Valikko
Kaupunki

Vantaan päiväkodit saattavat alkaa myydä aamupalaa – lapsi joutui katsomaan vierestä, kun toiset söivät

Epäreilu laastaritoimenpide, kommentoi kahden lapsen isä.

Vantaan kaupunki harkitsee erillistä maksua aamiaisesta niiltä lapsilta, joilla on oikeus vain 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa esimerkiksi vanhemman työttömyyden vuoksi.

Tämä on yksi vaihtoehto. Samaan aikaan mietitään myös muita vaihtoehtoja kuten hoitoaikojen muuttamista niin, että päiväkotiryhmässä olisi jo syöty aamiaista lapsen tullessa paikalle.

Taustalla on HS:n päivähoidon säästöjä koskeneessa kyselyssä esiin noussut tieto. Tilanteestaan kertonut vanhempi kuvasi, että heidän lapsensa joutuvat katsomaan vierestä aamulla, kun muut ryhmässä syövät aamupalaa.

Vantaan Sanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan Vantaa saattaisi rikkoa tässä jopa lakia.

Siksi Vantaa selvittää nyt, olisiko päiväkotien mahdollista myydä aamupalaa ja haluaisivatko vanhemmat ostaa sitä erikseen. Vanhemmilta kysytään myös yleisemmin mielipiteitä osapäiväisestä varhaiskasvatuksesta ja sen aikatauluista. Miltä kuulostaa, kahden nyt vasta aamupalan jälkeen päivähoitoon menevän lapsen isä Topias Dean?

”Epäreilulta. Tämä on vain uusi tapa jakaa lapsia kahteen eri kastiin vanhempien sosioekonomisen aseman perusteella”, Dean sanoo.

Varhaiskasvatuksen rajaamista toteuttavien kuntien väliset tavat toimia eroavat toisistaan monella tavalla. Esimerkiksi juuri aamupalasta on päätetty eri tavalla eri puolella Suomea. Samasta aamupalakokemuksesta tuli viestejä myös muualta Suomesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö otti maanantaina kantaa maksulliseen aamupalaan. Ministeriön mukaan aamupaloista ei voi peria maksua.

Vantaalla osa-aikaisista päivähoitolapsista noin viidennes on omissa ryhmissään, suurin osa siis samoissa ryhmissä kokopäiväisten lasten kanssa. Tavallisin osapäiväinen hoitoaika on neljä tuntia joka päivä ja alkaa joko kahdeksalta tai puoli kahdeksalta. Tämän lisäksi Vantaalla on pari iltapäivisin toimivaa osapäiväistä ryhmää ja osaviikkoisia päivähoitolapsia, jotka siis ovat varhaiskasvatuksessa pidemmän päivän mutta vain osan arkipäivistä.

Aamupalaa syödään päiväkodeissa yleisesti kello 8–8.30. Jos lapsen hoitoaika on 8–12, hän saa kunnallisessa päiväkodissa Vantaalla lounaan muttei aamupalaa. Vantaa vetoaa tässä THL:n ja Valtion ravitsemuskeskuksen ohjeeseen, jonka mukaan osapäivähoidossa olevan lapsen tulee saada kolmasosa päivittäisestä ravinnontarpeesta eli yksi ateria.

Toinen perustelu on se, että neljän tunnin varhaiskasvatuksesta liian iso osa kuluisi syömiseen, jos aterioita olisi kaksi.

Aamupala maksaa lasta kohti ilman arvonlisäveroa 1,20 euroa. Hinta kaikille osa-aikaisille lapsille Vantaalla olisi toisin sanoen 450 000 euroa vuodessa.

Tätä voi verrata vaikka siihen, että Vantaa laskee säästäneensä syksyn aikana 676 000 euroa varhaiskasvatusoikeuden rajauksen vuoksi. Kokonaiselta vuodelta rajoituksia Vantaa arvioi säästävänsä 1,6 miljoonaa, sitten kun kaikki henkilöstövaikutukset toteutuvat.

Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen kertoi aiemmin HS:lle, että kahdeksalta päiväkotiin tulevaa osapäiväistä lasta ei tietenkään saa istuttaa viereen katsomaan kavereiden syömistä.

”Lasta ei tietenkään saa istuttaa pöytään katselemaan kun kaverit syövät. Hänelle täytyy järjestää mielekästä pedagogista toimintaa.”

Nyt tämän vaihtoehdoksi siis tosiaan harkitaan aamiaismaksua tai osapäiväisen hoidon alkamista vasta 8.30.

Topias Deanin 2- ja 5-vuotiaat lapset ovat virallisesti päivähoidossa Vantaalla kahdeksasta kahteentoista joka päivä. Nyt lapset menevät käytännössä päiväkotiin puoli yhdeksäksi, koska aamupalasta tuli ongelma. Alkuun perhe toi päiväkotiin omia eväitä, sitten tämä kiellettiin.

Ryhmässä on muutamia lapsia, jotka leikkivät kahtia jaetun tilan toisella puolella kun muut syövät. Tavoitteelliseksi pedagogiseksi toiminnaksi Dean ei tätä laske, siksi lasten tarhapäivä alkaa nyt puoli tuntia myöhemmin.

Dean on itse töissä, mutta puoliso työtön. Aiemmin hän teki kuitenkin teki vapaaehtoistyötä työn etsimisen ohella, nyt siitä on pitänyt luopua. Vielä epäreilummaksi Dean kokee lastensa tilanteen. Tai lasten yleensä, koska hän arvelee monien muiden lasten joutuvan vielä omiaan heikompaan asemaan.

”Esimerkiksi maahanmuuttajaperheet ja perheet, joissa vanhemmat ovat pätkätöissä tai matalapalkkaisilla aloilla. Nämä rajaukset tuovat enemmän epävarmuutta ihmisille, jotka kokevat sitä jo ennestään paljon.”

Dean ajattelee myös arvoja, jotka lapset oppivat aikuisilta päiväkodissa. Miten voi oppia toimimaan muiden kanssa yhdessä, kun käytännössä kaikki eivät kuitenkaan pääse samoihin leikkeihin?

”Lapsetkin osaavat olla julmia. Mitä he siitä oppivat, kun muutama lapsi poimitaan näin ryhmästä erilleen?”

Kaikki kunnat eivät toteuta rajausta

 Eduskunta päätti viime vuonna rajata subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti. Oikeutta voidaan laajentaa myös esimerkiksi lastensuojelusyistä tai lapsen tarvitseman erityisen tuen vuoksi.

 Esimerkiksi Espoo ja Helsinki päättivät alkuvuodesta olla ottamatta rajausta käyttöön. Espoossa asia on uudelleen esillä parhaillaan menossa olevissa budjettineuvotteluissa. Sen sijaan esimerkiksi Vantaa, Kuopio, Oulu ja Jyväskylä ovat toteuttaneet rajauksen.

 Tietoja rajauksen aiheuttamista säästöistä valtakunnallisesti ei vielä ole. Useista kaupungeista kerrottiin HS:lle viime viikolla, että säästöt ovat jääneet ainakin vielä pieniksi.

 HS:n kyselyyn vastanneet perheet kertoivat sen sijaan ongelmista liittyen esimerkiksi vanhemman työllistymiseen tai lapsen kokemaan suruun tai ulkopuolisuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivähoito
 • Vantaa
 • Varhaiskasvatus
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Sebastian Tynkkynen sai sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

  3. 3

   Venäjä ja Saksa hämmästelevät Trumpin tuoreita kommentteja – ”Huonoa logiikkaa” ja ”Trump-show’ta”

  4. 4

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  5. 5

   Muumit palaavat ruutuun uusilla äänillä – ”Suomen kieli on mennyt eteenpäin”

  6. 6

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  7. 7

   Tutkimus: Kehä ykkösen kameratolpat ovat menestys – ylinopeudet romahtivat

  8. 8

   20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  9. 9

   ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  10. 10

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   ”Moni mies kokee, että häneltä on viety voima” – testaa, oletko parisuhteen marsu vai tiikerihai

  3. 3

   Sosiaalisessa mediassa leviää kuva Malmössä raa’asti surmatusta 16-vuotiaasta – poliisin mukaan kuvan näkeminen voi hiljentää todistajia

  4. 4

   Irakin siirtolaisministeri pyytää ”erityisesti Suomea” lopettamaan irakilaisten pakkopalautukset

  5. 5

   Reetta Lehto joutui luopumaan sijaislapsesta kymmenen vuoden jälkeen – Helsingissä yli 40 lasta siirrettiin viime vuonna äkisti pois sijaisperheestään

  6. 6

   Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

  7. 7

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  8. 8

   Claes Anderssonille psykiatria on yhteiskunnan peili – näin katatoniset oireet katosivat

  9. 9

   Muutto Helsinkiin työpaikan perässä ei välttämättä lyö leiville – parempi palkka ei aina riitä korvaamaan asumiskustannuksia

  10. 10

   Lentopysäköinti mullistuu: uusi lentoparkki aloittaa Jumbon kauppakeskuksessa Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  3. 3

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  4. 4

   Fysioterapeutti: Moni nainen kärsii tietämättään vatsalihasten erkaumasta – näin treenaat keskivartalosi kuntoon

  5. 5

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

   Lohikäärmeet pilaavat seksielämäni

  7. 7

   Perheenisät kehittivät liikeidean: Ostetaan talonrähjä, kasvatetaan kannabista ja pannaan talo myyntituloilla kuntoon

  8. 8

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  9. 9

   Kyllä, Suomessa ihmisellä on oikeus juoda itsensä hengiltä – isäni teki 15 vuotta hiljaista itsemurhaa juomalla ja onnistui lopulta

  10. 10

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  11. Näytä lisää