Kaupunki

Kerrostalorapun postit katosivat Töölössä – Löytötavaratoimisto lykkäsi junasta löytyneet kirjeet asukkaan jaettavaksi

Posti oli keskiviikkona iltapäivällä aikeissa tehdä rikosilmoituksen asiasta, ja postinipun haltuunsa saanut asukas on jo sellaisen tehnytkin.

Kirjeet ja muut postit tekivät viikonloppuna kummallisen kierroksen junan ja löytötavaratoimiston kautta Helsingin Taka-Töölössä sijaitsevan kerrostalon asukkaille. Asia on etenemässä poliisin selvitettäväksi.

Vyyhti alkoi purkautua maanantaina, kun Maija Soini-Ruohoselle ilmoitettiin löytötavaratoimistosta, että siellä on hänelle kuuluvaa omaisuutta.

”Ihmettelin, koska olen aika huolellinen tavaroistani. En ollut myöskään huomannut, että minulta puuttuisi jotain sellaista, missä on nimeni”, Soini-Ruohonen kertoo.

Soini-Ruohonen lähti kuitenkin käymään Mäkelänkadulla Vallilassa sijaitsevassa Suomen löytötavarapalvelun toimipisteessä ja sai kuulla siellä, että hänen omaisuuttaan on löytynyt junasta. Ihmetys oli suuri, kun virkailija tarkisti tietokoneelta, minkälaisesta omaisuudesta on kyse: Apu -lehtiä ja muuta postia.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Sanoin, että ’ai jaa, eihän minulle edes tule Apua’”, Soini-Ruohonen kertoo.

Tämän jälkeen ”omaisuus” haettiin löytötavaratoimiston hyllystä, ja siellä tosiaankin oli Apu-lehdet ja muutkin Soini-Ruohosen kerrostalorapun yhden päivän postit. Tiettävästi nipussa oli ollut päällimmäisenä Soini-Ruohosen yhteystiedoilla varustettua postia, minkä johdosta löytötavaratoimistossa päädyttiin ilmoittamaan juuri hänelle.

Soini-Ruohonen lunasti koko postinipun ja lähti hämmennyksen vallassa jakamaan kirjeet ja lehdet naapureilleen. Hän ei pudottanut niitä suoraan postiluukkuihin vaan katsoi parhaaksi antaa kasvotusten paitsi postit myös selvityksen tilanteesta.

”Kyllä naapurit vähän pyörittelivät silmiään, kun aloin selittää alusta asti, miksi minulla on heidän kirjeitään.”

Soini-Ruohonen jakoi postia kuusikerroksisessa talossa kaikkiaan viiteen kerrokseen. Ylimmän kerroksen posteja ei nipussa jostain syystä ollut.

Soini-Ruohonen kertoo, että osa kirjeistä oli avattu. Häntä ja hänen naapureitaan huolestuttaakin nyt, onko postia päätynyt kokonaan vääriin käsiin. Soini-Ruohonen on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Postin Etelä-Suomen-aluepäällikkö Eikka Urpilainen vahvistaa, että kyseisen kerrostalorapun perjantain 2. joulukuuta postit olivat päätyneet tuntemattomasta syystä junaan, josta VR:n henkilökunta oli toimittanut ne eteenpäin. Urpilaisen käsityksen mukaan postit olisi haettu Töölön postista, mutta Soini-Ruohonen vakuuttaa noutaneensa ne löytötavaratoimistosta Mäkelänkadulta.

”Kyllähän Postin olisi itse pitänyt jakaa ne. Pahoitteluni siitä, että ne on annettu asiakkaalle jaettavaksi”, Urpilainen sanoo.

Olennaisin asia koko sotkussa on kuitenkin se, mitä on tapahtunut viime viikon lopussa.

”Mysteeri on se, miksi ne ovat junasta löytyneet”, Urpilainen hämmästelee.

Myös Posti tekee rikosilmoituksen, koska ilmi tulleet seikat viittaavat siihen, että postit on varastettu. Urpilaisen mukaan on mahdollista, että ulkopuolinen tekijä on vienyt postit niin sanotusta kimppulaatikosta.

Kimppulaatikot ovat kaduilla olevia lukittuja säilytystiloja, joista postinkantajat hakevat jaettavat kirje- ja lehtinippunsa. HS uutisoi lokakuussa Lauttasaaressa tehdyistä laatikkomurrosta, joka on niin ikään yhä poliisin selvitettävänä.

Postilla ei ole toistaiseksi varmuutta siitä, onko osa Taka-Töölön posteista jäänyt kokonaan teille tietymättömille.

”Asiakkaille neuvoksi se, että jos kokee, että jotain tärkeää on jäänyt tulematta, niin kannattaa olla lähettäjään yhteydessä”, Urpilainen toteaa.

Mahdollisille postivarkauksia suunnitteleville Urpilainen haluaa viestittää, että kirjeistä saatavat rikossaaliit – esimerkiksi käteinen raha – tapaavat jäädä hyvin laihoiksi. Postin toimitusehtojen mukaan rahan lähettäminen kirjeessä ei ole edes sallittua.

Toisen ihmisen kirjeen luvatta avaava voi saada tuomion viestintäsalaisuuden loukkaamisesta. Tämä tarkoittaa sakkoja tai enimmillään vuoden vankeusrangaistusta.

Oikaisu 8. 12. kello 14.15: Artikkelissa puhuttiin virheellisesti Aku-lehdestä, vaikka kyse oli Apu-lehdestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Posti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  3. 3

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  4. 4

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  5. 5

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  6. 6

   Espanjan poliisi saapui estämään Katalonian itsenäisyysäänestystä Suomessa rakennetulla Kelju K. Kojootti -laivalla

  7. 7

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  8. 8

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  9. 9

   Jättäisitkö rankkarit ampumatta miljoonasta eurosta? Neymarin joukkuetoverille järjestely ei sovi

  10. 10

   Suomessa arvostetaan liikaa järkeä ja liian vähän tunnetta – Voisimme oppia ymmärtämään aivojamme paremmin, sanoo neuropsykologi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  2. 2

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  9. 9

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  10. 10

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää