Valikko
Kaupunki

Vihreät syyttävät kokoomusta ja demareita Saurilla pelaamisesta – ”Jännä ajoitus”, kommentoi Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja

Helsinki vaihtoi hallituksen jäsentä ongelmiin ajautuneessa Länsimetro oy:ssä. Espoo ei suunnittele henkilövaihtoja.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin (vihr) siirto Länsimetro oy:n hallituksen jäseneksi tuli täydellisenä yllätyksenä hänen edustamalleen puolueelle. Vihreiden leirissä manööveri tulkitaan ykskantaan yritykseksi siirtää länsimetron ongelmia vihreiden vastuulle ennen kuntavaaleja.

”Kokoomus ja demarit olivat sopineet tämän keskenään. Tästä ei ollut mitään tietoa etukäteen. Saurille ei ollut puhuttu asiasta”, sanoo konsernijaoston jäsen ja HKL:n johtokunnan puheenjohtaja Tuomas Rantanen (vihr).

Helsingin konsernijaosto päätti maanantaina äänestyksen jälkeen vaihtaa Helsingin kaupungin liikennelaitoksen (HKL) toimitusjohtajan Ville Lehmuskosken pois ja siirtää Saurin hänen tilalleen. Henkilövaihto edellyttää ylimääräistä yhtiökokousta.

Vihreiden molemmat jäsenet, puheenjohtaja Tuuli Kousa (vihr) ja Rantanen sekä vasemmistoliiton Silvia Modig äänestivät Lasse Männistön (kok) ja Osku Pajamäen (sd) esitystä vastaan.

”Oma ehdotukseni oli, että seuraavaan jaoston kokoukseen olisi tullut esitys molempien hallitusjäsenten vaihtamisesta eikä olisi lähdetty roiskimaan nimiä valmistelematta”, sanoo Kousa.

Kousa katselee Rantasta tyynemmin äänestyspäätöstä. Hän arvelee, että Saurin siirto voi osaltaan puhdistaa ilmaa.

”Sauri on kuitenkin tämän jälkeen esteellinen toimimaan jaoston esittelijänä länsimetroasioissa eli konsernijaoston esittelystä katoaa asiantuntemus”, Kousa sanoo.

Hän harmittelee, ettei Sauri voi jatkossa olla edes läsnä länsimetroasioiden käsittelyssä paitsi ajankohtaiskatsauksia antamassa.

”Kokoomuksen ja demarien menettely oli asiatonta pelaamista, mutta kyllä Pekasta varmasti on apua länsimetron tiedotusongelmista”, arvioi puolestaan valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs (vihr).

Kokouksen jälkeen Männistö korosti, että Lehmuskosken ja Saurin vaihto ei ollut epäluottamus Lehmuskoskea vastaan. HS:n haastattelussa hän luonnehti, että Helsinki haluaa liikenneasioista vastaavan ykkösjohtajansa ohjaamaan työtä.

”Haluttiin enemmänkin Pekka sisään kuin joku muu pois. Haluttiin Sauri syntipukiksi”, Rantanen summaa.

Valinta on Rantasen mielestä epälooginen, koska Saurin virkakausi päättyy toukokuun lopussa. Helsingin johtamisjärjestelmäuudistus tulee voimaan kuntavaalien jälkeen toukokuussa. Nykyisten apulaiskaupunginjohtajien tilalle tulevat vaaleilla valitut apulaispormestarit.

Jos ylimääräinen yhtiökokous saadaan koolle vasta vuoden vaihteen jälkeen, Saurin pesti länsimetron hallituksessa jää muutaman kuukauden pituiseksi.

Konsernijaosto ei myöskään lähtenyt vaihtamaan Helsingin toista hallitusjäsentä talousjohtaja Tuula Saxholmia.

Länsimetron ongelmien pitkittyessä ja kuntavaalien lähestyssä poliitikkojen äänenpainot ovat kiristyneet. Pari viikkoa sitten Ylen haastattelussa Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tatu Rauhamäki (kok) katsoi, että länsimetrossa pahiten pieleen on mennyt johtaminen.

Rauhamäen mukaan johtamisongelma on lähtenyt Pekka Saurista alaspäin organisaatioon ja sieltä HKL:een.

Vihreiden hävinneessä esityksessä Helsinki olisi lähtenyt valmistelemaan metroyhtiön hallituksen vahvistamista. Toiveena oli, että Espoo tekisi samoin.

”Veikkaanpa, etteivät Männistö ja Pajamäki ole miettineet tätä loppuun asti. Nyt vähemmistöosakas vaatii enemmistöosakkaalta ylimääräistä yhtiökokousta”, Rantanen sanoo.

Espoossa naapureiden miehistönvaihdosuutinen on otettu vastaan hämmennyksellä. Omistajaohjauksesta vastaavan konsernijaoston puheenjohtaja Teemu Lahtinen (ps/sit) kommentoi työmatkaltaan lyhyellä viestillä olevansa yllättynyt.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Markus Torkki (kok) sanoo, että jos naapuri haluaa ylimääräistä yhtiökokouksen, se toki järjestetään. Torkin mukaan Helsingin henkilövaihdoksella on ”jännä ajoitus”.

”Meidän päätavoitteemme on saada metro kulkemaan. Espoolaiset hallituksen jäsenet nauttivat täyttä luottamusta eikä meillä ole tarvetta tehdä vaihtoja”, Torkki sanoo.

Espoolla on metroyhtiössä non 85 prosentin osuus ja Helsingillä 15 prosenttia. Länsimetron hallitusta johtaa nyt Espoon teknisen toimen johtaja Olli Isotalo. Hallituksessa ovat lisäksi Jyrki Kasvi (vihr), Kimmo Oila (kok), Pekka Vaara (sd) ja Espoon rahoitusjohtaja Ari Konttas.

Espoon kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Maria Guzenina (sd) sanoo, että Helsingin päätökseen on vaikea ottaa kantaa, kun ei tunne taustoja.

”Meillä on kuitenkin valittu se linja, että edetään määrätietoisesti ja harkiten. Perehdytään aikataulu- ja kustannusselvitykseen, joka valmistuu vuoden vaihteessa, ja odotetaan erikoistilintarkastuksen tuloksia.”

Espoon valtuusto on evästänyt metroyhtiötä parempaan viestintään ja avoimmuuteen. Myös uusi toimitusjohtaja Ville Saksi on luvannut parantaa tiedonkulkua.

”Ei tässä asiassa voida edetä väärät asiat edellä. Kyseessä on megaluokan hanke, mistä ei voi tehdä pelkkää henkilöpolitiikkaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Länsimetro
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  2. 2

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  3. 3

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Berner kaavailee kaikkien puolueiden parlamentaarista komiteaa hoitamaan liikenneuudistusta – ”Nyt tarvitsen kolme minuuttia ajatusten kasaamiseksi”

  6. 6

   Puhos oli voimiensa päivinä Suomen ostareista suurin ja ihmeellisin – Muistatko enää Itiksen varjoon jämähtänyttä ”lättänää”?

  7. 7

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  8. 8

   Lennonjohto suositteli hyppäämistä, Martin Saarikangas ei totellut – pakkolasku pienkoneella veteen teki ”Iso-Masasta” telakkamiehen

  9. 9

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  10. 10

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

  2. 2

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  3. 3

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  4. 4

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  5. 5

   Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – Luonnonsuojelija: Suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

  6. 6

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  7. 7

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  8. 8

   Ministeri Berner: Liikenneverkko­yhtiön valmistelu keskeytetään, autoverosta ei luovuta

  9. 9

   Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

  10. 10

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  9. 9

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  10. 10

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  11. Näytä lisää