Valikko
Kaupunki

Vihreät syyttävät kokoomusta ja demareita Saurilla pelaamisesta – ”Jännä ajoitus”, kommentoi Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Helsinki vaihtoi hallituksen jäsentä ongelmiin ajautuneessa Länsimetro oy:ssä. Espoo ei suunnittele henkilövaihtoja.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr) siirto Länsimetro oy:n hallituksen jäseneksi tuli täydellisenä yllätyksenä hänen edustamalleen puolueelle. Vihreiden leirissä manööveri tulkitaan ykskantaan yritykseksi siirtää länsimetron ongelmia vihreiden vastuulle ennen kuntavaaleja.

”Kokoomus ja demarit olivat sopineet tämän keskenään. Tästä ei ollut mitään tietoa etukäteen. Saurille ei ollut puhuttu asiasta”, sanoo konsernijaoston jäsen ja HKL:n johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr).

Helsingin konsernijaosto päätti maanantaina äänestyksen jälkeen vaihtaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken pois ja siirtää Saurin hänen tilalleen. Henkilövaihto edellyttää ylimääräistä yhtiökokousta.

Vihreiden molemmat jäsenet, puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr) ja Rantanen sekä vasemmistoliiton Silvia Modig äänestivät Lasse Männistön (kok) ja Osku Pajamäen (sd) esitystä vastaan.

”Oma ehdotukseni oli, että seuraavaan jaoston kokoukseen olisi tullut esitys molempien hallitusjäsenten vaihtamisesta eikä olisi lähdetty roiskimaan nimiä valmistelematta”, sanoo Kousa.

Kousa katselee Rantasta tyynemmin äänestyspäätöstä. Hän arvelee, että Saurin siirto voi osaltaan puhdistaa ilmaa.

”Sauri on kuitenkin tämän jälkeen esteellinen toimimaan jaoston esittelijänä länsimetroasioissa eli konsernijaoston esittelystä katoaa asiantuntemus”, Kousa sanoo.

Hän harmittelee, ettei Sauri voi jatkossa olla edes läsnä länsimetroasioiden käsittelyssä paitsi ajankohtaiskatsauksia antamassa.

”Kokoomuksen ja demarien menettely oli asiatonta pelaamista, mutta kyllä Pekasta varmasti on apua länsimetron tiedotusongelmista”, arvioi puolestaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr).

Kokouksen jälkeen Männistö korosti, että Lehmuskosken ja Saurin vaihto ei ollut epäluottamus Lehmuskoskea vastaan. HS:n haastattelussa hän luonnehti, että Helsinki haluaa liikenneasioista vastaavan ykkösjohtajansa ohjaamaan työtä.

”Haluttiin enemmänkin Pekka sisään kuin joku muu pois. Haluttiin Sauri syntipukiksi”, Rantanen summaa.

Valinta on Rantasen mielestä epälooginen, koska Saurin virkakausi päättyy toukokuun lopussa. Helsingin johtamisjärjestelmäuudistus tulee voimaan kuntavaalien jälkeen toukokuussa. Nykyisten apulaiskaupunginjohtajien tilalle tulevat vaaleilla valitut apulaispormestarit.

Jos ylimääräinen yhtiökokous saadaan koolle vasta vuoden vaihteen jälkeen, Saurin pesti länsimetron hallituksessa jää muutaman kuukauden pituiseksi.

Konsernijaosto ei myöskään lähtenyt vaihtamaan Helsingin toista hallitusjäsentä talousjohtaja Tuula Saxholmia.

Länsimetron ongelmien pitkittyessä ja kuntavaalien lähestyssä poliitikkojen äänenpainot ovat kiristyneet. Pari viikkoa sitten Ylen haastattelussa Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) katsoi, että länsimetrossa pahiten pieleen on mennyt johtaminen.

Rauhamäen mukaan johtamisongelma on lähtenyt Pekka Saurista alaspäin organisaatioon ja sieltä HKL:een.

Vihreiden hävinneessä esityksessä Helsinki olisi lähtenyt valmistelemaan metroyhtiön hallituksen vahvistamista. Toiveena oli, että Espoo tekisi samoin.

”Veikkaanpa, etteivät Männistö ja Pajamäki ole miettineet tätä loppuun asti. Nyt vähemmistöosakas vaatii enemmistöosakkaalta ylimääräistä yhtiökokousta”, Rantanen sanoo.

Espoossa naapureiden miehistönvaihdosuutinen on otettu vastaan hämmennyksellä. Omistajaohjauksesta vastaavan konsernijaoston puheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps/sit) kommentoi työmatkaltaan lyhyellä viestillä olevansa yllättynyt.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok) sanoo, että jos naapuri haluaa ylimääräistä yhtiökokouksen, se toki järjestetään. Torkin mukaan Helsingin henkilövaihdoksella on ”jännä ajoitus”.

”Meidän päätavoitteemme on saada metro kulkemaan. Espoolaiset hallituksen jäsenet nauttivat täyttä luottamusta eikä meillä ole tarvetta tehdä vaihtoja”, Torkki sanoo.

Espoolla on metroyhtiössä non 85 prosentin osuus ja Helsingillä 15 prosenttia. Länsimetron hallitusta johtaa nyt Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo. Hallituksessa ovat lisäksi Jyrki Kasvi (vihr), Kimmo Oila (kok), Pekka Vaara (sd) ja Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas.

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd) sanoo, että Helsingin päätökseen on vaikea ottaa kantaa, kun ei tunne taustoja.

”Meillä on kuitenkin valittu se linja, että edetään määrätietoisesti ja harkiten. Perehdytään aikataulu- ja kustannusselvitykseen, joka valmistuu vuoden vaihteessa, ja odotetaan erikoistilintarkastuksen tuloksia.”

Espoon valtuusto on evästänyt metroyhtiötä parempaan viestintään ja avoimmuuteen. Myös uusi toimitusjohtaja Ville Saksi on luvannut parantaa tiedonkulkua.

”Ei tässä asiassa voida edetä väärät asiat edellä. Kyseessä on megaluokan hanke, mistä ei voi tehdä pelkkää henkilöpolitiikkaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vanha suosikki 3310 tekee paluun – suomalainen yritys julkisti uusia Nokia-puhelimia ja tähtää maailman­valloitukseen Googlen kanssa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  4. 4

   ”Hän on tasosi yläpuolella” on sinkulle lannistava lause

  5. 5

   ”Anteeksi Suomi”, sanoi Norjan valmentaja dramaattisen sprinttiviestin loppuratkaisusta

  6. 6

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  7. 7

   Katso kuvat dramaattisesta tilanteesta, jossa Suomi menetti kultamitalin

  8. 8

   NHL-pelaaja rusikoi linjatuomaria hävittyään aloituksen Mikko Koivulle – katso videolta pitkään pelikieltoon johtanut tilanne

  9. 9

   Terrorismivalvojan mukaan Britanniaan kohdistuu valtava riski – vähintään yhtä suuri kuin IRA:n aikoina

  10. 10

   Iivo Niskanen myönsi olleensa MM-kultamahdollisuuden menettämisen jälkeen erittäin vihainen: ”Parempi olla reilulla mielellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  2. 2

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  3. 3

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Hiihtäjät kritisoivat Lahden ratoja – venäläishiihtäjä taisteli kasvot verisenä lähdöstä maaliin

  5. 5

   Meskaliinia ”koiran karvanlähtöön”, kokapensaan lehtiä ”teenjuontiin” – HS selvitti: kymmeniä lääkärien vakavia rikoksia jää piiloon potilailta ja valvojalta

  6. 6

   Uudet tutkimukset ovat tuoneet mullistavaa tietoa paastoamisen soluvaikutuksista – Asiantuntija arvioi, kannattaako paasto oikeasti

  7. 7

   Terhi Kiemunki erotettiin perussuomalaisista laskutus­epäselvyyksien vuoksi – ”Tämä on iso periaatteellinen kysymys”

  8. 8

   Trumpin aloittama kummallinen Ruotsi-keskustelu jatkuu: Nyt USA:n televisiossa esiintyy ”Ruotsi-asiantuntija”, jota kukaan ei tunnu tuntevan

  9. 9

   Suomessa on meneillään vallan uusjako – pelissä ovat jokseenkin kaikkien suomalaisten työehdot

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  7. 7

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  8. 8

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  9. 9

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  10. 10

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää