Valikko
Kaupunki

Tässä on syyllinen lumimyräköihin: ”Pietarin kanuuna” rankaisi Helsinkiä ja Tukholmaa

Nietokset yltävät pääkaupunkiseudulla jo yli 20 senttimetriin, mutta vielä enemmän lunta saivat niskaansa tukholmalaiset.

”Pietarin kanuuna” jylisi jälleen keskiviikkona. Sotaisa termi on kuitenkin leikkimielinen, ja sitä ammattislangissaan käyttävät meteorologit viittaavat lumisaderintamaan, joka teki pääkaupunkiseudun varhaisesta talvesta entistäkin lumisemman.

Nietokset paksuuntuivat keskiviikkoaamun lumipyryn myötä etelärannikolla niin paljon, että pääkaupunkiseutu on nyt koko Suomen lumisinta aluetta. Kun lumisade laantui, mitattiin alkuiltapäivästä Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Espoon Nuuksiossa 27 senttimetrin lumikertymä – samaan ei ylletty yhdelläkään muulla Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla Suomessa.

Meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta kuitenkin muistuttaa, että viralliset lumenmittaukset tehdään aina aamuisin. Lukemat saattavat siis olla hieman erilaisia torstaina.

”Lumi voi esimerkiksi painua hieman kasaan. Ei se ole kuitenkaan sulamassa, joten suuresta heitosta tuskin on kyse”, Jokinen kertoi keskiviikkona.

Lukemat olivatkin muuttuneet hieman torstaiaamuun mennessä. Lumikerros oli tiiviistynyt sekä Helsinki-Vantaalla että Nuuksiossa 22 senttimetrin paksuiseksi.

Seurauksia on monia, kuten esimerkiksi autojen jumittuminen kadun varteen.

Tai liukastumiset pakkaantuneen lumen peittämillä jalkakäytävillä.

Helsingin Kumpulassa oli torstaiaamuna 19 senttimetriä lunta, ja Kaisaniemestäkin löytyi 18-senttinen lumivaippa. Näin lumisia olosuhteita marraskuun alkupuolella Helsingissä voi pitää Jokisen mukaan tilastojen valossa harvinaisina, muttei kuitenkaan poikkeuksellisina.

”Poikkeuksellista tämä olisi silloin, jos toistuvuusaika olisi kerran 30 vuodessa tai harvemmin”, Jokinen sanoo.

Kaisaniemen sääasemalla on tehty lumenmittausta yhtäjaksoisesti vuodesta 1911 lähtien, ja mittaushistorian paksuin 9. marraskuuta mitattu hanki oli vuonna 1945. Lumensyvyys ylsi tuolloin 40 senttimetriin.

Lähihistoriastakin löytyy talvia, jolloin Helsingissä oli jo marraskuun alussa parinkymmenen sentin lumikerros. Joskus lumipyryt ovat tulleet aiemminkin.

”Vuonna 2003 Kaisaniemessä oli jo 26. lokakuuta 16 senttimetriä lunta”, Jokinen sanoo.

Mutta se ”Pietarin kanuuna”. Sitä on siis kiittäminen tai syyttäminen viime päivien lumipyryistä. Mistä on kyse?

”Pietarihan on ihan Suomenlahden itäisimmässä kolkassa. Suomenlahdella syntyy itätuulilla ja kylmässä säätilanteessa lumikuuroja, jotka usein tekevät sellaisia nauhojakin vielä. Niistä voi sitten tulla todella sakeaa lumisadetta”, selittää päivystävä meteorologi Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta.

Mistään uudesta sääilmiöstä ei ole kuitenkaan kyse. Myös Korpelan ja Jokisen ruotsalaiset kollegat tietävät varsin hyvin, mistä on kyse.

”Lumisadealueethan voimistuvat vaan sitä enemmän, mitä pidemmän matkan ne pääsevät kulkemaan merta pitkin. ’Pietarin kanuuna’ voi siis realisoitua vieläkin pahemmin Ruotsissa”, Korpela kertoo.

Ja näin on myös tapahtui keskiviikkona, kun Tukholmaan pyrytti noin 40 senttimetrin hanki. Svenska Dagbladetin verkkojulkaisun pääuutisena oli torstaiaamuna lumikaaos, joka on muun muassa halvaannuttanut Tukholman joukkoliikenteen.

Lehti neuvoo ihmisiä jättämään oman auton kotiin sekä välttämään bussien ja lähijunien käyttöä. Metrolla kulkemista suositellaan. Pyöräily ei näytä ratkaisulta.

Kanuunasta pamahtaa jälleen torstaina valkeaa Suomeen, mutta Korpelan mukaan sakeimmat pyryt osunevat tällä kertaa maan itäosiin. Uudellemaalle ennustetaan päivän aikana vain kolmen senttimetrin lisäystä lumikerrokseen.

Perjantaiksi pääkaupunkiseudulle povataan jo poutapäivää, eikä lumisateita ole näköpiirissä lauantainakaan. Sunnuntaina sekä ensi maanantain vastaisena yönä voi taas pyryttää kunnolla, mutta sääennusteissa on vielä hajontaa sen suhteen.

”On potentiaalinen riski, että jotain yllätyksellistä tapahtuu”, Korpela toteaa.

Lämpötilat tulevat pysymään myös päivisin pakkasen puolella ainakin ensi viikon puoliväliin asti. Pääkaupunkiseudun lumet eivät ole siis sulamassa ainakaan toistaiseksi, joskin valkoisen joulun ennustaminen on vielä aivan liian varhaista.

Ensilumi ja pysyvä lumi

 Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukaan ensilumi on satanut silloin, jos aamukahdeksalta maassa on yksi senttimetri lunta.

 Helsingissä ensilumi satoi tänä vuonna 3. 11.

 Keskimäärin Helsinki saa ensilumen 19. 11.

 Pysyväksi lumeksi katsotaan se lumijakso, joka kestää kullakin paikkakunnalla pisimpään talven aikana. Lumet voivat siis sulaa välissä, ja tilastoihin päätyvä ”pysyvä lumi” saadaan selville vasta talven päätyttyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talvi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   ”Suolisto oli hajalla, mutta olin koko ajan tajuissani” – aleppolaiset kertovat HS:lle, millaista on elää murskaksi pommitetussa kaupungissa

  8. 8

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  9. 9

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  10. 10

   HS seuraa: F1-kausi starttasi Australiassa – Bottas ja Räikkönen kärkitaistossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää