Valikko
Kaupunki

Äärimmäisen vaarallinen huume-erä pääsi Suomeen keväällä – ainakin viisi ihmistä kuollut

Vainajista on löytynyt vaarallista U-47700-yhdistettä.

Ainakin viisi ihmistä on kuollut tänä vuonna uuteen muuntohuumeeseen Suomessa. Vainajista on löytynyt vaarallista U-47700-yhdistettä, joka on opioidi.

Kuolemantapauksista kertoi ensimmäisenä Yle.

”Se kuuluu pahiten tappavaan aineryhmään”, professori Ilkka Ojanperä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL) sanoo.

Aineyhdistelmä heikentää aluksi hengitystä. Lopulta se voi tappaa.

”Sitä kutsutaan hengityslamaksi. Nopeasti otettuna, pistettynä tai nuuskattuna hengitys lakkaa kokonaan. Silloin on taju kankaalla”, Ojanperä sanoo.

Löydökset tehtiin THL:n laboratoriossa muutaman kuukauden sisällä huhtikuusta alkaen. Henkilöt ovat kuolleet suhteellisen lyhyen ajan sisällä.

”Silloin [keväällä] on tullut erä läpi ja päässyt jakeluun”, Ojanperä arvelee.

Muuntohuumeet tulevat Suomeen suurimmaksi osaksi Aasiasta. Lähetykset tulevat postin kautta, kuriiriyritysten toimittamina tai normaalina rahtina.

”Nettikauppa on suurin syy”, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen sanoo.

Huumeiden tulo Suomeen yleistyi selvästi, kun verkkokauppa alkoi yleistyä noin 2005–2007 Suomessa. Vuosittain löydetään noin sata erilaista muuntohuumetta, joista kolmisenkymmentä on uusia.

”Ei tämä vuosi ole poikkeus. Verkon kautta tilataan huumeita ja muuta laitonta tavaraa”, Sinkkonen toteaa.

Kehittelemällä koko ajan uusia yhdisteitä, valmistajat ja nettikauppiaat kiertävät lainsäädäntöä. Kun yksi aine luokitellaan laittomaksi, markkinoille tuodaan uusi.

Useissa Euroopan maissa rangaistavuuteen riittää, jos ulkomailta tullut aine on tilattu huumaavaan tarkoitukseen. Suomessa aine luokitellaan esimerkiksi lääkkeeksi, psykoaktiiviseksi aineeksi tai huumausaineeksi, ja rangaistavuus määrittyy vasta luokituksen jälkeen.

Sinkkosen mielestä Suomen olisi hyvä pohtia lainsäädännön muutosta.

”Luokittelu vaikuttaa rangaistavuuteen, joka taas vaikuttaa kysyntään. Sen jälkeen, kun aine on luokiteltu lääkeaineeksi tai huumausaineeksi, se poistuu takavasemmalle, ja tilalle tulee uusi”, Sinkkonen sanoo.

”Luokittelu ei ehdi mukaan.”

THL:n Ilkka Ojanperän mukaan kaikista Suomessa kuolleista 17 prosentille tehdään oikeuslääketieteellinen kuolinsyyselvitys. Toksikologinenkin selvitys tehdään 13 prosentille. Näin ollen kuolinsyyn toteamiseksi järjestelmän kattavuus on Ojanperän mukaan hyvä.

”Käytännössä tutkitaan kaikki nuoret ihmiset, ja kaikki, joiden epäillään kuolleen myrkytykseen. Nuoremmissa ikäluokissa kattavuus on lähemmäs sata prosenttia”, Ojanperä sanoo.

”Yleisesti huumeiden käyttäjät on aika nuoria.”

Tuomalla viisi kuolemantapausta julkisuuteen viranomaiset koettavat hillitä markkinoita ja etenkin viestittää käyttäjille tietoa.

”Että saataisiin varoitettua käyttäjiä, että nyt on tosi hankala aine kulussa”, Ojanperä sanoo.

Usein vainajista löydetään jälkiä erilaisista stimulanteista. Ne ovat Ojanperän mukaan sivulöydöksiä, eivät varsinaisia kuoleman aiheuttajia.

”Monesti se on jokin klassisempi aine, useimmiten opioidi. Nyt meillä on käsillä pitkästä aikaa uusi, erittäin vaarallinen aine.”

Suomessa 3-metyylifentanyyli aiheutti kolmen ihmisen kuoleman kymmenisen vuotta sitten. Yhdistelmä on voimakas, noin 400–6 000 kertaa voimakkaampi aine kuin morfiini. Viranomaiset julkistivat tiedon aineen vaarallisuudesta nopeasti.

Kuolemantapauksia ei sen jälkeen ole Suomessa havaittu. Esimerkiksi Virossa tapaukset ovat jatkuneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verkkokauppa
 • Huumeet
 • Onnettomuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  4. 4

   Tilastokeskus: Asuntojen hinnat laskevat Helsingissä, mutta Espoo porskuttaa yhä

  5. 5

   Joonas Suotamo, 30, sai tyhjästä elämänsä tilaisuuden, josta haluaa luoda näyttelijänuran: suomalainen on nyt virallisesti Chewbacca

  6. 6

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  7. 7

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Oscar-skandaalin syy selvisi lopulta: Palkinnon julkistajille annettiin väärä kuori

  10. 10

   Johannes Majamäki, 16, sijoittaa kotitöistä saamiaan rahoja osakkeisiin – HS selvitti, miten pankit suhtautuvat alaikäisten osakekauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  4. 4

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  5. 5

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  6. 6

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  7. 7

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  8. 8

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  9. 9

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää