Valikko
Kaupunki

Tanssija sairastui kesken kiertueen ja päätyi Auroran suljetulle osastolle – yllättävä apu löytyi musiikista

Kun sairaanhoitaja Mikko Kulmala perusti Kivelän psykiatrisella poliklinikalla bändin mielenterveyskuntoutujille, hän ymmärsi luotsaavansa taitavia muusikoita. Perjantaina yhtye nousee lavalle yhteiskonsertissa.

And so this is Christmas / And what have we done / Another year over / And a new one just begun...

John Lennonin klassikkojoulukappale soi hienona big band -versiona Helsingin Kivelän psykiatrisen poliklinikan ryhmähuoneessa. Mielenterveyskuntoutujista koostuvat Kivelän Kymppi -yhtye ja helsinkiläisen Kulttuuripaja Elviksen muusikot saavat joulukappaleet soimaan jazzin, rockin ja bluesin tunnelmissa.

Meneillään ovat perjantaina järjestettävän yhteisen joulukonsertin harjoitukset. Yhtyeen johdossa olevat psykoterapeutti, sairaanhoitaja Mikko Kulmala ja hänen veljensä, musiikkipedagogi Sakari Kulmala, nostavat vähän väliä trumpetit huuliltaan ja viittovat ohjeita.

”Bändistä on tullut hyvin kunnianhimoinen”, Mikko Kulmala nauraa.

Hän on toisen huoneessa soittavan yhtyeen, Kivelän Kympin, taustavoima. Ennen sen perustamista moni yhtyeen nykyinen jäsen joutui viettämään pitkiä aikoja Auroran sairaalan suljetulla osastolla.

Sen jälkeen kun Kivelän Kymppi alkoi soittaa tässä huoneessa vuonna 2008, jäsenten sairaalakäynnit ovat vähentyneet nollaan.

Kivelän Kymppi sai alkunsa Mikko Kulmalan huomattua, että monilla hänen potilaistaan oli vahva musiikillinen tausta: oli muusikkoina tunnetuissakin yhtyeissä työskennelleitä ja vuosikausia soittamista tai laulua harrastaneita. Kulmala itsekin on opiskellut musiikkia.

”Bändin jäsenillä on taustalla psykoosisairauksia. Niille on tyypillistä, että sosiaaliset kontaktit vähenevät. Musiikkiharrastuskin voi jäädä kokonaan, tai sitten soitellaan kotona yksin”, hän sanoo.

Kulmala alkoi selvitellä, mistä saisi soittimia ja tilan bänditreeneille. Hänen veljensä, musiikkiterapiaakin opiskellut Sakari, kiinnostui projektista ja alkoi kirjoittaa yhtyeelle nuotteja ja sovittaa kappaleita.

”Kun homma lähti liikkeelle, huomasin, että nämä kaverit ovat todella lahjakkaita muusikoita – että meillä on tässä kasassa oikea bändi.”

Yhtyeen nimi Kivelän Kymppi viittaa entisen Hesperian sairaalan osasto 10:een, jossa hoidettiin psyykkisesti sairaita.

Kivelän Kympin ensimmäinen konsertti oli jo vuonna 2009 Auroran sairaalan kesäjuhlassa. Sen jälkeen yhtye on käynyt studiossa, soittanut Moniäänirock-festivaaleilla ja soinut Radio Helsingissä. Rap-artisti Maksimi Voiman kanssa taas syntyi Päälle, pois -niminen kappale, joka kertoo pakko-oireisesta häiriöstä.

Tällä hetkellä Kivelän Kympissä on vakituisesti kaksi trumpettia, saksofoni, huilu, kitara, basso, rummut ja piano. Trumpeteista vastaavat Kulmalan veljekset.


Yhtyeen solisti on 39-vuotias, upeaääninen Kare Poutanen. Laulaminen oli taiteellisesta perheestä tulleelle Poutaselle pitkään vain harrastus, sillä hän on tehnyt uran tanssijana.

”Aloitin tanssin 16-vuotiaana Marco Bjurströmin Step Up -tanssikoulusta. Lukion jälkeen lähdin Ruotsiin, jossa opiskelin Tukholman balettiakatemiassa eri tanssityylejä”, Poutanen kertoo.

Samalla hän opiskeli laulua. Poutanen kiersi tanssien Euroopan esiintymislavoja ja keskittyi nykytanssiin. Hän sairastui kesken kiertueen ja palasi Suomeen vuonna 2006 lapsensa synnyttyä.

”Yhdeksän kuukautta meni edestakaisin Auroran sairaalan suljetulla osastolla. Nyt olen kuntoutustuella ja työkyvyttömyyseläkkeellä. Se on tietyllä tavalla asemani tässä yhteiskunnassa.”

Sairaalahoitoa Poutanen ei kuitenkaan ole tarvinnut enää moneen vuoteen.

Sairastumisen jälkeen tanssi jäi mutta laulu tuli entistä vahvempana. Kun Poutanen aloitti Kivelän Kympissä, hän oli omien sanojensa mukaan huonossa kunnossa ja keskittyi olemaan taka-alalla. Meni useita kuukausia ennen kuin hän kertoi Kulmalan veljeksille, että osaa kyllä laulaakin.

”Laulaminen on parantanut minua. Jos kehossa on jännityksiä, ne aukeavat laulamisen myötä. Musiikki paljastaa ihmisen täysin.”

Poutanen kertoo laulavansa joka päivä.

”Se on minulle kaikki kaikessa. Soitan myös vähän kitaraa ja olen alkanut kirjoittaa runoja ja muita tekstejä.”


Viime vuosina mielenterveystyössä on korostettu sitä, että ihminen voi vakavastakin psyykkisestä sairaudesta huolimatta tehdä paljon tavallisia asioita.

”Bänditoimintaa ei tarvitse ajatella terapiana, kuten usein tehdään, vaan se on sairastuneen ihmisen normaalia elämää”, sanoo Mielenterveyden keskusliiton työ- ja koulutusvalmennuspäällikkö Markus Raivio.

Raivio on myös hallituksen jäsen Kukunori ry:ssä, joka edistää mielenterveyskuntoutujien kulttuuritoimintaa ja järjestää perjantain joulukonsertin. Yhteiskokoonpano kulkeekin nimellä Kukunori Big Band. Raivio soittaa siinä pianoa.


Mikko Kulmalan mielestä kolmannella sektorilla eli järjestöissä tai yhdistyksissä osataan panostaa mielenterveyskuntoutujien kulttuuritoimintaan paremmin kuin kunnallisella puolella.

”Niemikotisäätiö on ollut tässä pioneeri. Kunnallisella puolella toiminta lähtee vapaaehtoispohjalta, eli olen itsekin ihan omasta innostuksesta aloittanut bändiprojektin”, hän kertoo.

”Ei siihen ole osoitettu valmiiksi mitään resursseja, ja hoidan bänditoimintaa muiden töiden ohessa.”

Kulmala huomauttaa, että musiikki todistetusti kuntouttaa ihmisiä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Vaikutus on erityisen vahva, jos ihminen tuottaa musiikkia itse.

”Musiikki on väylä siihen osaan kehoa, joka ei sairasta.”

Kukunori Big Bandin joulukonsertti Kanneltalossa perjantaina 9. joulukuuta kello 18.

Tausta: Skitsofrenia on yleisin psykoosisairaus

Kivelän psykiatrian poliklinikka on osa Helsingin psykiatria- ja päihdekeskusten ver­kostoa. Viidellä eri psykiatrian poliklinikan toimipisteellä on yhteensä 13 000 asiakasta, ja tyypillisin syy hakeutua hoidon pariin on masennustila.

Noin neljänneksellä asiakkaista on psykoosisairaus, joista yleisin on skitsofrenia. Sen oireita ovat esimerkiksi erilaiset ajattelun ja havaitsemisen vääristymät sekä tunneilmaisun latistuminen.

Skitsofrenia puhkeaa usein varhaisella aikuisiällä, ja oirekuva vaihtelee paljon. Noin yksi prosentti ihmisistä sairastuu elämänsä aikana skitso­freniaan.

Psykoosisairaat saavat Helsingissä sekä avo- että sairaalahoitoa, ja useimmat avohoidossa olevat ovat ­joskus olleet myös sairaalahoidossa. 

 

Lähteet: Etelän psykiatria- ja päihdekeskuksen päällikkö Pentti Hinttala, Terveyskirjasto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konsertit
 • Musiikki
 • Mielenterveys
 • psykoosi
 • psykiatria
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Anne Berner infossa: Liikenteen lähivuosien muutos on suurempi kuin auton keksiminen

  3. 3

   Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  4. 4

   HSTV kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  5. 5

   Lumivyöry Italiassa hautasi hotellin – useita kuollut, rakennuksessa oli jopa 30 ihmistä

  6. 6

   HSTV seuraa liikenne­uudistuksen ratkaisupäivää: ministeriön tiedotustilaisuus käynnissä, ministeri Berner studiossa kello 16

  7. 7

   ”Jos mieheni ei olisi halunnut lapsia, olisin varmasti ollut tyytyväinen ilman” – Erimielisyys lasten hankkimisesta on parisuhteissa yleistä

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  10. 10

   Naisten siivousvimmasta voivat kärsiä paitsi miehet myös ystävättäret

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  2. 2

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

   Perussuomalaisten kansanedustaja laulaa levyllään ”punahuorasta” – Kannen kuvassa uhataan aseella naista punaisten muistomerkillä

  4. 4

   ”Jokainen, jolla on auto, häviää” – Veronmaksajien mukaan Bernerin esitys uhkaa romahduttaa käytettyjen autojen arvon jo nyt

  5. 5

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  6. 6

   Helsingin epäily tarkentui: Virkamies veti välistä oppilaiden tietokoneisiin tarkoitettuja rahoja – päätti jopa 55 miljoonasta eurosta

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ennen musiikkiluokille jonotettiin, nyt niitä ajetaan alas: ”Musiikista tulee tätä menoa vain eliitin harrastus”

  9. 9

   HSTV kello 11: Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokan­opettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  10. 10

   HK sekoittaa jauhelihan joukkoon porkkanaa – ”Kasvisten pilkkominen on työlästä ja vie aikaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ulkomailla asuneet suomalaiset kertovat rajusta paluusokista: ”Tuntui siltä, että ainoa vaihtoehto on lähteä taas pois”

  2. 2

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  3. 3

   Uudet seksitavat lisäävät rajusti nielusyöpien määrää – tutkija ehdottaa HPV-rokotusohjelman laajentamista poikiin

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  6. 6

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  7. 7

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  8. 8

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  9. 9

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää