Valikko
Kaupunki

Se lähti pastakoneesta – ja säästi ihmiset sairaalakierteeltä ja yhteiskunnalta miljoona euroa vuodessa

Peijaksessa keksittiin konsti, jonka avulla skitsofreniaa sairastava ei enää valu takaisin osastolle psykoosissa.

Taidenäyttely on ristitty näin: Valoa kohti. Täällä Peijaksen sairaalassa nimi ei ole sanahelinää. Taiteilijaryhmään kuuluvat skitsofreniaa sairastavat nimittäin palasivat vielä vähän aikaa sitten uudelleen ja uudelleen sairaalaan, psykoosissa.

Nyt toivoa on. Kukaan porukan alkuperäisistä jäsenistä ei enää tarvitse osastohoitoa. Noin puolet entisistä potilaista on kiinni työelämässä. Se on poikkeuksellisen suuri onnistuminen.

Jos ajatellaan euroja, se tarkoittaa noin miljoonan euron säästöjä yhteiskunnalle vuosittain. Tässäkin siis lasketaan vain sairaalakulujen hintaa verrattuna avohoitoon, ei laajempia vaikutuksia vaikka ihmisten työkykyyn tai heidän läheisiinsä.

Peijaksessa on keksitty toimintatapa, jolla estetään skitsofreniaa sairastavia luisumaan takaisin psykoosiin. Sen nimi on Feeniks-malli ja taide on siitä vain osa. Liikkeelle lähdettiin jostain paljon arkisemmasta: pastakoneesta.

Viisi vuotta sitten Peijaksessa henkilökunnalla oli epämääräinen idea. Työnimi oli niinkin napakka kuin ”huonosti hoitoon sitoutuvien ryhmä”.

Psyykkisten sairauksien hoito on viime vuosina edennyt harppauksin. Suunta on, kuten sote-palveluissa muutenkin, pois laitoshoidosta avohoitoon.

Skitsofreniaan sairastuneista moni kuitenkin palaa sairaalasta päästyään pian osastolle takaisin. Syy on yksinkertainen: jos ei tunne olevansa sairas, ei tee mieli ottaa lääkkeitä. Kolmanneksella lääkkeet jäävät jo ensimmäisen kuukauden aikana, kolmen kuukauden kohdalla jo kuusikymmentä prosenttia jättää lääkkeet ottamatta. Ammattilaisen muistuttelu ei juuri auta.

Ja sitten on vielä se stigma. Monet kokevat psyykkisen sairauden leimaavan jopa terveydenhuollon sisällä. Peijaksessa ajateltiin, että tarvitaan turvallinen paikka olla oma itsensä ja saada ote elämästä sairauden jälkeen.

Aluksi koottiin ryhmä: kymmenen skitsofreniaa sairastavaa, joista jokainen vietti osastolla pätkissä ainakin puolet vuodesta. Osa oli ollut sairaalakierteessä jopa kymmeniä vuosia. Osastonlääkäri Marcelo Chiramberro kertoo, että ensimmäisen kokoontumisen jälkeen suunnittelematta oli pari pikkujuttua niin kuin se, missä ja mitä ryhmä tekee.

”Minä olen italialainen, tietenkin ajattelin ensin ruokaa. Kotona katselin pastakonetta ja päätin, että yritetäänpä tehdä ruokaa ja syödään yhdessä.”

Pastakastikkeesta se lähti, yhteisö. Ryhmä itse risti itsensä Feeniksiksi. Ideana noin muutenkin on, että ryhmässä toimivat tasa-arvoisina Marcelo ja Jenna ja Heidi ja niin edelleen. Ei siis ammattilainen x ja potilas y.

Feeniksin säännöllisissä tapaamisissa voidaan yhä vain jutella kuulumisista, syödä hyvin ja pelata lautapelejä. Sairaudesta ja lääkkeistäkin puhutaan välillä, mutta vain silloin kun joku ryhmästä ottaa ne puheeksi. Kukaan ei saarnaa, vertaiset puhuvat.

”Tämä on ihmisten kohtaamista. Ei tarvitse miettiä, onko tällaiseen toimintaan resursseja. Tämä lähtee siitä, mikä on jokaisen ihmisen sisällä”, sanoo sairaanhoitaja Jenna Ilvonen. Siis aivot ja sydän, siinä kuulemma ammattilaisten tähän tarvitsemat työvälineet.

Taidetta ryhmä päätti kokeilla tämän vuoden ajan. Toiminta- ja ryhmätaideterapeutti Ira Hynninen-Sundelin kertoo, että prosessi on itse asiassa tärkeämpi kuin lopputulos, vaikka näyttely komea onkin. Kaikki ryhmässä saavat kokeilla ja opetella uutta siinä mitassa kuin jaksavat. Ensi kertaa huovuttava lääkäri tarvitsee potilaalta neuvoja eikä toisin päin.

”Tämä on ollut minulle ihan uutta, en ole koskaan ennen ollut taiteessa mukana”, sanoo Heidi Sinkkonen, joka on ollut Feeniks-ryhmässä pari vuotta. Hän myös opiskelee, mutta sanoo, että pienessä ryhmässä toimiminen tuo hänen elämäänsä lisää mielekkyyttä.

Ryhmä on tehnyt retkiä taidemuseoihin ja luontoon. Näyttelyyn on valikoitu värikkäitä kokeiluja esimerkiksi musteella, öljypastelliliiduilla, huovuttamalla ja kännykkäkameralla.

”Taideterapialla on suuri vaikutus ihmisen itsetuntoon. Kuvan kautta voi myös käsitellä ajatuksiaan ja tunteitaan”, Hynninen-Sundelin sanoo.

Valoa kohti -taidenäyttely Peijaksen sairaalan aulassa 30.11. asti

Ryhmiä myös Tikkurilassa ja Myyrmäessä

Feeniks-ryhmä aloitti toimintansa vuonna 2011 Peijaksen sairaalassa Vantaalla. Ryhmään kuuluu kerralla noin kymmenen skitsofreniasta toipuvaa, uusia ihmisiä tulee aina välillä mukaan toimintaan.

Ryhmiä on perustettu Vantaalla Peijaksen lisäksi myös Tikkurilan ja Myyrmäen kuntoutuspoliklinikoille.

Feeniks sai viime vuonna Sairaanhoitajaliiton jakaman Ihmisen parhaaksi -palkinnon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mielenterveys
 • Kuntoutus
 • Skitsofrenia
 • Vantaa
 • Hus
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  5. 5

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  6. 6

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää