Kaupunki

Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

Kyseessä on todennäköisimmin lopullinen kuolinisku Guggenheimin kannattajien haaveille saada museo Helsinkiin, mutta hanke on jo tähän mennessä herännyt kaksi kertaa kuolleista.

Helsingin kaupunginvaltuusto torppasi Guggenheimin taidemuseon rakentamisen Helsinkiin torstain vastaisena yönä äänin 53–32.

Näin ollen lähes kuuden vuoden taistelu Guggenheimin taidemuseon mahdollisesta sijoittumisesta Helsinkiin on nyt mitä todennäköisimmin ohi.

Paljon intohimoja puolesta ja vastaan jo pitkään julkisessa keskustelussa synnyttänyt hanke keskustelutti valtuustoa noin viisi ja puoli tuntia. Keskustelun jälkeen kaksi erillistä äänestystä veivät vain muutaman minuutin.

Kaupunginvaltuusto äänesti kaksi kertaa, sillä kokouksessa tehtiin kaupunginhallituksen alkuperäiseen esitykseen myös yllätysvastaesitys, joka sai ison osan valtuutetuista suuttumaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuo vastaesitys esitys hylättiin äänin 46–39 eli kaupunginhallituksen esitystä tiukemmin. Se oli mitä todennäköisimmin lopullinen kuolinisku Guggenheimin kannattajien haaveille saada museo Helsinkiin, mutta hanke on jo tähän mennessä herännyt kaksi kertaa kuolleista.


Monet valtuutetut suututtanut vastaehdotus oli kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtajan Lasse Männistön tekemä. Hän yllätti keskiviikkoiltana koko valtuustosalin ehdottamalla, että – toisin kuin kaupunginhallituksen esityksessä seisoo – kaupungin takausta Guggenheim Helsingin tukisää­tiön 25 miljoonan euron lainalle ei myönnettäisikään.

”Julkinen ja yksityinen raha sekoittuvat. En pidä sitä hyvänä”, Männistö perusteli.

Hän teki Guggenheim-sopimuksesta oman vastaesityksen, jossa julkisen rahoituksen osuus museoinvestoinnista olisi korkeintaan 49 prosenttia eli 73 miljoonaa euroa. Lisäksi Helsingin kaupungin lainatakaus olisi Männistön mielestä siis poistettava.

”Tämä palauttaisi pallon Guggenheim-säätiölle.”

Männistö kannatti nyt päätettävää Guggenheim-sopimusta vielä kaupunginhallituksessa 21.11, johon hän nyt siis teki vastaehdotuksen.

Männistö sai demarien ryhmäpuheenjohtajan Osku Pajamäen ärsyyntymään:

”Tämä on koomisin käänne koko hankkeen käsittelyn aikana. Esitit [Männistö] hylkäystä. Piste”, Pajamäki pauhasi.

Pajamäki muistutti, että Männistöllä oli mahdollisuus vaikuttaa esitykseen kaupunginhallitusvaiheessa, ja siellä hänen olisi se Pajamäen mielestä pitänyt tehdäkin, ei vasta valtuustossa.

Pajamäen mielestä sopimuksen muuttamista ei voi tässä vaiheessa enää tuoda valtuutettujen päätettäväksi.

”Nyt joku tolkku tähän touhuun!”

”Mitäs jos nyt kielletään tämä kikkailu!” Pajamäki huuteli vielä omia aikojaan ja veteli vihaisesti penkkiä allaan.

Männistön ehdotusta saapui tukemaan itse esittelijä, apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen (sd). Valtuustossa oli jo ehditty pitää Männistön vastaehdotusta palautuksena, joka olisi tarkoittanut sen lähettämistä takaisin valmisteluun. Viljanen oli eri mieltä:

”Ei se ole palautusesitys, vaan valtuusto esittää ehdon. Jos Guggenheimin tukisäätiö hyväksyy sen, tästä tulee sopimus”, Viljanen sanoi.

Jos Männistön vastaehdotus hyväksytään, valtuusto siis hyväksyy Guggenheim-hankkeen ehdotuksen asettamin ehdoin. Mikäli Guggenheimin tukisäätiö hyväksyisi nuo ehdot, hanke toteutuisi.

Paavo Arhinmäki (vas) näki Männistön ehdotuksessa salaliiton: Männistön vastaehdotus oli hänen mielestään varmaankin neuvoteltu Guggenheimin, hankkeen hyväksymistä lobanneen viestintätoimisto Milttonin, Viljasen ja Männistön kesken salaa.

”Tämä näyttää niin rumalta poliittiselta peliltä, että harvoin on tullut vastaan!”

Arhinmäen mielestä Männistön esitys luo valtuustoon lopulta ikiliikkujan. Uusilla esityksillä Guggenheim-hanke voidaan Arhinmäen mukaan tuoda valtuustoon aina uudestaan.


Pentti Arajärven (sd) mielestä Männistön vastaesitys on vähintään hyvän hallintotavan vastainen ja ”ala-arvoinen”.

Demareiden Pajamäki huusi jo kaupungin lakimiehiä paikalle Männistön yllätysesityksen takia:

”Kuka kantaa nyt vastuun!” päreensä polttanut Pajamäki vaati jatkorepliikissään.

Apulaiskaupunginjohtaja Viljanen vastasi Pajamäelle: ”Esittelijän vastuu on kaupunginhallituksella. Vastaesityksen tekijä kantaa esityksestään vastuun. Kaupunginvaltuustolla on päätäntävalta.”

Kokous alkoi tässä vaiheessa lähteä jo raiteiltaan. Valtuuston puheenjohtaja Mari Puoskari (vihr) joutui Männistön esityksestä tuohtuneiden puheenvuorojen välissä kysymään, ”ovatko seuraavat normaaleja repliikkipuheenvuoroja”.

Puheenjohtaja näytti kuitenkin tämän jälkeen saavan kokouksen takaisin alkuperäiseen puheenvuorolistaan.

.


Ensimmäisen puheenvuoron piti kokoomuksen Wille Rydman. Hän vastusti Guggenheim-sopimuksen hyväksymistä ja sanoi, että vastustamisessa ei ole kyse käpertymisestä, vaan siitä, ”otammeko tämän näillä ehdoilla vai emme. Minä en kannata hanketta näillä ehdoilla, mitä tässä on”.


Seuraavan puheenvuoron piti Pia Pakarinen (kok), joka kannatti Guggenheim-sopimuksen hyväksymistä:

”Meillä on nyt Etelärannassa parkkipaikka hienolla näköalalla.”

Tämän jälkeen ääneen pääsi Paavo Arhinmäki, joka vastusti hanketta. Hän oli laskelmissaan tullut siihen tulokseen, ettei luvattu yksityinen raha suinkaan ole yli 50 miljoonaa euroa.

”Yksityistä rahaa on vain 20 miljoonaa. Se ei täytä ehtoa, että yksityisen rahan pitää olla pääosassa”, Arhinmäki sanoi ja herätti osan osan salia aplodeihin, kun hän vasemmistoliittolaisena kannatti kokoomuslaisen Rydmanin aiempaa hylkäysehdotusta.

”Historian siipien havinaa, mutta kannatan valtuutettu Rydmanin hylkäysehdotusta.”

Vasemmistoliiton Silvia Modig sanoi, että hankkeen kannattajat ovat leimanneet Helsingin tylsäksi kaupungiksi, mitä se ei hänen mukaansa missään nimessä ole. Hän vastusti Guggenheim-sopimusta.

Veronika Honkasalo (vas) sanoi, että Guggenheimin tulo Helsinkiin olisi pois muulta Helsingin kulttuurikentältä.

”Guggenheim heikentää olemassa olevien ja hyvää työtä taidemuseoissa tekevien työtä”, Honkasalo sanoi.

Timo Laaninen (kesk) lähti jo riimittelemään Männistön vastaesityksestä: ”Esitys on outo uus, syntyi hetken hiljaisuus.”

Laaninen otti vertauksen joidenkin valtuutettujen pessimismille historiasta: ”Jos olisi ajateltu, ettei sinne talvisotaankaan kannata mennä.”

Ville Jalovaara (sd) ei myöskään ollut iloinen Männistön esityksestä:

”Tämä meni farssin ja pelleilyn suuntaan Männistön ehdotuksen takia. Näin ei asioita hoideta.”

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Tatu Rauhamäki sanoi, että Guggenheimin taidemuseota ”on turha niputtaa tätä matkailu- tai kulttuurihankkeeksi – se on niitä molempia”.

”Se on win win, joidenkin mielestä täällä ehkä lose lose. Onko Helsingillä rohkeutta avata itseään maailmalle. Meidän kulttuurimme kestää aivan varmasti yhden ulkomaisen museon avaamisen Helsinkiin”, Rauhamäki jatkoi.

Yrjö Hakanen (skp) sanoi, että ”sijoittajien varovaisuuden ymmärtää, kun katsoo Guggenheimin museohankkeiden kaatumisten listaa 2000-luvulla: New Yorkin toinen museo, Guadalajara Meksikossa, Las Vegas, Rio de Janeiro, Tokio, Bukarest, Hongkong, Vilna, Taiwan, Salzburg, Berliini ja Abu Dhabi ovat jääneet toteutumatta tai suljettu.”

Laura Rissanen (kok) havaitsi, että kasvisruokapäivä, vegaaniruoka ja Guggenheim saavat valtuuston liekkeihin:

”Toivon, että myös sote [sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus] ja koulutus tekisivät sen.”

Vähän tämän jälkeen keskustelussa siirryttiin puhumaan työntekijöiden oikeuksista. Thomas Wallgren (sd) nosti esiin Kansainvälisen rakennusliiton Helsingin kaupunginvaltuustolle lähettämän kirjeen, jonka mukaan Helsinki ei voi ohittaa päätöksen yhteydessä Guggenheimin Abu Dhabin museohankkeessa esiin nousseita työehtosopimusrikkomuksia ja ihmisoikeusloukkauksia.

Vihreiden Mari Holopainen vertasi Guggenheimin mahdollisen museon arvioitua kävijämäärää Korkeasaareen.

”On epäilty väitettyä kävijämäärää. Korkeasaaressa on vuosittain yli 500 000 kävijää. Okei, täällä joku sanoo, ettei Guggenheim-museo ole eläintarha, eikä se olekaan.”

”Neljä minuuttia! Neljä minuuttia!” huuteli Ulla-Marja Urho (kok) penkistään, kun vihreiden Holopaisen puhe kesti yli sovitun aikarajan.

”Koetetaan pitää kiinni neljän minuutin puheenvuoroista, meillä menee muutenkin aamuyöhön asti”, valtuuston puheenjohtaja Puoskari joutui huomauttamaan. Samaa huomautusta Puoskari joutui illan aikana käyttämään jo useamman kerran.

Männistön vastaehdotus väritti suurinta osaa illan puheenvuoroista. Vihreiden Tuomas Rantanen kiitti Männistöä siitä, että hänen esityksensä on hivenen edullisempi Helsingille kuin aiempi.

”Mutta ei käy, että tuotaisiin vastaesitys tänne valtuustoon vaikkapa jokaisesta tontista ja raitiovaunuhankinnasta. Semmoinen peli ei vetele”, Rantanen sanoi ja jatkoi:

”Meillä on HAM:ssa, Ateneumissa, Kiasmassa juuri nyt näyttelyt sellaisella profiililla kuin Guggenheim toisi. Se olisi kivaa, mutta se ei ole sen hintalapun väärti.”

Perussuomalaisten Mika Raatikainen otti puheenvuorossaan esiin terroristit.

”Museorakennus vaikuttaa lähinnä Isiksen päämajalta.”

Helena Kantola (ps) puolestaan joutui perumaan runoesityksen Männistön tekemän yllätyesityksen takia.

”Meni vähän pasmat sekaisin tuon [Lasse] Männistön uuden ehdotuksen takia. Mulla oli tässä jo runokin valmiina siihen alkuperäiseen esitykseen, mutta nyt sekin täytyy panna sivuun.”

Sdp:n Mari Rantanen kyseenalaisti Guggenheimin museoon mahdollisesti käytettävän rahasumman osoitteen. Paljon parempiakin kohteita olisi, Rantanen sanoi.

”Tällä rahalla maksettaisiin vanhusten kotihoito 20 vuoden ajan. On vain yksi lompakko.”

Veteraanipoliitikko Ilkka Taipale (sd) lähti avaamaan omaa kantaansa Guggenheimin museoon puhumalla Tonavasta.

”Vaimoni on antanut minulle arvonimen: pienten asioiden Tonava. Meillä Suomessa on kolme suurta asiaa: tiede, taide ja köyhä kansa!”

Taipale sanoi kannattavansa hanketta ja arvosteli osaa ryhmänsä valtuutetuista.

”Ikävä kyllä joudun häpeämään eräitä puolueemme johtavia poliitikkoja.”

Osku Pajamäki vilkutti salissa kädellään vastaukseksi.

Keskustan Laura Kolbe otti puheenvuorossaan esille Helsingin omaleimaisen ja pitkään jatkuneen sekoituksen kansallisia ja kansainvälisiä vaikutteita.

”Kansallinen ja kansainvälinen kietoutuvat Helsingissä tavalla, joka on ainutlaatuista. Tämä hanke mahdollistaisi sen tulevaisuudessakin.”

”Jos sanomme ei, viesti on selkeä: se on ei myös monelle muulle asialle”, Kolbe sanoi.

Mielenosoitus ennen valtuuston kokousta

Kokouksen alla nähtiin sekin ihme, että valtuustosalin lehtereiltä alkoi kuulua puheensorinaa. Valtuuston kokoukset eivät normaalisti juuri lehterille väkeä tuo, mutta nyt onkin kyse Guggenheimista.

Kello 15 iltapäivällä kokoontuivat myös mielenosoittajat valtuustosalin sisäänkäynnille. Mieli oli aika yhtenäinen: sopimusta vastaan.

Valtuutetuista paikalla olivat muun muassa Björn Månsson (r), Veronika Honkasalo (vas), Otso Kivekäs (vihr), Ville Jalovaara (sd) ja Mika Ebeling (kd) – kaikki vastaan.

Valtuutettuja oli myös lobattu viimeiseen saakka. Muun muassa Jarmo Nieminen (vihr) kertoi, kuinka Helsingin Sanomien taannoisen kyselyn jälkeen häneen oli oltu yhteydessä. Nieminen kertoi HS:n kyselyssä vastustavansa hanketta, jolloin viestejä alkoi sadella.

”Suomalaisia taiteilijoita New Yorkista. Harvoin on New Yorkista neuvoja annettu”, Nieminen kertoi ennen kokouksen alkua.

Myös René Hurstia (sitoutumaton) oli lähestytty – Pariisista. Hursti esitteli paperia, joka oli alun perin osoitettu apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljaselle ja jaettu kaikille valtuutetuille näiden pöydille. Lähettäjä oli arkkitehtuuritoimisto Moreau Kusunoki, ja kirjeessä toivottiin kohteliaasti valtuutetuilta myötämielisyyttä hankkeelle.

Ilmapiiri oli heti kokouksen aluksi selkeästi tavanomaista kokousta jännittyneempi. Demarien Osku Pajamäki kävi vielä vähän ennen kokousta muistuttamassa median edustajaa siitä, kuinka hänen tiistai-iltana ja keskiviikkona päivällä julkisuuteen toimittamansa viestit tulee ottaa vakavasti.

Viesteissä kerrottiin, kuinka Guggenheimin Abu Dhabin hankkeessa työolosuhteet ja sopimusehdot työntekijöiden kannalta eivät eräiden ammattiyhdistysliikkeiden mukaan olleet hyväksyttävät.

Mistä valtuusto päättää?

Muodollisesti kaupunginvaltuusto otti kokouksessa vain kantaa Helsingin kaupungin ja Guggenheim Helsingin tukisäätiön väliseen sopimukseen, joka mahdollistaisi museon rakentamisen ilman valtion tukea.

Sopimuksen mukaan kaupunki olisi osallistunut museon rakentamiseen korkeintaan 80 miljoonalla eurolla. Lisäksi kaupunki olisi myöntänyt museolle 35 miljoonan euron lainan ja vuokrannut Eteläsataman tontin museolle ilmaiseksi.

Kaupunginhallitus päätti 21. marraskuuta esittää sopimuksen hyväksymistä kaupunginvaltuustolle tiukimmalla mahdollisella tuloksella eli äänin 8–7.

HS selvitti kaupunginhallituksen päätöksen jälkeen, että Guggenheim-sopimus oli ennakkoon vaikeuksissa valtuustossa. Tavoimme 85 kaupunginvaltuutetusta 78. Heistä 36 vastustaa museohanketta ja kymmenen ei halunnut kertoa kantaansa. Guggenheimin puolelle asettui ehdoitta vain 19 päättäjää.

Kaikki vastaukset löytyvät erillisestä jutusta, johon on linkki tässä.

Guggenheimin taidemuseota yritettiin saada Helsinkiin jo kolmatta kertaa. Kaksi aiempaa yritystä kaatuivat, ja nyt valtuutettujen pöydällä ollut esitys oli todennäköisesti viimeinen, jonka kaupunginvaltuusto saa päätettäväkseen.

Guggenheim-johtaja Richard M. Armstrong sanoi HS:n haastattelussa keskiviikkona, että ”Ari Lahti ja Guggenheim Helsingin tukisäätiö ovat keränneet ennenkuulumattoman määrän yksityistä rahaa, ja eiköhän sen rajat ole jo etsitty”.

Helsingin Sanomat pohti wau-arkkitehtuuria ja Guggenheimin museota jo vuonna 2006 ilmestyneessä jutussa, kuten alla olevasta aikajanasta käy ilmi. Varsinainen keskustelu käynnistyi tammikuussa 2011, kun museota ehdotettiin Katajanokalle.


Oikaisu 30.11. kello 20.58: Tatu Rauhamäki ei sanonut puheenvuorossaan ”Se on win win, joidenkin mielestä täällä ehkä lux lux” kuten jutussa alun perin virheellisesti luki, vaan ”Se on win win, joidenkin mielestä täällä ehkä lose lose”. Oikaisu 1.12. kello 13.37: Korjattu perussuomalaisten valtuutetun nimi. Oikea nimi on Mika Raatikainen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Guggenheimin museo
 • Helsinki
 • Kaupunginvaltuustot

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje –Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  2. 2

   Jaakko Hissa tapasi Pohjois-Korean ”Suuren johtajan” kaksi kertaa ja huomasi oudon muodonmuutoksen: ”Valkoinen puku, sikari kädessä, kuin keskiamerikkalainen porho”

  3. 3

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  4. 4

   Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

  5. 5

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  6. 6

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  7. 7

   Baseball-ottelussa vakava onnettomuus, pelaajat järkyttyivät: Pallo osui pienen tytön kasvoihin täydellä nopeudella

  8. 8

   Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

  9. 9

   Fafa’s kasvoi kioskista 16 ravintolan ketjuksi – perustaja Doron Karavani yrittää nyt viedä falafelinsa Tukholmaan ja Lontooseen

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  2. 2

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

  4. 4

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  5. 5

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  6. 6

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  7. 7

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  8. 8

   Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  7. 7

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  8. 8

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  9. 9

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää