Valikko
Kaupunki

Tanssija sairastui kesken kiertueen ja päätyi Auroran suljetulle osastolle – yllättävä apu löytyi musiikista

Kun sairaanhoitaja Mikko Kulmala perusti Kivelän psykiatrisella poliklinikalla bändin mielenterveyskuntoutujille, hän ymmärsi luotsaavansa taitavia muusikoita. Perjantaina yhtye nousee lavalle yhteiskonsertissa.

And so this is Christmas / And what have we done / Another year over / And a new one just begun...

John Lennonin klassikkojoulukappale soi hienona big band -versiona Helsingin Kivelän psykiatrisen poliklinikan ryhmähuoneessa. Mielenterveyskuntoutujista koostuvat Kivelän Kymppi -yhtye ja helsinkiläisen Kulttuuripaja Elviksen muusikot saavat joulukappaleet soimaan jazzin, rockin ja bluesin tunnelmissa.

Meneillään ovat perjantaina järjestettävän yhteisen joulukonsertin harjoitukset. Yhtyeen johdossa olevat psykoterapeutti, sairaanhoitaja Mikko Kulmala ja hänen veljensä, musiikkipedagogi Sakari Kulmala, nostavat vähän väliä trumpetit huuliltaan ja viittovat ohjeita.

”Bändistä on tullut hyvin kunnianhimoinen”, Mikko Kulmala nauraa.

Hän on toisen huoneessa soittavan yhtyeen, Kivelän Kympin, taustavoima. Ennen sen perustamista moni yhtyeen nykyinen jäsen joutui viettämään pitkiä aikoja Auroran sairaalan suljetulla osastolla.

Sen jälkeen kun Kivelän Kymppi alkoi soittaa tässä huoneessa vuonna 2008, jäsenten sairaalakäynnit ovat vähentyneet nollaan.

Kivelän Kymppi sai alkunsa Mikko Kulmalan huomattua, että monilla hänen potilaistaan oli vahva musiikillinen tausta: oli muusikkoina tunnetuissakin yhtyeissä työskennelleitä ja vuosikausia soittamista tai laulua harrastaneita. Kulmala itsekin on opiskellut musiikkia.

”Bändin jäsenillä on taustalla psykoosisairauksia. Niille on tyypillistä, että sosiaaliset kontaktit vähenevät. Musiikkiharrastuskin voi jäädä kokonaan, tai sitten soitellaan kotona yksin”, hän sanoo.

Kulmala alkoi selvitellä, mistä saisi soittimia ja tilan bänditreeneille. Hänen veljensä, musiikkiterapiaakin opiskellut Sakari, kiinnostui projektista ja alkoi kirjoittaa yhtyeelle nuotteja ja sovittaa kappaleita.

”Kun homma lähti liikkeelle, huomasin, että nämä kaverit ovat todella lahjakkaita muusikoita – että meillä on tässä kasassa oikea bändi.”

Yhtyeen nimi Kivelän Kymppi viittaa entisen Hesperian sairaalan osasto 10:een, jossa hoidettiin psyykkisesti sairaita.

Kivelän Kympin ensimmäinen konsertti oli jo vuonna 2009 Auroran sairaalan kesäjuhlassa. Sen jälkeen yhtye on käynyt studiossa, soittanut Moniäänirock-festivaaleilla ja soinut Radio Helsingissä. Rap-artisti Maksimi Voiman kanssa taas syntyi Päälle, pois -niminen kappale, joka kertoo pakko-oireisesta häiriöstä.

Tällä hetkellä Kivelän Kympissä on vakituisesti kaksi trumpettia, saksofoni, huilu, kitara, basso, rummut ja piano. Trumpeteista vastaavat Kulmalan veljekset.


Yhtyeen solisti on 39-vuotias, upeaääninen Kare Poutanen. Laulaminen oli taiteellisesta perheestä tulleelle Poutaselle pitkään vain harrastus, sillä hän on tehnyt uran tanssijana.

”Aloitin tanssin 16-vuotiaana Marco Bjurströmin Step Up -tanssikoulusta. Lukion jälkeen lähdin Ruotsiin, jossa opiskelin Tukholman balettiakatemiassa eri tanssityylejä”, Poutanen kertoo.

Samalla hän opiskeli laulua. Poutanen kiersi tanssien Euroopan esiintymislavoja ja keskittyi nykytanssiin. Hän sairastui kesken kiertueen ja palasi Suomeen vuonna 2006 lapsensa synnyttyä.

”Yhdeksän kuukautta meni edestakaisin Auroran sairaalan suljetulla osastolla. Nyt olen kuntoutustuella ja työkyvyttömyyseläkkeellä. Se on tietyllä tavalla asemani tässä yhteiskunnassa.”

Sairaalahoitoa Poutanen ei kuitenkaan ole tarvinnut enää moneen vuoteen.

Sairastumisen jälkeen tanssi jäi mutta laulu tuli entistä vahvempana. Kun Poutanen aloitti Kivelän Kympissä, hän oli omien sanojensa mukaan huonossa kunnossa ja keskittyi olemaan taka-alalla. Meni useita kuukausia ennen kuin hän kertoi Kulmalan veljeksille, että osaa kyllä laulaakin.

”Laulaminen on parantanut minua. Jos kehossa on jännityksiä, ne aukeavat laulamisen myötä. Musiikki paljastaa ihmisen täysin.”

Poutanen kertoo laulavansa joka päivä.

”Se on minulle kaikki kaikessa. Soitan myös vähän kitaraa ja olen alkanut kirjoittaa runoja ja muita tekstejä.”


Viime vuosina mielenterveystyössä on korostettu sitä, että ihminen voi vakavastakin psyykkisestä sairaudesta huolimatta tehdä paljon tavallisia asioita.

”Bänditoimintaa ei tarvitse ajatella terapiana, kuten usein tehdään, vaan se on sairastuneen ihmisen normaalia elämää”, sanoo Mielenterveyden keskusliiton työ- ja koulutusvalmennuspäällikkö Markus Raivio.

Raivio on myös hallituksen jäsen Kukunori ry:ssä, joka edistää mielenterveyskuntoutujien kulttuuritoimintaa ja järjestää perjantain joulukonsertin. Yhteiskokoonpano kulkeekin nimellä Kukunori Big Band. Raivio soittaa siinä pianoa.


Mikko Kulmalan mielestä kolmannella sektorilla eli järjestöissä tai yhdistyksissä osataan panostaa mielenterveyskuntoutujien kulttuuritoimintaan paremmin kuin kunnallisella puolella.

”Niemikotisäätiö on ollut tässä pioneeri. Kunnallisella puolella toiminta lähtee vapaaehtoispohjalta, eli olen itsekin ihan omasta innostuksesta aloittanut bändiprojektin”, hän kertoo.

”Ei siihen ole osoitettu valmiiksi mitään resursseja, ja hoidan bänditoimintaa muiden töiden ohessa.”

Kulmala huomauttaa, että musiikki todistetusti kuntouttaa ihmisiä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Vaikutus on erityisen vahva, jos ihminen tuottaa musiikkia itse.

”Musiikki on väylä siihen osaan kehoa, joka ei sairasta.”

Kukunori Big Bandin joulukonsertti Kanneltalossa perjantaina 9. joulukuuta kello 18.

Tausta: Skitsofrenia on yleisin psykoosisairaus

Kivelän psykiatrian poliklinikka on osa Helsingin psykiatria- ja päihdekeskusten ver­kostoa. Viidellä eri psykiatrian poliklinikan toimipisteellä on yhteensä 13 000 asiakasta, ja tyypillisin syy hakeutua hoidon pariin on masennustila.

Noin neljänneksellä asiakkaista on psykoosisairaus, joista yleisin on skitsofrenia. Sen oireita ovat esimerkiksi erilaiset ajattelun ja havaitsemisen vääristymät sekä tunneilmaisun latistuminen.

Skitsofrenia puhkeaa usein varhaisella aikuisiällä, ja oirekuva vaihtelee paljon. Noin yksi prosentti ihmisistä sairastuu elämänsä aikana skitso­freniaan.

Psykoosisairaat saavat Helsingissä sekä avo- että sairaalahoitoa, ja useimmat avohoidossa olevat ovat ­joskus olleet myös sairaalahoidossa. 

 

Lähteet: Etelän psykiatria- ja päihdekeskuksen päällikkö Pentti Hinttala, Terveyskirjasto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konsertit
 • Musiikki
 • Mielenterveys
 • Psykoosi
 • Psykiatria
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  4. 4

   New York Times: Venäläiset keskustelivat, miten Trumpiin voisi vaikuttaa

  5. 5

   ”Töihin on kiva tulla, kun on pientä vipinää” – Tutkimusten mukaan työpaikkasuhteet voivat lisätä työmotivaatiota

  6. 6

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  7. 7

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  8. 8

   Kesätorstaisin Mauno Koivistolle ei saanut puhua politiikkaa, muuten seuraukset olivat tylyt – lentopallokaverit muistelevat peli-iltoja Kultarannassa

  9. 9

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  10. 10

   Ariana Grande keskeytti kiertueensa – järkyttyi pahoin konsertissaan tapahtuneesta pommi-iskusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  2. 2

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  5. 5

   Kaupunkipyörien palautuksissa ongelmia, käyttäjät saaneet lähes sadan euron mätkyjä – ”Kyllä tällaisesta väärinymmärryksestä johtuvat tilanteet on lähtökohtaisesti hyvitetty”

  6. 6

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  7. 7

   Video näyttää golfkentällä löntystelevän karhun – poliisi varoittaa Espoossa liikkuvasta yksilöstä

  8. 8

   Alkoholi­lain uudistus voi kaatua kokonaan – keskusta vastustaa vahvojen juomien tuloa kauppoihin

  9. 9

   Heikki Aittokosken essee: Kauna on aikamme avainsana, ja toistuvat terrori-iskut voivat panna Euroopan vielä kovalle koetteelle

  10. 10

   Tytöt ja nuoret naiset tinkivät ehkäisystä rahanpuutteen takia – ”Asun yksin ja mietin, ostanko ruokaa vai e-pillereitä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää