Kaupunki

Kahvilanpitäjä lähti lomalle Kuubaan – kotiin palatessa kahvila oli muuttunut nuorisotaloksi

Nuorisotila tarjoaa paikan, kavereiden ja tekemisen lisäksi myös tutun ja turvallisen aikuiskontaktin.

Tapulikaupungin nuorisotalo on remontissa. Sillä aikaa ”nutan” virkaa Puistolan aseman kupeessa hoitaa läheinen kahvila. Nea Simonen, 15, ja Mia Rautio, 14, pistäytyvät varatiloissa ensimmäistä kertaa jouluviikolla. Tytöt halaavat ensin nuoriso-ohjaajia ja sitten vaihdetaan pikaisesti kuulumisia.

”Minusta tämä vaikuttaa ihan kivalta paikalta”, Nea Simonen kertoo. Hän on käynyt viereisessä nuorisotalossa 3-luokkalaisesta asti. Nyt hänestä on tullut ”vertsu” eli vertaistukihenkilö ja Simonen on ollut järjestämässä muun muassa diskoja ala-asteikäisille.

Nuorisotalo oli pakko sulkea alkusyksystä, kun talolla sattui vesivahinko. Toimintaa on ollut nyt esimerkiksi kirjastossa ihan nuorisotalon naapurissa sekä alueen leikkipuistossa. 13–17-vuotiailla ei kuitenkaan iltaisin ollut oikein omaa paikkaa, kunnes kahvilanpitäjä päätti tarjota nuorille paikan marraskuussa.

”Se oli kaunis sattuma. Pidimme palaveria kahvilassa ja kahvilanpitäjä kuuli sivusta tilanteen. Sitten hän ehdotti tällaista ratkaisua”, kertoo nuoriso-ohjaaja Paavo Veikkolainen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ihan yhtä paljon kahvilassa ei ole käynyt nuoria kuin nuorisotalolla, sillä ei voi esimerkiksi pelata sählyä, sisäfutista tai tietokoneilla Counter Strike -joukkuepeliä. Kun pelikoneita ole, joten vaihdetaan kännyköihin.

”Tässä on meidän CS Go -joukkue”, esittelee toinen nuoriso-ohjaaja Ville Tuomisto kahvilan nurkassa Crash Royalia pelaavat pojat: Leevi Korpiniemi, 15, Yasin Baralle, 14, Treso Bokunda, 13, ja Miro Korhonen, 14.


Nuorisotalon peliporukka osallistuu silloin tällöin yhdessä myös pelitapahtumiin.

Leevi Korpiniemi kertoo odottavansa varsinaisen tilan aukeamista, vaikka pojat näyttävät hyvin viihtyvän kahvilassakin.

”Täällä ei voi pelata jalkapalloa”, hän mainitsee yhdeksi syyksi.

Nuoriso-ohjaaja Veikkolainen kertoo, että hän saa vastata päivittäin kysymyksiin talon avautumisesta. Tietoa odottavat myös tiloissa päiväsaikaan vielä koululaisten poissaollessa toimintaa järjestävät järjestöt.

Veikkolaisella ei valitettavasti ole tietoa päivämäärästä, eikä edes kuukaudesta, sillä kuivattaminen vie aikansa.

Nuorisotila on ollut alueen nuorille tärkeä paikka. Viime vuonna paikkaan kirjattiin 10 600 nuorten käyntikertaa. Sinne tullaan tapaamaan kavereita, mutta monelle nuorelle se tarjoaa tilan ja tekemisen lisäksi myös tutun ja turvallisen aikuiskontaktin.

Tämä näkyy myös katukuvassa.

”Niin vahvaa jengiytymistä ei ole kuin työurani alkuvuosina ja esimerkiksi silmiin pistävä väkivalta on vähentynyt”, 13 vuotta sitten alueella aloittanut Veikkolainen kertoo.

”Pitkään aikaan kukaan ei ole esimerkiksi yrittänyt tulla päihtyneenä nuorisotilalle, kun takavuosina niin tapahtui varmaan kerran kuussa.”

Murrosikäiselle nuorelle voi olla myös korkea kynnys lähteä toisen alueen tiloihin. Joitain jännittää liikkuminen kotikulmilta kauemmaksi, joitain vieraat nuoret. Siksi oli tärkeää saada korvaava tila läheltä.

Kahvilanpitäjä Tomi Heiskanen sanoo, että järjestely sujui mutkatta. Heiskasella itsellään on tuttuja nuorisotalolla, hän oli siksi käynyt siellä hiljattain kertomassa, että tällainen kahvilakin on olemassa. Sitten hän lähti matkalle Kuubaan.

”Kun tulin takaisin, äitini oli luvannut, että nuoret voivat tulla tänne. Todella kivasti on sujunut. Nuorten jäljiltä ei juuri tarvitse edes siivota.”

Vasta syyskuussa avannut Tapulin kahvihuone on lähiön pienellä ostarilla yhdessä mielessä erikoisuus. Tiloissa sijaitsi nimittäin aiemmin yksi kulmakunnan neljästä baarista. Kahviloita sen sijaan ihan vieressä ei ole pitkään aikaan ollut, ellei lasketa pitopalvelun pientä myyntipistettä.

Kahvihuone on perheyritys, jota pyörittävät Tomi Heiskasen kanssa hänen veljensä ja äitinsä. Perheen ensimmäinen kahvila oli nimeltään Pullantuoksu ja Pohjois-Haagassa. Sittemmin perhe on pyörittänyt kahviloita myös Töölön terveyskeskuksessa ja Hietaniemen uimarannalla.

Tapuliin toi sattuma. Alkuun kaupunginosassa vain varastoitiin perheen kahviloiden kalustoa.

”En ole näiltä kulmilta kotoisin tai mitään sellaista. Sitten kun täällä kävin, aloin miettiä, että miksei täällä ole kahvilaa”, Heiskanen kertoo.

”Meillä on ollut rauhallista, alkuun vähän liiankin rauhallista. Mutta asiakkailta on tullut hirveän todella hyvää palautetta esimerkiksi siitä, että täältä ei saa myös olutta.”

Kahvila on auki lähinnä arkisin. Iso osa tarjottavista leivotaan paikan päällä, esimerkiksi tuoretta pullaa saa aina. Asiakkaista suuren osan muodostavat lapsiperheet ja leikkipaikalle on varattu paljon tilaa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Koillis-Helsingin Lähitieto.

­

Myös Malminkartanon nuorisotalo etsii väistötiloja

Kosteusongelmat piinaavat Tapulikaupungin nuorisotalon lisäksi muitakin nuorisotiloja Helsingissä.

Malminkartanon nuorisotalo on joulukuussa lopettanut toimintansa Piianpolku 3:n tiloissa.

Rakennus, jossa Malminkartanon nuorisotalo on toiminut, puretaan juuri nuorisotalon päässä ja sen lattian alla olevan kosteusongelman vuoksi.

Nykyisen rakennuksen tilalle tulee kokonaan uusi, ja siihen tulee tilat päiväkodille ja nuorisotalolle.

Nuorisotalolle etsitään parhaillaan väistötiloja, jossa se voisi toimia purkutöiden ja remontin ajan, tiedottaa Nuorisoasiankeskus nettisivuillaan. Tilakeskuksen mukaan uuden talon pitäisi valmistua vuonna 2019.

Loppuvuodeksi Malminkartanon nuorisotalon toiminta on siirtynyt Kannelmäen nuorisotalolle. Kannelmäen nuorisotalo on auki myös joulun välipäivinä.

Vuoden 2017 alussa Malminkartanon työntekijät järjestävät toimintaa eri paikoissa, kunnes varsinainen väistötila on löytynyt. Tapahtumapaikoista ja kellonajoista kerrotaan Malminkartanon nuorison some-kanavissa.

Myös Roihuvuoren nuorisotalo suljettiin hiljattain, koska sen katosta tulee vesi läpi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nuoret
 • Nuorisotalo
 • Nuorisotyö
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  4. 4

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  5. 5

   Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Rakas Ivanka teki jo oharit Kiinalle – Miten käy isä-Trumpin vierailun?

  8. 8

   Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

  9. 9

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  3. 3

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  4. 4

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  5. 5

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  6. 6

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  7. 7

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  8. 8

   Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  3. 3

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää