Valikko
Kaupunki

Viemärit työntävät yhä öljyä helsinkiläiseen taimenpuroon – Mustarastaita ei voi auttaa ja taimenten mäti on jo puron pohjassa

Maunulanpuroa peittää öljykalvo, jota voi joutua keräämään viikkoja. HS kutsui öljyvahinkojen asiantuntijoita arvioimaan, miten lintujen ja kalojen käy tahalliseksi epäillyssä öljyvuodossa

Öljyn erottaa Maunulanpuron mustasta pinnasta parhaiten pudottamalla lumipaakun veteen. Silloin ohut öljykalvo lainehtii sateenkaaren väreissä. Petollisen kaunis näky toistuu satojen metrien matkalla, sillä öljyä virtaa koko ajan lisää helsinkiläiseen puroon.

Arvossa pidettyä taimenpuroa tahrivan öljyn alkulähde on runsaan kilometrin päässä, Metsälän pienteollisuusalueella. Viime viikolla joku kaatoi useita satoja litroja öljyä sadevesiviemäriin Metsälän pienteollisuusalueella. Poliisi tutkii tekoa nyt tahallisena ja törkeänä ympäristön turmelemisena.

Puronvarressa asuva Kim Yrjölä on tyrmistynyt. Hän sauvoo paikalle ja haluaa tietää, kuka on turmellut puron. ”Onko tämä tahallista vai vahinko?” Yrjölä kysyy.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helsingin pelastuslaitoksen vaaleat pötkylät lilluvat vedessä. Nämä imeytyspitkot muuttuvat vähitellen tummanharmaiksi, kun öljy tarttuu niihin. Yhdessä kohtaa puroa on punaisia aitoja, jotka ulottuvat pohjaan asti.

Musta lintu näkyy vaivoin törmälle kaatunutta puunrunkoa vasten. Se pulahtaa pikakylpyyn. Mustarastaat viihtyvät purolla, ne kylpevät ja juovat nyt öljynsekaista vettä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

”Mustarastaille ei voi tehdä nyt mitään”, sanoo insinööri Timo Heino Uudenmaan ely-keskuksesta. Hän on öljyvahinkojen osaaja, yksi kolmesta ympäristöasiantuntijasta, jotka HS on kutsunut arvioimaan Metsälän öljyvahingon seurauksia puroalueen luonnolle.

Mustarastaat, varikset ja jokin mahdollinen talvehtimista yrittävä punarinta ovat vaikeita autettavia, koska niitä on vaikea saada kiinni. Helsingin pelastuslaitoksellakin on lintujen pesukone, mutta sille ei ole ollut käyttöä, koska lintuja on vähän. Sen toteaa öljyyntyneiden lintujen hoitoon erikoistunut tutkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta.

Purossa sukeltaa kuitenkin kaksi niin harvinaista lintua, että niitä kannattaisi yrittää auttaa. Koskikaroja ei nyt näy, ne saattavat oleilla kauempana alueesta, jolla nyt pyörii paljon ihmisiä.

”Koskikaroja on täällä kaksi yksilöä. Toinen niistä on öljyyntynyt. Se pitäisi ottaa verkolla kiinni, sillä koskikaralle käy kalpaten, kun se öljyyntyy”, Rusanen sanoo.

Öljy tuhoaa lämmöneristyksen koskikaran höyhenistä. Lopulta lintu joutuu hypotermiaan, ja se on kohtalokasta virtavesissä talvehtivalle linnulle.

”Se kannattaisi siirtää johonkin Espoon puroon. Onneksi tällä alueella on muuten vähän lintuja” Rusanen sanoo.

Vastaan tulee mies koukkukepin kanssa. Toisessa kädessä on pino, joka näyttää pesuliinoilta. Mies on Helsingin kaupungilta eläkkeellä oleva karttapäällikkö Matti Arponen, joka puhdistaa öljykalvoa vedenpinnasta vapaaehtoisesti.

”Eilen teimme kahdeksan, kymmenen tunnin päivän. Tämä on öljyn imeytysmattoa”, Arponen sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helsingin pelastuslaitoksen ja vapaaehtoisten öljynpuhdistajien yhteistyö Maunulanpurolla on kipunoinutkin. Pelastuslaitoksen öljyntorjuntamestari luonnehti vapaaehtoisten toimia ”idioottimaisiksi”. Pelastuslaitos irtisanoutui nimittelystä, ja Arponen sanoo nyt, että yhteistyö toimii. Pelastuslaitos esimerkiksi hakee öljyiset liinat pois.

Myös ely-keskuksen Heino pitää pelastuslaitoksen öljypuomituksia nyt hyvin tehtyinä. Matkalla olemme törmänneet myös päivystävään palomestariin Reima Roslöfiin. Käpylän pelastusaseman miehet ovat keskiviikkona iltapäivällä tulossa imemään öljyä purosta, Roslöf kertoo.

”Huolestuneita soittoja tulee edelleen hätänumeroon. Öljyä on niin paljon, että sitä on imettävä pois päivittäin”, Roslöf sanoi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Yhtään kalaa ei hypi vedessä. Ei ole tiedossa, miten puron harvinaiset taimenet voivat. Maunulassa on yksi taimenen tärkeimmistä kutualueista, ja puroon on kunnostettu niille kutusorakoita.

Öljyvuodossa näyttää sekä ympäristöasiantuntijoiden että poliisin alustavan arvion mukaan olevan kyse jäteöljystä. Sen raskas jae painuu pohjaan. Taimenten kutuaika puolestaan on lopuillaan, ja mädit ovat jo puron pohjassa.

Nuoret taimenet eivät Rusasen mukaan vielä ymmärrä lähteä öljyisestä vedestä. Aiempien öljyvuotojen perusteella voi kertoa, että öljy voi aiheuttaa kaloille kehityshäiriöitä, esimerkiksi pyrstöön.

”Taimeniin öljyn vaikutus voi olla merkittävin”, Rusanen sanoo.

Metsälän teollisuusalueella on suuria määriä sadevesiviemäriä ja -kaivoja. Niitä on nyt huuhdeltu puhtaiksi, ja seurauksena öljyä näytti keskiviikkona kulkeutuvan Maunulanpuroon enemmän kuin alkuviikosta.

Loppuviikosta leuto sää sulattaa lumia. Virtaus purossa lisääntyy, ja silloin rantatörmiin ja suurimpiin kiviin tarttunut öljy huuhtoutuu veteen. Öljyä voidaan pahimmillaan joutua keräämään purosta jopa viikkoja, arvioi tarkastaja Jouko Pirttijärvi Suomen ympäristökeskuksesta.

”Ei näytä siltä, että öljyn lähde olisi täysin tukittu”, Pirttijärvi sanoo.

Rikostarkastaja Sampsa Marttila sanoo, että poliisilla on tiedossa paikka, josta se epäilee öljyä päästetyn tahallaan viemäriin. ”Tekijöitä selvitetään”, hän sanoo.

Puussa Maunulanpurolla vilistää orava. Se on sentään niin fiksu, ettei mene puroon, Rusanen lohduttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Öljy
 • Helsinki
 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää