Valikko
Kaupunki

Länsimetroon tehdään erityistilintarkastus – Espoo yrittää lopettaa salailun Länsimetron hallituksessa

Espoo haluaa teettää tarkastuksen yhteistyössä Helsingin kanssa. Metroyhtiön hallitus halutaan julkisuuslain piiriin.

Espoo aikoo teettää erityistilintarkastuksen Länsimetro oy:ssä. Espoon konsernijaoston tahto on, että selvitys tehtäisiin yhdessä Helsingin kaupungin kanssa sen jälkeen, kun metroyhtiön oma selvitys valmistuu vuodenvaihteessa.

Länsimetro oy selvityttää parhaillaan ulkopuolisilla asiantuntijoilla metrohankkeen aikataulu- ja kustannusongelmia. Selvitys tulee luottamusmieskäsittelyyn tammikuussa.

Konsernijaoston puheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps/sit) luonnehtii metroyhtiön selvitystä eräänlaiseksi välietapiksi.

”Länsimetro oy:n selvitys ei ole niin laaja kuin mitä nyt konsernijaosto haluaa. Se on sellainen välitarkastuspiste, josta otetaan oppia lisäselvityksiä varten.”

Erityistilintarkastuksessa on määrä valaista metroyhtiön toimintaa ja siihen liittyvää päätöksentekoa.

Omaa selvitystään valmistellut Helsinki päätyi aiemmin lykkäämään konsulttiyhtiö Deloittelta tilattua työtä siten, että metroyhtiön teettämä selvitys on käytettävissä.

Espoo yrittää myös saada konserniyhtiöittensä hallitusten toiminnan julkisuuslain piiriin. Lähinnä tavoite koskee Länsimetro oy:n hallitusta, jonka vaiteliaisuus on synnyttänyt närää poliitikkojen keskuudessa.

Koska osakeyhtiölaki rajoittaa myös Länsimetro oy:n toimintaa, Espoon konsernijaosto haluaa selvittää, miten julkisuuslain eri pykäliä voidaan soveltaa kunnallisissa osakeyhtiöissä.

”Osakeyhtiölaki sitoo nyt hallitusten jäseniä, koska heidän on vaalittava yhtiön etua”, aloitteen tehnyt konsernijaoston jäsen Ville Lehtola (kok) sanoo.

Jos hallituksen jäsenen katsotaan julkisuudessa aiheuttaneen vahinkoa yhtiölle tai haitanneen yhtiön etua, yhtiö voi hakea häneltä korvauksia. Metroyhtiö on jo käräjillä urakoitsijoiden esittämän 10 miljoonan euron korvausvaateen vuoksi.

”Yhtiöillä on toki vastuuvakuutus, jota se voi käyttää, jos hallituksen jäsenen katsotaan aiheuttaneen yhtiölle harmia”, Lehtola sanoo.

Konsernijaoston yksimielisen päätöksen mukaan lakimiehet selvittävät, miten julkisuuslain ja osakeyhtiölain ristiriitaiset tavoitteet voidaan ratkaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  2. 2

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  7. 7

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  8. 8

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  9. 9

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää