Valikko
Kaupunki

Vantaan päiväkodit saattavat alkaa myydä aamupalaa – lapsi joutui katsomaan vierestä, kun toiset söivät

Epäreilu laastaritoimenpide, kommentoi kahden lapsen isä.

Vantaan kaupunki harkitsee erillistä maksua aamiaisesta niiltä lapsilta, joilla on oikeus vain 20 tuntiin varhaiskasvatusta viikossa esimerkiksi vanhemman työttömyyden vuoksi.

Tämä on yksi vaihtoehto. Samaan aikaan mietitään myös muita vaihtoehtoja kuten hoitoaikojen muuttamista niin, että päiväkotiryhmässä olisi jo syöty aamiaista lapsen tullessa paikalle.

Taustalla on HS:n päivähoidon säästöjä koskeneessa kyselyssä esiin noussut tieto. Tilanteestaan kertonut vanhempi kuvasi, että heidän lapsensa joutuvat katsomaan vierestä aamulla, kun muut ryhmässä syövät aamupalaa.

Vantaan Sanomien haastatteleman asiantuntijan mukaan Vantaa saattaisi rikkoa tässä jopa lakia.

Siksi Vantaa selvittää nyt, olisiko päiväkotien mahdollista myydä aamupalaa ja haluaisivatko vanhemmat ostaa sitä erikseen. Vanhemmilta kysytään myös yleisemmin mielipiteitä osapäiväisestä varhaiskasvatuksesta ja sen aikatauluista. Miltä kuulostaa, kahden nyt vasta aamupalan jälkeen päivähoitoon menevän lapsen isä Topias Dean?

”Epäreilulta. Tämä on vain uusi tapa jakaa lapsia kahteen eri kastiin vanhempien sosioekonomisen aseman perusteella”, Dean sanoo.

Varhaiskasvatuksen rajaamista toteuttavien kuntien väliset tavat toimia eroavat toisistaan monella tavalla. Esimerkiksi juuri aamupalasta on päätetty eri tavalla eri puolella Suomea. Samasta aamupalakokemuksesta tuli viestejä myös muualta Suomesta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö otti maanantaina kantaa maksulliseen aamupalaan. Ministeriön mukaan aamupaloista ei voi peria maksua.

Vantaalla osa-aikaisista päivähoitolapsista noin viidennes on omissa ryhmissään, suurin osa siis samoissa ryhmissä kokopäiväisten lasten kanssa. Tavallisin osapäiväinen hoitoaika on neljä tuntia joka päivä ja alkaa joko kahdeksalta tai puoli kahdeksalta. Tämän lisäksi Vantaalla on pari iltapäivisin toimivaa osapäiväistä ryhmää ja osaviikkoisia päivähoitolapsia, jotka siis ovat varhaiskasvatuksessa pidemmän päivän mutta vain osan arkipäivistä.

Aamupalaa syödään päiväkodeissa yleisesti kello 8–8.30. Jos lapsen hoitoaika on 8–12, hän saa kunnallisessa päiväkodissa Vantaalla lounaan muttei aamupalaa. Vantaa vetoaa tässä THL:n ja Valtion ravitsemuskeskuksen ohjeeseen, jonka mukaan osapäivähoidossa olevan lapsen tulee saada kolmasosa päivittäisestä ravinnontarpeesta eli yksi ateria.

Toinen perustelu on se, että neljän tunnin varhaiskasvatuksesta liian iso osa kuluisi syömiseen, jos aterioita olisi kaksi.

Aamupala maksaa lasta kohti ilman arvonlisäveroa 1,20 euroa. Hinta kaikille osa-aikaisille lapsille Vantaalla olisi toisin sanoen 450 000 euroa vuodessa.

Tätä voi verrata vaikka siihen, että Vantaa laskee säästäneensä syksyn aikana 676 000 euroa varhaiskasvatusoikeuden rajauksen vuoksi. Kokonaiselta vuodelta rajoituksia Vantaa arvioi säästävänsä 1,6 miljoonaa, sitten kun kaikki henkilöstövaikutukset toteutuvat.

Varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen kertoi aiemmin HS:lle, että kahdeksalta päiväkotiin tulevaa osapäiväistä lasta ei tietenkään saa istuttaa viereen katsomaan kavereiden syömistä.

”Lasta ei tietenkään saa istuttaa pöytään katselemaan kun kaverit syövät. Hänelle täytyy järjestää mielekästä pedagogista toimintaa.”

Nyt tämän vaihtoehdoksi siis tosiaan harkitaan aamiaismaksua tai osapäiväisen hoidon alkamista vasta 8.30.

Topias Deanin 2- ja 5-vuotiaat lapset ovat virallisesti päivähoidossa Vantaalla kahdeksasta kahteentoista joka päivä. Nyt lapset menevät käytännössä päiväkotiin puoli yhdeksäksi, koska aamupalasta tuli ongelma. Alkuun perhe toi päiväkotiin omia eväitä, sitten tämä kiellettiin.

Ryhmässä on muutamia lapsia, jotka leikkivät kahtia jaetun tilan toisella puolella kun muut syövät. Tavoitteelliseksi pedagogiseksi toiminnaksi Dean ei tätä laske, siksi lasten tarhapäivä alkaa nyt puoli tuntia myöhemmin.

Dean on itse töissä, mutta puoliso työtön. Aiemmin hän teki kuitenkin teki vapaaehtoistyötä työn etsimisen ohella, nyt siitä on pitänyt luopua. Vielä epäreilummaksi Dean kokee lastensa tilanteen. Tai lasten yleensä, koska hän arvelee monien muiden lasten joutuvan vielä omiaan heikompaan asemaan.

”Esimerkiksi maahanmuuttajaperheet ja perheet, joissa vanhemmat ovat pätkätöissä tai matalapalkkaisilla aloilla. Nämä rajaukset tuovat enemmän epävarmuutta ihmisille, jotka kokevat sitä jo ennestään paljon.”

Dean ajattelee myös arvoja, jotka lapset oppivat aikuisilta päiväkodissa. Miten voi oppia toimimaan muiden kanssa yhdessä, kun käytännössä kaikki eivät kuitenkaan pääse samoihin leikkeihin?

”Lapsetkin osaavat olla julmia. Mitä he siitä oppivat, kun muutama lapsi poimitaan näin ryhmästä erilleen?”

Kaikki kunnat eivät toteuta rajausta

 Eduskunta päätti viime vuonna rajata subjektiivista oikeutta varhaiskasvatukseen 20 tuntiin viikossa, jos vanhemmat eivät ole kokoaikatyössä tai opiskele päätoimisesti. Oikeutta voidaan laajentaa myös esimerkiksi lastensuojelusyistä tai lapsen tarvitseman erityisen tuen vuoksi.

 Esimerkiksi Espoo ja Helsinki päättivät alkuvuodesta olla ottamatta rajausta käyttöön. Espoossa asia on uudelleen esillä parhaillaan menossa olevissa budjettineuvotteluissa. Sen sijaan esimerkiksi Vantaa, Kuopio, Oulu ja Jyväskylä ovat toteuttaneet rajauksen.

 Tietoja rajauksen aiheuttamista säästöistä valtakunnallisesti ei vielä ole. Useista kaupungeista kerrottiin HS:lle viime viikolla, että säästöt ovat jääneet ainakin vielä pieniksi.

 HS:n kyselyyn vastanneet perheet kertoivat sen sijaan ongelmista liittyen esimerkiksi vanhemman työllistymiseen tai lapsen kokemaan suruun tai ulkopuolisuuteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivähoito
 • Vantaa
 • Varhaiskasvatus
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  4. 4

   Tilastokeskus: Asuntojen hinnat laskevat Helsingissä, mutta Espoo porskuttaa yhä

  5. 5

   Joonas Suotamo, 30, sai tyhjästä elämänsä tilaisuuden, josta haluaa luoda näyttelijänuran: suomalainen on nyt virallisesti Chewbacca

  6. 6

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  7. 7

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Oscar-skandaalin syy selvisi lopulta: Palkinnon julkistajille annettiin väärä kuori

  10. 10

   Johannes Majamäki, 16, sijoittaa kotitöistä saamiaan rahoja osakkeisiin – HS selvitti, miten pankit suhtautuvat alaikäisten osakekauppoihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  3. 3

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  4. 4

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  5. 5

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  6. 6

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  7. 7

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  8. 8

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  9. 9

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  10. 10

   Ruuhkavuosia elävät vanhemmat kertovat, miten he järjestävät aikaa liikunnalle – ”Jos on aikaa katsoa telkkaria, on aikaa treenata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää