Valikko
Kaupunki

Vantaalainen kokoomuspoliitikko aloitti MV-lehden tiedottajana – puolueen paikallisjaosto piti kriisikokouksen, erottamisesta päätetään joulukuussa

Valemediaksi kutsutusta MV-lehdestä on tehty kymmeniä rikosilmoituksia, ja poliisi on antanut sen perustajasta Ilja Janitskinista pidätysmääräyksen. Vantaalainen kokoomusvaikuttaja Tiina Keskimäki puolustaa uutta työnantajaansa.

Tikkurilan kokoomus piti maanantaina hätäkokouksen, jossa se keskusteli hallituksen jäsenen Tiina Keskimäen mahdollisesta irtisanomisesta. Keskimäki aloitti kiistanalaisen verkkojulkaisun MV-lehden ja sen perustajan Ilja Janitskinin tiedottajana 18. marraskuuta.

Tikkurilan kokoomuksen hallitus päättää Keskimäen kohtalosta ylimääräisessä kokouksessa 2. joulukuuta. Asiasta kertoi ensin Vantaan Sanomat.

”Olisi tietenkin ollut hyvä saada asiat etenemään sukkelammin, mutta koollekutsumisaikojen ja muiden seikkojen takia hallituksen jäsenyys käsitellään vasta tuolloin”, vahvistaa Tikkurilan kokoomuksen puheenjohtaja Jari Porthén HS:lle.

Joulukuun kokouksessa päätetään vain Keskimäen hallituspaikasta. Porthén ei vielä halua ennustaa, joutuuko Keskimäki myös luopumaan kokoomuksen jäsenkirjasta.

Valemediaksi kutsutusta MV-lehdestä on tehty kymmeniä rikosilmoituksia, ja sitä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja perättömien juttujen julkaisusta.

Millaisena julkaisuna Keskimäki pitää MV-lehteä?

”Se on sananvapauden kannattaja. Tällaisia julkaisuja ei Suomessa muita ole. Pidän sitä totuudenmukaisena ainakin niiltä osin, mitä olen itse sinne juttuja kirjoittanut. Tiedän niiden olevan sataprosenttisesti totta.”

Keskimäen mukaan hänen ei tarvitse – edes tiedottajan roolissa – seistä kaikkien MV-lehden juttujen takana.

”Se ei ole tämän median tarkoitus ollenkaan, eikä se kuulu toimenkuvaanikaan. Lehdessä suomalaiset saavat vapaasti kirjoittaa omia mielipiteitään. Se on MV-lehden rikkaus. Siinä missä muut mediat laittavat kuumentuneet keskustelut kommenttipalstoilla kiinni, MV-lehdessä keskustelua ei suljeta.”

Tikkurilan kokoomuksen puheenjohtaja Porthén kertoo, että hän ei aiemmin tuntenut MV-lehteä.

”Lueskelin ja kävin sitä läpi nyt viikonloppuna. Se ei tietenkään edusta kokoomuksen arvomaailmaa. Sekä toimituksellinen aineisto että lukijoiden kommentit ovat ikävää luettavaa.”

Porthénin mukaan hän ei ollut tietoinen Keskimäen yhteyksistä MV-lehteen ennen viime sunnuntaita, vaikka Keskimäki onkin ennen tiedottajan työtään myös kirjoittanut MV-lehteen.

”Paikallisyhdistyksen hallituksen toiminta on tiimityötä. Tämä vie yhteistoiminnalta ja keskinäiseltä luottamukselta pohjaa. Siksi olemme nyt harmistuneita tästä tilanteesta, johon Tiina on yhdistyksemme vetänyt mukaan”, Porthén sanoo.

Keskimäki ei aio lähteä kokoomuksesta oma-aloitteisesti.

”Vaadin heiltä kirjallisen eropyyntökirjeen, jos he haluavat minut erottaa Tikkurilan kokoomuksen hallituksesta tai koko puolueesta”, Keskimäki sanoo.

Keskimäki ei näe, että hänen uusi työpaikkansa MV-lehdessä olisi este jäsenyydelle kokoomuksessa.

”Arvoni ovat edelleen ihan samat kuin vuonna 2010, kun kokoomukseen liityin.”

Keskimäki väittääkin, että kyseessä on ajojahti, joka ei edes liity hänen uuteen työhönsä.

”Olen tehnyt tutkintapyyntöjä Vantaan kunnallishallinnon toimista. Minulla on nyt sellainen olo, että tästä MV-lehden nimitysuutisesta tuli keppihevonen, jonka avulla minusta yritetään päästä eroon.”

Porthén myöntää, että Keskimäen uusi työpaikka ei ole ainoa yhdistystä hiertävä asia, mutta kiistää ajojahtiväitteen.

”Ei tässä vain yksittäistä asiaa kritisoida, vaan kyseessä on luottamuspula, joka juontaa juurensa myös muista tapahtumista. Kaikissa asioissa ei kannata nähdä salaliittoa, eikä se ole kovin rakentavaa.”

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin kirjoittaa nimitysilmoituksessaan, että Keskimäestä tulee MV-lehden lisäksi myös Janitskinin henkilökohtainen tiedottaja.

Poliisi epäilee Janitskinia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksista.

Keskimäki kertoo, että hänen tehtävänään on auttaa Janitskinia pitämään yhteyttä Espanjasta käsin Suomeen.

”Olen ollut pitkään tietoinen tästä hänen ajojahdistaan ja vainostaan. Olin hyvin paljon mukana siinä operaatiossa, kun hänet laittomasti vangittiin Espanjassa. Olen ollut yhteyshenkilö hänen espanjalaiseen asianajajaansa ja tunnen tämän keissin [tapauksen] kuin omat taskuni”, Keskimäki kertoo.

Helsingin käräjäoikeus määräsi 6. lokakuuta Janitskinin vangittavaksi heti tavattaessa. Viranomaiset antoivat hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen, mikä johti Janitskinin kiinniottoon Espanjassa lokakuussa. Keskimäki ei tarkenna, miksi hän pitää kiinniottoa laittomana.

Espanjalaiset viranomaiset päästivät Janitskinin vapaaksi odottamaan luovutuspäätöstä Suomeen.

HS kertoi marraskuun alussa, että Janitskin on ilmeisesti paennut kääpiövaltio Andorraan Espanjan ja Ranskan rajalle. Andorra ei ole EU-maa, joten kansainvälinen pidätysmääräys ei ole siellä voimassa.

Keskimäen mukaan Janitskin on sittemmin palannut Espanjan puolelle Barcelonaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kunnallispolitiikka
 • Vantaa
 • MV-lehti
 • Valemedia
 • Rasismi
 • Kokoomus
 • Yhdistykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  5. 5

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  6. 6

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  7. 7

   Uber, Facebook, Apple, Microsoft – on selkeät syyt, miksi arkemme on täynnä amerikkalaisia eikä suomalaisia keksintöjä

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  10. 10

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää