Valikko
Kaupunki

Oikeus hylkäsi YIT:n entisen esimiehen syytteet Helsingin rakennusviraston petosjutussa

Helsingin käräjäoikeus antoi viimeiset rikostuomionsa Helsingin rakennusviraston petosjutussa. Järjestelmällisen huijauskuvion ankarin tuomio oli vuosi ja seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Suomen suurimpiin rakennusliikkeisiin kuuluvan YIT:n entisen esimiehen petossyytteet Helsingin rakennusviraston petosjutun yhteydessä.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäinen vaati YIT:n korjausrakentamisyksikön esimiehenä ja tuotantopäällikkönä työskennelleelle 50-vuotiaalle miehelle rangaistusta törkeästä petoksesta ja avunannosta törkeään petokseen. HS uutisoi syytteistä syyskuun lopussa.

Helsingin käräjäoikeus kumosi syytteet perjantaina antamassaan tuomiossa. Oikeuden mukaan tapauksessa ei voida osoittaa, että YIT:n entinen esimies olisi syyllistynyt rikoksiin, joista häntä syytetään.

Oikeus tuomitsi valtion korvaamaan miehelle oikeudenkäyntikuja yhteensä yli 40 000 euron edestä.

YIT:llä työskennellyttä miestä koskevat syytteet liittyivät Helsingin Latokartanon peruskoulun, liikuntahallin ja väestönsuojan urakoihin vuosina 2008–2011. YIT toimi hankkeiden pääurakoitsijana.

Kaksi YIT:llä työskennellyttä henkilöä on tunnustanut syyllistyneensä törkeään petokseen rakennushankkeen yhteydessä. He saivat tuomion tapauksesta syyskuussa. Lue HS:n uutinen aiheesta täältä.

Työpäällikkönä ja vastaavana työnjohtajana työskennelleet miehet tunnustivat huijanneensa hankkeiden yhteydessä perusteettomaan laskutuksen avulla satojatuhansia euroja.

YIT:llä työskennelleiden miesten lisäksi myös Helsingin rakennusviraston asiantuntijaorganisaatio HKR-rakennuttajan projektinjohtaja on tunnustanut huijanneensa Helsingiltä ja YIT:ltä rahaa hankkeen yhteydessä.

Helsingin käräjäoikeuden aiemmin syksyllä antaman tuomion mukaan Latokartanon peruskoulun, liikuntahallin ja väestönsuojan rakennusurakoiden ja sen takuutöiden yhteydessä aliurakoitsijat ovat laskuttaneet YIT:ltä perusteettomasti yli 280 000 euroa.

Helsingiltä perusteettomasti laskutetun rahamäärän suuruus on paljon suurempi, sillä YIT on lisännyt siltä perusteettomasti laskutettuun summaan vielä 5–12 prosentin katteen.

Syytäjä Lyytikäisen mielestä myös YIT:n entinen tuotantojohtaja on syyllistynyt tapauksessa rikokseen, sillä hän on hyväksynyt alaistensa menettelyn.

”Hänellä on ollut tosiasiallinen valta ja mahdollisuus estää alaistensa oikeudeton menettely”, Lyytikäinen kirjoitti haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan mies on hankkinut oikeudetonta etua kaikkiaan yli 340 000 euroa.

Käräjäoikeus hylkäsi miestä koskevat syytteet, sillä oikeuden mielestä tapauksessa ei ollut näyttöä siitä, että YIT:n entinen esimies todella tiesi alaistensa rikollisesta toiminnasta.

Mies joutui jättämään työpaikkansa YIT:llä talvella 2014, kun rakennusyhtiö sai tietää häneen liittyvistä rikosepäilyistä. HS uutisoi tapauksesta heinäkuussa 2014.

Helsingin käräjäoikeus jakoi rakennusviraston petosjuttuun liittyen perjantaina myös neljä muuta tuomiota. Kyseessä ovat viimeiset rikostuomiot, jotka käräjäoikeus tapauksesta antaa.

Oikeus hylkäsi myös toisen YIT:llä työskennelleen 38-vuotiaan miehen syytteet törkeästä petoksesta. Tämän lisäksi oikeus tuomitsi kolme miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Rangaistusten pituudet vaihtelivat puolestatoista vuodesta viiteen kuukauteen. Vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen tuomitun YIT:llä työskennelleen 59-vuotiaan miehen rangaistus oli toiseksi ankarin koko vyyhdissä.

Tästä on kyse

Helsingiltä huijattiin yli puoli miljoonaa


 Käräjäoikeuden mukaan Helsingin rakennushankkeissa kaupungilta on vuosina 2003–2012 huijattu järjestelmällisesti yli puoli miljoonaa euroa.

 Käräjäoikeus tuomitsi syksyllä 2016 jutun päätekijät ehdollisiin vankeuksiin. Ankarin rangaistus tuomittiin Helsingin rakennusviraston asiantuntijaorganisaation HKR-Rakennuttajan entiselle projektinjohtajalle. Hän sai vuoden ja seitsemän kuukauden ehdollisen rangaistuksen.

 Jutussa oli suurimmillaan 35 henkilöä epäiltynä rikoksista. Tuomion sai heistä noin kolmannes.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin rakennusvirasto
 • Oikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Oudoilla havainne­kuvilla yritetään vaikuttaa – Helsinkiläis­mies turhautui ja kokeili, miltä Pasilan tornitalot näyttäisivät todellisuudessa

  2. 2

   Kauppojen vapaat aukiolot ovat kaataneet yrityksiä ja lisänneet silpputyötä – kohta Helsingissä on Prisma, joka ei sulkeudu ikinä

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Kela-korvausten leikkaus ohjaa suomalaisia julkiseen hoitoon – Lääkäri arvioi: Osa jättänyt hoidot kokonaan väliin

  5. 5

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  6. 6

   Pyöräteiden rakentamisessa on menty liiallisuuksiin Helsingissä – Miksi pyöräilyväylä tarvitsee moottoritien verran tilaa?

  7. 7

   Uber, Facebook, Apple, Microsoft – on selkeät syyt, miksi arkemme on täynnä amerikkalaisia eikä suomalaisia keksintöjä

  8. 8

   Autovakuutuksen uudistus voi tuoda satojen eurojen säästöt – HS vertaili pakollisen liikenne­vakuutuksen ehtoja ja hintoja

  9. 9

   Onko Trump saanut mitään hyvää aikaan? Pysyykö hän vallassa koko kautensa? HS vastaa lukijoiden kysymyksiin presidentin alkukaudesta

  10. 10

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Painu neekeri takaisin sinne mistä tulit” – Michaela Moua kertoo, millaista on syrjintä Helsingin joukkoliikenteessä

  2. 2

   Sadat lääkärit kipusivat tuloeliittiin palkkatyöllä – laskuri näyttää, miten Suomen kovatuloisimmat lääkärit tienaavat

  3. 3

   Batagaikan jättikraatteri kasvaa nopeasti Siperiassa

  4. 4

   Moonlight palkittiin yllättäen parhaana elokuvana, palkinto kuulutettiin ensin La La Landille – HS listasi kaikki vuoden Oscar-voittajat

  5. 5

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  6. 6

   Raju pettymys ei voinut tulla Aino-Kaisa Saariselle yllätyksenä – ja lisää saattaa olla tulossa

  7. 7

   Onko islam sodan vai rauhan uskonto? Kysymys on väärä, sillä uskonnot ja aatteet elävät aina tulkinnasta

  8. 8

   Tuomarineuvoston mielestä Norjan Emil Iversen ei aiheuttanut kaatumista: ”Hidastuksesta näki hyvin, mitä siinä tapahtui”

  9. 9

   Facebook ei paljasta, miten uusia kavereita ehdotetaan – seksuaalirikoksen uhrin näkymään ilmestyi ahdistelijan profiili

  10. 10

   Uusi tiedonmuru Herttoniemestä kadonneen Harry Karjalaisen etsinnöissä – nähty Sipoonkorven liepeillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Otatko työpaikkasi hauskuuttajan vakavasti? Syytä olisi, opastavat tutkijat

  4. 4

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Saara Aallon rohkea ilmapallotemppu huipensi X Factor -konsertin Lontoossa

  8. 8

   Tiina Lietzén kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  9. 9

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  10. 10

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  11. Näytä lisää