Valikko
Kaupunki

Helsingin vuokrat karkaavat sinkuilta ja lapsiperheiltä – HS:n laskuri näyttää, millaiseen vuokra-asuntoon rahasi riittävät

Helsingin kantakaupungin asuntojen vuokrat alkavat nousta keskituloisille helsinkiläissinkuille ja lapsiperheille liian korkeiksi. Suomen vuokranantajien mielestä monien kannattaisi harkita muuttoa Helsingin ulkopuolelle.

Tilaajille

”Ei tässä mitään järkeä ole, mutta tämä on markkinataloutta.” Näin tiivistää Helsingin kaupungin asunto-osaston päällikkö Markku Leijo Helsingissä vallitsevan vuokra-asuntotilanteen.

Leijo sanoo, että osa on valmis maksamaan jopa puolet käteen jäävistä tuloistaan, jotta he voisivat asua vuokrayksiössä Helsingin keskustassa.

”Joku 1 600 euroa käteen saava sinkku voi olla valmis maksamaan 800 euroa saadakseen asua yksiössä Punavuoressa.”

HS uutisoi maanantaina, että vuokra-asuminen on Helsingin keskustassa suhteellisesti edullista, jos vuokralla asumista vertaa keskusta-alueen asuntojen myyntihintoihin. Lue HS:n uutinen aiheesta täältä.

Vertailu toteutettiin puhtaan teoreettisesti vertaamalla sitä, kuinka pitkään asunnosta olisi maksettava vuokraa, jotta vuokrasumma kohtaisi asunnosta pyydetyn myyntihinnan.

Vertailussa ei huomioitu esimerkiksi korkojen ja yhtiövastikkeiden vaikutusta asumisen hintaan tai omistusasuntojen arvonnousua.

HS:n Oikotieltä hankkiman laajan vuokrailmoitusaineiston perusteella vuokra-asuminen Helsingin keskustassa on kuitenkin keskituloisille helsinkiläisille todella kallista, elleivät he ole valmiita maksamaan itseään kipeiksi.

Yksin asuvien helsinkiläissinkkujen mediaanitulot olivat vuonna 2014 verojen jälkeen noin 21 300 euroa. Kuukaudessa he ansaitsevat siis noin 1 780 euroa. Tämä selviää Helsingin seudun aluesarjat -nimisestä tietokannasta.

Mediaanitulo tarkoittaa, että puolet helsinkiläisistä sinkkutalouksista ansaitsee tätä enemmän ja puolet vähemmän.

Jos keskimääräinen helsinkiläissinkku käyttää asumiseensa noin kolmanneksen tuloistaan, on hänen etsittävä yksiötä vajaalla 600 eurolla.

Jos vuokrayksiötä etsii yksityisiltä markkinoilta, 600 eurolla ei pääse lähellekään kantakaupunkia. Oikotieltä hankitun aineiston perusteella 600 eurolla irtoaa 30 neliön vuokrayksiö muun muassa Jakomäestä, Malminkartanosta, Kaitalahdesta tai Veräjämäestä.

Katso oheisesta laskurista, millaiseen vuokra-asuntoon sinulla olisi varaa. Juttu jatkuu laskurin jälkeen.Kantakaupungin vilskeeseen tai sen läheisyyteen haluavan, keskimääräisiä tuloja saavan helsinkiläissinkun on laitettava pöytään puolet tuloistaan, jos hän haluaa löytää alueelta yksityisen vuokrayksiön.

Tilanne ei muutu oleellisesti myöskään vuokra-asuntoa etsivien lapsiperheiden kohdalla. Kiinteistöliiton ja Pellervon taloustutkimuksen (PTT) Asumismenot-tutkimuksen mukaan keskituloinen, 90 neliön kerrostalokolmiossa asuva lapsiperhe käyttää asumiseen 27 prosenttia nettotuloistaan. Saman tutkimuksen mukaan Helsingin pientuloiset sinkut käyttävät verojen jälkeen käteen jäävistä tuloistaan 39 prosenttia asumiseen.

Helsingissä mediaanituloisen lapsiperheen kuukausitulot ovat noin 5 200 euroa. Siitä menee asumiseen kuukaudessa noin 1 400 euroa. Silläkin rahamäärällä jää usein kauas Helsingin kantakaupungista.

”Korkeat hinnat johtuvat vuokrakämppien niukkuudesta. Toimivat markkinat edellyttäisivät, että meillä olisi kämppiä tyhjillään, silloin olisi vuokralaisen markkinat”, Leijo sanoo.

Leijon mielestä kaupunki on tehnyt oman osuutensa, sillä tontteja on luovutettu viime aikoina paljon.

”Tilanne ratkeaa, kun tuotetaan paljon asuntoja. Mielestäni tilanne on jo kehittynytkin parempaan suuntaan ja etenkin vapaarahoitteisia asuntoja on tuotettu enemmän kuin koskaan. Hinnat eivät ole lähteneet vielä laskuun, mutta kyllä sekin voi vielä tapahtua”, hän arvioi.

Alta voit katsoa, millainen eri asuntojen vuokrataso on eri puolilla pääkaupunkiseutua. Teksti jatkuu haun jälkeen.Myös Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva vannoo tuotannon lisäämisen nimiin.

”Tarjontaa pitäisi kaikin mahdollisin keinoin saada lisää. Se vähintään hillitsisi sekä asuntojen hintojen että niiden vuokrien nousua”, Koro-Kanerva sanoo.

”Nyt menot ovat korkeat asukkaan näkökulmasta, mutta sijoittajan näkökulmasta tuottokin on surkea.”

Koro-Kanervan mielestä tuotannon lisääminen ei uhkaisi nykyisten asuntojen arvoa.

”Tyypillisen kassavirtaan keskittyvän asuntosijoittajan kannalta ei ole niin suurta väliä, mikä se asunnon hinta on, kunhan velkaa ei ole liikaa. Tärkeää on, että hinnan ja saatavan vuokran suhde on oikea”, hän sanoo.

”Helsingissä on myös asuntosijoittajia, jotka hakevat asunnoilta arvonnousua. He ovat kuitenkin ainakin meillä selvässä vähemmistössä. Useimmille sijoittamisen a ja o on asunnoista saatava kassavirta.”

Koro-Kanerva ymmärtää huolen Helsingin vuokratasosta, sillä se saattaa muodostua aidoksi ongelmaksi saada kaupunkiin työvoimaa. Hänen mielestään ihmisten pitäisi kuitenkin asennoitua siihen, etteivät kaikki voi asua Helsingin kantakaupungissa.

Esimerkiksi Pasilassa työskentelevät voisivat hänen mielestään asua yhtä hyvin Espoossa tai Keravalla kuin Punavuoressa.

”Sieltä tulee lähes yhtä nopeasti Pasilaan kuin vaikkapa sieltä Punavuoresta ja hintataso on aivan toista luokkaa. Tätä kysymystä mietitään liikaa kilometreissä, kun sitä voisi miettiä myös ajassa”, Koro-Kanerva sanoo.

”En kuitenkaan halua kuulostaa tekopyhältä. Jos asumismenoissa huidellaan 40 prosentissa tai mennään sen yli, niin totta kai se on huolestuttava taso.”

Esimerkkejä eri alueiden hintatasosta:


Helsingin Sanomat ja Oikotie kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Fakta

Näin uutinen tehtiin


 HS pyysi Suomen suurinta asuntopalvelua pyörittävältä Oikotieltä tiedot kaikista pääkaupunkiseudulla palvelun kautta tänä vuonna ilmoitetuista vuokra-asunnoista. Tuloksena HS sai tietomassan, joka kattoi noin 30 000 asunnon tiedot.

 Tietojen pohjalta selvisi, kuinka paljon milläkin alueella on pyydetty erikokoisista asunnoista vuokraa vuonna 2016.

 Vuokratietoja verrattiin helsinkiläisten kotitalouksien mediaanituloihin vuonna 2014. Tiedot ovat peräisin Helsingin seudun aluesarjat -tietokannasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asuminen
 • vuokraaminen
 • Helsinki
 • Espoo
 • Joonas Laitinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Mies löytyi tapettuna kotoaan Helsingissä – Poliisi epäilee erityisen raakaa murhaa

  3. 3

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  4. 4

   Tällaisen merkin voit pian nähdä vessoissa ja pukuhuoneissa – Nyt puhuu suomalaisen unisex-logon suunnittelija: ”Halusin turvallisia tiloja kaikille”

  5. 5

   Viinaralli kallistuu, Viro nostaa oluen verotusta tällä viikolla peräti 70 prosenttia – sataman alkoholimarket hamstrasi varastot täyteen

  6. 6

   Poliisi keskeytti uuden Suomi ensin -mielenosoituksen Rautatientorilla – neljä ihmistä otettiin kiinni

  7. 7

   Euroopan maihin kohdistunut laaja kyberhyökkäysten sarja levisi nyt myös Yhdysvaltoihin – Häiriötilanteita jo kolmella mantereella noin kymmenessä maassa

  8. 8

   Suomi ja Ruskeat tytöt mainittu! Isolla jenkkisivustolla julkaistiin pitkä juttu siitä, millaista on olla ei-valkoinen nainen Suomessa

  9. 9

   Venäläismiehen yhdeksänmetrinen matkailuvene upposi Kotkassa laituriin, sitten omistaja katosi

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Teinipojat tuhosivat päiväkodin käyttökelvottomaksi Nurmijärvellä – Edes välikaton eristeet eivät säästyneet

  2. 2

   Liika hygienia lisää suolistosairauksia, ja yhä useampi elää avanteen kanssa – Sauli Suomiselle avanne toi neljä lisätuntia päivään: ”Haaveilen edelleen normaalista elämästä”

  3. 3

   Helsingin alueiden eriytyminen näkyy nuorten arjessa – ”Alepan kulmalta saa helpommin kannabista kuin kaljaa”

  4. 4

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  5. 5

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  6. 6

   Liian lapsikeskeisessä liitossa kaikki häviävät – Lapsi voi olla tekosyy vältellä omia ongelmia

  7. 7

   Helsingin pormestari Jan Vapaavuori palkkasi avukseen stand up -koomikon – Kaikki pormestarien erityisavustajat ansaitsevat yli 5 000 euroa kuussa

  8. 8

   Rautatientorille on ilmoitettu jo uusia mielenosoituksia – Poliisi Suomi ensin -aktivisteille: ”Tällä porukalla ei enää Helsingissä osoiteta mieltä”

  9. 9

   Ruotsalaismeteorologin suomenkielisestä ennusteesta tuli somehitti – Pererikin upeasti lausumaa juhannussäätä katsottiin satojatuhansia kertoja

  10. 10

   CNN veti pois Venäjä-jutun, kolme toimittajaa erosi – Trump: Vau!

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  4. 4

   Monikulttuurisuudesta pitäisi luopua Suomessa, koska se ruokkii rasismia ja syrjintää, sanoo tutkija – tästä on kyse

  5. 5

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  6. 6

   Suomi ensin -mielenosoitusleiri purettiin Rautatientorilla – poliisi jatkaa tänään tiivistä partiointia paikalla

  7. 7

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  8. 8

   HS:n epätieteellinen kysely paljastaa, miten Suomessa saa elitistin leiman – jopa kahvin väri vaikuttaa

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää