Valikko
Kaupunki

Helsingin keskustasta saatetaan poistaa kilometreittäin autokaistaa – kaupunki­suunnitteluvirasto aloittaa historiallisen selvityksen

Molemmat Esplanadit saatetaan muuttaa kävelykaduiksi. Läpiajon kieltämistä Kaivokadulla selvitetään.

Helsingin keskustasta saatetaan poistaa kilometreittäin autokaistoja. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto järjesti tiistaina tiedotustilaisuuden kävelykeskustan laajentamisesta.

Virkamiehet aikovat kevään aikana selvittää erilaisia vaihtoehtoja keskustan kävelyalueiden laajentamiseksi. Yksi vaihtoehto on, että Pohjoisesplanadi ja Eteläesplanadi muutetaan kävelykaduksi ja Kaivokatu joukkoliikennekaduksi. Joukkoliikennekadulla autojen läpiajo olisi kielletty.

Lisäksi kaupunkisuunnitteluvirastossa pohditaan voitaisiinko Mannerheimintieltä poistaa ajokaistoja niin, että Erottajan ja Pohjoisen Rautatiekadun välillä autoille olisi varattu vain yhdet kaistat molempiin suuntiin. Samalla jalkakäytäviä levennettäisiin.

”Kaupunkitila on rajallinen. Jos jotakin halutaan, niin jostain joudutaan myös luopumaan”, kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho sanoi.

Aho kuitenkin korosti, että kyseessä on selvitysten aloittaminen, ei päätös kaistojen sulkemisesta.Kaupunkisuunnitteluviraston selvityssuunnitelmia esittävä kartta on esillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla. HS kertoi joulun alla, että kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo selvittää muun muassa Pohjoisesplanadin muuttamista kävelykaduksi.

Kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo tuoda kävelykeskustan tulevaisuutta luotaavan esityksensä kaupunkisuunnittelulautakuntaan huhtikuussa. Lopulta asiasta päättää keväällä valittava uusi kaupunginvaltuusto.

Suunnittellut uudistukset ovat mittavia. Pelkästään Mannerheimintieltä saatetaan poistaa yli puolitoista kilometriä ajokaistoja.

Ajokaistojen sulkemiset ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa ja vaikuttavat koko keskustan liikennejärjestelmään. Sen takia kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo nyt tutkia erilaisten muutosyhdistelmien vaikutuksia liikennevirtoihin. Kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkosen mukaan muutosten tekeminen pidentäisi vaihtoehdosta riippuen keskustan läpi ajavien autoilijoiden kokonaismatka-aikaa iltaruuhkassa 3–10 prosenttia.

”Aina on tietenkin myös mahdollista, että mitään muutoksia ei tehdä”, Putkonen sanoo.

Jos virkamiehet ja poliitikot päätyisivät vaihtoehtoon, jossa sekä Esplanadit että Kaivokatu suljettaisiin henkilöautojen läpiajolta, Helsingin läpiajoa pyrittäisiin ohjaamaan entistä vahvemmin pohjoiseen, Hakamäentielle ja Kehä I:lle.

Osa läpiajoliikenteestä tulisi kuitenkin edelleen käyttämään keskustaa. Jos autoilija haluaa esimerkiksi Kalasatamasta Lauttasaareen, hän tuskin lähtee kiertämään Hakamäentielle asti.

”Osa liikenteestä siirtyy meidän mallitarkastelussa Etelä-Helsinkiin. Se ei tietenkään ole toivottavaa. Meidän pitää tutkia, miten voidaan varmistaa, että näin tapahtuisi mahdollisimman vähän”, Putkonen sanoo.

Etelä-Helsingin kadut ovat ahtaita ja osin yksisuuntaisia, joten suuret liikennemäärät aiheuttaisivat pahoja liikenneruuhkia.

Kaupunkisuunnitteluvirasto perustelee keskustan kävelyalueiden laajentamistarvetta viihtyisyydellä, matkailulla ja liiketoiminnalla. Viraston mukaan tutkimukset osoittavat, että kävelyalueiden laajentaminen tuo lisää kävelijöitä, mikä taas kasvattaa kauppojen asiakasmäärää ja liikevaihtoa.

Viraston mukaan keskustan jalkakäytävät ovat jo nyt paikoin ahtaita. Lisää painetta niille tuo muun muassa ensi vuonna avautuvan Keskustakirjaston keskustaan tuomat ihmiset. Lisäksi Kruunusiltojen kautta Laajasalosta Kaivokadulle 2020-luvulla rakennettavat pikaraitiotiet kasvattavat rautatieaseman eteen pakkautuvien ihmisten määrää.

Virkamiehet visioivat, että kävelykeskustaan voitaisiin tehdä kävelykatujen lisäksi esimerkiksi lasikatteisia korttelipihoja. Virasto haluaisi myös panostaa katujen estevaikutuksen vähentämiseen ja lisätä kävelijöiden turvallisuuden tunnetta.

”Keskusta on perilläolon aluetta. Kävelylle varatun tilan lisäksi keskustan houkuttelevuuteen vaikuttaa katujen ylittämisen helppous. Onko katu este vai sujuvasti ylitettävä?” Putkonen sanoo.

Kävelykeskustan laajentaminen voisi kaupunkisuunnitteluviraston mukaan tapahtua vaiheittain 10–15 vuoden aikana.

Läpiajon kieltämisenkin jälkeen kävely- ja joukkoliikennekaduilla olisi sallittua ajaa huoltoajoa. Myös pihaan ajaminen olisi sallittu.

Kaupunkisuunnitteluvirasto toivoo saavansa kaupunkilaispalautetta suunnitelmista muun muassa Kerro kantasi -palvelun kautta.

Kokoomuspoliitikko Risto Rautava haluaisi parantaa keskustaan tulevien henkilöautojen tilannetta niin kutsutulla keskustatunnelilla. HS kertoi Rautavan teettämästä uudesta selvityksestä tiistaina.

Keskustatunneli on ollut kokoomuksen asialistalla vuosikymmeniä. Muissa suurissa puolueissa on suhtauduttu hankkeeseen epäilevästi jo vuosia. Tunnelin vastustus johtuu sen hinnasta ja ympäristöarvoista.

Alkuperäistä 550 miljoonan euron hinta-arviota pidetään nykyään alimitoitettuna. Lisäksi Helsingin liikennesuunnittelupolitiikassa on viime vuosina nostettu joukkoliikenne, pyöräily ja kävely yksityisautoilun yläpuolelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää