Kaupunki

Senaatintorin joulukuusi pantiin sittenkin palasiksi ennen aikojaan – katso kuvat puun kohtalosta

Senaatintorin joulukuuselle ehdittiin jo lupailla lisäaikaa, kun uudenvuodenjuhlat ovat tänä vuonna Töölönlahdella.

Tämän vuoden piti olla suopea Senaatintorin joulukuuselle. Sen kun ei tarvitse väistää perinteisiä Helsingin kaupungin uudenvuodenjuhlia, koska ne järjestetään poikkeuksellisesti Kansalaistorilla ja Töölönlahden ympäristössä.

Helsingin Sanomat kertoi torstaina 29. joulukuuta, että joulukuusi saisi olla Senaatintorilla loppiaisen yli. Toisin kuitenkin kävi.

Jo perjantaiaamuna kello 8.12 sammui Senaatintorin muhkean joulukuusen latvatähden valo. Sähköasentajat Timo Saksa ja Markku And olivat nousseet nostimella kuusen vierelle riisumaan joulupuun hyvin tiheää valaistusta.

Valot sammuivat sitä mukaa kun miehet saivat irroteltua oksiin kiedotut lukuisat lamppunauhat kiepeille. Nosturin kiertely kuusen ympärillä lakkasi kymmeneltä, kun lopuksi haettiin suuri tähti latvasta.

Senaatintorin joulukuusen valmistelut viimeiselle matkalle olivat alkaneet.

Punakypäräisen arboristi Reijo Åkerlundin punainen moottorisaha ulvahti käyntiin klo 10.27, ja pian lähes 20 metrinen kuusipuu rojahti torin pintaan äänekkäästi humahtaen. Åkerlund sammutti sahansa ennen klo 11:ta, kuusi oli karsittu ja runko pätkitty moneen osaan, joulukuusi oli lakannut olemasta.

”Olen ollut pystyttämässä ja kaatamassa kymmeniä joulukuusia, täällä Senaatintorilla ja Hakiksessa. Tammikuussa tulee täyteen 39 vuotta kaupungin hommissa”. Otteista sen näkee.

Viimeiseksi irrotettiin kuusen tiukkaan juuttunut tyvi metrisestä holkistaan, joka on upotettu torin pinnan tasalle. Työn lomaan ilmestyi jostain rouva lapsineen, ja tiukkasi, miksi kaunis kuusi kaadettiin jo nyt. Tieto Lux Helsinki -valofestivaalin tulosta tyydytti häntä.

Kun tyvi saatiin kiskottua holkistaan, kantoi Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Staran Jani Leinonen raskaan valurautakannen kolon päälle. Kuului äänekäs metallinen kolahdus, kansi avataan vasta seuraavalle joulukuuselle.

Vello Roots siirsi entisen joulukuusen jäänteet nosturin kouralla kuorma-auton lavalle, matka Staran varikolle jatkokäsittelyyn alkoi.

Kun ukrainalainen bussi ennen puoltapäivää purkaa torille outoa kieltä puhuvan turistilauman, eivät tulijat enää saa kuviinsa Aleksanteri II:n patsaan lisäksi vielä äsken pystyssä ollutta joulukuusta.

Kuusen viimeisiä hetkiä aamulla kävivät seuraamassa monet kymmenet turistit. Ensin tulivat jo ennen kahdeksaa aamuvirkut itäisten aikavyöhykkeiden asukkaat, pimeyden kääntyessä aamuhämäräksi, lisääntyi kävijöiden ja kansallisuuksien määrä runsaaksi. Sadat ihmiset etsivät tunnollisesti kuvakulmia selfieille, pörräsipä kuvauskopterikin aasialaisessa ohjauksessa.

Torilla oli poikkeuksellisen vilkasta säpinää. Kuusenkaatajien lisäksi Senaatintorilla touhusivat Tuomaan Markkinoiden purkajat ja Lux Helsingin rakentajat. Monien rekka-autojen varoitusäänien, nostureiden ja työkoneiden metelin yli kaikui Empire-keskustassa myös moottorisahan soolo. Hetken aikaa aukion tuoksuihin leijui myös kevyt pihkan aromi.

Senaatintorin joulukuusesta tuli näyttävä osa Helsingin joulua. Noin 50-vuotias kuusi haettiin Itä-Hakkilasta Mikko Säterin omakotitalon edustalta. Siellä se ehti olla pesäpuuna pikkulinnuille, myös puluille, variksille ja oraville. Sen katveessa on pulikoitu pikkuisessa altaassa, pelattu pallopelejä ja vietetty hyviä hetkiä talvellakin.

Säterin kuusi oli jo toinen perättäinen joulupuu samalta pihalta Senaatintorille, kolmannesta ehdokkaasta on jo neuvoteltu. Kuuset ovat saaneet pituuskasvun myötä väistyä valon tieltä; Säterin omakotitalon katolla on aurinkopaneeleita.

Kuusen lyhyt julkisuuselämä oli loistelias. Tuomaan Markkinoilla kävi 350 000 ihmistä ja Saara Aallon esiintymistä Tuomiokirkon portailla kuusen vierellä seurasivat miljoonat X Factor -fanit maailmalla.

Kuusi väistyi nyt toistamiseen valon tieltä – Lux Helsinki -valofestivaali rakentuu sen sijalle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Senaatintori
 • Joulukuusi
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  3. 3

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  4. 4

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa

  5. 5

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  6. 6

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Onnibusin kuljettajat ovat tehneet ylitöitä runsaasti yli sallitun, moittii viranomainen – yhtiön toimitusjohtaja: ”Kuljettajat haluavat tehdä isoa tiliä”

  9. 9

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  10. 10

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  10. 10

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  3. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi: ”Amerikan tulee aina torjua rotukiihkoilu, antisemitismi ja viha kaikissa muodoissaan”
  4. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  5. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  6. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  7. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  8. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaiset kehuvat suunnitelmaa
  9. Tunti sitten
  10. Libanonissa merkittävä askel naisen aseman kohentamiseen: maa luopuu laista, jonka mukaan raiskaajaa ei rangaista, jos tämä menee naimisiin uhrinsa kanssa
  11. Jalkapallodiiva Cristiano Ronaldon valitukset hylättiin, tähti joutuu kärsimään rangaistuksensa
  12. Valkoinen talo nimesi Hope Hicksin väliaikaiseksi viestintäjohtajaksi – edellinen viestintäjohtaja ehti olla tehtävässään vain 10 päivää
  13. Näytä lisää