Valikko
Kaupunki

Vantaan päiväkodit saattavat alkaa myydä aamupalaa – lapsi joutui katsomaan vierestä, kun toiset söivät

Epäreilu laastaritoimenpide, kommentoi kahden lapsen isä.

Vantaan kaupunki harkitsee erillistä maksua aamiaisesta niiltä lapsilta, joilla on oikeus vain 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa esimerkiksi vanhemman työttömyyden vuoksi.

Tämä on yksi vaihtoehto. Samaan aikaan mietitään myös muita vaihtoehtoja kuten hoitoaikojen muuttamista niin, että päiväkotiryhmässä olisi jo syöty aamiaista lapsen tullessa paikalle.

Taustalla on HS:n päivähoidon säästöjä koskeneessa kyselyssä esiin noussut tieto. Tilanteestaan kertonut vanhempi kuvasi, että heidän lapsensa joutuvat katsomaan vierestä aamulla, kun muut ryhmässä syövät aamupalaa.

Vantaan Sanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan Vantaa saattaisi rikkoa tässä jopa lakia.

Siksi Vantaa selvittää nyt, olisiko päiväkotien mahdollista myydä aamupalaa ja haluaisivatko vanhemmat ostaa sitä erikseen. Vanhemmilta kysytään myös yleisemmin mielipiteitä osapäiväisestä varhaiskasvatuksesta ja sen aikatauluista. Miltä kuulostaa, kahden nyt vasta aamupalan jälkeen päivähoitoon menevän lapsen isä Topias Dean?

”Epäreilulta. Tämä on vain uusi tapa jakaa lapsia kahteen eri kastiin vanhempien sosioekonomisen aseman perusteella”, Dean sanoo.

Varhaiskasvatuksen rajaamista toteuttavien kuntien väliset tavat toimia eroavat toisistaan monella tavalla. Esimerkiksi juuri aamupalasta on päätetty eri tavalla eri puolella Suomea. Samasta aamupalakokemuksesta tuli viestejä myös muualta Suomesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö otti maanantaina kantaa maksulliseen aamupalaan. Ministeriön mukaan aamupaloista ei voi peria maksua.

Vantaalla osa-aikaisista päivähoitolapsista noin viidennes on omissa ryhmissään, suurin osa siis samoissa ryhmissä kokopäiväisten lasten kanssa. Tavallisin osapäiväinen hoitoaika on neljä tuntia joka päivä ja alkaa joko kahdeksalta tai puoli kahdeksalta. Tämän lisäksi Vantaalla on pari iltapäivisin toimivaa osapäiväistä ryhmää ja osaviikkoisia päivähoitolapsia, jotka siis ovat varhaiskasvatuksessa pidemmän päivän mutta vain osan arkipäivistä.

Aamupalaa syödään päiväkodeissa yleisesti kello 8–8.30. Jos lapsen hoitoaika on 8–12, hän saa kunnallisessa päiväkodissa Vantaalla lounaan muttei aamupalaa. Vantaa vetoaa tässä THL:n ja Valtion ravitsemuskeskuksen ohjeeseen, jonka mukaan osapäivähoidossa olevan lapsen tulee saada kolmasosa päivittäisestä ravinnontarpeesta eli yksi ateria.

Toinen perustelu on se, että neljän tunnin varhaiskasvatuksesta liian iso osa kuluisi syömiseen, jos aterioita olisi kaksi.

Aamupala maksaa lasta kohti ilman arvonlisäveroa 1,20 euroa. Hinta kaikille osa-aikaisille lapsille Vantaalla olisi toisin sanoen 450 000 euroa vuodessa.

Tätä voi verrata vaikka siihen, että Vantaa laskee säästäneensä syksyn aikana 676 000 euroa varhaiskasvatusoikeuden rajauksen vuoksi. Kokonaiselta vuodelta rajoituksia Vantaa arvioi säästävänsä 1,6 miljoonaa, sitten kun kaikki henkilöstövaikutukset toteutuvat.

Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen kertoi aiemmin HS:lle, että kahdeksalta päiväkotiin tulevaa osapäiväistä lasta ei tietenkään saa istuttaa viereen katsomaan kavereiden syömistä.

”Lasta ei tietenkään saa istuttaa pöytään katselemaan kun kaverit syövät. Hänelle täytyy järjestää mielekästä pedagogista toimintaa.”

Nyt tämän vaihtoehdoksi siis tosiaan harkitaan aamiaismaksua tai osapäiväisen hoidon alkamista vasta 8.30.

Topias Deanin 2- ja 5-vuotiaat lapset ovat virallisesti päivähoidossa Vantaalla kahdeksasta kahteentoista joka päivä. Nyt lapset menevät käytännössä päiväkotiin puoli yhdeksäksi, koska aamupalasta tuli ongelma. Alkuun perhe toi päiväkotiin omia eväitä, sitten tämä kiellettiin.

Ryhmässä on muutamia lapsia, jotka leikkivät kahtia jaetun tilan toisella puolella kun muut syövät. Tavoitteelliseksi pedagogiseksi toiminnaksi Dean ei tätä laske, siksi lasten tarhapäivä alkaa nyt puoli tuntia myöhemmin.

Dean on itse töissä, mutta puoliso työtön. Aiemmin hän teki kuitenkin teki vapaaehtoistyötä työn etsimisen ohella, nyt siitä on pitänyt luopua. Vielä epäreilummaksi Dean kokee lastensa tilanteen. Tai lasten yleensä, koska hän arvelee monien muiden lasten joutuvan vielä omiaan heikompaan asemaan.

”Esimerkiksi maahanmuuttajaperheet ja perheet, joissa vanhemmat ovat pätkätöissä tai matalapalkkaisilla aloilla. Nämä rajaukset tuovat enemmän epävarmuutta ihmisille, jotka kokevat sitä jo ennestään paljon.”

Dean ajattelee myös arvoja, jotka lapset oppivat aikuisilta päiväkodissa. Miten voi oppia toimimaan muiden kanssa yhdessä, kun käytännössä kaikki eivät kuitenkaan pääse samoihin leikkeihin?

”Lapsetkin osaavat olla julmia. Mitä he siitä oppivat, kun muutama lapsi poimitaan näin ryhmästä erilleen?”

Kaikki kunnat eivät toteuta rajausta

 Eduskunta päätti viime vuonna rajata subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti. Oikeutta voidaan laajentaa myös esimerkiksi lastensuojelusyistä tai lapsen tarvitseman erityisen tuen vuoksi.

 Esimerkiksi Espoo ja Helsinki päättivät alkuvuodesta olla ottamatta rajausta käyttöön. Espoossa asia on uudelleen esillä parhaillaan menossa olevissa budjettineuvotteluissa. Sen sijaan esimerkiksi Vantaa, Kuopio, Oulu ja Jyväskylä ovat toteuttaneet rajauksen.

 Tietoja rajauksen aiheuttamista säästöistä valtakunnallisesti ei vielä ole. Useista kaupungeista kerrottiin HS:lle viime viikolla, että säästöt ovat jääneet ainakin vielä pieniksi.

 HS:n kyselyyn vastanneet perheet kertoivat sen sijaan ongelmista liittyen esimerkiksi vanhemman työllistymiseen tai lapsen kokemaan suruun tai ulkopuolisuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivähoito
 • Vantaa
 • Varhaiskasvatus
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  3. 3

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  4. 4

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  5. 5

   Sanna Ukkola tulee Ruben Stillerin tilalle Pressiklubin ruoriin

  6. 6

   Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

  7. 7

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Naisten korkea koulutus ei ole syy lapsettomuuden kasvuun – vähän koulutetut naiset ohittivat muut lapsettomuudessa

  10. 10

   Trump ei ole taipunut Pariisin ilmasto­sopimuksen taakse G7-kokouksessa – ”Hänen näkemyksensä kehittyvät, hän tuli tänne oppimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  5. 5

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  7. 7

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  8. 8

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  9. 9

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  10. 10

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää