Kaupunki

Niitä vilisee pusikossa kymmenittäin – Rotat valtasivat Aleksis Kiven patsaan Helsingin Rautatientorilla

Aleksis Kiven patsaan alla voi paksusti laaja rottaklaani. Ihmiset ruokkivat niitä tarkoituksella.

Ensin kuuluu vinkaisu. Sitten silmät löytävät Aleksis Kiven patsasta ympäröivästä pusikosta toiset silmät. Rotta katsoo vastaan värähtämättä kolostaan puolen metrin päästä. Vieressä käy kuhina.

Kun huomaa yhden siimahännän, näkee pian kaksi, kymmenen ja lopulta kymmeniä. Pensaat elävät joka puolella.

Aivan Helsingin ytimessä Rautatientorilla suuri rottayhdyskunta voi paksusti. Torilla ovat myös kaupungin ainoat villit rotat, joita ihmiset ruokkivat tarkoituksella.


Paikka vilisee myös ihmisiä: väkeä kulkee ohi tasaisena virtana luistinradalle, Mikonkadun baareihin, bussipysäkille, asemalle. Juuri kukaan ei ehdi huomata rottia, vaikka ne ovat rehvakkaita, uhkarohkeitakin.

Ehkä yksi sadasta ohikulkijasta pysähtyy hetkeksi, kun näkee kuvaajan ja hoksaa sitten katsoa, mitä kuvataan. Mikä ihme tuo oli, liian nopea oravaksi.

Mikonkadun puolella on rottienkin juottola. Vähän väliä jokin niistä irtautuu pusikon suojista ja kipittää paremmin näkyville juomaan lätäköstä.

Kansallisteatterin puoleisissa pusikoissa rottia on pensaikon ylemmilläkin oksilla, eikä liike lakkaa hetkeksikään. Pensaan ja kansalliskirjailijan välissä näyttäisi olevan menossa tappelu: rottajengin isoimmat ottavat toisistaan mittaa melkein patsaan jalustassa kiinni.

Vilinästä ollaan kaupungin rakennusvirastossa hyvin tietoisia. Lähes kaikkiruokaisille otuksille riittää urbaanissa ympäristössä muutenkin purtavaa, mutta virkamiesten tietojen mukaan tämä on silti Helsingissä poikkeuksellinen paikka.

Ihmiset nimittäin ruokkivat rottia toistuvasti ja tarkoituksella. Motiivina on yleensä videon teko.


Rakennusvirasto on yrittänyt puuttua rottaongelmaan patsaalla. Yritykset ovat kuitenkin melko turhia niin pitkään kuin jotkut tuovat paikalle ruokaa, joka houkuttelee rottia.

Kaupungilla ei ole omia rotantorjuntajoukkoa, mutta se ostaa tuholaistorjunnan siihen erikoistuneelta yritykseltä. Myrkyttämistä on tälläkin paikalla kokeiltu.

”Kun ollaan yleisellä alueella, sinne ei voi jättää pysyviä ansoja tai myrkkyjä”, selittää puutarhavastaava Pekka Engblom.

Patsaan alla rotilla on runsaasti käytäviä, sillä suuaukkoja näkyy pensaiden seassa tiheässä. Rakennusvirastosta arvioidaankin, että ennemmin tai myöhemmin patsaan alustaa joudutaan kunnostamaan rottien tekemien tuhojen vuoksi.

Engblom ei ole kuullut, että missään muualla kaupungissa tapahtuisi vastaavaa. Rottia kaupungissa kyllä riittää, mutta niiden houkutteleminen paikalle on poikkeuksellista.

”Sitä kyllä tapahtuu, että ihmiset ruokkivat esimerkiksi lintuja huolimattomasti ja rotta pääsee samalla syömään. Mutta en tiedä mistään muualta, että rottia joku ruokkisi ihan tarkoituksella”, Engblom sanoo.

”En tiedä, miten saisimme ihmisten lopettamaan ruokkimisen. Kieltokyltit eivät ainakaan auta.”


Rottia on aina asunut Helsingissä runsaasti. Niiden lisääntymisen kannalta esimerkiksi lintulauta ei ole ongelma, mutta maahan ripoteltu tai pudonnut ruoka sen sijaan on.

Myös esimerkiksi kinkun rasvan tai muun elintarvikejätteen hävittäminen vessanpöntön kautta on hyvä tapa tarjoilla niille lisää herkkuja. Roskat siis roskikseen, HSY muistuttaa taas joulun alla.

Tarkkaa arviota rottien määrästä ei ole. Viranomaiset laskevat, että todennäköisesti puhutaan ainakin sadastatuhannesta. Engblom nostaa esiin vanhan nyrkkisäännön: isossa kaupungissa rottia asuu vähintään yhtä paljon kuin ihmisiä.

Rottien esiintymistä ei voi liioin rajata vain yhteen kaupunginosaan.

Rottia ei aina yritetä torjua siksi, että niitä olisi aiempaa enemmän, vaan siksi, että ne ovat syystä tai toisesta paremmin näkyvillä. Esimerkiksi Jakomäessä rottia on tänä vuonna nähty paljon, koska vanhojen kerrostalojen purkaminen on pakottanut ne esiin perinteisistä piilopaikoistaan.

Rottien hävittäminen on hankalaa, koska ne ovat epäluuloisia ja fiksuja. Ne myös lisääntyvät nopeasti: naaras voi saada vuodessa 30–40 poikasta.

Fakta

Rattus norvegicus


 Isorottaa esiintyy kaikkialla maailmassa ihmisen lähellä. Suomessa isorotta on yleisin rottalaji. Myös mustarottaa voi satunnaisesti esiintyä, esimerkiksi silloin kun niitä on tullut laivojen mukana Suomeen.

 Isorotan ruumis on 11–29 senttiä pitkä. Häntä voi vielä lisäksi kasvaa jopa yli 20-senttiseksi.

 Rotat elävät klaaneissa, joihin kuuluu uros ja useita naaraita. Tyypillinen pesä on käytävien verkosto maan alla. Rotta on yöeläin ja lähes kaikkiruokainen.

 Rottaa pidetään tuhoeläimenä, koska se esimerkiksi tärvelee elintarvikkeita ja rakenteita sekä levittää tauteja. Hengenvaarallisten tautien ei tosin vuosikymmeniin ole todettu tarttuneen Helsingissä rotasta suoraan ihmiseen, mutta viemäreissä aikaansa viettäviin eläimiin kannattaa kuitenkin pitää etäisyyttä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – kokonaiskorvaus lähes 200 000 euroa

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  5. 5

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  6. 6

   THL:n työntekijä latasi tuhansien henkilötietoja ja laboratoriotuloksia sisältäneen esityksen internetiin – Sieltä tietoja ladattiin viisi kertaa, ja niitä päätyi hakukoneisiin

  7. 7

   Nämä lyhyet videonpätkät jäävät suomalaisen huumorin historiaan – 30-vuotinen gif luo yhä uusia klassikoita

  8. 8

   Rakentamisen nousukausi on synnyttänyt ”kestämättömän” tilanteen – rakentajia varoitetaan paikoin rajusta jarrutuksesta

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  10. 10

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää