Valikko
Kaupunki

Helsingin keskustasta saatetaan poistaa kilometreittäin autokaistaa – kaupunki­suunnitteluvirasto aloittaa historiallisen selvityksen

Molemmat Esplanadit saatetaan muuttaa kävelykaduiksi. Läpiajon kieltämistä Kaivokadulla selvitetään.

Helsingin keskustasta saatetaan poistaa kilometreittäin autokaistoja. Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto järjesti tiistaina tiedotustilaisuuden kävelykeskustan laajentamisesta.

Virkamiehet aikovat kevään aikana selvittää erilaisia vaihtoehtoja keskustan kävelyalueiden laajentamiseksi. Yksi vaihtoehto on, että Pohjoisesplanadi ja Eteläesplanadi muutetaan kävelykaduksi ja Kaivokatu joukkoliikennekaduksi. Joukkoliikennekadulla autojen läpiajo olisi kielletty.

Lisäksi kaupunkisuunnitteluvirastossa pohditaan voitaisiinko Mannerheimintieltä poistaa ajokaistoja niin, että Erottajan ja Pohjoisen Rautatiekadun välillä autoille olisi varattu vain yhdet kaistat molempiin suuntiin. Samalla jalkakäytäviä levennettäisiin.

”Kaupunkitila on rajallinen. Jos jotakin halutaan, niin jostain joudutaan myös luopumaan”, kaupunkisuunnitteluviraston virastopäällikkö Mikko Aho sanoi.

Aho kuitenkin korosti, että kyseessä on selvitysten aloittaminen, ei päätös kaistojen sulkemisesta.Kaupunkisuunnitteluviraston selvityssuunnitelmia esittävä kartta on esillä Helsingin kaupungin verkkosivuilla. HS kertoi joulun alla, että kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo selvittää muun muassa Pohjoisesplanadin muuttamista kävelykaduksi.

Kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo tuoda kävelykeskustan tulevaisuutta luotaavan esityksensä kaupunkisuunnittelulautakuntaan huhtikuussa. Lopulta asiasta päättää keväällä valittava uusi kaupunginvaltuusto.

Suunnittellut uudistukset ovat mittavia. Pelkästään Mannerheimintieltä saatetaan poistaa yli puolitoista kilometriä ajokaistoja.

Ajokaistojen sulkemiset ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa ja vaikuttavat koko keskustan liikennejärjestelmään. Sen takia kaupunkisuunnitteluvirasto aikoo nyt tutkia erilaisten muutosyhdistelmien vaikutuksia liikennevirtoihin. Kaupunkisuunnitteluviraston liikennesuunnittelupäällikkö Reetta Putkosen mukaan muutosten tekeminen pidentäisi vaihtoehdosta riippuen keskustan läpi ajavien autoilijoiden kokonaismatka-aikaa iltaruuhkassa 3–10 prosenttia.

”Aina on tietenkin myös mahdollista, että mitään muutoksia ei tehdä”, Putkonen sanoo.

Jos virkamiehet ja poliitikot päätyisivät vaihtoehtoon, jossa sekä Esplanadit että Kaivokatu suljettaisiin henkilöautojen läpiajolta, Helsingin läpiajoa pyrittäisiin ohjaamaan entistä vahvemmin pohjoiseen, Hakamäentielle ja Kehä I:lle.

Osa läpiajoliikenteestä tulisi kuitenkin edelleen käyttämään keskustaa. Jos autoilija haluaa esimerkiksi Kalasatamasta Lauttasaareen, hän tuskin lähtee kiertämään Hakamäentielle asti.

”Osa liikenteestä siirtyy meidän mallitarkastelussa Etelä-Helsinkiin. Se ei tietenkään ole toivottavaa. Meidän pitää tutkia, miten voidaan varmistaa, että näin tapahtuisi mahdollisimman vähän”, Putkonen sanoo.

Etelä-Helsingin kadut ovat ahtaita ja osin yksisuuntaisia, joten suuret liikennemäärät aiheuttaisivat pahoja liikenneruuhkia.

Kaupunkisuunnitteluvirasto perustelee keskustan kävelyalueiden laajentamistarvetta viihtyisyydellä, matkailulla ja liiketoiminnalla. Viraston mukaan tutkimukset osoittavat, että kävelyalueiden laajentaminen tuo lisää kävelijöitä, mikä taas kasvattaa kauppojen asiakasmäärää ja liikevaihtoa.

Viraston mukaan keskustan jalkakäytävät ovat jo nyt paikoin ahtaita. Lisää painetta niille tuo muun muassa ensi vuonna avautuvan Keskustakirjaston keskustaan tuomat ihmiset. Lisäksi Kruunusiltojen kautta Laajasalosta Kaivokadulle 2020-luvulla rakennettavat pikaraitiotiet kasvattavat rautatieaseman eteen pakkautuvien ihmisten määrää.

Virkamiehet visioivat, että kävelykeskustaan voitaisiin tehdä kävelykatujen lisäksi esimerkiksi lasikatteisia korttelipihoja. Virasto haluaisi myös panostaa katujen estevaikutuksen vähentämiseen ja lisätä kävelijöiden turvallisuuden tunnetta.

”Keskusta on perilläolon aluetta. Kävelylle varatun tilan lisäksi keskustan houkuttelevuuteen vaikuttaa katujen ylittämisen helppous. Onko katu este vai sujuvasti ylitettävä?” Putkonen sanoo.

Kävelykeskustan laajentaminen voisi kaupunkisuunnitteluviraston mukaan tapahtua vaiheittain 10–15 vuoden aikana.

Läpiajon kieltämisenkin jälkeen kävely- ja joukkoliikennekaduilla olisi sallittua ajaa huoltoajoa. Myös pihaan ajaminen olisi sallittu.

Kaupunkisuunnitteluvirasto toivoo saavansa kaupunkilaispalautetta suunnitelmista muun muassa Kerro kantasi -palvelun kautta.

Kokoomuspoliitikko Risto Rautava haluaisi parantaa keskustaan tulevien henkilöautojen tilannetta niin kutsutulla keskustatunnelilla. HS kertoi Rautavan teettämästä uudesta selvityksestä tiistaina.

Keskustatunneli on ollut kokoomuksen asialistalla vuosikymmeniä. Muissa suurissa puolueissa on suhtauduttu hankkeeseen epäilevästi jo vuosia. Tunnelin vastustus johtuu sen hinnasta ja ympäristöarvoista.

Alkuperäistä 550 miljoonan euron hinta-arviota pidetään nykyään alimitoitettuna. Lisäksi Helsingin liikennesuunnittelupolitiikassa on viime vuosina nostettu joukkoliikenne, pyöräily ja kävely yksityisautoilun yläpuolelle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupunkisuunnittelu
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  2. 2

   Toimeentulotuen siirrolla Kelaan on kafkamaisia seurauksia – jopa vähävaraiselle vainajalle on haettava toimeentulotukea

  3. 3

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  4. 4

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  5. 5

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  6. 6

   Muutaman kuukauden seurustelusta seurasi kahdeksan vuoden piina – Poikaystävä vei Minnan, 26, pankkitunnukset ja otti kymmeniä lainoja

  7. 7

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  8. 8

   Uusi hoito näyttää hävittäneen hi-viruksen viidessä potilaassa

  9. 9

   Valkoinen talo torjui osan toimittajista lehdistötilaisuudesta – NYT:n mukaan vastaavaa ei ole tapahtunut ikinä

  10. 10

   Isotuloinen lääkäri vaatii avoimuutta muiltakin – ”Jos asia koetaan hankalaksi, pitää olla toinen systeemi, joka toimii”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  3. 3

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  4. 4

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  5. 5

   Lääketeollisuus salaa suurimman osan lääkäreille maksetusta rahasta – katso, kuuluuko oma lääkärisi eniten rahoitusta saaneiden joukkoon

  6. 6

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  7. 7

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  8. 8

   Poliisi väijyi kuukauden Itiksen käytävillä – kiinni jääneen huumekoplan jäljiltä löytyi kilokaupalla amfetamiinia ja kokaiinia

  9. 9

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  10. 10

   Virkanainen kyllästyi työhönsä ja laski, ettei tarvitse kuukausipalkkaa – hän muutti alkeelliseen mökkiin ja hakkaa metsää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  3. 3

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  4. 4

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  9. 9

   Tätä on seksi nyt: Tinder-sukupolvi ei eläkään yltä­kylläisyydessä, parisuhteissa etenkin miehet kärsivät puutteesta – mistä se johtuu?

  10. 10

   ”Toni” vaati treffien jälkeen kumppania maksamaan puolet ja syntyi jupakka – siellä, missä nimetön keskustelu Suomessa muuten toimii

  11. Näytä lisää