Valikko
Kaupunki

Viemärit työntävät yhä öljyä helsinkiläiseen taimenpuroon – Mustarastaita ei voi auttaa ja taimenten mäti on jo puron pohjassa

Maunulanpuroa peittää öljykalvo, jota voi joutua keräämään viikkoja. HS kutsui öljyvahinkojen asiantuntijoita arvioimaan, miten lintujen ja kalojen käy tahalliseksi epäillyssä öljyvuodossa

Öljyn erottaa Maunulanpuron mustasta pinnasta parhaiten pudottamalla lumipaakun veteen. Silloin ohut öljykalvo lainehtii sateenkaaren väreissä. Petollisen kaunis näky toistuu satojen metrien matkalla, sillä öljyä virtaa koko ajan lisää helsinkiläiseen puroon.

Arvossa pidettyä taimenpuroa tahrivan öljyn alkulähde on runsaan kilometrin päässä, Metsälän pienteollisuusalueella. Viime viikolla joku kaatoi useita satoja litroja öljyä sadevesiviemäriin Metsälän pienteollisuusalueella. Poliisi tutkii tekoa nyt tahallisena ja törkeänä ympäristön turmelemisena.

Puronvarressa asuva Kim Yrjölä on tyrmistynyt. Hän sauvoo paikalle ja haluaa tietää, kuka on turmellut puron. ”Onko tämä tahallista vai vahinko?” Yrjölä kysyy.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helsingin pelastuslaitoksen vaaleat pötkylät lilluvat vedessä. Nämä imeytyspitkot muuttuvat vähitellen tummanharmaiksi, kun öljy tarttuu niihin. Yhdessä kohtaa puroa on punaisia aitoja, jotka ulottuvat pohjaan asti.

Musta lintu näkyy vaivoin törmälle kaatunutta puunrunkoa vasten. Se pulahtaa pikakylpyyn. Mustarastaat viihtyvät purolla, ne kylpevät ja juovat nyt öljynsekaista vettä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

”Mustarastaille ei voi tehdä nyt mitään”, sanoo insinööri Timo Heino Uudenmaan ely-keskuksesta. Hän on öljyvahinkojen osaaja, yksi kolmesta ympäristöasiantuntijasta, jotka HS on kutsunut arvioimaan Metsälän öljyvahingon seurauksia puroalueen luonnolle.

Mustarastaat, varikset ja jokin mahdollinen talvehtimista yrittävä punarinta ovat vaikeita autettavia, koska niitä on vaikea saada kiinni. Helsingin pelastuslaitoksellakin on lintujen pesukone, mutta sille ei ole ollut käyttöä, koska lintuja on vähän. Sen toteaa öljyyntyneiden lintujen hoitoon erikoistunut tutkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta.

Purossa sukeltaa kuitenkin kaksi niin harvinaista lintua, että niitä kannattaisi yrittää auttaa. Koskikaroja ei nyt näy, ne saattavat oleilla kauempana alueesta, jolla nyt pyörii paljon ihmisiä.

”Koskikaroja on täällä kaksi yksilöä. Toinen niistä on öljyyntynyt. Se pitäisi ottaa verkolla kiinni, sillä koskikaralle käy kalpaten, kun se öljyyntyy”, Rusanen sanoo.

Öljy tuhoaa lämmöneristyksen koskikaran höyhenistä. Lopulta lintu joutuu hypotermiaan, ja se on kohtalokasta virtavesissä talvehtivalle linnulle.

”Se kannattaisi siirtää johonkin Espoon puroon. Onneksi tällä alueella on muuten vähän lintuja” Rusanen sanoo.

Vastaan tulee mies koukkukepin kanssa. Toisessa kädessä on pino, joka näyttää pesuliinoilta. Mies on Helsingin kaupungilta eläkkeellä oleva karttapäällikkö Matti Arponen, joka puhdistaa öljykalvoa vedenpinnasta vapaaehtoisesti.

”Eilen teimme kahdeksan, kymmenen tunnin päivän. Tämä on öljyn imeytysmattoa”, Arponen sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helsingin pelastuslaitoksen ja vapaaehtoisten öljynpuhdistajien yhteistyö Maunulanpurolla on kipunoinutkin. Pelastuslaitoksen öljyntorjuntamestari luonnehti vapaaehtoisten toimia ”idioottimaisiksi”. Pelastuslaitos irtisanoutui nimittelystä, ja Arponen sanoo nyt, että yhteistyö toimii. Pelastuslaitos esimerkiksi hakee öljyiset liinat pois.

Myös ely-keskuksen Heino pitää pelastuslaitoksen öljypuomituksia nyt hyvin tehtyinä. Matkalla olemme törmänneet myös päivystävään palomestariin Reima Roslöfiin. Käpylän pelastusaseman miehet ovat keskiviikkona iltapäivällä tulossa imemään öljyä purosta, Roslöf kertoo.

”Huolestuneita soittoja tulee edelleen hätänumeroon. Öljyä on niin paljon, että sitä on imettävä pois päivittäin”, Roslöf sanoi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Yhtään kalaa ei hypi vedessä. Ei ole tiedossa, miten puron harvinaiset taimenet voivat. Maunulassa on yksi taimenen tärkeimmistä kutualueista, ja puroon on kunnostettu niille kutusorakoita.

Öljyvuodossa näyttää sekä ympäristöasiantuntijoiden että poliisin alustavan arvion mukaan olevan kyse jäteöljystä. Sen raskas jae painuu pohjaan. Taimenten kutuaika puolestaan on lopuillaan, ja mädit ovat jo puron pohjassa.

Nuoret taimenet eivät Rusasen mukaan vielä ymmärrä lähteä öljyisestä vedestä. Aiempien öljyvuotojen perusteella voi kertoa, että öljy voi aiheuttaa kaloille kehityshäiriöitä, esimerkiksi pyrstöön.

”Taimeniin öljyn vaikutus voi olla merkittävin”, Rusanen sanoo.

Metsälän teollisuusalueella on suuria määriä sadevesiviemäriä ja -kaivoja. Niitä on nyt huuhdeltu puhtaiksi, ja seurauksena öljyä näytti keskiviikkona kulkeutuvan Maunulanpuroon enemmän kuin alkuviikosta.

Loppuviikosta leuto sää sulattaa lumia. Virtaus purossa lisääntyy, ja silloin rantatörmiin ja suurimpiin kiviin tarttunut öljy huuhtoutuu veteen. Öljyä voidaan pahimmillaan joutua keräämään purosta jopa viikkoja, arvioi tarkastaja Jouko Pirttijärvi Suomen ympäristökeskuksesta.

”Ei näytä siltä, että öljyn lähde olisi täysin tukittu”, Pirttijärvi sanoo.

Rikostarkastaja Sampsa Marttila sanoo, että poliisilla on tiedossa paikka, josta se epäilee öljyä päästetyn tahallaan viemäriin. ”Tekijöitä selvitetään”, hän sanoo.

Puussa Maunulanpurolla vilistää orava. Se on sentään niin fiksu, ettei mene puroon, Rusanen lohduttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Öljy
 • Helsinki
 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää