Valikko
Kaupunki

Bauhaus tulossa Helsinkiin Konepajan Brunon tilalle – VR hakenut poikkeamislupaa

Päätös Pasilan vanhan konepaja-alueen käytöstä tehdään pian. Kuulemisaika kestää reilu kaksi viikkoa.

Tapahtumapaikka Konepajan Brunon tilojen muuttaminen myymälätilaksi on saanut ensimmäisen merkittävän edistysaskeleen. VR on syyskuussa hakenut poikkeamislupaa Pasilan vanhalle konepajalle, jotta kokoonpanohalli voitaisiin muuttaa liiketilaksi.

Alustavasta suunnitelmasta näkyy, että tilalle tulisi saksalaisen rautakauppaketjun Bauhausin myymälä.

Teollisuuskatua reunustavaan sähköjunahalliin on suunnitteilla myymälän parkkialue, johon mahtuisi 345 autoa. Esimerkiksi maalaamorakennus pysyisi entisellään.

Julkisivut säilyisivät pääpiirteissään ennallaan. Sähköjunahallin Teollisuuskadun puoleinen seinämä peittyisi verkolla, jossa on Bauhaus-logo.

Aluetta tällä hetkellä käyttävän Konepajan Brunon perustajat kertoivat kesällä, että VR on käynyt NCC:n kanssa neuvotteluja alueen myynnistä. Tämä tarkoittaisi Konepajan Brunolle häätöä.

Asemakaava mahdollistaa jo liiketilan rakentamisen, kertoo arkkitehti Sinikka Lahti Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta.

”Kaavan käyttötarkoitusmerkintä on todella laaja ja sallii monenlaista käyttöä.”

Poikkeamislupaa haetaan liiketilan siirtämiseksi nimenomaan konepajahalliin.

Asiasta lähtee ensi viikolla laaja kuulemiskirje, joka on osoitettu naapureille, asukasyhdistyksille ja viranomaisille. Laajuuteen vaikuttaa osin asian saama julkisuus.

Kuulemisaika jatkuu joulukuun puoliväliin saakka.

”Tämän jälkeen päätösesitys laaditaan kaupunkisuunnitteluvirastossa. Päätökseen vaikuttaa osin se, paljon kuulemisen aikana tulee mielipiteitä kirjeen sisällöstä”, Lahti sanoo.

VR on Lahden mukaan pyytänyt virastolta asian kiirehtimistä.

Lopullisen päätöksen tekee lautakunta.

Konepajan alueella kerrotaan, että tilannetta on seurattu hämmentyneinä.

”Sain aivan sattumalta kuulla poikkeamislupahakemuksesta. Meidän kanta on, että nyt ollaan tekemässä kardinaalimunausta kaupungin kannalta”, Konepajan Brunon toinen perustaja Jakke Nikkarinen sanoo.

Kesän lopulla reilu 12 000 henkilöä allekirjoitti vetoomuksen tapahtuma- ja kirpputoripaikan säilyttämiseksi. Sen jälkeen asia ei ole edennyt Nikkarisen mukaan millään tavalla.

VR ei ole ollut asiasta Konepajan Brunoon yhteydessä.

Joulukuussa valmistuvaan YIT:n taloyhtiö Kissankitaan muuttava Laura Hakanen sanoo, että hänelle ei ole kerrottu mahdollisesta alueen käyttötarkoituksen muutoksesta. Kissankita sijaitsee alueen lounaislaidalla.

”Esitteissä on kyllä kerrottu, miltä Aleksis Kiven Katu näyttää aamuhämärässä, mutta ei sitä, että vanhoihin makasiineihin tulee suuri rautakauppa.”

YIT:llä ei ole ollut tietoa poikkeamislupahakemuksesta.

Hakasen mukaan tämä muuttaa alueen luonnetta. Hän kertoo ostaneensa asunnon ajatellen, että alue olisi ”puistomainen kansalaistori”, jossa Konepajan Brunon kaltaisilla toimijoilla on keskeinen sija.

Toimistopäällikkö Janne Prokkola kaupunginsuunnitteluvirastosta sanoo, että Bauhaus ei suinkaan olisi ainoa toimija suojelluissa rakennuksissa. Merkittävä toimija se olisi: myymäläpinta-ala on yli 10 000 kerrosneliömetriä, joka on noin puolet alueesta.

”Alueella on yhteensä seitsemän suojeltua rakennusta”, sanoo kaavaa suunnitellut Prokkola.

Hänen mukaansa ennen kuulemista kaupungin on turhan aikaista arvioida suunnitelmaa julkisesti.

Myymäläkäyttö on täysin kaavan mukaista. Kaupungin kannalta on positiivista, että suojelluissa rakennuksissa on toimintaa.

”Kaavaa laadittaessa suunnittelimme aluetta pikemminkin monen toimijan paikkana, nyt tila olisi yhdellä.”

VR ei kommentoi keskeneräisiä neuvotteluja. Konsernin viestintäjohtajan Mika Heijarin mukaan VR:llä ei ole uutta kerrottavaa vanhasta konepajasta.

Korjattu kello 9.25: Janne Prokkolan titteli on toimistopäällikkö, ei asemakaavapäällikkö.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaavoitus
 • Vallila
 • Pasila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Susi nappasi pojan kädestä Ähtärin eläintarhassa – pojalle vakavia vammoja

  2. 2

   Tunnettu professori: Kova rasva ei olekaan haitallista sydämelle – suomalaisasiantuntijat ovat täysin eri mieltä

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Mullistava tutkimustulos helsinkiläiskouluissa: homevaurioiden ja myrkkyjen yhteys opettajien oireiluun todistettiin sian siittiöiden avulla

  5. 5

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  6. 6

   Amerikkalaista tosi-tv-sarjaa kuvattiin Lapissa – The Bachelor esittelee Suomea sadoille miljoonille katsojille

  7. 7

   Timo Taponen osti kaksi panssarivaunua, joilla ei saa ajella maanteillä – ”En itsekään tykkäisi, että tällainen tulisi Hyvinkään keskustassa vastaan”

  8. 8

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  9. 9

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  10. 10

   Poikaystävä vangittiin epäiltynä 17-vuotiaan tytön murhasta Nokialla – Naapuri: ”Näitä syrjäytyneitä on koko ajan enemmän ja enemmän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  2. 2

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Enontekiöläismies näki maalauksen pietarilaisen museonjohtajan seinällä – se olikin 150 vuotta kadoksissa ollut taideaarre

  5. 5

   Lennolla kolmasosa matkustajista loukkaantui hiukkasen osuttua koneeseen – kosminen säteily voi sekoittaa elektroniikkaa

  6. 6

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  7. 7

   ”No English? No problem!” Japanilaisurheilijan hillitön tv-haastattelu kiertää nyt netissä – ja toimii inspiraationa kaikille

  8. 8

   Tämä ”boouuuu” -ääni kuuluu nykyään melkein aina Hollywood-trailerissa, mutta miksi? Kysyimme äänisuunnittelijalta

  9. 9

   Mellakka tukholmalaislähiössä – poliisi ampui kohti kivenheittäjiä, ei osunut

  10. 10

   Helsingin seudun joukkoliikenne on ulkopaikkakuntalaisille jopa pelottava

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  2. 2

   Persoonallisuus vaikuttaa ystävyyssuhteisiin – Tee ystävyystesti, joka kertoo millainen olet itse

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  5. 5

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  6. 6

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  7. 7

   Jäätyneenä Vuosaaresta löytynyt koiranpentu ”lopetettiin asianmukaisesti” – tapaus herätti raivoa jopa alamaailmaa myöten

  8. 8

   Sähköyhtiöiden hyvitettävä asiakkailleen ylisuuria siirtomaksuja – HS:n hakukone kertoo, oletko saajien joukossa

  9. 9

   Pohjois-Korean naisagentit diktaattorin palveluksessa: Kim Hyon-hui pudotti matkustajakoneen, ei ehtinyt nielaista syanidikapselia ja jäi kiinni

  10. 10

   Yli neljännes suomalaisista tyydyttää itsensä monta kertaa viikossa – ”Masturboinnista on tullut trendiseksiä”

  11. Näytä lisää