Valikko
Kaupunki

Vantaalainen kokoomuspoliitikko aloitti MV-lehden tiedottajana – puolueen paikallisjaosto piti kriisikokouksen, erottamisesta päätetään joulukuussa

Valemediaksi kutsutusta MV-lehdestä on tehty kymmeniä rikosilmoituksia, ja poliisi on antanut sen perustajasta Ilja Janitskinista pidätysmääräyksen. Vantaalainen kokoomusvaikuttaja Tiina Keskimäki puolustaa uutta työnantajaansa.

Tikkurilan kokoomus piti maanantaina hätäkokouksen, jossa se keskusteli hallituksen jäsenen Tiina Keskimäen mahdollisesta irtisanomisesta. Keskimäki aloitti kiistanalaisen verkkojulkaisun MV-lehden ja sen perustajan Ilja Janitskinin tiedottajana 18. marraskuuta.

Tikkurilan kokoomuksen hallitus päättää Keskimäen kohtalosta ylimääräisessä kokouksessa 2. joulukuuta. Asiasta kertoi ensin Vantaan Sanomat.

”Olisi tietenkin ollut hyvä saada asiat etenemään sukkelammin, mutta koollekutsumisaikojen ja muiden seikkojen takia hallituksen jäsenyys käsitellään vasta tuolloin”, vahvistaa Tikkurilan kokoomuksen puheenjohtaja Jari Porthén HS:lle.

Joulukuun kokouksessa päätetään vain Keskimäen hallituspaikasta. Porthén ei vielä halua ennustaa, joutuuko Keskimäki myös luopumaan kokoomuksen jäsenkirjasta.

Valemediaksi kutsutusta MV-lehdestä on tehty kymmeniä rikosilmoituksia, ja sitä epäillään muun muassa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä ja perättömien juttujen julkaisusta.

Millaisena julkaisuna Keskimäki pitää MV-lehteä?

”Se on sananvapauden kannattaja. Tällaisia julkaisuja ei Suomessa muita ole. Pidän sitä totuudenmukaisena ainakin niiltä osin, mitä olen itse sinne juttuja kirjoittanut. Tiedän niiden olevan sataprosenttisesti totta.”

Keskimäen mukaan hänen ei tarvitse – edes tiedottajan roolissa – seistä kaikkien MV-lehden juttujen takana.

”Se ei ole tämän median tarkoitus ollenkaan, eikä se kuulu toimenkuvaanikaan. Lehdessä suomalaiset saavat vapaasti kirjoittaa omia mielipiteitään. Se on MV-lehden rikkaus. Siinä missä muut mediat laittavat kuumentuneet keskustelut kommenttipalstoilla kiinni, MV-lehdessä keskustelua ei suljeta.”

Tikkurilan kokoomuksen puheenjohtaja Porthén kertoo, että hän ei aiemmin tuntenut MV-lehteä.

”Lueskelin ja kävin sitä läpi nyt viikonloppuna. Se ei tietenkään edusta kokoomuksen arvomaailmaa. Sekä toimituksellinen aineisto että lukijoiden kommentit ovat ikävää luettavaa.”

Porthénin mukaan hän ei ollut tietoinen Keskimäen yhteyksistä MV-lehteen ennen viime sunnuntaita, vaikka Keskimäki onkin ennen tiedottajan työtään myös kirjoittanut MV-lehteen.

”Paikallisyhdistyksen hallituksen toiminta on tiimityötä. Tämä vie yhteistoiminnalta ja keskinäiseltä luottamukselta pohjaa. Siksi olemme nyt harmistuneita tästä tilanteesta, johon Tiina on yhdistyksemme vetänyt mukaan”, Porthén sanoo.

Keskimäki ei aio lähteä kokoomuksesta oma-aloitteisesti.

”Vaadin heiltä kirjallisen eropyyntökirjeen, jos he haluavat minut erottaa Tikkurilan kokoomuksen hallituksesta tai koko puolueesta”, Keskimäki sanoo.

Keskimäki ei näe, että hänen uusi työpaikkansa MV-lehdessä olisi este jäsenyydelle kokoomuksessa.

”Arvoni ovat edelleen ihan samat kuin vuonna 2010, kun kokoomukseen liityin.”

Keskimäki väittääkin, että kyseessä on ajojahti, joka ei edes liity hänen uuteen työhönsä.

”Olen tehnyt tutkintapyyntöjä Vantaan kunnallishallinnon toimista. Minulla on nyt sellainen olo, että tästä MV-lehden nimitysuutisesta tuli keppihevonen, jonka avulla minusta yritetään päästä eroon.”

Porthén myöntää, että Keskimäen uusi työpaikka ei ole ainoa yhdistystä hiertävä asia, mutta kiistää ajojahtiväitteen.

”Ei tässä vain yksittäistä asiaa kritisoida, vaan kyseessä on luottamuspula, joka juontaa juurensa myös muista tapahtumista. Kaikissa asioissa ei kannata nähdä salaliittoa, eikä se ole kovin rakentavaa.”

MV-lehden perustaja Ilja Janitskin kirjoittaa nimitysilmoituksessaan, että Keskimäestä tulee MV-lehden lisäksi myös Janitskinin henkilökohtainen tiedottaja.

Poliisi epäilee Janitskinia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, rahankeräysrikoksista, rahapelirikoksista, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta, salassapitorikoksesta ja tekijänoikeusrikoksista.

Keskimäki kertoo, että hänen tehtävänään on auttaa Janitskinia pitämään yhteyttä Espanjasta käsin Suomeen.

”Olen ollut pitkään tietoinen tästä hänen ajojahdistaan ja vainostaan. Olin hyvin paljon mukana siinä operaatiossa, kun hänet laittomasti vangittiin Espanjassa. Olen ollut yhteyshenkilö hänen espanjalaiseen asianajajaansa ja tunnen tämän keissin [tapauksen] kuin omat taskuni”, Keskimäki kertoo.

Helsingin käräjäoikeus määräsi 6. lokakuuta Janitskinin vangittavaksi heti tavattaessa. Viranomaiset antoivat hänestä kansainvälisen pidätysmääräyksen, mikä johti Janitskinin kiinniottoon Espanjassa lokakuussa. Keskimäki ei tarkenna, miksi hän pitää kiinniottoa laittomana.

Espanjalaiset viranomaiset päästivät Janitskinin vapaaksi odottamaan luovutuspäätöstä Suomeen.

HS kertoi marraskuun alussa, että Janitskin on ilmeisesti paennut kääpiövaltio Andorraan Espanjan ja Ranskan rajalle. Andorra ei ole EU-maa, joten kansainvälinen pidätysmääräys ei ole siellä voimassa.

Keskimäen mukaan Janitskin on sittemmin palannut Espanjan puolelle Barcelonaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kunnallispolitiikka
 • Vantaa
 • MV-lehti
 • Valemedia
 • Rasismi
 • Kokoomus
 • Yhdistykset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  2. 2

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  3. 3

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  4. 4

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  5. 5

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  6. 6

   CIA:n tiedusteluraportti: Suomi tavoitteli Karjalan palautusta kunnostamalla tarpeettoman Saimaan kanavan

  7. 7

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  8. 8

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  9. 9

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  10. 10

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

  3. 3

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  4. 4

   23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

  5. 5

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  6. 6

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  7. 7

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  8. 8

   Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

  9. 9

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  10. 10

   Saako säästöille nyt mistään tuottoa? Asiantuntijat kertovat, miten sijoittaminen kannattaa aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää