Valikko
Kaupunki

Helsingin keskustasta saatetaan poistaa kilometreittäin autokaistaa – kaupunki­suunnitteluvirasto aloittaa historiallisen selvityksen

Molemmat Esplanadit saatetaan muuttaa kävelykaduiksi. Läpiajon kieltämistä Kaivokadulla selvitetään.

Helsingin keskustasta saatetaan poistaa kilometreittäin autokaistoja. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto järjesti tiistaina tiedotustilaisuuden kävelykeskustan laajentamisesta.

Virkamiehet aikovat kevään aikana selvittää erilaisia vaihtoehtoja keskustan kävelyalueiden laajentamiseksi. Yksi vaihtoehto on, että Pohjoisesplanadi ja Eteläesplanadi muutetaan kävelykaduksi ja Kaivokatu joukkoliikennekaduksi. Joukkoliikennekadulla autojen läpiajo olisi kielletty.

Lisäksi kaupunkisuunnitteluvirastossa pohditaan voitaisiinko Mannerheimintieltä poistaa ajokaistoja niin, että Erottajan ja Pohjoisen Rautatiekadun välillä autoille olisi varattu vain yhdet kaistat molempiin suuntiin. Samalla jalkakäytäviä levennettäisiin.

”Kaupunkitila on rajallinen. Jos jotakin halutaan, niin jostain joudutaan myös luopumaan”, kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho sanoi.

Aho kuitenkin korosti, että kyseessä on selvitysten aloittaminen, ei päätös kaistojen sulkemisesta.Kaupunkisuunnitteluviraston selvityssuunnitelmia esittävä kartta on esillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla. HS kertoi joulun alla, että kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo selvittää muun muassa Pohjoisesplanadin muuttamista kävelykaduksi.

Kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo tuoda kävelykeskustan tulevaisuutta luotaavan esityksensä kaupunkisuunnittelulautakuntaan huhtikuussa. Lopulta asiasta päättää keväällä valittava uusi kaupunginvaltuusto.

Suunnittellut uudistukset ovat mittavia. Pelkästään Mannerheimintieltä saatetaan poistaa yli puolitoista kilometriä ajokaistoja.

Ajokaistojen sulkemiset ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa ja vaikuttavat koko keskustan liikennejärjestelmään. Sen takia kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo nyt tutkia erilaisten muutosyhdistelmien vaikutuksia liikennevirtoihin. Kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkosen mukaan muutosten tekeminen pidentäisi vaihtoehdosta riippuen keskustan läpi ajavien autoilijoiden kokonaismatka-aikaa iltaruuhkassa 3–10 prosenttia.

”Aina on tietenkin myös mahdollista, että mitään muutoksia ei tehdä”, Putkonen sanoo.

Jos virkamiehet ja poliitikot päätyisivät vaihtoehtoon, jossa sekä Esplanadit että Kaivokatu suljettaisiin henkilöautojen läpiajolta, Helsingin läpiajoa pyrittäisiin ohjaamaan entistä vahvemmin pohjoiseen, Hakamäentielle ja Kehä I:lle.

Osa läpiajoliikenteestä tulisi kuitenkin edelleen käyttämään keskustaa. Jos autoilija haluaa esimerkiksi Kalasatamasta Lauttasaareen, hän tuskin lähtee kiertämään Hakamäentielle asti.

”Osa liikenteestä siirtyy meidän mallitarkastelussa Etelä-Helsinkiin. Se ei tietenkään ole toivottavaa. Meidän pitää tutkia, miten voidaan varmistaa, että näin tapahtuisi mahdollisimman vähän”, Putkonen sanoo.

Etelä-Helsingin kadut ovat ahtaita ja osin yksisuuntaisia, joten suuret liikennemäärät aiheuttaisivat pahoja liikenneruuhkia.

Kaupunkisuunnitteluvirasto perustelee keskustan kävelyalueiden laajentamistarvetta viihtyisyydellä, matkailulla ja liiketoiminnalla. Viraston mukaan tutkimukset osoittavat, että kävelyalueiden laajentaminen tuo lisää kävelijöitä, mikä taas kasvattaa kauppojen asiakasmäärää ja liikevaihtoa.

Viraston mukaan keskustan jalkakäytävät ovat jo nyt paikoin ahtaita. Lisää painetta niille tuo muun muassa ensi vuonna avautuvan Keskustakirjaston keskustaan tuomat ihmiset. Lisäksi Kruunusiltojen kautta Laajasalosta Kaivokadulle 2020-luvulla rakennettavat pikaraitiotiet kasvattavat rautatieaseman eteen pakkautuvien ihmisten määrää.

Virkamiehet visioivat, että kävelykeskustaan voitaisiin tehdä kävelykatujen lisäksi esimerkiksi lasikatteisia korttelipihoja. Virasto haluaisi myös panostaa katujen estevaikutuksen vähentämiseen ja lisätä kävelijöiden turvallisuuden tunnetta.

”Keskusta on perilläolon aluetta. Kävelylle varatun tilan lisäksi keskustan houkuttelevuuteen vaikuttaa katujen ylittämisen helppous. Onko katu este vai sujuvasti ylitettävä?” Putkonen sanoo.

Kävelykeskustan laajentaminen voisi kaupunkisuunnitteluviraston mukaan tapahtua vaiheittain 10–15 vuoden aikana.

Läpiajon kieltämisenkin jälkeen kävely- ja joukkoliikennekaduilla olisi sallittua ajaa huoltoajoa. Myös pihaan ajaminen olisi sallittu.

Kaupunkisuunnitteluvirasto toivoo saavansa kaupunkilaispalautetta suunnitelmista muun muassa Kerro kantasi -palvelun kautta.

Kokoomuspoliitikko Risto Rautava haluaisi parantaa keskustaan tulevien henkilöautojen tilannetta niin kutsutulla keskustatunnelilla. HS kertoi Rautavan teettämästä uudesta selvityksestä tiistaina.

Keskustatunneli on ollut kokoomuksen asialistalla vuosikymmeniä. Muissa suurissa puolueissa on suhtauduttu hankkeeseen epäilevästi jo vuosia. Tunnelin vastustus johtuu sen hinnasta ja ympäristöarvoista.

Alkuperäistä 550 miljoonan euron hinta-arviota pidetään nykyään alimitoitettuna. Lisäksi Helsingin liikennesuunnittelupolitiikassa on viime vuosina nostettu joukkoliikenne, pyöräily ja kävely yksityisautoilun yläpuolelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  5. 5

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  6. 6

   Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina? Automaatio vie valkokaulustyöt, eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa

  7. 7

   Ruskeat tytöt ovat tottuneet elokuviin, joissa heiltä näyttävät ihmiset ovat terroristeja – Koko Hubara kirjoitti siitä kirjan, johon espoolaisteinit samastuvat

  8. 8

   Venäjän aktivisteja sotkee nyt vihreä litku – oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui sen vuoksi torstaina sairaalaan

  9. 9

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää