Kaupunki

Helsingin valtuusto pääsee päättämään Guggenheimin kohtalosta – kaupunginhallitus hyväksyi esityksen äänin 8–7

Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi esityksen museon rakentamisesta yhden äänen enemmistöllä.

Helsingin kaupunginhallitus päätti maanantain kokouksessaan äänin 8–7 hyväksyä esityksen Guggenheim-museon rakentamisesta Helsinkiin.

Tulos on tiukin mahdollinen 15-jäsenisessä kaupunginhallituksessa. Nyt esitys viedään kaupunginvaltuustoon, joka päättää museohankkeesta lopullisesti. Kaupunginvaltuusto tekee päätöksen asiasta keskiviikkona 30. marraskuuta.

Kaupunginhallituksen äänestystulos oli ennakkoon aprikoitavissa sen perusteella, mitä jäsenet olivat aiemmin kertoneet kannoistaan. HS:n maanantainen soittokierros osoitti kuitenkin, että jännitys säilyisi kokoukseen asti.

Kaupunginhallitus teki esitykseen myös lisäyksen. Vihreiden Hannu Oskalan ehdotus hyväksyttiin äänin 9–0. Demarit, vasemmistoliitto ja perussuomalaiset äänestivät tyhjää.

Lisäyksessä kaupunginhallitus esittää, että kaupunginvaltuusto päättää käynnistää Helsinki kuvataidekaupunkina -esityksen valmistelun.

”Esityksessä Helsinki selvittää keinoja edistää kaupunkimme kuvataidekentän kehittämistä kokonaisuutena muiltakin osin kuin Guggenheim-hankkeen kautta”, lisäykseen kirjattiin.

”Näitä keinoja voivat olla muun muassa galleriakenttää, työtiloja, taideapurahoja, taidekasvatusta ja kokoelmapoliitiikkaa koskevat toimenpiteet kuten aikalaistaiteen hankintoja museoiden kokoelmiin. 2–4 miljoonan euron esitys keinoista tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi helmikuussa 2017 ja osoitetaan rahoitus kaupunginhallituksen käyttövaroista.”

Kun Otso Kivekäs (vihr) ilmoitti vastustavansa hanketta, hanketta puoltava Sanna Vesikansa (vihr) ilmoitti vastoin ennakko-odotuksia pääsevänsä kokoukseen, ja kun Arja Karhuvaara (kok) kertoi muuttaneensa kantansa kielteisestä myönteiseksi, äänet vaikuttivat olevan tasan 7–7.

Ratkaisevaksi näytti jäävän Laura Kolben (kesk) kanta, jota hän ei suostunut kertomaan etukäteen. Lopulta hän äänesti esityksen hyväksymisen puolesta: lopputulos 8–7.

Puolueissa on keskenään vastakkaisia kantoja. Ennakolta oli epävarmaa, pääseekö esimerkiksi vihreiden kaupunginhallitusjäsen Sanna Vesikansa kokoukseen. Hänen kantansa tiedettiin myönteiseksi. Varajäsenen Tuomas Rantasen (vihr) kanta taas on kielteinen.

Koska äänestyksestä tiedettiin tulevan tiukan, sekä esitystä vastustavien ja sitä kannattavien joukoissa jännitettiin hänen osallistumistaan. Maanantaina Vesikansa kertoi olevansa läsnä. Hänen äänensä oli ratkaiseva siinä missä Kolbenkin.

Jos Vesikansa ei olisi ollut läsnä, hänen vihreä äänensä olisi mennyt Rantasen mukana esityksen hylkääjille, ja hylkäys olisi voittanut.

”Äänestän ’kyllä’. En ole ollut intohimoinen museon suhteen, mutta mielestäni tärkeää on, että valtuusto pääsee päättämään”, Vesikansa sanoi maanantaina.

Kaupunginhallituksessa on 15 jäsentä. Monesti rahallisesti ja tunteen tasolla isot asiat on haluttu viedä demokraattisesti kaupunginhallitusta laajempaan keskusteluun 85-jäseniseen valtuustoon. Näin päätökselle on haettu vahvempaa pohjaa oli se sitten millekin asialle myönteinen tai kielteinen.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Otso Kivekkään mukaan tällaista ovat useat ryhmän jäsenet toivoneet. Kivekkään oma kanta oli hankkeelle kielteinen.

”On aivan perusteltua toivoa, että asia menee valtuustoon laajempaan keskusteluun. Perusoletukseni on, että se menee kaupunginhallituksesta valtuustoon äänin 8–7”, Kivekäs ennakoi maanantaina päivällä.

Vihreiden äänet menivät 2–1 puolesta. Myös valtuustossa puolueen äänet jakautuvat.

Muissakin puolueissa on kahdenlaisia kantoja. Esimerkiksi kokoomuksen valtuutettu ja kansanedustaja Wille Rydman on ollut hanketta kohtaan hyvin kriittinen. Kaupunginhallituksessa taas sen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) äänesti ’kyllä’”.

Rauhamäki oli aiemmin kertonut, että osa kokoomuksen kh-jäsenistä kertoo kantansa vasta maanantaina. Yksi heistä oli Arja Karhuvaara (kok), joka kertoi HS:lle maanantaina, että hänen kantansa oli muuttunut – kielteisestä myönteiseksi.

”Aiemmin epäilin hankkeen talousasioita. Nyt katson, että [Guggenheim-museolla] saataisiin palvelualalle työpaikkoja, koko Uudenmaan taide-elämä saataisiin brändättyä niin, että se ylittäisi kansainvälisen uutiskynnyksen”, Karhuvaara sanoi.

”Talouskriteerit pitää nähdä 50 vuoden eikä neljän vuoden perspektiivissä. Ateneumiakin vastustettiin vielä 50 vuotta sen rakentamisen jälkeen.”

Demarit olivat yhtenäisesti hanketta vastaan kaupunginhallituksessa: Osku Pajamäki (sd), Mirka Vainikka ja Jorma Bergholm vastustivat hanketta.

Bergholm oli itsensä jäävänneen Pilvi Torstin (sd) varajäsen. ”En ole fundamentalisti, mutta tällaisena en kannata esitystä”, Bergholm sanoi ennen kokousta.

”En kannata, missään nimessä. Lähtökohtaisesti arvostan demokratiaa, mutta tässä tapauksessa katson, että asiaa ei ole valmisteltu hyvin ja että hanke on niin huono, että sitä ei pidä viedä valtuustoon”, sanoi puolestaan Vainikka maanantaina.

Torsti joutui jääväämään itsensä, koska hän on osaomistaja sekä toimitusjohtaja varhaiskasvatukseen liittyvässä yrityksessä, jossa Guggenheim Tukisäätiön puheenjohtaja Ari Lahti puolestaan on mukana sijoittajana.

Vasemmistoliiton kaupunginhallitusjäsenet Veronika Honkasalo ja Silvia Modig äänestivät esityksen hylkäämisen puolesta.

Perussuomalaisten kh-jäsen Mika Raatikainen pysyi aiemmassa omassaan ja puolueen valtakunnallisen johdon kannassa: ei julkista rahaa Guggenheimille.

”Äänestän puolesta”, kertoi Rkp:n kaupunginhallitusjäsen Marcus Rantala kantansa HS:lle maanantaina etukäteen.

Guggenheim-museon puolesta äänestivät kokoomuksen Tatu Rauhamäki, Lasse Männistö, Laura Rissanen ja Arja Karhuvaara, vihreiden Hannu Oskala ja Sanna Vesikansa, rkp:n Marcus Rantala ja keskustan Laura Kolbe.

Esityksen hylkäämisen puolesta äänestivät Sdp:n Osku Pajamäki, Jorma Bergholm ja Mirka Vainikka, Vasemmistoliiton Silvia Modig ja Veronika Honkasalo, perussuomalaisten Mika Raatikainen ja vihreiden Otso Kivekäs.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Kunnallispolitiikka
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

  4. 4

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  5. 5

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  6. 6

   Ruotsin turvallisuuspoliisin mukaan Tukholmassa terrori-iskun uhka – HS seuraa

  7. 7

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  8. 8

   Menikö ohi, miten alkoholilaki muuttuu? Ravintolassa juomista voi jatkaa aamuviiteen, vuosikertaviiniä saa huutokaupasta ja vahvoja käsityöläisoluita suoraan panimosta

  9. 9

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  10. 10

   Terveystarkastajat alkoivat ratsata Airbnb-asuntoja Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  2. 2

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  3. 3

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  7. 7

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  8. 8

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  9. 9

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  10. 10

   Suomi sallii hyönteisten kasvattamisen ja myymisen ruoaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  11. Näytä lisää