Kaupunki

Sakot suututtavat autokaupunki Espoossa – pysäköintikielto­merkintöjä yritetään nyt selkeyttää

Laajoja useiden kilometrien mittaisia aluepysäköintikieltoja halutaan pilkkoa pienemmiksi. Monet autoilijat eivät ymmärrä olevansa laajalla pysäköintikieltoalueella ja valittavat pysäköinti­virhemaksuista.

Laajat pysäköintikieltoalueet aiheuttavat jatkuvasti hämmennystä – ja sakkoja – Espoossa. Useiden kilometrien mittaisia aluepysäköintikieltoja halutaankin nyt kaupungissa vähentää.

Kieltoa voi olla vaikea muistaa pysäköintihetkellä, sillä siitä kertova merkki sijaitsee alueen sisäänajoväylällä ja joskus siis pitkän matkan päässä.

Autoilijat kokevat aluepysäköintikiellon vaikeasti hahmotettavaksi varsinkin laajoilla alueilla. Yli-insinööri Mikko Karhunen Liikenne- ja viestintäministeriöstä kertoo, että jopa hänelle tulee vuosittain pysäköintikieltoalueeseen liittyviä yhteydenottoja Espoosta.

Yhteydenotot ovat yleensä koskeneet sitä, että autoilija ei ole ymmärtänyt olevansa pysäköintikieltoalueella ja on sitten saanut pysäköintivirhemaksun.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Espoossa määrätään 60 euron pysäköintivirhemaksuja vajaat 40 000 vuodessa, joista hieman alle kolmanneksessa syynä on pysäköintikieltoalue -liikennemerkin noudattamatta jättäminen. Näistä myös valitetaan. Espoosta tehdään pysäköintivirhemaksuista vuosittain noin 150 valitusta hallinto-oikeuteen. Näistä arviolta sata koskee aluepysäköintikieltoa.

Pysäköintipaikkojen puutteesta tulee kaupungille satoja valituksia vuosittain. Toisaalta pysäköintiä koskevissa palautteissa toivotaan säännöllisesti myös parkkipaikkojen vähentämistä, kertoo katupäällikkö Esa Rauhala.

”Osa toivoisi parkkipaikkoja ilman aikarajoituksia, osa taas sitä, että pysäköintipaikoilla ei säilöttäisi kesäautoa tai venetraileria.”

Jos pysäköintisäännöt kuumentavat tunteita ratin takana ja autottomissa, sitä ne ovat tehneet myös päättäjissä. Pysäköintiä koskevat muutokset on jätetty jo useaan kertaan pöydälle.

Joulun alla kaupunginhallituksen elinkeino- ja kilpailukykyjaosto linjasi, että ”aluepysäköintikiellon käyttöä vähennetään ja kehitetään niin, että sitä käytetään vain rajatuilla nykyisiä rajoituksia suppeammilla alueilla”. Kieltoalueet tullaan myös merkitsemään selkeämmin, jotta autoilijat hahmottaisivat alueet nykyistä paremmin.

Aluepysäköintikiellon vähentäminen ei tuo automaattisesti lisää kadunvarsipaikkoja olemassa oleville asuinalueille, mutta jaoston linjauksen mukaan Espoossa selvitetään myös mahdollisuuksia lisätä kadunvarsipysäköintiä uusille asuinalueille.

”Alueilla, jotka ovat jo kaavan mukaan rakennettu, on tehty kaikki sellaiset parkkipaikat, jotka ovat turvallisia ja helposti toteutettavissa”, Rauhala sanoo.

”Kun uusia katusuunnitelmia tehdään, jos vain tilaa on, sinne pyritään kohdistamaan pysäköintipaikkoja asiointia ja vierailua varten. Lähtökohta on se, että kiinteistöjen omat parkkipaikat sijaitsevat kiinteistöjen alueella.”

Espoon pysäköinnistä tehdyn selvityksen mukaan aluekiellon poisto kokonaan tarkoittaisi katujen varsiin paljon uusia liikennemerkkejä. Niiden asentamisesta ja kunnossapidosta tulisi myös kuluja.

Esimerkiksi Matinkylässä on nykyään alueellisesta pysäköintikiellosta kertovat viisi liikennemerkkiä Suomenlahdentiellä, Kalastajantiellä, Piispansillalla, Gräsanlaaksossa ja Hauenkalliontiellä. Jos aluekielto poistettaisiin ja pysäköinniltä kielletyt katuosat osoitettaisiin katukohtaisilla pysäköintikieltomerkeillä, Matinkylän alueelle pitäisi panna noin 350 uutta liikennemerkkiä.

Jos aluepysäköintikiellosta luovuttaisiin koko kaupungissa, Espooseen pitäisi asentaa uusia liikennemerkkejä 6 500 kappaletta. Se tarkoittaisi noin 1,3 miljoonan euron kertakustannusta ja noin 70 000 euron kunnossapitokustannusta vuodessa.

Teksti jatkuu grafiikan jälkeen.Huomattavasti vähemmillä merkkien asennuksilla ja kustannuksilla selvitäänkin, jos nykyisiä laajoja aluekieltoalueita pilkotaan pienempiin osiin kuten seuraava kuva osoittaa.


”Kuvaa ei vielä kannata tutkia suurennuslasin kanssa ja etsiä, mistä se oma kotikatu löytyy. Ehdotus on suuntaa antava ja havainnollistaa, millaista muutosta tavoitellaan. Vaihtoehtoja tutkitaan vielä tarkemmassa suunnitelmassa”, katupäällikkö Rauhala sanoo.

Ajatus on, että pääkokoojakadulla olisi normaalit pysäköintikieltomerkit ja sivu- ja asuinkaduille tultaessa alue muuttuisi pysäköintikieltoalueeksi.

”Silti jollain reuna-alueella kuten kääntöpaikalla voi olla selkeintä asentaa katukohtaiset merkit”, kertoo liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nyberg.

Aluepysäköintikiellon vähentämistä toteutetaan kaupungissa vaiheittain. Työ aloitetaan vuonna 2017 Matinkylän alueelta. Budjettineuvotteluissa on sovittu 300 000 euron määräraha ”asiakasystävällisemmän pysäköintijärjestelmän kehittämiseen”.

Yksi vaihtoehto laajan pysäköintikieltoalueen hahmottamiseksi on kieltomerkin alle tuleva lisäkilpi, josta käy ilmi mitä aluetta se koskee. Esimerkiksi Jyväskylässä pysäköintikieltoaluemerkin yhteydessä on käytetty ”keskusta-alue” -lisäkilpeä ymmärrettävyyden lisäämiseksi.


Kun muutoksia pysäköinnin kielto­merkkeihin on aikanaan Matin­kylässä tehty, liikenteen­hallinta­päällikkö Nyberg toivoo, että ihmiset antaisivat palautetta.

”Kun nyt kaupungille tulee tietoa, että pysäköinnin aluekieltoa ei muisteta ja ymmärretä, niin miten asia koetaan sen jälkeen, kun olemme yrittäneet parantaa merkintöjä.”

Puntaritie Matinkylässä Ison Omenan kupeessa on yksi sakotetuimpia katuja Espoossa. Ari-Pekka Virkkula odottelee parkkipaikan vapautumista Puntaritiellä ison työpakettiautonsa kanssa. Kadunpätkällä on arkipäivänä kahden maissa parin auton tuulilasissa sakkolappu. Virkkulakin on saanut pysäköintivirhemaksun Puntaritieltä silloin kun muutti viereiseen kerrostaloon, eikä vielä tiennyt aluepysäköintikiellosta.

”Kyllä sen kerrasta oppi”, Virkkula sanoo.

Mutta kylään tulevia hän varoittaa.

”Muualta tuleville aluepysäköintikielto on epäselvä, eikä merkkiä välttämättä tullessa huomaa. Sanonkin kavereille, että jättää auton vain sinne, missä pysäköinti on sallittu, sillä kaikissa muissa paikoissa voi tulla sakko.”

Virkkulan mielestä on hyvä, että kaupunki suunnittelee merkintöjen selkiyttämistä. Hänestä lisäkilpi vaikuttaa hyvältä idealta.

”Voisiko pysäköintikieltoalueesta kertova merkki olla suurempi ja sen sijoittelu parempi?” hän kysyy, mutta vastuuttaa myös autoilijoita.

”Tietääkö suurin osa ihmisistä, mitä kyseinen liikennemerkki tarkoittaa?”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  2. 2

   Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

  3. 3

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  4. 4

   ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

  5. 5

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  6. 6

   Trump näkee USA:n uhrina – Presidentti julisti YK:ssa uuden itsekkyyden ajan

  7. 7

   Oletko miettinyt, mikä merkitys kiky-tunneillasi on viennin piristymiseen? Elinkeinoelämän tutkimuslaitos selvitti asiaa

  8. 8

   Työnteko vähenee nuorilla miehillä, koska vapaa-aika on parempaa – syynä tietokonepelien kehittyminen niin hyviksi

  9. 9

   Ihan tavallista seksiä on turha vähätellä – Liian suuret odotukset voivat johtaa pettymyksiin

  10. 10

   Tänään televisiossa: Uusi tanskalainen jännitysdraama on jo melkein liian ahdistava – Voiko Pinnan alla -sarjaa kutsua enää viihteeksi?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

  2. 2

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  3. 3

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  4. 4

   Jari Sillanpään huumedraama etenee pikavauhtia alkusysäyksestä kliimaksiin – tarinan huippukohta nähdään jo puolentoista viikon päästä Oulussa

  5. 5

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  6. 6

   Ammattikouluissa ei tarvitse osata mitään saadakseen tutkinnon, arvioi tutkija – HS:n kyselyn mukaan opettajilla on paine päästää kaikki läpi kursseista

  7. 7

   Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

  8. 8

   Suomeen perustetaan uusi taloustieteen huippuyksikkö, johon tulee 15 uutta virkaa – Sipilä: ”Olen huomannut, miten tärkeää tutkimukseen perustuva tieto on”

  9. 9

   Kylmähermoinen neuvostoupseeri pelasti syyskuussa 1983 maailman ydinsodalta, mutta sai tunnustusta vasta yli 20 vuotta myöhemmin – Stanislav Petrov kuoli yksin moskovalaisessa lähiössä

  10. 10

   Onko totuudella Britanniassa enää niin väliä? Kaikkien brexit-valheiden äiti nousi haudasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  4. 4

   Kymmeniä Suomi iskee -mielenosoittajia saapui Kolmen sepän patsaalle vastustamaan turvapaikanhakijoita – sitten tapahtui jotain ennennäkemätöntä

  5. 5

   Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

  6. 6

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  8. 8

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  9. 9

   ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

  10. 10

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  11. Näytä lisää