Kaupunki

Sotainvalidit jäivät mottiin, kun HSL lakkautti omaisten käyttämän linjan Kaunialan sairaalalle – ”Menee iäkkäillä taksihommiksi”

Potilaat, omaiset, työntekijät ja vapaaehtoiset vaativat adressissa Espoon bussilinjan 51 palauttamista.

Kun Espoossa ja Kauniaissa kulkenut HSL:n bussilinja 51 lakkasi kulkemasta elokuun puolessa välissä, ottivat Kaunialan sairaalan työntekijät, asukkaat ja sairaalassa vierailevat omaiset uutisen vastaan järkyttyneenä.

”Totta kai siinä yhden jos toisenkin hiukset nousivat pystyyn”, kertoo sairaalassa vapaaehtoistyötä tekevä Riitta Pajari.

Elokuun jälkeen sairaalan portin edessä sijaitsevan pysäkin kautta ei kulje viikonloppuna yksikään linja. Myös iltaisin bussit kulkevat sairaalaan nyt entistä harvemmin.

Pajari laati syyskuussa adressin, joka sai muutamassa viikossa yli 300 allekirjoitusta. Asukkaat, potilaat, heidän omaisensa, henkilökunta ja vapaaehtoiset vaativat adressissa linjan 51 palauttamista. Adressin nimineen Pajari lähetti HSL:lle kirjeenä.

Kaunialan sairaalan toimitusjohtajan Mervi Ahlrothin mukaan 51 linjan lakkauttaminen vaikuttaa siihen, että osalle omaisista sairaalalle tuleminen julkisilla on hyvin vaikeaa etenkin viikonloppuna ja iltaisin.

”Viikonloppuisin tilanne on surkea. Täältä on huonot yhteydet Vantaalle, mistä meille tulee vanhuksia, omaisia ja työntekijöitä.”

Tällä hetkellä Kaunialan sairaalan portille mäen päälle kulkee bussilinja 212 ja Kauniaisten lähibussi 232, mutta ne eivät kulje myöhään illalla eivätkä viikonloppuisin. Kaunialaan kulkee muita linjoja, mutta ne jättävät matkaajan mäen alapuolelle.

Terveille ihmisille matka ei ole ongelma, mutta sairaalan kävijöiden joukossa on asukkaiden iäkkäitä omaisia.

Silloin kun portille asti tulevat bussit eivät liiku, Kauniaisten suunnasta tulevat bussit pysähtyvät noin 700–800 metrin päähän sairaalasta ja Vantaan suunnasta tulevat jättävät matkalaisen Turun tielle. Sieltä suunnasta tuleva joutuu kipuamaan jyrkkää rinnettä ylös mäelle. Rinteen jyrkkyydestä kertoo se, että samassa rinteessä on laskettelumäki.

”Omaisten joukko on melko iäkästä. Emme voi odottaa, että he liukastelevat vastamäessä”, Pajari sanoo.

”Se menee iäkkäiltä taksihommiksi, eivätkä he silloin tänne hirveän usein tule. Parkkipaikkojakin on vain vähän”, Ahlroth kertoo.

HSL:n linjasto- ja aikataulusuunnitteluryhmän päällikön Jonne Virtasen mukaan Kaunialan sairaalan pysäkille kulkenut linja 51 lakkautettiin vähäisen kysynnän vuoksi. Virtasen mukaan Kaunialan lenkkiin kului paljon aikaa ja rahaa siihen nähden, minkä verran sitä käytettiin.

Kauniaisten muutokset liittyivät Etelä-Espoon linjaston muutoksiin.

”Vaikka länsimetro ei suoraan vaikuta Kauniaisissa, muuttuu linjasto hieman myös siellä, koska Kauniaisten läpi liikennöi Etelä-Espoosta tulevia linjoja.”

Linja 51 korvattiin linjalla 224, jonka reitti on muuten sama kuin 51:llä, mutta se ei tee lenkkiä Kaunialassa.

Kaunialan kierros meni Leppävaarasta tultaessa Kauniaisten keskustasta Asematietä, Kylpyläntietä, Bembölentietä, Kasavuorentietä, Yrjö Liipolan tietä ja Bredantietä pitkin Asematielle ja Kauniaisten keskustaan ja siitä edelleen kohti Kuurinniittyä.

”Niin sanotulla Kaunialan kierroksella oli vähän matkustajia.”

HSL:n keräämien tietojen mukaan linjalla 51 oli Kaunialan sairaalan pysäkillä arkisin keskimäärin 30 pysäkiltä nousua päivässä ja viikonloppuna 15 nousua päivässä.

”Tämä ei tarkoita, että kaikki nousut olivat Kaunialan sairaalan kävijöitä. Lähellä on asutusta”, Virtanen sanoo.

Kaunialan sairaala

 Kaunialan sairaala oli aiemmin niemeltään Kaunialan sotavammasairaala.

 Se on toiminut sotainvalidien hoito- ja kuntoutuslaitoksena vuodesta 1946.

 Sairaalassa on yli 200 hoitopaikkaa ja lähes 300 työntekijää.

 Sairaala tarjoaa esimerkiksi tehostettuja asumispalveluja, geriatrista kuntoutusta ja pitkäaikaishoitoa sotainvalideille. Kaunialan sairaalassa on potilaina myös vantaalaisia vanhuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenne
 • Linja-autoliikenne
 • Kauniainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  5. 5

   ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  7. 7

   Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  10. 10

   Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  7. 7

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  10. 10

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  3. Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?
  4. ”Suuri amerikkalainen auringonpimennys” kulkee Yhdysvaltojen halki kello 20.15–21.49 Suomen aikaa – HSTV:n suora lähetys käynnissä
  5. Chris Froome nappasi Vueltassa johtajan punaisen liivin ensi kertaa sitten vuoden 2011
  6. Espanjan poliisi vahvistaa: Barcelonan terrori-iskun epäilty yliajaja on surmattu – oli pukeutunut räjähdevyöhön
  7. Sukellusveneestä kadonnutta ruotsalais­toimittajaa etsivä Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta
  8. Näin vakuutat pomosi palkkaneuvotteluissa, neuvoo johtamisen professori – Huippuneuvottelijan vinkkejä voi soveltaa niin töissä kuin parisuhteessa
  9. Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin
  10. Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa
  11. Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”
  12. Näytä lisää