Valikko
Kaupunki

Tässä on syyllinen lumimyräköihin: ”Pietarin kanuuna” rankaisi Helsinkiä ja Tukholmaa

Nietokset yltävät pääkaupunkiseudulla jo yli 20 senttimetriin, mutta vielä enemmän lunta saivat niskaansa tukholmalaiset.

”Pietarin kanuuna” jylisi jälleen keskiviikkona. Sotaisa termi on kuitenkin leikkimielinen, ja sitä ammattislangissaan käyttävät meteorologit viittaavat lumisaderintamaan, joka teki pääkaupunkiseudun varhaisesta talvesta entistäkin lumisemman.

Nietokset paksuuntuivat keskiviikkoaamun lumipyryn myötä etelärannikolla niin paljon, että pääkaupunkiseutu on nyt koko Suomen lumisinta aluetta. Kun lumisade laantui, mitattiin alkuiltapäivästä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Espoon Nuuksiossa 27 senttimetrin lumikertymä – samaan ei ylletty yhdelläkään muulla Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla Suomessa.

Meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta kuitenkin muistuttaa, että viralliset lumenmittaukset tehdään aina aamuisin. Lukemat saattavat siis olla hieman erilaisia torstaina.

”Lumi voi esimerkiksi painua hieman kasaan. Ei se ole kuitenkaan sulamassa, joten suuresta heitosta tuskin on kyse”, Jokinen kertoi keskiviikkona.

Lukemat olivatkin muuttuneet hieman torstaiaamuun mennessä. Lumikerros oli tiiviistynyt sekä Helsinki-Vantaalla että Nuuksiossa 22 senttimetrin paksuiseksi.

Seurauksia on monia, kuten esimerkiksi autojen jumittuminen kadun varteen.

Tai liukastumiset pakkaantuneen lumen peittämillä jalkakäytävillä.

Helsingin Kumpulassa oli torstaiaamuna 19 senttimetriä lunta, ja Kaisaniemestäkin löytyi 18-senttinen lumivaippa. Näin lumisia olosuhteita marraskuun alkupuolella Helsingissä voi pitää Jokisen mukaan tilastojen valossa harvinaisina, muttei kuitenkaan poikkeuksellisina.

”Poikkeuksellista tämä olisi silloin, jos toistuvuusaika olisi kerran 30 vuodessa tai harvemmin”, Jokinen sanoo.

Kaisaniemen sääasemalla on tehty lumenmittausta yhtäjaksoisesti vuodesta 1911 lähtien, ja mittaushistorian paksuin 9. marraskuuta mitattu hanki oli vuonna 1945. Lumensyvyys ylsi tuolloin 40 senttimetriin.

Lähihistoriastakin löytyy talvia, jolloin Helsingissä oli jo marraskuun alussa parinkymmenen sentin lumikerros. Joskus lumipyryt ovat tulleet aiemminkin.

”Vuonna 2003 Kaisaniemessä oli jo 26. lokakuuta 16 senttimetriä lunta”, Jokinen sanoo.

Mutta se ”Pietarin kanuuna”. Sitä on siis kiittäminen tai syyttäminen viime päivien lumipyryistä. Mistä on kyse?

”Pietarihan on ihan Suomenlahden itäisimmässä kolkassa. Suomenlahdella syntyy itätuulilla ja kylmässä säätilanteessa lumikuuroja, jotka usein tekevät sellaisia nauhojakin vielä. Niistä voi sitten tulla todella sakeaa lumisadetta”, selittää päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Mistään uudesta sääilmiöstä ei ole kuitenkaan kyse. Myös Korpelan ja Jokisen ruotsalaiset kollegat tietävät varsin hyvin, mistä on kyse.

”Lumisadealueethan voimistuvat vaan sitä enemmän, mitä pidemmän matkan ne pääsevät kulkemaan merta pitkin. ’Pietarin kanuuna’ voi siis realisoitua vieläkin pahemmin Ruotsissa”, Korpela kertoo.

Ja näin on myös tapahtui keskiviikkona, kun Tukholmaan pyrytti noin 40 senttimetrin hanki. Svenska Dagbladetin verkkojulkaisun pääuutisena oli torstaiaamuna lumikaaos, joka on muun muassa halvaannuttanut Tukholman joukkoliikenteen.

Lehti neuvoo ihmisiä jättämään oman auton kotiin sekä välttämään bussien ja lähijunien käyttöä. Metrolla kulkemista suositellaan. Pyöräily ei näytä ratkaisulta.

Kanuunasta pamahtaa jälleen torstaina valkeaa Suomeen, mutta Korpelan mukaan sakeimmat pyryt osunevat tällä kertaa maan itäosiin. Uudellemaalle ennustetaan päivän aikana vain kolmen senttimetrin lisäystä lumikerrokseen.

Perjantaiksi pääkaupunkiseudulle povataan jo poutapäivää, eikä lumisateita ole näköpiirissä lauantainakaan. Sunnuntaina sekä ensi maanantain vastaisena yönä voi taas pyryttää kunnolla, mutta sääennusteissa on vielä hajontaa sen suhteen.

”On potentiaalinen riski, että jotain yllätyksellistä tapahtuu”, Korpela toteaa.

Lämpötilat tulevat pysymään myös päivisin pakkasen puolella ainakin ensi viikon puoliväliin asti. Pääkaupunkiseudun lumet eivät ole siis sulamassa ainakaan toistaiseksi, joskin valkoisen joulun ennustaminen on vielä aivan liian varhaista.

Ensilumi ja pysyvä lumi

 Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on satanut silloin, jos aamukahdeksalta maassa on yksi senttimetri lunta.

 Helsingissä ensilumi satoi tänä vuonna 3. 11.

 Keskimäärin Helsinki saa ensilumen 19. 11.

 Pysyväksi lumeksi katsotaan se lumijakso, joka kestää kullakin paikkakunnalla pisimpään talven aikana. Lumet voivat siis sulaa välissä, ja tilastoihin päätyvä ”pysyvä lumi” saadaan selville vasta talven päätyttyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talvi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  2. 2

   Oksennus tyhjensi uimahallin Espoossa – Asiantuntija rauhoittaa: Uimahallit ovat liian lämpimiä norovirukselle

  3. 3

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  4. 4

   Aira Samulin täyttää tänään 90 vuotta ja kannustaa välttämään vanhainkotia: ”Meillä on suuret ikäluokat tulossa, ei siitä edes tule mitään”

  5. 5

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  6. 6

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  7. 7

   Ex-presidentti George W. Bush näpäytti Trumpia: ”Tarvitsemme riippumatonta mediaa”

  8. 8

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  9. 9

   Puolueesta erotettu Terhi Kiemunki saa jatkaa Tampereen perussuomalaisten johdossa – vastoin yhdistyksen omia sääntöjä

  10. 10

   Tapaaminen Maahan­muutto­viraston kanssa ei riittänyt turvapaikan­hakijoille – Rautatientorin telttaleiriä ei pureta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  5. 5

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  6. 6

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  7. 7

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  8. 8

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  9. 9

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  10. 10

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  11. Näytä lisää