Kaupunki

Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

Pysäköintiyritystä vastustaa Sdp:n kuntapoliitikko Tapio Päivinen, joka on syytteessä törkeästä lahjusrikoksesta. Yrittäjä todistaa häntä vastaan joulukuussa. ”Luottamusmiehet kantakoot vastuun”, sanoo Vantaan maankäyttöjohtaja Penttilä. Hän puoltaa yrityksen jatkoa.

Vantaan suuressa lahjusvyyhdissä todistava Jarno Kangas pelkää, että syytetty pyrkii kaatamaan hänen yrityksensä. HS:n selvitysten mukaan syytetty Tapio Päivinen on aktiivisesti toiminut yrityksen jatkoa vastaan.


Pysäköintiyritystä Helsinki-Vantaan lentoaseman vieressä johtava Kangas on joulukuussa syyttäjän todistajana Suomen suurimpiin kuuluvassa kuntakorruptiovyyhdissä, joka kietoutuu Vantaan entisen kaupunginjohtajan Jukka Peltomäen (sd) ja arkkitehtitoimisto Forma-Futuran ympärille.

Kangas todistaa oikeudessa vuokra-asuntoyhtiö VVO:sta eläkkeellä olevaa johtajaa Päivistä vastaan. Tätä syytetään lahjusten ottamisesta Forma-Futuralta. Päivinen on Sdp:n kuntapoliitikko ja kaupungin moottoriratayhtiön entinen toimitusjohtaja. Kankaan Lentopysäköinti P24 on radan naapurissa (juttu jatkuu kartan jälkeen):


”Päivisellä ei ole tähän muuta syytä kuin kosto. Hän haluaa kaikin keinoin savustaa niin, että meillä loppuu liiketoimet. Hän on tuhoamassa firmaa”, Kangas sanoo.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

HS tavoitti Päivisen, mutta hän ei halunnut puhua asiasta.

Kuntapoliitikot ovat kuukausia jarruttaneet yrityksen uutta vuokrasopimusta. Maankäytöstä vastaavat virkamiehet sitä vastoin ovat valmiita uusimaan sopimuksen.

Yksi poliitikkojen pääperusteluista on ollut, että tontille tulisi huoltoasema. Asia on esitetty niin, että se palvelisi moottoriradan yleisöä ja asukkaita. Seutulan kyläyhdistykselle asema olisi mieleen.

”Ei ole kauppoja, vaan pitää ajaa Kivistöön tai Martinlaaksoon hakemaan kahvipakettikin. Olisimme ikionnellisia huoltoasemasta”, sanoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kaj Bäckström.

Asemaa on tuonut voimakkaasti esiin Päivinen, Bäckström kertoo. Päivinen joutui lahjusepäilyjen julki tultua pois ratayhtiöstä. Se ei estänyt häntä järjestämästä tapaamista virastotalossa Tikkurilassa.

Tapaaminen oli marraskuussa ennen kuin vuokrasopimusta käsiteltiin kaupunkisuunnittelulautakunnassa.

Paikalla olivat maankäytöstä vastaava apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä (sd), Bäckström ja Päivinen. Penttilä ja Bäckström kertovat, että aloite oli Päivisen.

”Kaupungin tai ainakin Päivisen taholta on paineita, että pitäisi saada huoltoasema siihen, missä on nyt Lentopysäköinti”, Bäckström sanoo.

Kyläyhdistys on myös esittänyt tällä perusteella vastustavansa pysäköintiyrityksen jatkoa.

Lautakunnan kokouksessa varapuheenjohtaja Timo Karén (kok) vastusti vuokrasopimusta. Yksi perusteluista oli asema.

”Olen saanut tietoa, että siihen tulisi mahdollinen huoltoasema. Ei ole tietoa yrittäjistä. Tuotiin esiin, että kyläyhdistys haluaisi siihen huoltoaseman”, Karén sanoo.

Päivinen on Karénin tuttu yhteisistä vuosista lautakunnissa. Karén ei halunnut täsmentää, keneltä arvio huoltoasemasta on peräisin. Lautakunta palautti yksimielisesti asian valmisteluun. Lautakunnan jäsen ja Tapio Päivisen tytär Tiina-Maaria Päivinen (sd) jääväsi itsensä.

Virkamiesten mielestä vuokrasopimusta olisi voinut jatkaa vuoteen 2023. Se on myös Penttilän kanta. Huoltoasema on tulevaisuuden varaus, jonka ei odoteta toteutuvan lähivuosina.

”Ne, jotka tekevät päätöksiä poiketen esityksestä – eli luottamusmiehet – kantakoot vastuun ja kertokoot motiivinsa”, Penttilä sanoo.

Hän sanoo olevansa tietoinen siitä, että Päivisellä ja Kankaalla on ”voimakas kielteinen suhde toisiinsa”.

Yksikään neljästä suuresta huoltoasemayhtiöstä ei ole kiinnostunut tontista lähivuosina. HS tarkisti asian ABC-ketjulta, Nesteeltä, Teboililta ja St1:ltä. Tontti on liian kaukana Kehä III:sta, alueella on jo huoltoasemia, ja liikenne on liian vähäistä.

Lentopysäköinti P24 on käyttänyt huomattavasti rahaa tontin kunnostamiseen. Yrityksen taloustilanne on huono, ja Kangas uskoo yrityksensä kaatuvan ilman pitkää vuokrasopimusta.

”Emme ole saaneet sijoittajia sopimuksen puuttuessa. Sen jälkeen kun keskusrikospoliisin tutkintamateriaali tuli julki, prässi minua kohtaan on ollut valtava”, hän sanoo.

Vaikeudet ovat virkamiesten tiedossa.

”Meille on keskeistä vuokranmaksu. Muut tappiot ovat vain yrittäjän asia. Meillä asia on harkittu”, Penttilä sanoo.

Tästä on kyse

Lentopysäköintiyrittäjä voitti aiemman riidan ratayhtiön kanssa


 Vantaan kaupunki on vaikeuttanut Lentopysäköinti P24:n toimintaa alusta asti. Valituskierteen jälkeen rakennusvalvonnan johtaja myönsi vuonna 2014, että yrittäjälle oli määrätty virheellinen yli 32 000 euron lupamaksu.

 Kärhämä levisi Vantaan moottoriradalle. Toimitusjohtaja Tapio Päivinen irtisanoi Jarno Kankaan toisen yrityksen BRC Rally-Centerin vuokrasopimuksen. Vantaan käräjäoikeus tuomitsi tänä vuonna ratayhtiön maksamaan Kankaalle vahingonkorvauksia.

 Joulukuussa Kangas todistaa Päivistä vastaan oikeudessa. Kyse on Vantaan entiseen kaupunginjohtajaan Jukka Peltomäkeen liittyvästä lahjusvyyhdistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vantaa
 • Kuntapolitiikka
 • Helsinki-Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  2. 2

   IL: Laboratoriohoitaja kertoo videolla kohtelevansa maahanmuuttajia kaltoin – laboratorion johtaja HS:lle: ”Olemme ryhtyneet toimenpiteisiin”

  3. 3

   Stockmannin hallituksen puheenjohtaja myi puolet osakkeistaan ennen kurssin laskua – selitti tarvitsevansa rahaa putkiremonttiin

  4. 4

   ”Hoitoa tarvitseva seksiaddikti” saattoi tehdä Trumpista presidentin – Anthony Weiner on ehkä Amerikan vihatuin mies

  5. 5

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  6. 6

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  7. 7

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  8. 8

   Nettisivusto houkuttelee yliopistoissa opiskelevia nuoria naisia suhteisiin varakkaiden miesten kanssa – Suomessakin toimiva Sugardaddy-palvelu joutui viranomaisten hampaisiin Belgiassa ja Norjassa

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  6. 6

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  7. 7

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  8. 8

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää