Kaupunki

Rinnekoti-säätiö luopuu vammaisten hoivakodista – Toimitusjohtaja: Omaiset painostaneet kehitysvammaisten asumisyksikön työntekijöitä Espoossa

Rinnekoti-säätiö purkaa sopimuksen Espoon kaupungin kanssa koskien 15 nuoren kehitysvammaisen asumisyksikkö Villa Huvia. Lopullinen päätös syntyi torstaina sen jälkeen kun säätiö oli saanut Aluehallintovirastolta (Avi) vakavan huomautuksen henkilöstön työhyvinvoinnista tässä yksikössä.

”Osa asukkaiden omaisista painostaa työntekijöitä. Omaiset vaativat yksilöllistä asumisen järjestämistä, käytännössä omaa henkilökohtaista hoitotiimiä, vaikka Espoon kaupungin kanssa on sovittu ryhmämuotoisesta palvelusta”, Rinnekoti-säätiön toimitusjohtaja Anu Kallio sanoo.

Aluehallintoviraston huomautus koskee Rinnekodin mukaan fyysistä kuormitusta ja poikkeuksellista psykososiaalista kuormitusta, jonka aiheuttaa ulkopuolinen taho eli osa asukkaiden omaisista.

Säätiö aikoo nyt vetäytyä Villa Huvista helmikuun alkuun mennessä.

Omaisia edustavan Villa Huvin ystävät ry:n puheenjohtajan Jorma Syväjärven mukaan valtaosa ongelmista johtuu Rinnekodista ja sen johtamisesta. Yhdistyksellä on useita erimielisyyksiä Rinnekodin ja Espoon kaupungin kanssa.

Rinnekoti on vastannut Espoon Kaitaalla sijaitsevan yksikön toiminnasta noin vuoden, minkä aikana henkilöstö on vaihtunut tiuhaan. Yksikön johtajakin on vaihtunut useamman kerran.

”Tapaus on surullinen ja hyvin poikkeuksellinen sekä asukkaiden että työntekijöiden kannalta”, Kallio sanoo.

Espoon vammaispalvelupäällikkö Nina Hiltusen mukaan Espoo pyrkii vielä neuvottelemaan Rinnekodin kanssa palvelun jatkamisesta. Kaupunki pyrkii joka tapauksessa turvaamaan asukkaiden palvelut, hän sanoo.

Hiltusen mukaan Espoo tar­joaa kaikille vaikeasti vammaisille ryhmämuotoista hoitoa sekä omissa asumisyksiköissä että ostopalveluissa. Osa Villa Huvin omaisista kuitenkin haluaisi jokaiselle asukkaalle hoitotiimin ja omat nimetyt työntekijät.

”Kun kyse on vaikeasti vammaisista ihmisistä, hoidon turvallisuuden ja jatkuvuuden varmistamiseksi on parempi, että kaikki yksikön työntekijät tuntevat jokaisen asukkaan ”, Hiltunen sanoo.

”Kyse on myös kaikkien vammaisten tasavertaisesta kohtelusta.”

Anu Kallion mukaan säätiö on yrittänyt ratkaista ongelmaa jo pitkään muun muassa keskusteluilla ja ulkopuolisen sovittelijan avulla – mutta tuloksetta.

Rinnekoti on vastannut asukkaiden toiveisiin muun muassa niin, että yksikössä on enemmän henkilöstöä kuin vastaavissa asumisyksiköissä muualla.

Omaisia edustavan Syväjärven mukaan Rinnekoti ja Espoon kaupunki kuitenkin katkaisivat yhteistyön omaisten kanssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • Espoo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  5. 5

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  6. 6

   Missä on Saksan pakolaisdebatti?

  7. 7

   Ahvenanmaa näyttää mallia muulle Suomelle

  8. 8

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  9. 9

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  10. 10

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  2. 2

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää