Kaupunki

Uusi lastensairaala, Keskustakirjasto, Amos Rex – Helsingissä rakennetaan vuonna 2017 kuin viimeistä päivää

HS kokosi listan merkittävistä rakennushankkeista jotka alkavat, jatkuvat tai valmistuvat Helsingissä ensi vuonna.

Pahin on ohi, sanovat ekonomistit. Kun HS kysyi kesällä yli 60 taloustieteilijältä Suomen talouden suunnasta, 94 prosenttia heistä kertoi uskovansa myönteisen kehityksen jatkuvan Suomen taloudessa.

Talouden valopilkuksi nousi vuonna 2016 rakentaminen. Rakennusyritysten liikevaihto kasvoi tilastokeskuksen mukaan lähes kymmenen prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä. Koko vuoden tilastot eivät ole vielä valmistuneet, mutta nostokurki-indeksi näyttää ainakin Helsingissä vahvalta myös vuonna 2017.

HS kokosi listan merkittävistä rakennushankkeista jotka alkavat, jatkuvat tai valmistuvat Helsingissä tänä vuonna. Koska kyse on keskeneräisistä rakennushankkeista, kuvituksessa on tyydyttävä havainnekuviin, joissa aurinko paistaa havainnekuville tyypilliseen tapaan...no, keskimääräistä suomalaista arkipäivää enemmän.

Vuonna 2017 Helsingissä ottaa muotonsa useita kaupungin arkkitehtonista ilmettä voimakkaasti muuttavia rakennuksia.

Sanomatalon viereen nouseva Helsingin Keskustakirjasto avataan vasta vuonna 2018, mutta harjannostajaisia on tarkoitus viettää jo tänä vuonna. Valmiina kirjaston on tarkoitus näyttää tältä:


Myös Amos Rex -taidemuseo saadaan tämän vuoden aikana jo pitkälle, mutta senkin avajaiset venyvät vuoden 2018 puolelle. Museon valmistumisen jälkeen Lasipalatsin aukion ilme on jotain tämän suuntaista:


Meilahdessa ollaan Keskustakirjastoa ja Amos Rexiä pidemmällä. Uuden lastensairaalan avajaisia juhlitaan jo tänä vuonna.


Idemmässä tohistaan pystyyn Metropolian uutta Myllypuron kampusta, Itä-Helsingin ensimmäistä korkeakoulua. Metroradan päälle aletaan näillä näkymin tehdä kantta kesällä 2017. Kampusrakennukset valmistuvat vuosina 2018 ja 2019.


Myös korjaustyöt etenevät. Töiden äänet jatkuvat vuonna 2017 Olympiastadionilla, jonka remontin pitäisi valmistua vuodeksi 2019. Viime kesänä olympiastadionilla näytti tältä:


Eduskuntatalon remontin ja Helsingin yliopiston hallintorakennuksen remonttien pitäisi olla valmiita jo ensi syksynä.

Arkkitehti Toivo Korhosen suunnitteleman, vuonna 1977 valmistuneen hallintorakennuksen julkisivut uudistetaan, sisätilat muokataan uusien käyttötarpeiden mukaisiksi ja sisäpiha katetaan. Helsingin kaupungin mukaan hallintorakennuksesta pyritään tekemään osa kävelykeskustaa.

”Siitä tulee upea”, sanoo yliarkkitehti Henna Helander rakennusvalvontavirastosta.


Myös Suomenlinnan tunnelin korjaus saattaa valmistua jo tämän vuoden lopulla. Ainakin jos suuria yllätyksiä ei tule vastaan.

Ja sitten kaupallisempiin rakennuksiin. Niitä tehdään tänä vuonna kasapäin. Kauppatorille nousee jo keväällä merikylpylä Altaan päärakennus.


Toinen kylpyaiheinen rakennusprojekti sijaitsee Lonnan saarella. Lonnalle rakennetaan kevään ja kesän aikana uusi julkinen sauna.

Jätkäsaaressa taas aloitetaan lisäkerrosten rakentaminen Bunkkeriin. Rakennukseen on tulossa uimahalli, liikuntatiloja ja asuntoja.


Itäkeskuksen Citymarketin uuden rakennuksen on tarkoitus valmistua vuoden lopussa.


Pasilassa taas aletaan rakentaa niin Triplan kauppakeskusta kuin uutta asemarakennustakin. Arkkitehtuurikilpailu tornitaloalueen suunnittelusta käynnistyy. Aseman sisäänkäynnin on suunniteltu näyttävän kutakuinkin tältä:


Vallilan puolella vääntö Konepaja Brunon kohtalosta jatkuu, mutta samaan aikaan vierelle nousee lisää toimisto- ja asuinrakennuksia. Viime vuonna valmistuneen OP:n pääkonttorin viereen rakennetaan uutta taloa Verohallinnon käyttöön.

Kalasatamassa Redin asuintornit jatkavat matkaansa kohti taivasta. Lopullisesti tornien on tarkoitus valmistua kuitenkin vasta vuonna 2018. Tänä vuonna niiden viereen valmistuu uusi terveys- ja hyvinvointikeskus. Helsinki on uudistamassa sosiaali- ja terveyspalvelujen tarjontaa. Uudessa palvelumallissa asiakas saa sekä terveys- että sosiaalipalvelut saman katon alta.

Uusi terveys- ja hyvinvointikeskus otetaan käyttöön vuoden 2018 puolella.


Entäpä sitten asuinrakentaminen? Helsinki pyrkii hillitsemään asumiskustannusten nousua asuntojen tarjontaa lisäämällä ja asemakaavoja onkin syntynyt viime vuosina vauhdilla. Rakentamisen tahtia kasvattaa myös markkinatilanne.

”Maailmalla on nyt liikkeellä paljon rahaa”, sanoo Helander.

Matala korkotaso ja vakaat nettotuotot houkuttelevat niin kotimaisia kuin ulkomaisia sijoittajia entistä voimakkaammin Suomen kiinteistömarkkinoille. Helanderin mukaan ulkomaiset sijoittajat ovat erityisen kiinnostuneita toimisto- ja liikerakentamisesta, suomalaiset asuntotuotannosta.

Tänä vuonna asuntoja tehdään paljon muun muassa Jätkäsaareen. Esimerkiksi puukerrostalokortteli Wood City ehtii vuoden 2017 aikana jo pitkälle. Valmista pitäisi olla vuoden 2018 alussa.


Jätkäsaareen valmistuu myös muusikoille ja musiikinalalla työskenneille ihmisille tarkoitetu Elmun vuokratalo Jallukka. Asukkaat pääsevät muuttamaan taloon jo maaliskuussa.

Telakkarannan ensimmäiset rakennusluvat myönnettiin joulukuussa. Rakentaminen alkaa kuitenkin näillä näkymin vasta vuonna 2018. Havainnekuvassa muuttunut Telakkaranta näyttää tältä:


Myös Kruunuvuorenrannan kehittyminen jatkuu. Hakaniemestä Laajasaloon vievien Kruunusiltojen rakentaminen alkanee näillä näkymin vuonna 2018, mutta asuntoja tehdään jo vauhdilla. Kruunuvuorenrannasta on tarkoitus tehdä 12 500 ihmisen asuinalue. Valmista pitäisi olla vuoteen 2030 mennessä. Havainnekuvassa Kruunuvuorenranta näyttäisi silloin tältä:


Uusien asuinalueiden lisäksi asuntoja tehdään vanhojen talojen sekaan. Noin puolet Helsingin asuntotuotannosta on niin kutsuttua täydennysrakentamista. Lisäksi esimerkiksi vanhoja toimistoja muutetaan sankoin joukoin asunnoiksi.

Vuoden odotetuin rakennusprojekti taitaa kuitenkin olla Helsingissä ja Espoossa vuonna 2017 sama kuin vuonna 2016. Länsimetro oy:n mukaan länsimetro saadaan kulkemaan Helsingistä Espoon Matinkylään kesällä.

Toivottavaa on, että viimeistään silloin paikalleen jämähtänyt länsimetro etenee vähintään yhtä vauhdikkaasti kuin tämä metro:


Oikaisu 2. tammikuuta 2017: Metroradan päälle aletaan näillä näkymin tehdä kantta kesällä 2017.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rakentaminen
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  3. 3

   Kumppanin painonvaihtelut voivat kriisiyttää seksielämän, ja siksi aiheesta pitäisi uskaltaa puhua, sanoo pariterapeutti Minna Oulasmaa

  4. 4

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  5. 5

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  6. 6

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  7. 7

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  8. 8

   Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

  9. 9

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  10. 10

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  5. 5

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  6. 6

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  7. 7

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  10. 10

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää