Kaupunki

Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

”Siinä oli alakerrassa tiski, jonka takana oli ovi ja siellä leikkauspöytä. Yläkerta oli kuin mikä tahansa koti, siellä oli kaksi makkaria, sohvat ja telkkari”, nainen kuvailee leikkauspaikkaa.

Helsinkiläisellä klinikalla myyty kauneusleikkaus voi viedä asiakkaan hyvinkin yllättäviin tilanteisiin. Tämän sai kokea HS:n tapaama 23-vuotias vantaalaisnainen.

Hän varasi ajan omaan rintaoperaatioonsa Helsingin Kampissa sijaitsevasta liikkeestä puoli vuotta etukäteen, koska halusi pienen lapsen äitinä hoitaa ajoissa muun muassa hoitojärjestelyt. Pari päivää ennen leikkausta hänelle ilmoitettiin, että se ei varattuna päivänä onnistukaan.

 

Nainen luuli, että he ajavat hotellilta sairaalaan, mutta määränpää olikin hotellin lähellä sijaitseva isohko valkotiilinen omakotitalo.

Aikaa siirrettiin hätäisesti viikon päähän. Lopulta nainen lähti yölaivalla Viroon, jossa hänet oli määrä leikata Tallinnassa. Satamassa naista odotti pari nuorta miestä ja kulunut farmariauto.


Auto vei naisen Pärnuun. Siellä hän vietti yön hotellissa, jonka joutui vastoin käsitystään maksamaan itse. Hotellista nainen sai seuraavana aamuna kyydin leikkauspaikalle kreikkalaislääkäriltä, joka hänet lopulta leikkasi. Nainen luuli, että he ajavat hotellilta sairaalaan, mutta määränpää olikin hotellin lähellä sijaitseva isohko valkotiilinen omakotitalo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Siinä oli alakerrassa tiski, jonka takana oli ovi ja siellä leikkauspöytä. Yläkerta oli kuin mikä tahansa koti, siellä oli kaksi makkaria, sohvat ja telkkari”, nainen kuvailee tiloja.


Vantaalaisnaiselle piti sopimuksen mukaan laittaa 3,5–3,75 desilitran implantit ja tehdä samalla rintojen kohotusleikkaus.

Nainen odotti häntä leikannutta kirurgia seuraavana aamuna tarkastuskierrokselle ja ohjeistamaan esimerkiksi kirjallisissa ohjeissa mainitusta rintaleikkauksen jälkeisestä hieronnasta, mutta tämä kävi vain moikkaamassa ja ”lähti Kreikkaan”.

”Vanha virolainen mummo, ilmeisesti eläkkeellä oleva entinen sairaanhoitaja, tuli kysymään vointiani ja kysyin häneltä kipulääkkeitä.”

Niitä ei saanut, vaan naista kehotettiin ostamaan kipulääkkeet itse.

 

”Siinä oli alakerrassa tiski, jonka takana oli ovi ja siellä leikkauspöytä. Yläkerta oli kuin mikä tahansa koti, siellä oli kaksi makkaria, sohvat ja telkkari.”

Nainen sai ”mummolta” kyydin tämän omalla autolla satamaan.

”Minulla piti olla hytti paluumatkalle, mutta ei ollut ja makoilin laivan käytävillä ja pelkäsin, että känniläiset kaatuvat päälle.”

Jonkin ajan kuluttua leikkauksesta naisen toinen rinta kipeytyi ja hän meni näyttämään sitä yritykseen, josta alun perin osti 3 700 euroa maksaneen operaation.

”Minulle sanottiin, miksi tänne tulet, mene näyttämään sitä vaikka terveyskeskukseen.”

Nainen halusi selvittää yrityksen kanssa myös sitä, että hänelle pantiin Pärnussa eri implantit kuin oli sovittu ja rintojen kohotusleikkaus jäi kokonaan tekemättä.

Nainen on yrittänyt selvittää asioita yrityksen kanssa moneen otteeseen saadakseen hyvitystä. Osapuolet ovat pattitilanteessa ja nainen koki, että hänellä ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin viedä asia Kuluttajariitalautakuntaan. Leikkauksesta on kulunut jo vuosi, mutta asia on yhä vireillä lautakunnassa.

HS kertoo myös 22-vuotiaasta Cheyenne Järvisestä, jonka rintoihin jäi rujot jäljet pieleen menneen leikkaukset seurauksena. Lue juttu täältä.

Asiakkaat kertovat vääristä toimenpiteistä ja alaikäisille suunnatuista mainoksista

Alla on otteita kuluttajaviranomaisille tehdyistä kauneusleikkauksia koskevista valituksista.

Pankkikorttikone ei toimi

”Henkilön piti lähteä kauneusleikkaukseen Kreikkaan. Hän maksoi 380 euroa pankkikortilla ja loput 4 150 piti maksaa käteisellä. Yritys ei anna kuittia. Sanovat, ettei pankkikorttikone toimi, joten ei voi maksaa pankkikortilla. Osa rahoista tilitetään virolaiseen pankkiin. Yrityksen edustajalla, joka on allekirjoittanut kuluttajan kanssa tehdyn sopimuksen, ei ole allekirjoitusoikeutta. Kuluttaja vaati sopimuksen purkua. Yritys lupaa palauttaa rahat tiettyyn päivään mennessä, mutta ei maksettu. Yrityksen edustaja vain huutaa puhelimessa ja ilmoittanut, että lakimies ottaa yhteyttä.”

Tekemättömät toimenpiteet laskussa

”Nainen kävi konsultaatiokäynnillä, jossa sovittiin rintaimplantin korjauksesta ja useista vatsan alueen toimenpiteistä 15 000 eurolla. Kymmenen minuuttia ennen asiakas leikkausta näki kirurgin, joka piirsi leikkausjäljet mahaan. Sovittiinkin, että siistitään vain ylimääräinen vatsan ho, eikä kosketa navan yläpuolelle ja napaan. Leikkauksen hinta oli sama kuin tarjouksessa, vaikka puolet toimenpiteistä jätettiin pois ja naisen mukaan olisi pitänyt vähentää 3 300 euroa. Nainen valitti kirjallisesti, mutta yrityksen mielestä alkuperäinen hinta oli ok, koska rintojen leikkaamiseen meni yllättävän kauan aikaa. Nainen reklamoi vielä useaan kertaan, jotta saisi alennusta tekemättömistä töistä. Yritys ilmoitti, että voivat maksaa hinnanalennusta 1 000 euroa, koska lääkäri ei selkeästi maininnut, ettei rahoja palauteta.”

Väärän potilaan tiedot mukaan

”Henkilö kävi Virossa rintojen suurennuksessa. Ei ole virolaiseen palveluun tyytyväinen. Ei ole päässyt johtajan kanssa keskustelemaan. Sai väärän potilaan potilastiedot mukaansa.”

Ei erittelyä, rintapassi kateissa

”Kävin konsultaatiossa kauneusklinikalla koskien rasvaimua, rintaleikkausta ja vatsanpeitteiden kiristystä koskien, joiden kokonaishinta oli 7 800 euroa. Minun tuli maksaa leikkausmaksu etukäteen. Ihmettelin, kun sähköpostiin tulleessa laskussa ei ollut erittelyä. Siinä luki vain: toimenpide Tallinnassa. Olisin halunnut kaikki toimenpiteet kerralla, mutta yrityksestä sanottiin sen olevan liian raskasta keholle. Minulle ehdotettiin ensin vatsan korjausta ja että pääsisin jälkikäteen korjaamaan rinnat. Kun olin varaamassa rintaleikkausaikaa, minulle sanottiin etten voi varata aikaa ennen kuin olen rintaleikkauksen maksanut. Olin täysin äimänä, koska olin maksanut kaiken puoli vuotta aiemmin. Kerroin ottavani yhteyttä kuluttaja-asiamieheen, eikä mennyt montaa päivää kun yrityksestä soitettiin ja sovimme rintaleikkauksesta. Olimme sopineet tietyn merkkisistä implanteista. En saanut sairaalasta lähtiessäni rintapassia, josta pitäisi käydä ilmi leikkauspäivä ja implantin tiedot. Olen tiedustellut tätä useaan otteeseen. Yhdessä sähköpostissa minulle vastattiin, että rintoihini on asennettu toisenmerkkinen implantti kuin mistä olimme sopineet ja että rintapassi on mahdollisesti annettu saattajalleni, joka lähti jo ennen minua sairaalasta. Vastasin yritykselle, ettei minulla ollut saattajaa. Nyt on kulunut 3,5 vuotta rintaleikkauksesta, enkä ole edelleenkään saanut passia, jossa lukee implanttien tuotetiedot. Minua on alkanut epäilyttämään, että mitä rintojeni sisällä oikeasti on.”

Plastiikkakirurgian mainontaa alaikäisille somessa

”Instagram-kuvapalvelussa julkaistaan mainoksia ja kuvia plastiikkakirurgisista palveluista kuten silikonirinnoista. Plastiikkakirurgisia palveluita tekevä yritys käyttää silikonirintojen markkinointikeinonaan Instagramin perustoimintoja eli tykkäilyä ja seuraamista. Mielestäni hyvän maun raja menee jo siinä, että niinkin henkilökohtaista asiaa kuin oman kehon kirurgista muokkausta epäsuorasti ehdotetaan yksityishenkilöille, mutta erittäin kyseenalaiseksi tämän tekee se, että sivusto tykkäilee ja seuraa alaikäisiä nuoria. Jos esimerkiksi 16-vuotiaalla on jo valmiiksi itsetunto-ongelmia ja tällainen sivusto tykkää ja sivunsa kuvilla vihjaa, että heidän palvelullaan saa ’täydelliset, kauniit rinnat’ tuloksena on nuori, joka luulee tarvitsevansa leikkausta ollakseen kaunis”.

Y-tunnus puuttuu

”Mies ottaa vaimonsa puolesta yhteyttä kuluttajaviranomaisiin. Vaimo on menossa plastiikkakirurgian toimenpiteeseen, mutta varausvahvistusta ei ole vielä tehty eli ei ole sitovaa sopimusta sopimusehtoineen. Toimenpide on kallis ja siihen on pitänyt säästää etukäteen. Lasku on tullut ja kaikki pitäisi maksaa etukäteen. Laskuttajan tiedoissa ei ole Y-tunnusta ja muutenkaan laskun tiedot eivät ole niin kattavat kuin laskuissa laskuttajien tiedot yleensä ovat.”

Lähde: Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tulleet valitukset

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauneusleikkaus
 • Markkinointi
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  3. 3

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  4. 4

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  5. 5

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   15-vuotias pidätetty Lontoon happoiskusta epäiltynä – ainakin kuuden kerrotaan loukkaantuneen

  10. 10

   Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  7. 7

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  8. 8

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  9. 9

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää