Kaupunki

Uber ajaa pikkujoulun ruuhkassa sakkojen uhalla – lähes sadasta kuljettajasta tehty rikosilmoitus

Taksijonot ovat pisimmillään marraskuun viimeisenä perjantaina, josta ennakoidaan pikkujoulukauden vilkkainta iltaa. HS kokosi vinkit taksin saamiseen pikkujouluyönä. Luvallisten taksien lisäksi Helsingissä saa myös Uber-palvelun kautta tilattavia kyytejä. Virallisesti ne ovat laittomia, ja poliisi on siksi kuulustellut kymmeniä Uber-kuljettajia.

Suurella tohinalla Suomeen rantautunut kyydinvälityspalvelu Uber on syksyn mittaan ollut vaikeuksissa. Helsingin poliisin mukaan vajaasta sadasta Uber-kuljettajasta on tehty rikosilmoitus.

Näistä kuskeista kolmeakymmentä on kuulusteltu. Poliisin mukaan kuulusteluja on hidastuttanut se, että monet kuskit ovat halunneet tulkin paikalle.

Ilmoitusmäärä on huomattava. Uberin mukaan kuskeja on pääkaupunkiseudun liikenteessä ”useampi sata”.

”Kuulusteltujen kohdalla rikoshyöty on noin 400 000 euroa. Koko summaa voi arvioida tämän perustella”, rikoskomisario Pekka Seppälä sanoo.

Uber on taksipalvelu, jossa taksin voi tilata mobiilisovelluksen avulla. Itse sovellus on laillinen, mutta kyytien ajaminen vaatii taksilupaa.

Syyskuussa kaksi taksipalvelun kuljettajaa tuomittiin maksamaan valtiolle sakot ja kaikki ajosta saadut tulot, eli 12250 euroa ja 2800 euroa. Syynä olivat juuri puuttuvat taksiluvat.

Uberin Suomen maajohtaja Joel Järvinen pahoittelee tilannetta.

”On valitettavaa, että viranomaiset menettelevät tällä tavalla kuljettajia kohtaan, kun Suomen liikennelainsäädäntö on ottamassa harppauksen eteenpäin liikennekaaren ansiosta.”

Liikennekaarella tarkoitetaan liikennepalvelujen lainsäädännön uudistusta.

Järvisen mukaan iso osa kuskeista hankkii palvelun kautta sivutuloja, ja valtaosa ajaa alle kymmenen tuntia viikossa. Sovelluksen on Uberin mukaan pääkaupunkiseudulla ladannut yli 100 000 ihmistä.

Koko taksipalvelun olemassa­olon ajan kädenvääntöä on käyty siitä, ovatko kuljettajat työntekijöitä vai työllistävätkö he itsensä. Uberin kanta on selvä: he eivät ole työntekijöitä.

”Monelle kuskille itsenäisyys on etu, joka antaa vapautta ja houkuttelee palvelun pariin.”

Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla Uberin laskuun ajanut Evans on eri mieltä. Kuljettaja sanoo olevansa kyllästynyt siihen, että palvelun kuljettajat kantavat vastuun yhden maailman arvokkaimman startup-yrityksen ja suomalaisten viranomaisten erimielisyyksistä.

”Nyt syytetään yksilöitä, jotka vain haluavat tehdä töitä.”

Evans on itsekin ollut poliisin kuulustelussa. Hän sanoo, että sakkotuomiot ovat väärin.

”Jos haluat eroon puusta, et leikkaa oksia, vaan irrotat puun juurineen”, Evans vertaa.

”Kun joku sanoo: ajat laitonta taksia, sanon: mitä laitonta taksia? Minä ajan Uberia. Poliisi sanoo, että minulla pitäisi olla taksilupa, jotta voin ajaa ihmisiä paikasta toiseen. Sanoisivat sen yhtiölle. Minä en ole vastuussa.”

Uberin mukaan esimerkiksi kiinnostus kyytien ajamiseen lisääntyi selvästi, kun verohallinto antoi viime vuoden lokakuussa tarkemmat ohjeet Uber-tulojen verotuksesta.

Sitä, onko kuskien määrä vähentynyt poliisin kiristettyä linjaansa, Järvinen ei kommentoi.

Tilanne voi poliisitutkintojen valossa näyttää startup-yritykselle huonolta, mutta asiat voivat muuttua.

Liikennekaaressa taksien hintasääntelystä luovuttaisiin vuonna 2018, ja hinnat määräytyisivät jatkossa markkinoiden mukaan. Se poistaisi myös taksilupien lukumäärän säännöstelyn.

Uber on Järvisen mukaan tyytyväinen tilanteeseen: ”Huolena on, että muutos venytetään liian pitkälle, eikä Suomi pysy digitalisaation perässä. Teknologia ja palvelut, kuten Uber, kehittyvät kahdessa vuodessa valtavasti.”

Lähitaksin toimitusjohtaja Juha Pentikäinen oli keskiviikkona liikennevaliokunnan kuultavana liikennekaaresta. Taksialan toimijoita kuullaan parhaillaan.

Hänen mukaansa Suomessa on vallalla kritiikitön usko uudistuksen etuihin.

”Kun taksiliikenne vapautettiin Hollannissa, hintojen piti alentua ja uusien liikennemuotojen määrän kasvaa. Kumpaakaan ei tapahtunut.”

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Monna Huvilinna suhtautuu liikennekaareen varauksella.

”Haluamme taata, että Suomessa palvelujen saatavuus on hyvä myös pienemmillä paikkakunnilla.”

Muutamasta asiasta Uber ja perinteiset taksiyhtiöt ovat luultavasti samaa mieltä.

Ensinnäkin parhaan yksityisautoilun vaihtoehdon tarjoajalle on todennäköisesti tilausta. Esimerkiksi brittipankki Barclaysin analyysin mukaan vuonna 2040 autoja omistetaan jopa puolet vähemmän kuin nyt.

Toinen yksimielisyyttä aiheuttava seikka on, että viimeistään perjantaina avautuu kuljetuspalveluiden kultakaivos.

”Onneksi on pikkujoulut. Se on aina iloinen asia”, Lähitaksin Pentikäinen sanoo.

Pikkujoulut jopa kolminkertaistavat kyytien määrän perjantaina

- Taksitilausten määrä Helsingissä: 10 000 tilausta (normaalisti 3 000–5 000)

- Tilatun taksin odotusaika: 5–10 minuuttia (normaalisti 3,5 minuuttia)

- Liikkeellä olevien taksien määrä: 1 000 autoa (normaalisti 800 autoa)

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Helsinki lähti mukaan uudenlaiseen liikkumispalveluun

Helsingin seudun liikenne (HSL) on tehnyt sopimuksen uudenlaista liikkumispalvelua tarjoavan suomalaisyrityksen kanssa. Liikennepalveluyhtiö Maas Globalin kehittämän palvelun nimi on Whim. Sen ideana on kuljettaa käyttäjä pisteestä A pisteeseen B joko busseilla, raitio­vaunuilla, autoilla tai niillä kaikilla.

Jatkossa HSL:n julkisen liikenteen palvelut ovat mukana Whim-sovelluksessa.

”Me näemme, että tämä matkaketju on erittäin hieno ja hyvä asia”, sanoo HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi.

Rihtniemen mukaan kyseessä on HSL:lle täysin uudenlainen sopimusmalli. Siinä HSL antaa muun muassa aikataulu- ja reittitietoja maksutta yrityksille avoimien rajapintojen kautta.

Ensimmäinen sopimuskumppani on suomalainen Whim, mutta jatkossa HSL voi tehdä yhteistyötä myös muiden liikkumissovellusten kanssa, Rihtniemi kertoo.

Suomessa uudenlaisia liikkumispalveluita kehittää Maas Globalin lisäksi esimerkiksi Tuup, jota johtaa Onnibusin perustajana tunnettu Pekka Möttö.

HSL:n ensimmäinen kumppani Whim on nyt testivaiheessa, ja sitä käyttää rajattu testiryhmä. Palvelun kuukausimaksulla saa käyttää joukkoliikennettä, takseja ja vuokra-autoja.

Whim tarjoaa erihintaisia paketteja, joilla kaikilla voi matkustaa rajattomasti Helsingin joukkoliikenteessä.

Muut matkat maksetaan palvelun sisäisellä pistejärjestelmällä.

Esimerkiksi halvimmalla 89 euron paketilla voi matkustaa Helsingin sisäisillä joukkoliikennevälineillä rajattomasti, minkä lisäksi ”Whim-pisteillä” voi tehdä esimerkiksi kaksi noin kymmenen kilometrin taksimatkaa.

Kallein paketti maksaa 317 euroa, ja se kattaa julkisen liikenteen lisäksi esimerkiksi kahdeksan taksimatkaa ja viisi päivää vuokra-auton käyttöä.

Whimin kaltaiset uudenlaiset liikkumispalvelut ovat keskeisessä roolissa hallituksen liikennekaarihankkeessa.

Näin saat tavallisen taksin pikkujouluöinä

 Ota kaupunkiin palaava taksi lennosta – kävele siis kadun vasenta reunaa keskustasta poispäin ja heilauta kättäsi, kun näet keltaisen valon auton katolla.

 Kävele pois sumpusta – jos juhlat ovat Etelä-Helsingissä, kannattaa kävellä vähintään ydinkeskustaan.

 Tilaa taksi tekstiviestillä tai sovelluksella – voit ladata puhelimeesi Valopilkku- tai Taksi Helsinki -sovellukset.

 Käytä vilkasta asemaa – jonot voivat olla pitkiä, mutta ne vetävät hyvin, sillä myös autoja tulee niille paljon

 Tilaa taksi kulman taakse – parin korttelin päässä olevaan osoitteeseen taksin saa, vaikka yökerhon eteen ei otettaisikaan tilauksia

 Lähde kotiin ajoissa – pahin ruuhka alkaa puolenyön jälkeen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikennekaari
 • Taksit
 • Helsinki
 • Julkinen liikenne
 • Pikkujoulukausi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  8. 8

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  9. 9

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  10. 10

   Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää