Valikko
Kaupunki

Vihreät syyttävät kokoomusta ja demareita Saurilla pelaamisesta – ”Jännä ajoitus”, kommentoi Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Helsinki vaihtoi hallituksen jäsentä ongelmiin ajautuneessa Länsimetro oy:ssä. Espoo ei suunnittele henkilövaihtoja.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr) siirto Länsimetro oy:n hallituksen jäseneksi tuli täydellisenä yllätyksenä hänen edustamalleen puolueelle. Vihreiden leirissä manööveri tulkitaan ykskantaan yritykseksi siirtää länsimetron ongelmia vihreiden vastuulle ennen kuntavaaleja.

”Kokoomus ja demarit olivat sopineet tämän keskenään. Tästä ei ollut mitään tietoa etukäteen. Saurille ei ollut puhuttu asiasta”, sanoo konsernijaoston jäsen ja HKL:n johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr).

Helsingin konsernijaosto päätti maanantaina äänestyksen jälkeen vaihtaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken pois ja siirtää Saurin hänen tilalleen. Henkilövaihto edellyttää ylimääräistä yhtiökokousta.

Vihreiden molemmat jäsenet, puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr) ja Rantanen sekä vasemmistoliiton Silvia Modig äänestivät Lasse Männistön (kok) ja Osku Pajamäen (sd) esitystä vastaan.

”Oma ehdotukseni oli, että seuraavaan jaoston kokoukseen olisi tullut esitys molempien hallitusjäsenten vaihtamisesta eikä olisi lähdetty roiskimaan nimiä valmistelematta”, sanoo Kousa.

Kousa katselee Rantasta tyynemmin äänestyspäätöstä. Hän arvelee, että Saurin siirto voi osaltaan puhdistaa ilmaa.

”Sauri on kuitenkin tämän jälkeen esteellinen toimimaan jaoston esittelijänä länsimetroasioissa eli konsernijaoston esittelystä katoaa asiantuntemus”, Kousa sanoo.

Hän harmittelee, ettei Sauri voi jatkossa olla edes läsnä länsimetroasioiden käsittelyssä paitsi ajankohtaiskatsauksia antamassa.

”Kokoomuksen ja demarien menettely oli asiatonta pelaamista, mutta kyllä Pekasta varmasti on apua länsimetron tiedotusongelmista”, arvioi puolestaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr).

Kokouksen jälkeen Männistö korosti, että Lehmuskosken ja Saurin vaihto ei ollut epäluottamus Lehmuskoskea vastaan. HS:n haastattelussa hän luonnehti, että Helsinki haluaa liikenneasioista vastaavan ykkösjohtajansa ohjaamaan työtä.

”Haluttiin enemmänkin Pekka sisään kuin joku muu pois. Haluttiin Sauri syntipukiksi”, Rantanen summaa.

Valinta on Rantasen mielestä epälooginen, koska Saurin virkakausi päättyy toukokuun lopussa. Helsingin johtamisjärjestelmäuudistus tulee voimaan kuntavaalien jälkeen toukokuussa. Nykyisten apulaiskaupunginjohtajien tilalle tulevat vaaleilla valitut apulaispormestarit.

Jos ylimääräinen yhtiökokous saadaan koolle vasta vuoden vaihteen jälkeen, Saurin pesti länsimetron hallituksessa jää muutaman kuukauden pituiseksi.

Konsernijaosto ei myöskään lähtenyt vaihtamaan Helsingin toista hallitusjäsentä talousjohtaja Tuula Saxholmia.

Länsimetron ongelmien pitkittyessä ja kuntavaalien lähestyssä poliitikkojen äänenpainot ovat kiristyneet. Pari viikkoa sitten Ylen haastattelussa Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) katsoi, että länsimetrossa pahiten pieleen on mennyt johtaminen.

Rauhamäen mukaan johtamisongelma on lähtenyt Pekka Saurista alaspäin organisaatioon ja sieltä HKL:een.

Vihreiden hävinneessä esityksessä Helsinki olisi lähtenyt valmistelemaan metroyhtiön hallituksen vahvistamista. Toiveena oli, että Espoo tekisi samoin.

”Veikkaanpa, etteivät Männistö ja Pajamäki ole miettineet tätä loppuun asti. Nyt vähemmistöosakas vaatii enemmistöosakkaalta ylimääräistä yhtiökokousta”, Rantanen sanoo.

Espoossa naapureiden miehistönvaihdosuutinen on otettu vastaan hämmennyksellä. Omistajaohjauksesta vastaavan konsernijaoston puheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps/sit) kommentoi työmatkaltaan lyhyellä viestillä olevansa yllättynyt.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok) sanoo, että jos naapuri haluaa ylimääräistä yhtiökokouksen, se toki järjestetään. Torkin mukaan Helsingin henkilövaihdoksella on ”jännä ajoitus”.

”Meidän päätavoitteemme on saada metro kulkemaan. Espoolaiset hallituksen jäsenet nauttivat täyttä luottamusta eikä meillä ole tarvetta tehdä vaihtoja”, Torkki sanoo.

Espoolla on metroyhtiössä non 85 prosentin osuus ja Helsingillä 15 prosenttia. Länsimetron hallitusta johtaa nyt Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo. Hallituksessa ovat lisäksi Jyrki Kasvi (vihr), Kimmo Oila (kok), Pekka Vaara (sd) ja Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas.

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd) sanoo, että Helsingin päätökseen on vaikea ottaa kantaa, kun ei tunne taustoja.

”Meillä on kuitenkin valittu se linja, että edetään määrätietoisesti ja harkiten. Perehdytään aikataulu- ja kustannusselvitykseen, joka valmistuu vuoden vaihteessa, ja odotetaan erikoistilintarkastuksen tuloksia.”

Espoon valtuusto on evästänyt metroyhtiötä parempaan viestintään ja avoimmuuteen. Myös uusi toimitusjohtaja Ville Saksi on luvannut parantaa tiedonkulkua.

”Ei tässä asiassa voida edetä väärät asiat edellä. Kyseessä on megaluokan hanke, mistä ei voi tehdä pelkkää henkilöpolitiikkaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  4. 4

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  5. 5

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  6. 6

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  7. 7

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  8. 8

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  7. 7

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää