Urbaani Kallio tunnettiin puutaloistaan ja kivijalkakaupoistaan – sitten saapuivat purkukoneet

Helsingin Kallio tunnetaan ”punavihreänä kuplana” eli opiskelijoiden, urbaanien nuorten aikuisten ja taiteilijoiden kaupunginosana. Alun perin se oli työväestön asuttama puutalokaupunginosa.

Hehkutettu ja romantisoitu Kallion kaupunginosa Helsingissä tunnetaan nykyään osana ”punavihreää kuplaa” eli opiskelijoiden, urbaanien nuorten aikuisten ja taiteilijoiden kaupunginosana.

Alun perin Pitkänsillan pohjoispuoli oli työväestön asuttamaa seutua, jossa suuri osa ihmisistä asui puutalokortteleissa. Muuttoliike alkoi suuntautua ”Söörnääsiin” 1800-luvun lopulla. Nyt tästä alkuperäisestä ”puu-Kalliosta” on jäljellä enää valokuvia.

R. Roosin valokuva esittää Kolmannen linjan ja Siltasaarenkadun kulmausta ajalta, ”jolloin automobiili oli vielä nuori keksintö”, kuten HS:n arkiston saatetekstissä sanotaan. Linjojen puutalot on jyrätty aikoja sitten. Osa talosta tuhoutui toisen maailmansodan pommituksissa. Loput on lanattu purkukoneilla korkeampien ja tehokkaampien rakennusten tieltä.

Samaa puu-Kallion tunnelmaa on 1900-luvun alun kuvassa Hämeentien ja Neljännen linjan risteyksessä. Oikealla näkyvä talo tuhoutui pommituksissa 1944:

Väistyvän maailman tunnelmaa voi aistia tässä vuonna 1953 otetussa valokuvassa. ”Oikeinko todella te aioitte meidät kuvata? No, näinhän me vanhat mummot täällä auringossa lämmittelemme”, jutteli rouva Ida Kukkanen (vas.) istuessaan rouva Aino Toivosen seurassa Wallininkatu 6:n pihamaalla nauttimassa syysauringon viimeisistä lämmittävistä säteistä:

Ihmisiä virtasi jo 1900-luvun alussa Helsinkiin. Hämeentietä levennettiin Vallilassa vuonna 1937 käsipelillä ja hevosvoimin. Pyöräkaistoista ei vielä silloin taidettu puhua mitään:

Suuri osa puu-Kalliosta tuhoutui sodassa. Sen jälkeen homman hoitivat rakennusliikkeet. Toisen linjan ja Castreninkadun pohjoiskulmaus lanattiin ”värikkäiden kerrostalojen korttelin” tieltä vuonna 1957:

Kivitalotkaan eivät olleet turvassa. Kurvista (Hämeentie 58) Harjun kaupunginosasta purettiin jugend-talo vielä vuonna 1982. Vuonna 1908 rakennettua taloa oltiin suojelemassa, mutta rakennusliike Haka ehti ensin. Vielä keväällä 1982 talon saneeraamisesta pyydettiin tarjouksia, mutta elokuussa talo ”rouhaistiin” matalaksi. Haka kommentoi yllättävää ja äkillistä purkupäätöstä tylysti: ”Ratkaisu on tehty, eikä syiden selvittämiseen ole tarvetta”, projektipäällikkö Olavi Laine kommentoi Helsingin Sanomissa:

Vanhan purkaminen ei suinkaan käynyt ilman vastustusta. Yksi näkyvistä hahmoista oli taiteilija M.A. Numminen, joka esiintyi usein purkamista vastustavissa tapahtumissa. Tämä kuva on vuodelta 1973 Pengerkatu 33:n sisäpihalta, jossa koolla oli satoja ihmisiä. Silloin kiisteltiin siitä, pitää Hämeentie oikaista Kurvin kohdalta ja samalla halkaista ”Kinaporin” korttelit.

”Honasivat ajamerkit grunderit ja pomot, bisnekseen on sopivimmat Kinaporin kolot, halkaistaan nyt kortteli ja Hämeentie on suora, tasotalo paikalle, pois asukkaiden kuona”, M.A. Numminen lauloi HS:n kuvatekstin mukaan:

Nyky-Kallio kantaa mukanaan aimo annoksen menneiden aikojen elämänmenon romantisointia. Olennainen osa tätä myyttiä on esimerkiksi Helsinginkatu, joka nykyään tunnetaan muun muassa nimityksellä ”Raatteentie”. Ilta-Sanomat teki reportaasin kulmilla vuonna 1961 otsikolla ”Sörkän Bulevardi”. Silloin oltiin huolissaan siitä, että tasavaltamme pääkaupungin nimikkokadusta oli muodostunut ”levottomuuskeskus”. Tässä kuvassa poliisi lähestyy ojentamaan miestä, joka lehtijutun mukaan on tyypillinen ”vetelehtijä”:

”Nähdään kulmilla” -nimitys tulee slangin tuntijoiden mukaan Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmasta, joka tunnettiin pitkään pimeän viinan tyyssijana. Caj Bremer ikuisti ”lestinheittäjän” kulmilla vuonna 1974.

Osa Kallion rouheaa legendaa oli vuonna 1995 suljettu Pengerkatu 5:n poliisiasema. Jo ennen ensimmäistä maailmansotaa käyttöön otetut putkatilat ikuistettiin viimeisen kerran joulukuussa 1995:

Yksi Kallion ylpeyden aiheita ovat olleet kivijalkaliikkeet, joiden vähenemistä harmiteltiin jo 1970-luvulla. Viime vuosina kivijalat ovat alkaneet täyttyä trendikkäistä kahviloista ja ravintoloista, vaikka monien mielikuvissa sieltä löytyy lähinnä seksikauppoja ja epämääräisiä hieromalaitoksia. Helsinginkadulta löytyi vuonna 1977 muun muassa tämä elintarvikeliike, jossa HS vieraili:

Sekä naapurista tämä osto- ja myyntiliike:

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Huumekuski kaahasi satasta keskellä aamuliikennettä Helsingissä – Pakenijat motitettiin Hämeentielle

  3. 3

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  4. 4

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  5. 5

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  6. 6

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  7. 7

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  10. 10

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää