Kaupunki

Liittyivätkö huumeet Asema-aukiolla pahoin­pidellyn miehen kuolemaan? Lääkäreillä päinvastaiset näkemykset

Käräjäoikeus pitää mahdollisena, että uhrin omalla toiminnalla on ollut merkittävä vaikutus aivovamman pahentumiseen ja sitä seuranneeseen kuolemaan.

Helsingin käräjäoikeus kääntyi perjantaisessa tuomiossaan sen kannalle, että Asema-aukiolla syyskuussa tapahtuneella pahoinpitelyllä ei ollut syy-yhteyttä uhrin kuolemaan. Näin ollen syyte törkeästä kuolemantuottamuksesta hylättiin, ja vastaaja Jesse Eppu Torniainen tuomittiin vain törkeästä pahoinpitelystä kahdeksi vuodeksi vankilaan.

Torniainen, 26, myönsi oikeudessa potkaisseensa 28-vuotiasta miestä rintaan, minkä seurauksena uhri kaatui maahan ja sai päävamman. Puolustuksen ja syyttäjän näkemykset ovat kuitenkin päinvastaisia siitä, johtuiko uhrin kuusi päivää myöhemmin tapahtunut kuolema nimenomaan pahoinpitelystä.

Puolustus katsoo, että uhrin kuoleman aiheutti huumeidenkäyttö ja sairaalahoidosta kieltäytyminen. Syyttäjä puolestaan pitää kuolemaa lopputulemana Torniaisen hyppypotkusta ja sitä seuranneesta aivovammasta.

Myös oikeudessa esillä olleet lääkäreiden lausunnot ovat sisällöllisesti ristiriidassa keskenään.

Syyttäjä vetoaa oikeuslääkärin kuolemansyylausuntoon, jossa kerrotaan, että ensisijaisena ja ainoana kuolemaan johtaneena vammana on diagnosoitu aivoruhjevamma. Oikeuslääkäri päätyi johtopäätökseen, jonka mukaan lääke- ja huumausaineilla ei ollut vaikutusta kuolemaan, vaikka sellaisia uhrin verestä ja virtsasta löytyikin.

Oikeudessa kuultiin myös Töölön sairaalassa uhrin hoitoon osallistunutta neurokirurgian erikoislääkäriä. Hän kertoi, että miestä hoidettiin sairaalassa päihdeongelmaisena potilaana, joka käytti myös sairaalassa huumausaineeksi luokiteltuja lääkevalmisteita. Epäilyksenä oli lisäksi, että mies käytti hoitojakson aikana muitakin huumausaineita.

Neurokirurgi kertoi myös pitävänsä äärimmäisen harvinaisena sitä, että verenvuoto kasvaisi aivoissa vielä kolmen vuorokauden kuluttua päävamman syntymisestä. Hänen mukaansa potilaan ennuste aivovammasta toipumiseen oli hyvä ja tämä oli neurologisesti oireeton koko hoitojakson ajan.

”Aivoruhjevammat olivat pään tietokonekontrollikuvien mukaan paranemassa, ja myös veren suola-arvot olivat hyviä”, lausunnossa todetaan.

Miehen motivointi hoitoon oli sen sijaan neurokirurgin mukaan ongelmallista. Potilas oli muun muassa poistunut osastolta luvatta useana hoitopäivänä.

Lausunnosta ilmenee, että sairaalahenkilökunta oli käynyt hoitojakson aikana potilaan kanssa keskustelua päihteiden käytön lopettamisen tärkeydestä aivovammasta toipumisen kannalta. Neurokirurgin mukaan potilaalle myös tarjottiin mahdollisuus jäädä sairaalaseurantaan, mutta 15. syyskuuta tämä ilmoitti haluavansa poistua.

Seuraavana päivänä mies löytyi tajuttomana asunnostaan. Hänen ympärillään oli useita tyhjiä Rivatril-lääkepurkkeja. Rivatril on hengityslamaa aiheuttava bentsodiatsepiini, joten tajuttomuuden epäiltiin johtuvan huumeiden yliannostuksesta. Miestä hoidettiinkin Meilahden sairaalassa myrkytyspotilaana ja hänelle annettiin useiden huumeiden vasta-aineita.

Mies kuoli 16. syyskuuta Meilahden sairaalassa.

Helsingin käräjäoikeus näyttää antaneen neurokirurgian erikoislääkärin lausunnolle enemmän painoarvoa kuin oikeuslääkärin kuolemansyylausunnolle.

”Lausunnosta ei ilmene, millä perusteella oikeuslääkäri on päätynyt johtopäätökseen, että lääke- ja huumaavilla aineilla ei ole ollut vaikutusta kuolemaan”, käräjäoikeuden tuomiossa kerrotaan.

Käräjäoikeus katsoo, että neurokirurgi puolestaan pohti yksilöidysti kysymystä päihteidenkäytön vaikutuksesta hoidon onnistumiseen sekä pahoinpitelyn uhrin kuolemaan.

”Lausunnon mukaan päihteidenkäytöllä on voinut olla merkittäväkin vaikutus – – aivoverenvuodon pahenemiseen sekä – – menehtymiseen”, käräjäoikeuden johtopäätöksissä kerrotaan.

Neurokirurgi kertoi käräjäoikeudessa pitävänsä todennäköisenä sitä, että uhrin aivovamman paheneminen on tapahtunut jonkinlaisen ”uuden altistuksen” vuoksi sairaalasta lähtemisen jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi päihteidenkäyttöä tai kaatumista.

Asiassa esitettyä näyttöä kokonaisuutena arvioiden käräjäoikeus tuli siihen tulokseen, että syyksi luetun törkeän pahoinpitelyn eli Torniaisen hyppypotkun ei ole näytetty olevan rikosoikeudellisessa syy-yhteydessä uhrin myöhempään menehtymiseen.

Käräjäoikeus pitää mahdollisena, että uhrin omalla toiminnalla eli päihteidenkäytöllä on ollut merkittävä vaikutus aivovamman pahentumiseen ja sitä seuranneeseen kuolemaan.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen. Syyttäjä on viemässä asiaa hovioikeuteen.

Syyttäjä Anja-Riitta Rinkinen vaati Torniaiselle vähintään viiden ja puolen vuoden vankeusrangaistusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa

  2. 2

   Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

  3. 3

   Liika terrorismin pelko voi jopa heikentää turvallisuutta – tutkija Leena Malkki neuvoo, miten toistuvien iskujen kanssa voi elää

  4. 4

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Twitter-käyttäjät vastaavat Barcelonan terrori-iskuun kissoilla – ”Kunnioitetaan tämän kauheuden uhreja”

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  10. 10

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja 50 loukkaantunutta, yksi pidätetty – HS seuraa

  4. 4

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  5. 5

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  6. 6

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  7. 7

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  8. 8

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää