Valikko
Kaupunki

Espoolainen kunnallispoliitikko kärähti 22 kiloa khat-huumetta matkalaukuissaan – kertoi luulleensa ainetta hennaksi

Nykyisen varavaltuutetun matkalaukuista löytyi 22 kiloa khat-huumetta. Abdifitah Ali Abdi kertoi HS:lle maanantaina, että on vetäytynyt kuntavaalien ehdokkuudesta.

Espoon sosiaalidemokraattien kuntavaaliehdokas, nykyinen varavaltuutettu Abdifitah Ali Abdi, 26, on tuomittu huumausainerikoksesta sakkoihin viime vuonna. Abdi oli rikoksen tehdessään vuonna 2014 Espoon kaupunginvaltuuston varavaltuutettu ja kulttuurilautakunnan jäsen.

Hän hoitaa yhä näitä luottamustoimia.

Abdin tuomio tuli esiin, kun Helsingin Sanomat kävi lävitse pääkaupunkiseudun valtuutettujen ja varavaltuutettujen mahdollisia tuomioita viime vuosina.

Espoon sosiaalidemokraatit asetti Abdin kuntavaaliehdokkaaksi vuonna 2012 ja uudelleen syyskuun puolivälissä 2016. Hänen saamansa 180 ääntä vuoden 2012 vaaleissa riittivät valtuuston varajäsenen paikkaan.

Espoon käräjäoikeus tuomitsi Abdifitah Abdin vuoden 2015 lokakuussa sakkoihin huumausainerikoksesta. Rangaistusta hänelle tuli 30 päiväsakkoa, mikä pienimmän mahdollisen kuuden euron päiväsakon mukaan laskettuna tuotti maksettavaksi 180 euroa.

Abdi ei valittanut tuomiosta, joten se on lainvoimainen.

Tapahtumat alkoivat Arlandan lentokentällä Tukholmassa elokuussa 2014. Abi oli saapunut lentämällä Etiopiasta Tukholman lentokentälle, jossa tullitarkastaja oli ottanut hänet kiinni.

Syyte käsiteltiin Espoon käräjäoikeudessa, koska se on Abdin kotipaikka.

Abdilla oli mukanaan kolme matkalaukkua, joista kahdessa oli kuivattua khatia 18 kiloa ja tuoretta khatia neljä kiloa eli yhteensä noin 22 kiloa. Poliisikuulustelussa ja oikeudessa Abdi myönsi tapahtumat oikeiksi.

Abdi kertoi luulleensa, että matkalaukuissa on khatin sijaan hennaa. Henna on hennapensaan kuivatuista lehdistä saatavaa väriainetta, jota käytetään muun muassa hennatatuointien tekoon.

Khat taas on ainavihanta pensas tai puu, jonka lehtiä ja oksia käytetään päihteenä Afrikassa ja Lähi-idässä. Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa khat luokitellaan huumeeksi.

Abdin mukaan kaverin äiti ja äidin sisko pyysivät tuomaan hennaa mukanaan. Abdi kertoi, että hän oli halunnut auttaa heitä.

Abdin kertomuksen uskottavuutta vähensi se, että hänellä ei kuitenkaan ollut kaverin äidin ja siskon yhteystietoja. Kaveri oli sanonut tunnistavansa Abdin, kun tämä tulee ulos lentokentältä, Abdi kertoi oikeudessa.

Käräjäoikeus uskoi kuitenkin enemmän tullin takavarikkopöytäkirjaa, tullilaboratorion analyysiä ja khat-valokuvia kuin Abdin kertomusta.

Helsingin Sanomien perjantaina puhelimitse tavoittama Abdifitah Ali Abdi kiisti, että hänet olisi tuomittu huumausainerikoksesta.

”Samannimisiä ihmisiä on paljon”, Abdi perusteli tuolloin.

Abdi sanoi, että hän ei halua keskustella henkilökohtaisista asioista puhelimessa. Hän epäili, että kysymys on pelkästään maahanmuuttotaustaisten ihmisten ”jahtaamisesta”.

Helsingin Sanomat tarkasti perjantaina ja maanantaina väestötietojärjestelmästä, että haastateltu Abdi on ilmoittanut Espoon kaupungin sivuille saman osoitteen kuin missä huumausainetuomion saanut henkilö asuu. Huumausainetuomion saaneen Abdin henkilötunnus on sama kuin Espoon varavaltuutettuna ja kaupungin kulttuurilautakunnassa istuvan Abdin.

Kun Helsingin Sanomat lähetti Abdin kommentit ja osan uutisesta hänen luettavakseen maanantaina, Abdi myönsi olevansa tuomittu henkilö. Hän sanoi katuvansa ”tyhmyyttään” ja sitä, että ei tarkistanut hennalastin oikeellisuutta.

”En käytä khatia ja olen huumausaineiden vastainen ihminen”, Abdi sanoi Helsingin Sanomille. Hän kertoi, että on vetäytynyt kunnallisvaaliehdokkuudesta maanantaina aamulla.

Muokkaus 21. marraskuuta 2016 kello 16:05. Sdp:n kommentit erotettu omaksi kainalojutuksi.

Amfetamiinin kaltainen vaikutus

 Khat (myös kat) on Catha edulis -pensaan lehtiä ja oksia, joissa on keskushermostoa stimuloivaa ainetta. Vaikutusta luonnehditaan amfetamiinin kaltaiseksi. Se kestää noin kolme tuntia.

 Aine tuli Suomeen Itä-Afrikasta saapuneiden maahanmuuttajien mukana. Sitä käytetään myös Arabian niemimaalla.

 Tämän afrikkalaisen pensaan osia on pureskeltu perinteisesti silloin, kun miehet kokoontuvat vaihtamaan kuulumisia. Suomessa on käyttäjinä myös Suomessa syntyneitä nuoria sekä naisia.

 Khatia tuovat maahan muun muassa järjestäytyneet rikollisryhmät ja sitä on takavarikoitu tuhansia kiloja vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Sdp
 • Huumerikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  5. 5

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   En usko selviäväni yhteislauluista ja vadelmakääretortun syönnistä palvelutalossa – edessäni on elämä vanhana vaikeana naisena

  8. 8

   Barcelonalaisilla työttömyyttäkin suurempi huoli: Turismi

  9. 9

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  10. 10

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  8. 8

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  9. 9

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää