ei ole sujunut. Nyman ottaa esiin mahdollisen kustannusrakenteesta tinkimisen sillä, ettei kaikilla kilpailijoilla ehkä ole liikennelupia.

”Siitä syntyisi eriarvoinen tilanne. Jos luvan vaatimia elementtejä karsitaan, saadaan kustannuksia alas”, Nyman sanoo.

Lentoparkin noin kolmen miljoonan euron vuosittainen liikevaihto on viime vuosina ollut laskeva. Sen ensimmäisen kilpailijan Lentopysäköinti P24:n liikevaihto oli viime vuonna 170 000 euroa. Uusista tulokkaista Flyparkin oli 530 000 euroa. Flypark tosin on toiminut aiemmin kiinteistönvälityksessä. Muiden yritysten liikevaihdosta ei vielä ole tietoa.

Nymanin uumoilussa on perää. HS tarkisti liikenneluvista vastaavasta Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta (ely), että vain kahdella kuudesta lentopysäköintiä harjoittavasta yrityksestä on joukkoliikennelupa tai taksilupa. Lakien mukaan lupia vaaditaan ammattimaiseen ihmisten kuljettamiseen.

Luvat ovat kunnossa Lentoparkilla ja Lentopysäköinti P24:llä. Lentoparkin lupa on tytäryhtiön Aerobusin nimissä. Ely-keskuksen rekisterin mukaan Flyparkilla, Airparkilla ja Goparkingilla ei ole liikennelupia tai lupahakemuksia vireillä. HS tarkisti asian kyseisten yritysten johtajilta. Heidän käsityksensä oli, ettei lupia tarvita, koska kuljetus sisältyy pysäköinnin hintaan.

Myös valtion omistamalta Finavialta puuttuu joukkoliikennelupa. Sen parkkibussi Airportbus vie asiakkaita yleisiä teitä pitkin pysäköintialueilta terminaaliin ja takaisin.

Luvitta toimivien yritysten asiakkaat tai Finavian parkkibussia käyttävät matkustajat eivät voi olla varmoja palvelun laadusta. Lupien tarkoitus on liikenne- ja viestintäministeriön hallitussihteerin Iida Huhtasen mukaan tarkistaa, millainen toimija kuljettaa ja millaisella kalustolla ihmisiä yleisillä teillä.

”Luvissa edellytetään ammattipätevyyttä, mikä vaikuttaa matkustajien kokemaan turvallisuuteen ja palvelutasoon. Samoin tarkistetaan hyvä maine ja esimerkiksi rikostausta”, Huhtanen sanoo.

Kaikkien yritysten, myös Finavian, nettisivuilla korostetaan, että ilmainen kuljetus sisältyy pysäköintimaksuun. Ilman liikennelupia olisi mahdollista kuljettaa asiakkaita täysin vastikkeettomasti. Vastikkeetonta ei ole ely-keskuksen lupapäällikön Pasi Hautalahden mukaan se, että kuljetuksen kerrotaan sisältyvän pysäköintimaksuun.

Kyse on siitä, että kuljettaminen on olennainen osa liiketoimintaa. Kuinka moni valitsisi pysäköinnin, jossa asiakasta kehotettaisiin esimerkiksi tilaamaan taksi kentälle?

”Kyllä luvanvaraisuus tässä ylittyy. Ilman lupia toimiminen voi vääristää kilpailuasetelmaa. Samat säännöt koskevat yrityksiä, olivat ne sitten yksityisiä tai valtion”, Hautalahti sanoo.

Pysäköinnin pyörittämiseen tarvitaan muitakin kuin liikennelupia. Nykyisistä Vantaalla toimivista yrityksistä Flyparkilla ja Airparkilla ei ole toimilupia kaupalliseen pysäköintiin, kertoo Vantaan rakennusvalvonta.

Yritysten valvonta näyttää toimivan Vantaalla kirjavasti. Lentopysäköinti P24 -yritys joutui aloittaessaan raskaaseen byrokratiapyöritykseen. Yrittäjä Jarno Kankaalta vaadittiin aiheettomasti yli 50 000 euron vakuus- ja rakennuslupamaksuja. Konkariyritys Lentoparkki sitä vastoin oli saanut toimia ilman voimassa olevaa rakennuslupaa.

Nyt Lentopysäköinnin ja Lentoparkin rakennusluvat ovat rakennusvalvonnan mukaan kunnossa.

Luvattoman liikenteen harjoittamista koskevat epäilyt kuuluvat poliisin toimivaltaan. Ely-keskuksen lupapäällikkö Hautalahti sanoo, että HS:n kyselyn jälkeen hänen on ilmoitettava epäilyistä Itä-Uudenmaan poliisille.

Lopulta luvatta toimivien yritysten mahdolliset seuraamukset ratkaistaan tuomioistuimessa, toteaa hallitussihteeri Huhtanen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ainakin Airparkin palvelu näyttää ilahduttavan Hartikaisen perhettä. Paluu lentoasemalta pysäköintialueelle vie viisi minuuttia.

”Toimii erityisesti suurten matkalaukkujen kanssa. Tästä on hyvä lähteä kohti Lahtea”, Sami Hartikainen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lentoasemat
 • Helsinki-Vantaa
 • Pysäköinti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  5. 5

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  6. 6

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  7. 7

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  10. 10

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää