Valikko
Kaupunki

Länsimetron viivästys maksaa Helsingille ja Espoolle maltaita, mutta tuo konsulteille lisää rahaa

Länsimetroprojektin venyminen tarkoittaa Swecolle rahanarvoisia lisätöitä.

Länsimetron rakentamiseen liittyvistä vaikeuksista johtuvat kustannusylitykset tuovat rahaa projektin rakennuttajakonsultiksi palkatulle Swecolle. Asia käy ilmi Helsingin kaupungin liikenteen (HKL) johtokunnan kokouksessa käsitellystä julkisesta asiakirjasta.

Helsingin ja Espoon kannalta tilanne näyttää erikoiselta, koska rakennuttajakonsultin tehtävänä on toimia rakennusprojektissa nimenomaan Länsimetro oy:n – siis viime kädessä helsinkiläisten ja espoolaisten veronmaksajien – edunvalvojana. Nyt projektin venyminen tarkoittaa kuitenkin Swecolle rahanarvoisia lisätöitä.

Länsimetro oy on pieni kymmenen hengen tilaajaorganisaatio, joten projektin etenemisen valvonta on käytännössä hyvin vahvasti Swecon käsissä. Tämän vuoksi myös länsimetron ongelmia on vyörytetty julkisuudessa vahvasti myös Swecon niskaan.

Länsimetro oy ja Sweco eivät ole julkistaneet sopimuksensa ehtoja.

HKL:n johtokunta käsitteli tiistaisessa kokouksessaan länsimetron jälleen kerran nousseita kustannuksia. Projektin kokonaiskustannukset ovat nyt nousseet 1088 miljoonasta eurosta 1186 miljoonaan euroon.

Rakennusurakoiden kustannusnousua tästä on 47 miljoonaa euroa. Niistä 6,5 miljoonaa euroa ohjataan HKL:n päätösasiakirjan mukaan rakennuttamiseen – siis esimerkiksi rakennuttamispalveluita tarjoavalle Swecolle ja työmaapalveluita tarjoaville yrityksille. Sitä, kuinka suuri osa 6,5 miljoonasta eurosta on Swecon osuus, asiakirja ei kerro. HKL:n toimitusjohtaja Ville Lehmuskoski kertoo, ettei liikelaitoksella ole vielä käytössään tarkempaa erittelyä.

”Johtokunta edellytti, että Länsimetrolta pitää tulla vielä tarkennusta, ennen kuin kaupunginhallitus käsittelee asiaa”, Lehmuskoski sanoo.

Länsimetro oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli Isotalo myöntää, että hankkeen venyminen kartuttaa rahaa Swecon tilille.

”Tehtävästä työstä pitää sopimuksen mukaan maksaa. Kun aikaa tulee lisää, niin työtäkin tulee lisää”, Isotalo sanoo.

Isotalon mukaan sopimuksessa on määritelty sanktioita virheellisesti tehdystä työstä konsulttitoiminnan yleisten sopimusehtojen mukaan.

”Sopimus on tehty ennen minun tuloani, mutta käsittääkseni tämä on aivan normaali konsulttisopimus”, Isotalo sanoo.

Länsimetro oy ei ole julkistanut Swecon kanssa tehtyä sopimusta.

Aalto-yliopiston rakennuttamisen tuotantotaloudesta vastaava apulaisprofessori Antti Peltokorpi kertoo, että rakennusalan yleinen käytäntö on, että rakennuttajakonsulteille maksetaan työstä joko kiinteä ennalta sovittu palkkio tai tuntiperusteisesti. Tämän vahvistaa myös rakentamistalouden emeritusprofessori Juhani Kiiras.

Peltokorpi ja Kiiras kommentoivat asiaa vain yleisellä tasolla, koska eivät tunne Länsimetro oy:n ja Swecon sopimusta. Kommenteista käy kuitenkin ilmi, ettei Swecon rahallisessa hyötymisessä länsimetron vaikeuksista välttämättä ole mitään tavallisuudesta poikkeavaa.

”Mutta on tietenkin hyvä kysymys, että motivoiko konsultin sopimus hankkeen kokonaiskustannusten minimointiin vai voiko se joissain tilanteissa toimia myös toiseen suuntaan?” Peltokorpi sanoo.

Asiantuntijat korostavat, että tuntematta sopimuksen ehtoja on vaikea sanoa, onko sopimus tilaajan eli Länsimetro oy:n kannalta järkevä. Jos rakentamisen ongelmat eivät ole Swecon syytä, on vain oikeutettua, että se saa tekemästään lisätyöstä korvauksen. Mutta jos Sweco ei olisi hoitanut sovittuja tehtäviään, sopimus voi olla tilaajan kannalta epäedullinen.

Swecosta myönnetään, että sille maksettava korvaus perustuu työmäärään ja -aikaan. Myöhästymisistä aiheutuvia mahdollisia taloudellisia sanktioita yhtiö ei kommentoi.

”Emme kommentoi yksittäisiä sopimusasioita. Mutta kyllä meidän etumme ja toiveemme on, että länsimetro valmistuisi mahdollisimman nopeasti”, Sweco PM:n toimitusjohtaja Maija Jokela sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Helsinki
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  5. 5

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  8. 8

   NHL-pelaaja rusikoi linjatuomaria hävittyään aloituksen Mikko Koivulle – katso videolta pitkään pelikieltoon johtanut tilanne

  9. 9

   Iivo Niskanen myönsi olleensa MM-kultamahdollisuuden menettämisen jälkeen erittäin vihainen: ”Parempi olla reilulla mielellä”

  10. 10

   Terrorismivalvojan mukaan Britanniaan kohdistuu valtava riski – vähintään yhtä suuri kuin IRA:n aikoina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  5. 5

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  6. 6

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  7. 7

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  8. 8

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  9. 9

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää