Kaupunki

Itsenäisyyspäivän mielen­osoituksissa yhteensä seitsemän kiinniottoa – HSTV koosti illan tärkeimmät hetket

Illan viimeinen mielenosoitus päättyi Hietaniemen hautausmaalle.

Itsenäisyyspäivä sujui Helsingissä mielenosoitusten suhteen huomattavasti edellisvuotta rauhallisemmin.

Iltakymmeneen mennessä poliisi oli ottanut kiinni seitsemän ihmistä. Kaksi seitsemästä vapautettiin jo heti paikan päällä. Neljä kiinniottoa tehtiin mahdollisen rikoksen estämiseksi ja yksi otettiin kiinni pahoinpitelystä epäiltynä.

Viime vuonna kiinniotettuja oli 130, ja erilaisista rikoksista epäiltiin yli kolmeakymmentä ihmistä. Myöhään tiistaina illalla rikosepäilyjä oli tänä vuonna yksi.

Mielenosoituksista suurimpiin osallistui poliisin arvion mukaan yhteensä 5 000–5 500 ihmistä. Mukaan on laskettu ainakin alkuillasta ollut Ilman natseja -mielenosoitus, uusnatsien Pohjoismaisen vastarintaliikkeen tapahtuma, 612-liikkeen soihtukulkue sekä Linnake Suomen ja Fortress Europen mielenosoitukset.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Luku on hivenen epätarkka, sillä sekä Pohjoismainen vastarintaliike, Linnake Suomi ja Fortress Europe liittyivät tiettävästi omien tapahtumiensa jälkeen äärioikeistolaiseksi profiloituneen 612-liikkeen kulkueeseen.

Viime vuonna kulkue uhattiin pysäyttää. Tilanteessa muun muassa heiteltiin poliiseja pulloilla tai kivillä, ehkä molemmilla. Poliisi käytti voimaa ja koekäytössä olleita lamautusaseita ampumalla niillä vähintään seitsemästi.

Tänä vuonna tiistaina iltakymmeneen mennessä tappeluita oli poliisin mukaan kehkeytynyt kaksi. Niistä ensimmäisessä Pohjoismaisen vastarintaliikkeen kulkue oli ylittänyt Pitkänsillan, kun kulkueessa tapahtui kahakka.

Poliisi otti kiinni kaksi kulkueessa ollutta, joista toinen oli poliisin mukaan ruotsalainen vastarintaliikkeen jäsen, toinen suomalainen anarkisti.

Suomalaisen miehen epäillään vielä autossa hyökänneen ruotsalaisen vastarintaliikkeen jäsenen kimppuun. Hänet on kuljetettu sairaalaan. Asiasta on meneillään parhaillaan poliisitutkinta.

Juttu jatkuu videon jälkeen.


612-liikkeen mielenosoituksessa kehkeytyi nujakka Töölössä noin iltaseitsemältä, kertoo poliisi. Käsirysy käytiin soihtukulkueen aloituspaikalla Töölönkadulla. Kiinniotettuja on Helsingin poliisin mukaan ainakin kaksi.

”Kulkueen varrella on ollut erilaisia ryhmittymiä vastustamassa kulkuetta. Jostain tällaisen ryhmittymän kanssa tapahtuneesta yhteenotosta on tietääkseni kyse”, sanoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola.

Hakolan mukaan kulkueessa ja sen liepeillä oli noin 2 000–2 500 ihmistä.

Aiempina vuosina 612-marssille on osallistunut myös uusnatsien Pohjoismainen vastarintaliike. Myös tänä vuonna uusnatsien tunnuksia näkyi kulkueessa paikalla olleen HS:n kuvaajan mukaan useampia, vaikka järjestäjä viime vuoden tapaan poliittisten tunnusten käytön tapahtumassa kielsi.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.Helsinki ilman natseja -mielenosoitukseen tiistaina alkuillasta osallistui poliisin mukaan yhteensä noin 3 000 ihmistä. Kyseessä oli vastamielenosoitus Helsingin äärioikeistolaisille kokoontumisille. Mielenosoitus Kaisaniemen puistossa on nyt päättynyt.

Myös uusnatsistinen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoitus pidettiin Kaisaniemen puiston liepeillä. Vastarintaliikkeen mielenosoitukseen kokoontui poliisin mukaan alle kaksisataa ihmistä. Paikalla olleen Helsingin Sanomien toimittajan Kalle Koposen mukaan kulkueessa huudeltiin muun muassa ”eläköön kansallissosialismi”.

Kaisaniemen puistossa poliisi rakensi mielenosoitusten väliin puskurialueen, jolla poliisi vältti mielenosoitusten fyysisen kohtaamisen.

Katso 360 asteen kuva tilanteesta alta. Kuvaa saa liikutettua hiirellä.Lisää kuvia tapahtumista. Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.


”Saimme jo hyvissä ajoin yhteyden näihin keskeisimpien mielenosoitusten järjestäjiin. Sitä kautta olemme pyrkineet antamaan heille ohjeita sekä opastamaan niissä toimenpiteissä, mikä on suotavaa ja mikä on hyväksyttävää”, Hakola kertoi aiemmin päivällä.

Helsingin poliisi sai itsenäisyyspäiväksi virka-apua muualta Suomesta.

Mielenosoitukset, soihtukulkueet ja muut tapahtumat aiheuttivat pitkin päivää poikkeuksia liikenteeseen ja ajoittaista ruuhkaa Helsingin keskustassa.

Interaktiivinen kartta näyttää, missä eri kulkueet Helsingissä liikkuivat ja mihin aikaan. Tarkemmat tiedot mielenosoituksista ja kulkueista löytyvät kartan jälkeen jatkuvasta jutusta.


Alta löytyy listattuna itsenäisyyspäivän mielenosoituksia, marsseja ja tapahtumia

1. Itsenäisyyspäivä alkoi perinteiseen tapaan lipunnostolla Helsingin Tähtitorninmäellä. Aamuyhdeksältä käynnistynyt tilaisuus keräsi paikalle kaikenikäisiä, ja se on myös ollut tapana radioida ja televisioida.

Lipunnostoon ja ”tulien jättöön itsenäisyyden kuusen juurelle” oli ennakkotietojen mukaan osallistumassa myös Suomen Sisun jäseniä. Suomen Sisu on äärikansallismielinen järjestö, jota voi pitää salonkikelpoisimpana Suomen äärioikeistolaisista ryhmittymistä. Järjestönä se ei ole tiettävästi syyllistynyt väkivaltaan, eikä Helsingin poliisilaitoksen hälytys- ja valvontayksikön johtaja, ylikomisario Seppo Kujala odottanut ennen itsenäisyyspäivää kokoontumisen poikivan joukkojenhallintatehtäviä.

”Suomen Sisun väkeä on myös Sotiemme sankarien kunnioittaminen -tilaisuudessa kello 11:n hujakoilla Hietaniemen hautausmaalla. Otamme ilman muuta huomioon nämäkin asiat”, Kujala kertoi.

2. Velallisten tuki ry järjesti kello 12 alkaen ”1990-luvun yrittäjäuhrien muistotilaisuus” -nimeä kantavan kynttiläkulkueen Kauppatorilta Narinkkatorille.

3. Suomen eroa EU:sta vaativa Linnake Suomi -mielenosoitus alkoi kello 14.30. Musiikkitalon kupeessa. Kokoontumisen taustalta löytyy Suomi ensin -liikkeen aktiiveja, jotka ovat järjestäneet maahanmuuttovastaisia mielenosoituksia eri puolilla maata.

Artikkeli jatkuu kuvan jälkeen.


4. Kampin kauppakeskuksen edustalla Narinkkatorilla alkoi kello 15.30 Kansallismielinen itsenäisyysjuhla. Tapahtuman puuhaajat ilmoittavat olevansa joukko yksityisiä järjestäjiä, joiden kattojärjestönä toimii Fortress Europe -liike. Muun muassa Pidetään Suomi Suomena! -mielenosoituksen järjestänyt Fortress Europe on aiemmin julistanut ”taistelevansa islamia vastaan ja nousevansa myös niitä länsimaalaisia vastaan, jotka toimivat valloittajien hyväksi”.

Puhumassa olivat muiden muassa perussuomalaisten nuorten väistyvä puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen sekä viime viikolla sakkotuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan saanut Terhi Kiemunki. Hän on perussuomalainen poliitikko ja kansanedustajan avustaja.

5. Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) kokoontui Hakaniemen torille kello 15.30. Ryhmä on kansallissosialistinen uusnatsijärjestö. Sen jäsenillä on väkivaltatuomioita, ja yhtä liikkeen johtohahmoa epäillään törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Asia liittyy vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Helsingin Asema-aukiolla syyskuussa tapahtuneeseen väkivallantekoon, jonka uhri kuoli myöhemmin päävammaan.

PVL aikoi alun perin marssia Hakaniemen torilta J. V. Snellmanin patsaalle Kruununhakaan, mutta kulkueen päätepiste muutettiin poliisin toiveesta Kaisaniemen puistoksi.

6. Antifasistinen Varisverkosto, anarkistien A-ryhmä ja Helsingin Vasemmistonuoret alkoivat kokoontua kello 14.30 alkaen Asema-aukiolle. Sieltä Helsinki ilman natseja -mielenosoituksen väki suuntasi kohti Kaisaniemen puistoa ”selventämään natseille mitä mieltä me olemme rasismista ja natsismista”.

7. Töölöntorilla muodostettiin kello 18.30 alkaen 612-soihtukulkuetta, johon siis siirtynee myös suuri osa Kansalaistorin, Narinkkatorin ja Hakaniemen torin mielenosoitusten osallistujista. Kolmatta kertaa järjestettävää kulkuetta markkinoitiin poliittisesti sitoutumattomaksi ja kaikille avoimeksi, mutta se on profiloitunut aiempien vuosien perusteella äärioikeistolaiseksi.

Yllä mainittujen mielenosoitusten ja tapahtumien lisäksi poliisi näkyi itsenäisyyspäivänä myös muun muassa kello 17 Hietaniemen kappelilta Senaatintorille liikkuvassa ylioppilaiden soihtukulkueessa sekä Jokerit–Medvescak-jääkiekkopelissä.

Takavuosina Presidentinlinnalle tapasi kokoontua paljonkin muun muassa elitismiä ja rahan valtaa vastustaneita mielenosoittajia. Ainakaan viime vuonna tällaista ei kuitenkaan esiintynyt, kun anarkistien pääkohteena oli 612-kulkue.

Helsinkiin on tullut itsenäisyyspäiväksi ylimääräisiä poliisipartioita muualta Suomesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  4. 4

   Viisivuotias Lucas Räisänen sairastaa harvinaista lihassairautta ja nyt hänen elämänsä on muiden suomalaisten käsissä – maksaako yhteiskunta lääkkeen, jonka hinta voi olla miljoonia?

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  7. 7

   Kirpparilla myyty patja paljasti Rinta-Nikkoloiden talon karmean kunnon – Mistä tietää, voiko hometalosta saada vielä kodin?

  8. 8

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  9. 9

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  10. 10

   Miss Turkki joutui luopumaan kruunustaan – syynä tviitti, jossa voittaja kertoi juhlivansa vallankaappausyrityksen uhreja vuotamalla kuukautisverta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  3. 3

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  4. 4

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  5. 5

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  6. 6

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  7. 7

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  8. 8

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  9. 9

   25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

  10. 10

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

  11. Näytä lisää