Valikko
Kaupunki

Oikeus hylkäsi YIT:n entisen esimiehen syytteet Helsingin rakennusviraston petosjutussa

Helsingin käräjäoikeus antoi viimeiset rikostuomionsa Helsingin rakennusviraston petosjutussa. Järjestelmällisen huijauskuvion ankarin tuomio oli vuosi ja seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta.

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Suomen suurimpiin rakennusliikkeisiin kuuluvan YIT:n entisen esimiehen petossyytteet Helsingin rakennusviraston petosjutun yhteydessä.

Helsingin kihlakunnansyyttäjä Katri Lyytikäinen vaati YIT:n korjausrakentamisyksikön esimiehenä ja tuotantopäällikkönä työskennelleelle 50-vuotiaalle miehelle rangaistusta törkeästä petoksesta ja avunannosta törkeään petokseen. HS uutisoi syytteistä syyskuun lopussa.

Helsingin käräjäoikeus kumosi syytteet perjantaina antamassaan tuomiossa. Oikeuden mukaan tapauksessa ei voida osoittaa, että YIT:n entinen esimies olisi syyllistynyt rikoksiin, joista häntä syytetään.

Oikeus tuomitsi valtion korvaamaan miehelle oikeudenkäyntikuja yhteensä yli 40 000 euron edestä.

YIT:llä työskennellyttä miestä koskevat syytteet liittyivät Helsingin Latokartanon peruskoulun, liikuntahallin ja väestönsuojan urakoihin vuosina 2008–2011. YIT toimi hankkeiden pääurakoitsijana.

Kaksi YIT:llä työskennellyttä henkilöä on tunnustanut syyllistyneensä törkeään petokseen rakennushankkeen yhteydessä. He saivat tuomion tapauksesta syyskuussa. Lue HS:n uutinen aiheesta täältä.

Työpäällikkönä ja vastaavana työnjohtajana työskennelleet miehet tunnustivat huijanneensa hankkeiden yhteydessä perusteettomaan laskutuksen avulla satojatuhansia euroja.

YIT:llä työskennelleiden miesten lisäksi myös Helsingin rakennusviraston asiantuntijaorganisaatio HKR-rakennuttajan projektinjohtaja on tunnustanut huijanneensa Helsingiltä ja YIT:ltä rahaa hankkeen yhteydessä.

Helsingin käräjäoikeuden aiemmin syksyllä antaman tuomion mukaan Latokartanon peruskoulun, liikuntahallin ja väestönsuojan rakennusurakoiden ja sen takuutöiden yhteydessä aliurakoitsijat ovat laskuttaneet YIT:ltä perusteettomasti yli 280 000 euroa.

Helsingiltä perusteettomasti laskutetun rahamäärän suuruus on paljon suurempi, sillä YIT on lisännyt siltä perusteettomasti laskutettuun summaan vielä 5–12 prosentin katteen.

Syytäjä Lyytikäisen mielestä myös YIT:n entinen tuotantojohtaja on syyllistynyt tapauksessa rikokseen, sillä hän on hyväksynyt alaistensa menettelyn.

”Hänellä on ollut tosiasiallinen valta ja mahdollisuus estää alaistensa oikeudeton menettely”, Lyytikäinen kirjoitti haastehakemuksessaan.

Syyttäjän mukaan mies on hankkinut oikeudetonta etua kaikkiaan yli 340 000 euroa.

Käräjäoikeus hylkäsi miestä koskevat syytteet, sillä oikeuden mielestä tapauksessa ei ollut näyttöä siitä, että YIT:n entinen esimies todella tiesi alaistensa rikollisesta toiminnasta.

Mies joutui jättämään työpaikkansa YIT:llä talvella 2014, kun rakennusyhtiö sai tietää häneen liittyvistä rikosepäilyistä. HS uutisoi tapauksesta heinäkuussa 2014.

Helsingin käräjäoikeus jakoi rakennusviraston petosjuttuun liittyen perjantaina myös neljä muuta tuomiota. Kyseessä ovat viimeiset rikostuomiot, jotka käräjäoikeus tapauksesta antaa.

Oikeus hylkäsi myös toisen YIT:llä työskennelleen 38-vuotiaan miehen syytteet törkeästä petoksesta. Tämän lisäksi oikeus tuomitsi kolme miestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

Rangaistusten pituudet vaihtelivat puolestatoista vuodesta viiteen kuukauteen. Vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen tuomitun YIT:llä työskennelleen 59-vuotiaan miehen rangaistus oli toiseksi ankarin koko vyyhdissä.

Tästä on kyse

Helsingiltä huijattiin yli puoli miljoonaa


 Käräjäoikeuden mukaan Helsingin rakennushankkeissa kaupungilta on vuosina 2003–2012 huijattu järjestelmällisesti yli puoli miljoonaa euroa.

 Käräjäoikeus tuomitsi syksyllä 2016 jutun päätekijät ehdollisiin vankeuksiin. Ankarin rangaistus tuomittiin Helsingin rakennusviraston asiantuntijaorganisaation HKR-Rakennuttajan entiselle projektinjohtajalle. Hän sai vuoden ja seitsemän kuukauden ehdollisen rangaistuksen.

 Jutussa oli suurimmillaan 35 henkilöä epäiltynä rikoksista. Tuomion sai heistä noin kolmannes.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsingin rakennusvirasto
 • Oikeus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  3. 3

   Töitä olisi heti 9 000 osaavalle koodarille, mutta tekijöitä ei löydy – ”Vaikka maksaisit mitä, se ei muuttaisi tilannetta”, sanoo ohjelmistoyrityksen teknologiajohtaja

  4. 4

   Kuuntelulaitteilla tehty tutkimus paljasti, miten eri tavalla isät puhuvat pojilleen ja tyttärilleen – tytöille kehosta, pojille pärjäämisestä

  5. 5

   Sanna Ukkola tulee Ruben Stillerin tilalle Pressiklubin ruoriin

  6. 6

   Lehdet: Aromipesän ja Passeli-ohjelmiston kehittäjä Heikki Taipale on kuollut

  7. 7

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  8. 8

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  9. 9

   Naisten korkea koulutus ei ole syy lapsettomuuden kasvuun – vähän koulutetut naiset ohittivat muut lapsettomuudessa

  10. 10

   Trump ei ole taipunut Pariisin ilmasto­sopimuksen taakse G7-kokouksessa – ”Hänen näkemyksensä kehittyvät, hän tuli tänne oppimaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  2. 2

   Alkoholin liikakäyttö on paljon vakavampi uhka kuin tupakanpoltto – silti vain tupakoitsijat ovat ajojahdin kohteina

  3. 3

   Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

  4. 4

   Oululainen Venla Karppinen, 19, sai himoitun paikan maineikkaasta Oxfordin yliopistosta – Suomeen paluu ei enää innosta

  5. 5

   Hautajaisten sotilaallisuus yllätti eduskunnan entisen pääsihteerin Seppo Tiitisen: ”Sopi Maunolle, kenraalit olivat helisemässä hänen kanssaan”

  6. 6

   Koomikko Iikka Kivi tuohtui stand up -kiertueen ”seksistiseen viestiin”, jätti kiertueen antaakseen tilaa naisille ja muunsukupuolisille – Promoottorin mukaan 24 miehen kiertue luultavasti peruuntuu

  7. 7

   Trump töni Montenegron pääministerin sivuun astuakseen yhteiskuvan eturiviin

  8. 8

   Maahanmuuton vastustajien leiri siirrettiin nyt julkisen käymälän viereen – Jälleen uusi käänne Rautatientorin sekavassa mielenosoitustilanteessa

  9. 9

   Suorasukaisen musiikkikriitikon Seppo Heikinheimon itsemurhasta on 20 vuotta – kollegani oli muutakin kuin muistelmien ”mätämuna”

  10. 10

   2,5-vuotias kiinalaistyttö on niin kova syömään, että hänestä tuli nettisensaatio – syömisvideovillitys leviää maailmalla ja hivuttautuu ehkä Suomeenkin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  5. 5

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  6. 6

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  7. 7

   Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää