Valikko
Kaupunki

Tässä on syyllinen lumimyräköihin: ”Pietarin kanuuna” rankaisi Helsinkiä ja Tukholmaa

Nietokset yltävät pääkaupunkiseudulla jo yli 20 senttimetriin, mutta vielä enemmän lunta saivat niskaansa tukholmalaiset.

”Pietarin kanuuna” jylisi jälleen keskiviikkona. Sotaisa termi on kuitenkin leikkimielinen, ja sitä ammattislangissaan käyttävät meteorologit viittaavat lumisaderintamaan, joka teki pääkaupunkiseudun varhaisesta talvesta entistäkin lumisemman.

Nietokset paksuuntuivat keskiviikkoaamun lumipyryn myötä etelärannikolla niin paljon, että pääkaupunkiseutu on nyt koko Suomen lumisinta aluetta. Kun lumisade laantui, mitattiin alkuiltapäivästä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Espoon Nuuksiossa 27 senttimetrin lumikertymä – samaan ei ylletty yhdelläkään muulla Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla Suomessa.

Meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta kuitenkin muistuttaa, että viralliset lumenmittaukset tehdään aina aamuisin. Lukemat saattavat siis olla hieman erilaisia torstaina.

”Lumi voi esimerkiksi painua hieman kasaan. Ei se ole kuitenkaan sulamassa, joten suuresta heitosta tuskin on kyse”, Jokinen kertoi keskiviikkona.

Lukemat olivatkin muuttuneet hieman torstaiaamuun mennessä. Lumikerros oli tiiviistynyt sekä Helsinki-Vantaalla että Nuuksiossa 22 senttimetrin paksuiseksi.

Seurauksia on monia, kuten esimerkiksi autojen jumittuminen kadun varteen.

Tai liukastumiset pakkaantuneen lumen peittämillä jalkakäytävillä.

Helsingin Kumpulassa oli torstaiaamuna 19 senttimetriä lunta, ja Kaisaniemestäkin löytyi 18-senttinen lumivaippa. Näin lumisia olosuhteita marraskuun alkupuolella Helsingissä voi pitää Jokisen mukaan tilastojen valossa harvinaisina, muttei kuitenkaan poikkeuksellisina.

”Poikkeuksellista tämä olisi silloin, jos toistuvuusaika olisi kerran 30 vuodessa tai harvemmin”, Jokinen sanoo.

Kaisaniemen sääasemalla on tehty lumenmittausta yhtäjaksoisesti vuodesta 1911 lähtien, ja mittaushistorian paksuin 9. marraskuuta mitattu hanki oli vuonna 1945. Lumensyvyys ylsi tuolloin 40 senttimetriin.

Lähihistoriastakin löytyy talvia, jolloin Helsingissä oli jo marraskuun alussa parinkymmenen sentin lumikerros. Joskus lumipyryt ovat tulleet aiemminkin.

”Vuonna 2003 Kaisaniemessä oli jo 26. lokakuuta 16 senttimetriä lunta”, Jokinen sanoo.

Mutta se ”Pietarin kanuuna”. Sitä on siis kiittäminen tai syyttäminen viime päivien lumipyryistä. Mistä on kyse?

”Pietarihan on ihan Suomenlahden itäisimmässä kolkassa. Suomenlahdella syntyy itätuulilla ja kylmässä säätilanteessa lumikuuroja, jotka usein tekevät sellaisia nauhojakin vielä. Niistä voi sitten tulla todella sakeaa lumisadetta”, selittää päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Mistään uudesta sääilmiöstä ei ole kuitenkaan kyse. Myös Korpelan ja Jokisen ruotsalaiset kollegat tietävät varsin hyvin, mistä on kyse.

”Lumisadealueethan voimistuvat vaan sitä enemmän, mitä pidemmän matkan ne pääsevät kulkemaan merta pitkin. ’Pietarin kanuuna’ voi siis realisoitua vieläkin pahemmin Ruotsissa”, Korpela kertoo.

Ja näin on myös tapahtui keskiviikkona, kun Tukholmaan pyrytti noin 40 senttimetrin hanki. Svenska Dagbladetin verkkojulkaisun pääuutisena oli torstaiaamuna lumikaaos, joka on muun muassa halvaannuttanut Tukholman joukkoliikenteen.

Lehti neuvoo ihmisiä jättämään oman auton kotiin sekä välttämään bussien ja lähijunien käyttöä. Metrolla kulkemista suositellaan. Pyöräily ei näytä ratkaisulta.

Kanuunasta pamahtaa jälleen torstaina valkeaa Suomeen, mutta Korpelan mukaan sakeimmat pyryt osunevat tällä kertaa maan itäosiin. Uudellemaalle ennustetaan päivän aikana vain kolmen senttimetrin lisäystä lumikerrokseen.

Perjantaiksi pääkaupunkiseudulle povataan jo poutapäivää, eikä lumisateita ole näköpiirissä lauantainakaan. Sunnuntaina sekä ensi maanantain vastaisena yönä voi taas pyryttää kunnolla, mutta sääennusteissa on vielä hajontaa sen suhteen.

”On potentiaalinen riski, että jotain yllätyksellistä tapahtuu”, Korpela toteaa.

Lämpötilat tulevat pysymään myös päivisin pakkasen puolella ainakin ensi viikon puoliväliin asti. Pääkaupunkiseudun lumet eivät ole siis sulamassa ainakaan toistaiseksi, joskin valkoisen joulun ennustaminen on vielä aivan liian varhaista.

Ensilumi ja pysyvä lumi

 Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on satanut silloin, jos aamukahdeksalta maassa on yksi senttimetri lunta.

 Helsingissä ensilumi satoi tänä vuonna 3. 11.

 Keskimäärin Helsinki saa ensilumen 19. 11.

 Pysyväksi lumeksi katsotaan se lumijakso, joka kestää kullakin paikkakunnalla pisimpään talven aikana. Lumet voivat siis sulaa välissä, ja tilastoihin päätyvä ”pysyvä lumi” saadaan selville vasta talven päätyttyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talvi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  4. 4

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  5. 5

   Lontoon tuhoisa kerrostalopalo alkoi jääkaappipakastimen syttymisestä

  6. 6

   Näyttelijä Johnny Depp puhui Donald Trumpin salamurhaamisesta – ”Tämä on vain kysymys, en vihjaile mitään”

  7. 7

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  8. 8

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  9. 9

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  10. 10

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  2. 2

   Vain 11 prosenttia synnyttää ilman kipulääkkeitä – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  3. 3

   Teemu Selänne korotettiin Suomessa sankariksi, jota ei voi kritisoida ja joka voi sanoa olevansa ”hauskalla tavalla sovinisti”

  4. 4

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  5. 5

   Espoolaisnuoret varastivat 14-vuotiaan repusta avaimet ja tunkeutuivat tyhjään kotiin – asunnossa riehuttiin ja tietokone murskattiin kirveellä

  6. 6

   13-vuotias tyttö raiskattiin parkkihallissa Keravalla, tekijällä myös muita teiniuhreja – oikeus antoi kolme ja puoli vuotta vankeutta

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Tunteet voittivat järjen ja 51 vuoden ikäeron, kun Erika ja Danny löysivät toisensa – ”Aina tämä elämä ei mene niin kuin olisi itse käsikirjoittanut”

  9. 9

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  10. 10

   Ranskalainen lifestyle­bloggaaja kuoli ilokaasulla toimivan kerman­vaahdottimen räjähdykseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  2. 2

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  3. 3

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  4. 4

   Masennus ei ole vain sitä, että maataan sängyssä – me masentuneet koemme syyllisyyttä

  5. 5

   Näin kasvatat hyväkäytöksisen lapsen – Ranskassa jokainen lapsi osaa tervehtiä kohteliaasti

  6. 6

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää