Valikko
Kaupunki

Valtio yrittää kaataa kaupunkibulevardeja – Helsinki ajaa omaa etuaan, ely-keskus syyttää

Ely-keskus ja Liikennevirasto ovat valittaneet hallinto-oikeuteen Länsiväylän, Turunväylän, Hämeenlinnanväylän ja Lahdenväylän suunnitelmista.

Uudenmaan ely-keskus ja Liikennevirasto ovat valittaneet Helsingin uuteen yleiskaavaan sisältyvistä kaupunkibulevardeista Helsingin hallinto-oikeuteen. Kaupunkibulevardeilla tarkoitetaan Helsingin suunnitelmaa muuttaa moottoritiemäiset sisääntuloväylät asuinkaduiksi.

Kaavapäätöksiin tyytymättömillä on lain mukaan oikeus pyrkiä muuttamaan päätöksiä valittamalla niistä hallinto-oikeuteen ja edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ely-keskukset ja Liikennevirasto ovat valtion laitoksia.

”Valitus koskee neljää väylää eli Länsiväylää, Turunväylää, Hämeenlinnanväylää ja Lahdenväylää”, Uudenmaan ely-keskuksen liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Minna Weurlander sanoo.

Ely-keskus perustelee valitusta sillä, että sen tehtävänä on huolehtia seudullisista ja valtakunnallisista yhteyksistä. Ely-keskuksen mukaan kaupunkibulevardit aiheuttaisivat merkittäviä liikenteellisiä ongelmia. Näihin lukeutuu ely-keskuksen mukaan muun muassa tavaraliikenteen ja pitkän matkan linja-autoliikenteen hidastuminen sekä liikenneturvallisuuden heikkeneminen. Liikenneturvallisuuden heikkenemistä perustellaan muun muassa sillä, että bulevardit loisivat lisää tilanteita, joissa autoliikenne, pyöräily ja jalankulku sekoittuvat.

”Liikenneturvallisuuden heikkeneminen todetaan kaavaa varten tehdyissä selvityksissäkin”, Weurlander sanoo.

Käytännössä ely-keskus syyttää Helsinkiä siitä, että se ajaa uudessa yleiskaavassaan omaa etuaan unohtaen seudullisen ja valtakunnallisen edun.

”Valituksessa tukeudutaan siihen, että vaikutusten arviointi ei ole ollut bulevardeja varten tehdyissä selvityksissä riittävän kattavaa”, Weurlander sanoo.

Helsinki kaavailee kaupunkibulevardeja myös Itäväylälle, Tuusulanväylälle ja Vihdintielle. Ely-keskus ja Liikennevirasto eivät kuitenkaan valittaneet niistä, koska väyliä ei pidetty valtakunnallisesti yhtä merkittävinä kuin Länsiväylää, Turunväylää, Hämeenlinnanväylää ja Lahdenväylää.

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirastosta on kerrottu, että ensimmäisenä bulevardisoitavaksi väyläksi voisi sopia Vihdintie.

Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen kertoo, että Helsingillä on erilainen käsitys bulevardien negatiivisista vaikutuksista seudulliseen ja valtakunnalliseen liikenteeseen. Manninen sanoo myös uskovansa, että uusi yleiskaava on oikeudellisesti kelvollinen.

”Ei tämän ainakaan siitä pitäisi jäädä kiinni, että emme olisi selvittäneet riittävästi.”

Helsingin ja valtion välisen erimielisyyden tekee erityisen hankalaksi se, että bulevardeiksi suunnitellut tiet sijaitsevat suurimmalti osin kaupungin maalla, mutta ovat valtion hallinnoimia. Helsingin ja valtion pitäisi siis pystyä tekemään yhteistyötä, jos liikennejärjestelmään dramaattisesti vaikuttava muutos aiotaan toteuttaa.

Ulospäin tilanne näyttää jo nyt tulehtuneelta, mutta sekä Manninen että Weurlander korostavat, että yhteistyötä aiotaan jatkaa hyvässä hengessä.

”Tätä ei voida missään nimessä suunnitella ilman valtiota”, Manninen sanoo.

”Emme me halua missään nimessä olla minkäänlainen jarru. Keskustelemme Helsingin kaupungin kanssa jo tällä hetkellä bulevardeista. Ja olemme olleet tiiviisti mukana keskusteluissa myös kaavan valmistelun aikana”, Weurlander sanoo.

Helsingillä on helmikuun loppuun asti aikaa vastata hallinto-oikeudelle tehtyihin valituksiin. Mitä sitten tapahtuisi, jos hallinto-oikeus katsoisi, ettei yleiskaavaa ole valmisteltu lain mukaisesti?

Periaatteessa olisi mahdollista, että yleiskaavasta rajattaisiin ongelmalliset osat ulos. Helsingin kannalta tilanne olisi kuitenkin erittäin vaikea, koska kaupunkibulevardit ovat tärkeä osa yleiskaavan asuinrakentamis- ja liikennejärjestelmäsuunnitelmia.

Kaikkiaan yleiskaavasta laadittiin valitusajan aikana 50 valitusta. Vartiosaaren osayleiskaavasta tehtiin kymmenen valitusta. Kaupunginsihteeri Hannu Hyttinen kertoo, että valtiollisten tahojen lisäksi valituksia laativat kansalaisjärjestöt, asukasjärjestöt ja yksityishenkilöt.

Valitukset koskivat muun muassa Malmin lentokentälle, Tuomarinkartanon pelloille ja Keskuspuiston laitamille suunniteltua rakentamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkibulevardit
 • Helsinki
 • Uudenmaan ely-keskus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  2. 2

   Koiviston vävy lausui kiitoksen muistotilaisuudessa: ”Tilaisuus on sekä valtiollinen, sotilaallinen, että oikealla tavalla hengellinen”

  3. 3

   Trump yllätti Nato-kokouksessa: Ei luvannut tukea yhteispuolustukselle, vaati maahanmuuton valvontaa ja terrorismin kitkemistä

  4. 4

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  5. 5

   Cristiano Ronaldoa uhkaa jopa viiden vuoden vankeustuomio veronkierrosta

  6. 6

   Mauno Koiviston hautajaiset ilmasta ja 360-asteen pallopanoraamoina

  7. 7

   Piispa Eero Huovinen siunauspuheessaan: ”Satavuotiaan Suomen historiaan Mauno Koivisto ehti jättää syviä kädenjälkiä” – lue puhe kokonaisuudessaan

  8. 8

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  9. 9

   Säätytalolla muisteltiin presidentti Koivistoa ilolla – Paavo Lipponen vertasi filosofikuninkaaseen

  10. 10

   ”Tätä on ihana katsoa, kaikki pitivät hänestä niin paljon”– yli 30 000 ihmistä seurasi presidentti Koiviston surusaattoa Helsingissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta – Trump lupasi kovia otteita hallintonsa vuotajia vastaan ja ulkoministeri Tillerson matkustaa Britanniaan

  2. 2

   Mauno Koivisto saatettiin haudan lepoon, Suomi herkistyi muistelemaan presidenttiä ja itsenäisyyden vaiheita – HS kokosi hautajaispäivän tärkeimmät hetket

  3. 3

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  4. 4

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  5. 5

   Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  8. 8

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  9. 9

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  10. 10

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää