Valikko
Kaupunki

Viemärit työntävät yhä öljyä helsinkiläiseen taimenpuroon – Mustarastaita ei voi auttaa ja taimenten mäti on jo puron pohjassa

Maunulanpuroa peittää öljykalvo, jota voi joutua keräämään viikkoja. HS kutsui öljyvahinkojen asiantuntijoita arvioimaan, miten lintujen ja kalojen käy tahalliseksi epäillyssä öljyvuodossa

Öljyn erottaa Maunulanpuron mustasta pinnasta parhaiten pudottamalla lumipaakun veteen. Silloin ohut öljykalvo lainehtii sateenkaaren väreissä. Petollisen kaunis näky toistuu satojen metrien matkalla, sillä öljyä virtaa koko ajan lisää helsinkiläiseen puroon.

Arvossa pidettyä taimenpuroa tahrivan öljyn alkulähde on runsaan kilometrin päässä, Metsälän pienteollisuusalueella. Viime viikolla joku kaatoi useita satoja litroja öljyä sadevesiviemäriin Metsälän pienteollisuusalueella. Poliisi tutkii tekoa nyt tahallisena ja törkeänä ympäristön turmelemisena.

Puronvarressa asuva Kim Yrjölä on tyrmistynyt. Hän sauvoo paikalle ja haluaa tietää, kuka on turmellut puron. ”Onko tämä tahallista vai vahinko?” Yrjölä kysyy.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helsingin pelastuslaitoksen vaaleat pötkylät lilluvat vedessä. Nämä imeytyspitkot muuttuvat vähitellen tummanharmaiksi, kun öljy tarttuu niihin. Yhdessä kohtaa puroa on punaisia aitoja, jotka ulottuvat pohjaan asti.

Musta lintu näkyy vaivoin törmälle kaatunutta puunrunkoa vasten. Se pulahtaa pikakylpyyn. Mustarastaat viihtyvät purolla, ne kylpevät ja juovat nyt öljynsekaista vettä.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

”Mustarastaille ei voi tehdä nyt mitään”, sanoo insinööri Timo Heino Uudenmaan ely-keskuksesta. Hän on öljyvahinkojen osaaja, yksi kolmesta ympäristöasiantuntijasta, jotka HS on kutsunut arvioimaan Metsälän öljyvahingon seurauksia puroalueen luonnolle.

Mustarastaat, varikset ja jokin mahdollinen talvehtimista yrittävä punarinta ovat vaikeita autettavia, koska niitä on vaikea saada kiinni. Helsingin pelastuslaitoksellakin on lintujen pesukone, mutta sille ei ole ollut käyttöä, koska lintuja on vähän. Sen toteaa öljyyntyneiden lintujen hoitoon erikoistunut tutkija Pekka Rusanen Suomen ympäristökeskuksesta.

Purossa sukeltaa kuitenkin kaksi niin harvinaista lintua, että niitä kannattaisi yrittää auttaa. Koskikaroja ei nyt näy, ne saattavat oleilla kauempana alueesta, jolla nyt pyörii paljon ihmisiä.

”Koskikaroja on täällä kaksi yksilöä. Toinen niistä on öljyyntynyt. Se pitäisi ottaa verkolla kiinni, sillä koskikaralle käy kalpaten, kun se öljyyntyy”, Rusanen sanoo.

Öljy tuhoaa lämmöneristyksen koskikaran höyhenistä. Lopulta lintu joutuu hypotermiaan, ja se on kohtalokasta virtavesissä talvehtivalle linnulle.

”Se kannattaisi siirtää johonkin Espoon puroon. Onneksi tällä alueella on muuten vähän lintuja” Rusanen sanoo.

Vastaan tulee mies koukkukepin kanssa. Toisessa kädessä on pino, joka näyttää pesuliinoilta. Mies on Helsingin kaupungilta eläkkeellä oleva karttapäällikkö Matti Arponen, joka puhdistaa öljykalvoa vedenpinnasta vapaaehtoisesti.

”Eilen teimme kahdeksan, kymmenen tunnin päivän. Tämä on öljyn imeytysmattoa”, Arponen sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Helsingin pelastuslaitoksen ja vapaaehtoisten öljynpuhdistajien yhteistyö Maunulanpurolla on kipunoinutkin. Pelastuslaitoksen öljyntorjuntamestari luonnehti vapaaehtoisten toimia ”idioottimaisiksi”. Pelastuslaitos irtisanoutui nimittelystä, ja Arponen sanoo nyt, että yhteistyö toimii. Pelastuslaitos esimerkiksi hakee öljyiset liinat pois.

Myös ely-keskuksen Heino pitää pelastuslaitoksen öljypuomituksia nyt hyvin tehtyinä. Matkalla olemme törmänneet myös päivystävään palomestariin Reima Roslöfiin. Käpylän pelastusaseman miehet ovat keskiviikkona iltapäivällä tulossa imemään öljyä purosta, Roslöf kertoo.

”Huolestuneita soittoja tulee edelleen hätänumeroon. Öljyä on niin paljon, että sitä on imettävä pois päivittäin”, Roslöf sanoi.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.

Yhtään kalaa ei hypi vedessä. Ei ole tiedossa, miten puron harvinaiset taimenet voivat. Maunulassa on yksi taimenen tärkeimmistä kutualueista, ja puroon on kunnostettu niille kutusorakoita.

Öljyvuodossa näyttää sekä ympäristöasiantuntijoiden että poliisin alustavan arvion mukaan olevan kyse jäteöljystä. Sen raskas jae painuu pohjaan. Taimenten kutuaika puolestaan on lopuillaan, ja mädit ovat jo puron pohjassa.

Nuoret taimenet eivät Rusasen mukaan vielä ymmärrä lähteä öljyisestä vedestä. Aiempien öljyvuotojen perusteella voi kertoa, että öljy voi aiheuttaa kaloille kehityshäiriöitä, esimerkiksi pyrstöön.

”Taimeniin öljyn vaikutus voi olla merkittävin”, Rusanen sanoo.

Metsälän teollisuusalueella on suuria määriä sadevesiviemäriä ja -kaivoja. Niitä on nyt huuhdeltu puhtaiksi, ja seurauksena öljyä näytti keskiviikkona kulkeutuvan Maunulanpuroon enemmän kuin alkuviikosta.

Loppuviikosta leuto sää sulattaa lumia. Virtaus purossa lisääntyy, ja silloin rantatörmiin ja suurimpiin kiviin tarttunut öljy huuhtoutuu veteen. Öljyä voidaan pahimmillaan joutua keräämään purosta jopa viikkoja, arvioi tarkastaja Jouko Pirttijärvi Suomen ympäristökeskuksesta.

”Ei näytä siltä, että öljyn lähde olisi täysin tukittu”, Pirttijärvi sanoo.

Rikostarkastaja Sampsa Marttila sanoo, että poliisilla on tiedossa paikka, josta se epäilee öljyä päästetyn tahallaan viemäriin. ”Tekijöitä selvitetään”, hän sanoo.

Puussa Maunulanpurolla vilistää orava. Se on sentään niin fiksu, ettei mene puroon, Rusanen lohduttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Öljy
 • Helsinki
 • Ympäristö

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

   Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  5. 5

   Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

  6. 6

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  7. 7

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  8. 8

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  9. 9

   Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  10. 10

   Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  7. 7

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  8. 8

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  9. 9

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  10. 10

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää