Valikko
Kaupunki

Huumeongelma piinaa yhä Vantaan Koivukylää – pillerikauppaa käydään viikoittain kirjaston edessä

Tehovalvonta ja hetken pakkaset rauhoittivat Vantaan Koivukylää, mutta huumeongelma näkyy yhä. Huumekauppaa käydään varsinkin Koivukylän aseman seudulla. Osa lapsiperheistä välttelee kirjastoa, jonka vessasta löytyy usein huumeruiskuja.

Huumeongelma näkyy yhä vahvasti Vantaan Koivukylässä, vaikka poliisin tehovalvonta ja taannoinen kylmä sää ovat rauhoittaneet aluetta. HS vieraili kaupunginosassa, jonka poliisi päätti aiemmin syksyllä ottaa tehotarkkailuun.

Levottominta on Koivukylän aseman tuntumassa ostarilla, Koivutorilla eli Kirnun aukiolla ja kirjastossa, vaikka meno onkin lämpimistä kuukausista hieman siistiytynyt.

Huumekauppaa käydään esimerkiksi kirjaston edessä.

”Se kauppahan on hyvin avointa. Pillerikauppa on näkyvintä. Toisinaan se on päivittäistä, mutta nyt tällä hetkellä viikoittaista”, Koivukylän kirjaston palveluesimies Marjo Hänninen kertoo.

”Kirjaston työntekijöistä varmaan kaikki ovat nähneet tätä”, hän sanoo.

Kesällä ja alkusyksystä tilanne oli Hännisen mukaan vielä pahempi, mutta ei voi sanoa, että huumeongelma alueella olisi selätetty.

Samaa kertoivat monet HS:n viime viikolla Koivukylässä ja Havukoskella haastattelemat ihmiset nuorista aikuisiin. Marraskuisena arki-iltana kirjastollakin oli rauhallista.

”Muutama päivä sitten yks narkkari oli ihan sekaisin ja tuli kysymään joiltain 9–10-vuotiailta, että myyttekö pirii, pilvee, amfetamiinia tai kokaiinia”, Joonas Haapaniemi, 14, kertoo. Hän on viettämässä iltaa kirjastolla ystäviensä Eveliina Nykäsen, 15, ja Vilma Parvelan, 15, kanssa.

Tässä nuorten kuvailemassa tilanteessa alakouluikäiset olivat suhtautuneet asiaan huumorilla, mutta kaikkia tilanne ei aina naurata.

Esimerkiksi Havukosken nuorisotalolla värittämässä ollut Mari Mäki, 16, ja hänen vieressään läksyjä tehnyt Julia Kattilamäki, joka täyttää tällä viikolla 15, eivät mielellään mene kymmenen minuutin kävelymatkan päässä olevalle Kirnun alueelle.

”Ja silloin, kun siellä joutuu liikkumaan, niin mielellään menee mahdollisimman nopeasti pois”, Mäki sanoo.

Tyttöjen mukaan ostarilla pyörii ”kännisiä spurguja ja aineissa olevia huutelijoita”.

Kirjastossa korttia pelaavat Joonas Haapaniemi, Eveliina Nykänen ja Vilma Parvela kertovat, että heille tai heidän kavereilleen ei ole tarjottu huumeita.

Osa lapsiperheistä välttelee kirjastoa, koska sen vessassa on usein käytettyjä huumeruiskuja ja tiloissa käy päihteistä sekaisin olevia ihmisiä.

”Itse en ole nähnyt piikkejä, mutta näin sellaisen kolmekymppisen, jonka sormenpäissä oli ihan tuoretta verta. Hän pyysi päästä vessaan”, Joonas Haapaniemi kertoo.

Koivukylän huumetilanteen takia asukkaille järjestettiin viime viikolla asukasilta, jossa muun muassa poliisi ja nuorisotyöntekijät kertoivat tilanteesta. HS vieraili asukasillassa ja sen jälkeen lähialueilla.

Itä-Uudenmaan poliisi päätyi pitämään alueella syksyllä tehovalvontaa, koska lastensuojelun kautta oli aiemmin käynyt ilmi, että lastensuojelun asiakkaita oli kesällä ja syksyllä jäänyt seulonnoissa kiinni huumausaineiden ja lääkeaineiden käytöstä. Nuorimmat käyttäjät olivat alle 15-vuotiaita.

”Valvonta osoitti vahvasti sen, että alueella on aineita liikkeellä ja niiden saatavuus on nuorillekin helppoa, vaikka pääkäyttäjäporukka on 18 vuotta täyttäneitä”, vanhempi konstaapeli Hanna-Liisa Hartikainen Itä-Uudenmaan poliisista sanoo.

Alueella liikkuu kannabiksen lisäksi amfetamiinia ja muuntohuumeita.

”Kirjaston tiloissa näkyy pääasiassa huumeissa olevia aikuisia. En itse ole nähnyt ihan lapsia mutta nuoria kuitenkin”, kirjaston palveluesimies Hänninen kertoo.

Asukasillassa ehdotettiin kirjaston wc-tiloihin piikkisäiliöitä käytetyille huumeruiskuille.

”Me olemme miettineet sitä kyllä, mutta siinä on se toinen puoli, että houkutteleeko se sitten vielä enemmän siihen ja lisääkö se entisestään huumeidenkäyttöä kirjastossa”, Hänninen pohtii.

”Henkilökunnalla on piikkisäiliö. Käymme keräämässä ruiskut, kun huomaamme niitä.”

Poliisin tehotarkkailun ansiosta muutamia ihmisiä otettiin kiinni. Heidän osaltaan selvittely ja tutkinta jatkuu, kertoo Hartikainen.

”Ostarin meno hieman rauhoittui, mutta ei huumeongelma ole poistunut, vaan välittäjien huumebisnes jatkuu. Me olemme kiinnostuneita siitä, minne se siirtyy.”

Vanhempi konstaapeli vetoaa alueen asukkaisiin ja muihin siellä liikkuviin, että he kertoisivat havaintojaan poliisille.

”Pienimmätkin vinkit ovat tärkeitä, koska kauppaa voidaan käydä esimerkiksi jostakin asunnosta käsin. Kansalaisilla on iso rooli kertoa levottomuuksista ympäristössä tai siitä, jos huomaa tekeillä olevan jotain sellaista, mikä poikkeaa normaalista asumisesta ja elintavoista.”

Kirjaston Hänninen toivoisi Koivukylän sokkeloiselle ostarin alueelle valvontaa ja uudenlaista toimintaa kuppiloiden tilalle.

”Olisi tärkeää, että ostaria siistittäisiin ja sinne saataisiin muutakin elämää, jolloin tulisi myös sosiaalista kontrollia.”

Lisäksi Hänninen toivoo, että huumeongelmasta puhuttaessa muistettaisiin se, että pääosin nuoret ja aikuiset ovat ihan tavallista sakkia.

”Huumeidenkäyttäjät ovat marginaaliryhmä. Ei saa unohtaa, kuinka mukava paikka Koivukylä muutoin on.”

Poliisille voi antaa vinkin nimettömästi

Koivukyläläisten vinkit olisivat tärkeitä, jotta poliisi tavoittaisi huumebisneksessä ylemmällä portaalla toimivia, sanoo vanhempi konstaapeli Hanna-Liisa Hartikainen Itä-Uudenmaan poliisista.

”On todella haastavaa saada kiinni niitä ylämiehiä ja sitä väliporrasta eli niistä alemmista myyjistä seuraavaa tasoa.”

Hartikainen muistuttaa, että mikään havainto ei ole vähäpätöinen.

”Vaikka ei olisi mitään nimiä tai rekisteritunnuksia, mutta tietyssä osoitteessa tai rappukäytävässä käy kuhina, niin meille arvokas on tieto, että poliisin kannattaa suunnata silmiä ja korvia sinne”, Hartikainen sanoo.

Voivatko ihmiset pelätä vinkin antamista tilanteessa, jossa toimintaan saattaa liittyä rikosepäilyjä?

”Varmasti voivat, mutta vinkin voi antaa nimettömänä esimerkiksi poliisin nettisivujen kautta”, Hartikainen sanoo.

”Eikä havainnostaan kertovan tarvitse ajatella, että hän joutuu todistamaan johonkin juttuun. Huumausainetutkinnassa todisteet saadaan poliisin omien teknisten tutkimusten kautta”, hän kertoo.

”Huolen tai havainnon voi kertoa myös jollekin alueen toimijalle tai viranomaiselle, joilla on yhteystiedot meidän suuntaamme.”

Tällainen taho voi olla esimerkiksi nuorisotyöntekijä, kirjastovirkailija, päihdetyöntekijä, lastensuojelun työntekijä tai vaikka joku koulun tai neuvolan henkilökuntaan kuuluva.

Vantaalaislähiö poliisin tehotarkkailussa

 Itä-Uudenmaan poliisi tehopartioi syyskuussa Vantaan Koivukylässä, koska nuorten parissa työskenteleviltä oli tullut tietoa alaikäisten kovien huumeiden käytöstä.

 Poliisi ei löytänyt alaikäisiä huumeidenkäyttäjiä tehovalvonnassa. Täysi-ikäisten tekemiä huumerikoksia valvontajaksolta kuitenkin kirjattiin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Ruotsi, kuka olisi uskonut tällaista?” – Ruotsi vaatii Yhdysvalloilta selitystä Trumpin puheille

  2. 2

   Merivoimat hakee uutta asetta, jossa ”vain mielikuvitus on rajana” – erikoinen tietopyyntö herätti kummastusta

  3. 3

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  4. 4

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  5. 5

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  6. 6

   Onko Trumpin presidenttikauden alku maailmanhistorian suurin piilokamera?

  7. 7

   Kymmenet vapaaehtoiset etsivät helsinkiläismiestä sunnuntaina Östersundomissa – ”On menty syvemmälle metsiin”

  8. 8

   Joka viides teatterissa katsottu elokuva on 3d – kolmiulotteinen televisio on kuollut, myöntävät valmistajat

  9. 9

   Rintamamiestalot tulevat takaisin – Helsingissä uusi talo voi maksaa tontteineen jo 700 000 euroa

  10. 10

   Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  2. 2

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  3. 3

   Sastamalan kuolonkolaria epäillään tahalliseksi: Poliisi oli saanut jo aikaisemmin yleisövinkkejä tapoista epäillyn liikkumisesta

  4. 4

   Aki Kaurismäki palkittiin Berliinissä parhaana ohjaajana – ei tullut lavalle hakemaan palkintoaan

  5. 5

   Maailman etsityin mies nukkuu pommiliivissä voidakseen tarvittaessa räjäyttää itsensä – näin Isis-johtajaa jahdataan

  6. 6

   Yliopistojen korruptio on akateemista vehkeilyä – monet opetus- ja tutkimustehtävät täytetään hyvä veli -verkostoissa

  7. 7

   Masennuksesta selvinnyt Elina kertoo, miten mielenterveyshäiriöitä pitäisi oikeasti hoitaa – ja vielä ilman lisärahaa

  8. 8

   Tältä näytti 1 500 abin valtaamassa Viru-hotellissa – ”Täällä on spesiaalimeininki”

  9. 9

   ”Ruotsi, kuka olisi uskonut tällaista?” – Ruotsi vaatii Yhdysvalloilta selitystä Trumpin puheille

  10. 10

   Ero avomiehestä paransi stressin ja pahan olon – ”Oli vaikeaa hyväksyä, että perhe voi aiheuttaa pahoinvointia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  4. 4

   Rap-artisti käski Helsingissä naiset ja vähemmistöt eturiviin ja miehet antamaan tilaa, koska emme itse tajua sitä tehdä

  5. 5

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  6. 6

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  7. 7

   16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

  8. 8

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  9. 9

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  10. 10

   Suomalaisten suosikkitaloja odottaa purku tai täysremontti – nämä asiat kannattaa huomioida rintamamiestalon remontissa

  11. Näytä lisää