Valikko
Kaupunki

Länsimetron viivästys maksaa Helsingille ja Espoolle maltaita, mutta tuo konsulteille lisää rahaa

Länsimetroprojektin venyminen tarkoittaa Swecolle rahanarvoisia lisätöitä.

Länsimetron rakentamiseen liittyvistä vaikeuksista johtuvat kustannusylitykset tuovat rahaa projektin rakennuttajakonsultiksi palkatulle Swecolle. Asia käy ilmi Helsingin kaupungin liikenteen (HKL) johtokunnan kokouksessa käsitellystä julkisesta asiakirjasta.

Helsingin ja Espoon kannalta tilanne näyttää erikoiselta, koska rakennuttajakonsultin tehtävänä on toimia rakennusprojektissa nimenomaan Länsimetro oy:n – siis viime kädessä helsinkiläisten ja espoolaisten veronmaksajien – edunvalvojana. Nyt projektin venyminen tarkoittaa kuitenkin Swecolle rahanarvoisia lisätöitä.

Länsimetro oy on pieni kymmenen hengen tilaajaorganisaatio, joten projektin etenemisen valvonta on käytännössä hyvin vahvasti Swecon käsissä. Tämän vuoksi myös länsimetron ongelmia on vyörytetty julkisuudessa vahvasti myös Swecon niskaan.

Länsimetro oy ja Sweco eivät ole julkistaneet sopimuksensa ehtoja.

HKL:n johtokunta käsitteli tiistaisessa kokouksessaan länsimetron jälleen kerran nousseita kustannuksia. Projektin kokonaiskustannukset ovat nyt nousseet 1088 miljoonasta eurosta 1186 miljoonaan euroon.

Rakennusurakoiden kustannusnousua tästä on 47 miljoonaa euroa. Niistä 6,5 miljoonaa euroa ohjataan HKL:n päätösasiakirjan mukaan rakennuttamiseen – siis esimerkiksi rakennuttamispalveluita tarjoavalle Swecolle ja työmaapalveluita tarjoaville yrityksille. Sitä, kuinka suuri osa 6,5 miljoonasta eurosta on Swecon osuus, asiakirja ei kerro. HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski kertoo, ettei liikelaitoksella ole vielä käytössään tarkempaa erittelyä.

”Johtokunta edellytti, että Länsimetrolta pitää tulla vielä tarkennusta, ennen kuin kaupunginhallitus käsittelee asiaa”, Lehmuskoski sanoo.

Länsimetro oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo myöntää, että hankkeen venyminen kartuttaa rahaa Swecon tilille.

”Tehtävästä työstä pitää sopimuksen mukaan maksaa. Kun aikaa tulee lisää, niin työtäkin tulee lisää”, Isotalo sanoo.

Isotalon mukaan sopimuksessa on määritelty sanktioita virheellisesti tehdystä työstä konsulttitoiminnan yleisten sopimusehtojen mukaan.

”Sopimus on tehty ennen minun tuloani, mutta käsittääkseni tämä on aivan normaali konsulttisopimus”, Isotalo sanoo.

Länsimetro oy ei ole julkistanut Swecon kanssa tehtyä sopimusta.

Aalto-yliopiston rakennuttamisen tuotantotaloudesta vastaava apulaisprofessori Antti Peltokorpi kertoo, että rakennusalan yleinen käytäntö on, että rakennuttajakonsulteille maksetaan työstä joko kiinteä ennalta sovittu palkkio tai tuntiperusteisesti. Tämän vahvistaa myös rakentamistalouden emeritusprofessori Juhani Kiiras.

Peltokorpi ja Kiiras kommentoivat asiaa vain yleisellä tasolla, koska eivät tunne Länsimetro oy:n ja Swecon sopimusta. Kommenteista käy kuitenkin ilmi, ettei Swecon rahallisessa hyötymisessä länsimetron vaikeuksista välttämättä ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

”Mutta on tietenkin hyvä kysymys, että motivoiko konsultin sopimus hankkeen kokonaiskustannusten minimointiin vai voiko se joissain tilanteissa toimia myös toiseen suuntaan?” Peltokorpi sanoo.

Asiantuntijat korostavat, että tuntematta sopimuksen ehtoja on vaikea sanoa, onko sopimus tilaajan eli Länsimetro oy:n kannalta järkevä. Jos rakentamisen ongelmat eivät ole Swecon syytä, on vain oikeutettua, että se saa tekemästään lisätyöstä korvauksen. Mutta jos Sweco ei olisi hoitanut sovittuja tehtäviään, sopimus voi olla tilaajan kannalta epäedullinen.

Swecosta myönnetään, että sille maksettava korvaus perustuu työmäärään ja -aikaan. Myöhästymisistä aiheutuvia mahdollisia taloudellisia sanktioita yhtiö ei kommentoi.

”Emme kommentoi yksittäisiä sopimusasioita. Mutta kyllä meidän etumme ja toiveemme on, että länsimetro valmistuisi mahdollisimman nopeasti”, Sweco PM:n toimitusjohtaja Maija Jokela sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Helsinki
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  5. 5

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää