Valikko
Kaupunki

Vantaalainen kokoomuspoliitikko aloitti MV-lehden tiedottajana – puolueen paikallisjaosto piti kriisikokouksen, erottamisesta päätetään joulukuussa

Valemediaksi kutsutusta MV-lehdestä on tehty kymmeniä rikosilmoituksia, ja poliisi on antanut sen perustajasta Ilja Janitskinista pidätysmääräyksen. Vantaalainen kokoomusvaikuttaja Tiina Keskimäki puolustaa uutta työnantajaansa.

Tikkurilan kokoomus piti maanantaina hätäkokouksen, jossa se keskusteli hallituksen jäsenen Tiina Keskimäen mahdollisesta irtisanomisesta. Keskimäki aloitti kiistanalaisen verkkojulkaisun MV-lehden ja sen perustajan Ilja Janitskinin tiedottajana 18. marraskuuta.

Tikkurilan kokoomuksen hallitus päättää Keskimäen kohtalosta ylimääräisessä kokouksessa 2. joulukuuta. Asiasta kertoi ensin Vantaan Sanomat.

”Olisi tietenkin ollut hyvä saada asiat etenemään sukkelammin, mutta koollekutsumisaikojen ja muiden seikkojen takia hallituksen jäsenyys käsitellään vasta tuolloin”, vahvistaa Tikkurilan kokoomuksen puheenjohtaja Jari Porthén HS:lle.

Joulukuun kokouksessa päätetään vain Keskimäen hallituspaikasta. Porthén ei vielä halua ennustaa, joutuuko Keskimäki myös luopumaan kokoomuksen jäsenkirjasta.

Valemediaksi kutsutusta MV-lehdestä on tehty kymmeniä rikosilmoituksia, ja sitä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja perättömien juttujen julkaisusta.

Millaisena julkaisuna Keskimäki pitää MV-lehteä?

”Se on sananvapauden kannattaja. Tällaisia julkaisuja ei Suomessa muita ole. Pidän sitä totuudenmukaisena ainakin niiltä osin, mitä olen itse sinne juttuja kirjoittanut. Tiedän niiden olevan sataprosenttisesti totta.”

Keskimäen mukaan hänen ei tarvitse – edes tiedottajan roolissa – seistä kaikkien MV-lehden juttujen takana.

”Se ei ole tämän median tarkoitus ollenkaan, eikä se kuulu toimenkuvaanikaan. Lehdessä suomalaiset saavat vapaasti kirjoittaa omia mielipiteitään. Se on MV-lehden rikkaus. Siinä missä muut mediat laittavat kuumentuneet keskustelut kommenttipalstoilla kiinni, MV-lehdessä keskustelua ei suljeta.”

Tikkurilan kokoomuksen puheenjohtaja Porthén kertoo, että hän ei aiemmin tuntenut MV-lehteä.

”Lueskelin ja kävin sitä läpi nyt viikonloppuna. Se ei tietenkään edusta kokoomuksen arvomaailmaa. Sekä toimituksellinen aineisto että lukijoiden kommentit ovat ikävää luettavaa.”

Porthénin mukaan hän ei ollut tietoinen Keskimäen yhteyksistä MV-lehteen ennen viime sunnuntaita, vaikka Keskimäki onkin ennen tiedottajan työtään myös kirjoittanut MV-lehteen.

”Paikallisyhdistyksen hallituksen toiminta on tiimityötä. Tämä vie yhteistoiminnalta ja keskinäiseltä luottamukselta pohjaa. Siksi olemme nyt harmistuneita tästä tilanteesta, johon Tiina on yhdistyksemme vetänyt mukaan”, Porthén sanoo.

Keskimäki ei aio lähteä kokoomuksesta oma-aloitteisesti.

”Vaadin heiltä kirjallisen eropyyntökirjeen, jos he haluavat minut erottaa Tikkurilan kokoomuksen hallituksesta tai koko puolueesta”, Keskimäki sanoo.

Keskimäki ei näe, että hänen uusi työpaikkansa MV-lehdessä olisi este jäsenyydelle kokoomuksessa.

”Arvoni ovat edelleen ihan samat kuin vuonna 2010, kun kokoomukseen liityin.”

Keskimäki väittääkin, että kyseessä on ajojahti, joka ei edes liity hänen uuteen työhönsä.

”Olen tehnyt tutkintapyyntöjä Vantaan kunnallishallinnon toimista. Minulla on nyt sellainen olo, että tästä MV-lehden nimitysuutisesta tuli keppihevonen, jonka avulla minusta yritetään päästä eroon.”

Porthén myöntää, että Keskimäen uusi työpaikka ei ole ainoa yhdistystä hiertävä asia, mutta kiistää ajojahtiväitteen.

”Ei tässä vain yksittäistä asiaa kritisoida, vaan kyseessä on luottamuspula, joka juontaa juurensa myös muista tapahtumista. Kaikissa asioissa ei kannata nähdä salaliittoa, eikä se ole kovin rakentavaa.”

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin kirjoittaa nimitysilmoituksessaan, että Keskimäestä tulee MV-lehden lisäksi myös Janitskinin henkilökohtainen tiedottaja.

Poliisi epäilee Janitskinia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksista.

Keskimäki kertoo, että hänen tehtävänään on auttaa Janitskinia pitämään yhteyttä Espanjasta käsin Suomeen.

”Olen ollut pitkään tietoinen tästä hänen ajojahdistaan ja vainostaan. Olin hyvin paljon mukana siinä operaatiossa, kun hänet laittomasti vangittiin Espanjassa. Olen ollut yhteyshenkilö hänen espanjalaiseen asianajajaansa ja tunnen tämän keissin [tapauksen] kuin omat taskuni”, Keskimäki kertoo.

Helsingin käräjäoikeus määräsi 6. lokakuuta Janitskinin vangittavaksi heti tavattaessa. Viranomaiset antoivat hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen, mikä johti Janitskinin kiinniottoon Espanjassa lokakuussa. Keskimäki ei tarkenna, miksi hän pitää kiinniottoa laittomana.

Espanjalaiset viranomaiset päästivät Janitskinin vapaaksi odottamaan luovutuspäätöstä Suomeen.

HS kertoi marraskuun alussa, että Janitskin on ilmeisesti paennut kääpiövaltio Andorraan Espanjan ja Ranskan rajalle. Andorra ei ole EU-maa, joten kansainvälinen pidätysmääräys ei ole siellä voimassa.

Keskimäen mukaan Janitskin on sittemmin palannut Espanjan puolelle Barcelonaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kunnallispolitiikka
 • Vantaa
 • MV-lehti
 • Valemedia
 • Rasismi
 • Kokoomus
 • Yhdistykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  3. 3

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  4. 4

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  5. 5

   Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

  6. 6

   Sanna Ukkola tulee Ruben Stillerin tilalle Pressiklubin ruoriin

  7. 7

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  8. 8

   Naisten korkea koulutus ei ole syy lapsettomuuden kasvuun – vähän koulutetut naiset ohittivat muut lapsettomuudessa

  9. 9

   Trump ei ole taipunut Pariisin ilmasto­sopimuksen taakse G7-kokouksessa – ”Hänen näkemyksensä kehittyvät, hän tuli tänne oppimaan”

  10. 10

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  5. 5

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  7. 7

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  8. 8

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  9. 9

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  10. 10

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää