Valikko
Kaupunki

Tanssija sairastui kesken kiertueen ja päätyi Auroran suljetulle osastolle – yllättävä apu löytyi musiikista

Kun sairaanhoitaja Mikko Kulmala perusti Kivelän psykiatrisella poliklinikalla bändin mielenterveyskuntoutujille, hän ymmärsi luotsaavansa taitavia muusikoita. Perjantaina yhtye nousee lavalle yhteiskonsertissa.

And so this is Christmas / And what have we done / Another year over / And a new one just begun...

John Lennonin klassikkojoulukappale soi hienona big band -versiona Helsingin Kivelän psykiatrisen poliklinikan ryhmähuoneessa. Mielenterveyskuntoutujista koostuvat Kivelän Kymppi -yhtye ja helsinkiläisen Kulttuuripaja Elviksen muusikot saavat joulukappaleet soimaan jazzin, rockin ja bluesin tunnelmissa.

Meneillään ovat perjantaina järjestettävän yhteisen joulukonsertin harjoitukset. Yhtyeen johdossa olevat psykoterapeutti, sairaanhoitaja Mikko Kulmala ja hänen veljensä, musiikkipedagogi Sakari Kulmala, nostavat vähän väliä trumpetit huuliltaan ja viittovat ohjeita.

”Bändistä on tullut hyvin kunnianhimoinen”, Mikko Kulmala nauraa.

Hän on toisen huoneessa soittavan yhtyeen, Kivelän Kympin, taustavoima. Ennen sen perustamista moni yhtyeen nykyinen jäsen joutui viettämään pitkiä aikoja Auroran sairaalan suljetulla osastolla.

Sen jälkeen kun Kivelän Kymppi alkoi soittaa tässä huoneessa vuonna 2008, jäsenten sairaalakäynnit ovat vähentyneet nollaan.

Kivelän Kymppi sai alkunsa Mikko Kulmalan huomattua, että monilla hänen potilaistaan oli vahva musiikillinen tausta: oli muusikkoina tunnetuissakin yhtyeissä työskennelleitä ja vuosikausia soittamista tai laulua harrastaneita. Kulmala itsekin on opiskellut musiikkia.

”Bändin jäsenillä on taustalla psykoosisairauksia. Niille on tyypillistä, että sosiaaliset kontaktit vähenevät. Musiikkiharrastuskin voi jäädä kokonaan, tai sitten soitellaan kotona yksin”, hän sanoo.

Kulmala alkoi selvitellä, mistä saisi soittimia ja tilan bänditreeneille. Hänen veljensä, musiikkiterapiaakin opiskellut Sakari, kiinnostui projektista ja alkoi kirjoittaa yhtyeelle nuotteja ja sovittaa kappaleita.

”Kun homma lähti liikkeelle, huomasin, että nämä kaverit ovat todella lahjakkaita muusikoita – että meillä on tässä kasassa oikea bändi.”

Yhtyeen nimi Kivelän Kymppi viittaa entisen Hesperian sairaalan osasto 10:een, jossa hoidettiin psyykkisesti sairaita.

Kivelän Kympin ensimmäinen konsertti oli jo vuonna 2009 Auroran sairaalan kesäjuhlassa. Sen jälkeen yhtye on käynyt studiossa, soittanut Moniäänirock-festivaaleilla ja soinut Radio Helsingissä. Rap-artisti Maksimi Voiman kanssa taas syntyi Päälle, pois -niminen kappale, joka kertoo pakko-oireisesta häiriöstä.

Tällä hetkellä Kivelän Kympissä on vakituisesti kaksi trumpettia, saksofoni, huilu, kitara, basso, rummut ja piano. Trumpeteista vastaavat Kulmalan veljekset.


Yhtyeen solisti on 39-vuotias, upeaääninen Kare Poutanen. Laulaminen oli taiteellisesta perheestä tulleelle Poutaselle pitkään vain harrastus, sillä hän on tehnyt uran tanssijana.

”Aloitin tanssin 16-vuotiaana Marco Bjurströmin Step Up -tanssikoulusta. Lukion jälkeen lähdin Ruotsiin, jossa opiskelin Tukholman balettiakatemiassa eri tanssityylejä”, Poutanen kertoo.

Samalla hän opiskeli laulua. Poutanen kiersi tanssien Euroopan esiintymislavoja ja keskittyi nykytanssiin. Hän sairastui kesken kiertueen ja palasi Suomeen vuonna 2006 lapsensa synnyttyä.

”Yhdeksän kuukautta meni edestakaisin Auroran sairaalan suljetulla osastolla. Nyt olen kuntoutustuella ja työkyvyttömyyseläkkeellä. Se on tietyllä tavalla asemani tässä yhteiskunnassa.”

Sairaalahoitoa Poutanen ei kuitenkaan ole tarvinnut enää moneen vuoteen.

Sairastumisen jälkeen tanssi jäi mutta laulu tuli entistä vahvempana. Kun Poutanen aloitti Kivelän Kympissä, hän oli omien sanojensa mukaan huonossa kunnossa ja keskittyi olemaan taka-alalla. Meni useita kuukausia ennen kuin hän kertoi Kulmalan veljeksille, että osaa kyllä laulaakin.

”Laulaminen on parantanut minua. Jos kehossa on jännityksiä, ne aukeavat laulamisen myötä. Musiikki paljastaa ihmisen täysin.”

Poutanen kertoo laulavansa joka päivä.

”Se on minulle kaikki kaikessa. Soitan myös vähän kitaraa ja olen alkanut kirjoittaa runoja ja muita tekstejä.”


Viime vuosina mielenterveystyössä on korostettu sitä, että ihminen voi vakavastakin psyykkisestä sairaudesta huolimatta tehdä paljon tavallisia asioita.

”Bänditoimintaa ei tarvitse ajatella terapiana, kuten usein tehdään, vaan se on sairastuneen ihmisen normaalia elämää”, sanoo Mielenterveyden keskusliiton työ- ja koulutusvalmennuspäällikkö Markus Raivio.

Raivio on myös hallituksen jäsen Kukunori ry:ssä, joka edistää mielenterveyskuntoutujien kulttuuritoimintaa ja järjestää perjantain joulukonsertin. Yhteiskokoonpano kulkeekin nimellä Kukunori Big Band. Raivio soittaa siinä pianoa.


Mikko Kulmalan mielestä kolmannella sektorilla eli järjestöissä tai yhdistyksissä osataan panostaa mielenterveyskuntoutujien kulttuuritoimintaan paremmin kuin kunnallisella puolella.

”Niemikotisäätiö on ollut tässä pioneeri. Kunnallisella puolella toiminta lähtee vapaaehtoispohjalta, eli olen itsekin ihan omasta innostuksesta aloittanut bändiprojektin”, hän kertoo.

”Ei siihen ole osoitettu valmiiksi mitään resursseja, ja hoidan bänditoimintaa muiden töiden ohessa.”

Kulmala huomauttaa, että musiikki todistetusti kuntouttaa ihmisiä sekä fyysisesti että psyykkisesti. Vaikutus on erityisen vahva, jos ihminen tuottaa musiikkia itse.

”Musiikki on väylä siihen osaan kehoa, joka ei sairasta.”

Kukunori Big Bandin joulukonsertti Kanneltalossa perjantaina 9. joulukuuta kello 18.

Tausta: Skitsofrenia on yleisin psykoosisairaus

Kivelän psykiatrian poliklinikka on osa Helsingin psykiatria- ja päihdekeskusten ver­kostoa. Viidellä eri psykiatrian poliklinikan toimipisteellä on yhteensä 13 000 asiakasta, ja tyypillisin syy hakeutua hoidon pariin on masennustila.

Noin neljänneksellä asiakkaista on psykoosisairaus, joista yleisin on skitsofrenia. Sen oireita ovat esimerkiksi erilaiset ajattelun ja havaitsemisen vääristymät sekä tunneilmaisun latistuminen.

Skitsofrenia puhkeaa usein varhaisella aikuisiällä, ja oirekuva vaihtelee paljon. Noin yksi prosentti ihmisistä sairastuu elämänsä aikana skitso­freniaan.

Psykoosisairaat saavat Helsingissä sekä avo- että sairaalahoitoa, ja useimmat avohoidossa olevat ovat ­joskus olleet myös sairaalahoidossa. 

 

Lähteet: Etelän psykiatria- ja päihdekeskuksen päällikkö Pentti Hinttala, Terveyskirjasto

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konsertit
 • Musiikki
 • Mielenterveys
 • Psykoosi
 • Psykiatria
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  6. 6

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  7. 7

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  8. 8

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   Miksi kukaan ei välitä autoilijoista? Viherpuhe jyrää vaaliohjelmissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää