Valikko
Kaupunki

Sadat HS:n kyselyyn vastanneet kertovat ahdistuksesta päiväkodeissa – ”Kaikki energia menee siihen, että saan lapset pysymään hengissä”

Meteliä, uupumusta, levottomia lapsia. Siinä varhaiskasvatuksen ammattilaisten lohduton kuvaus päivähoidosta.

”En jaksa olla enää alipalkattu yliopistossa koulutettu lapsiparkinvahti”, huokaa HS:n kyselyyn vastannut lastentarhanopettaja. Hän aikoo vaihtaa alaa.

HS kysyi verkossa kokemuksia päivähoidosta ja etenkin havaintoja resurssipulasta.

Yli 500 vastaajasta kriittisimmin kirjoittivat varhaiskasvatuksen ammattilaiset. Moni kertoi uupumuksesta, kaaoksesta ja riittämättömyyden tunteesta.

Tämä oli osin odotettavissa, koska kysyimme nimettömiä kokemuksia ammattilaisten hädästä puhuvan mielipidekirjoituksen yhteydessä. Kaikissa päiväkodeissa ei ole paha olla.

Kritiikkiä tuli kuitenkin tulvimalla, yli kaikkien odotusten. Moni kuvasi vuosien tai vuosikymmenien aikana kasvanutta kiirettä, ei vain tuoreiden säästöjen seurauksia. Sama ahdistus toistui, kun soitimme muutamalle vastaajalle.

Helsingistä, Espoosta ja Vantaaltakin tuli viestejä tilanteen heikkenemisestä, vaikka täällä ei ole lisätty lasten määrää aikuista kohden. Ammattilaiset kokivat silti tilanteen kiristyneen. Moni kertoi, että kasvavilla asuinalueilla ryhmät on joka tapauksessa jo pitkään täytetty yli.

”Syksyn aikana levottomuus, konfliktit ja itkut ovat kasvaneet”, kirjoitti lastentarhanopettaja Helsingistä.

”Työntekijöiden kokemus on kaikkialla sama: aikaa lapsille on liian vähän”, kuvaili sijaisena kymmenissä päiväkodeissa pääkaupunkiseudulla kiertänyt.

”Kun olen kolme tuntia yksin kahdenkymmenen lapsen kanssa, kaikki energia menee siihen, että saan lapset pysymään hengissä. Olemaan satuttamatta kaveria. Ja kun tämä ei ole tilapäistä vaan viikoittaista”, kirjoitti alanvaihtoa harkitseva lastentarhanopettaja jostain Suomesta.

Vanhemmista osa jakoi huolen. Toisilta satoi pelkkää kiitosta ainakin oman lapsen päiväkodille.

Ammattilaisten vastauksissa positiivista oli vähän. Moni kirjoitti olevansa työhönsä sitoutunut, ammattitaitoinen ja kokevansa iloa lapsista. Varhaiskasvatussuunnitelmia pidettiin laadukkaina – siis silloin, kun ne eivät jääneet sanahelinäksi.

Lapsiryhmiä pidettiin liian suurina lasten itsensä kannalta silloinkin, kun suhdelukuja toteutettiin pilkulleen. Meteli ja ihmisten vaihtuminen ympäriltä näkyvät lapsissa.

”Suuret ryhmäkoot tekevät levottomista lapsista vielä levottomampia, mikä heijastuu koko ryhmään.”

”Leikit eivät ole pitkäkestoisia. Heikosti suomea osaavat lapset ja hiljaiset lapset vaeltavat ja rikkovat toisten leikkejä, vilkkaat vaativat jatkuvaa vuorovaikutusta ja kyllästyvät nopeasti. Pienimmät ovat vaipoissa tai harjoittelevat kuivaksi, yhdellä on pissa housuissa. Viisi on jonkinasteisessa flunssassa. Kolmen lapsen porukka ajautuu riitaan. Yhdellä on uhmakkuutta ja hän vaatii yhden sylin. Toinen aikuinen tarvitaan naapuriryhmän avuksi. Kolmas aikuinen sitten selviytyy loppujen kanssa. Siitä on laatu kaukana”, kuvaili sairauslomalle uupumuksen vuoksi jäänyt.

”Sydämeni ovat särkeä lapset, joita tulisi tukea jatkuvasti, jotta he pääsisivät mukaan leikkeihin ja saisivat oikeita kaverisuhteita luotua.”

Monet ammattilaiset muistuttavat, että suhdeluku (kahdeksan tai seitsemän yli kolmevuotiasta aikuista kohden) toteutuu oikeasti vain muutaman tunnin keskellä päivää, jos silloinkaan. Lastentarhanopettajia rassasi myös suunnitteluajan puute.

”Ryhmässä on yleensä aikuisia riittävästi suhteessa lapsilukuun vain ruokailussa ja lepohetkellä. Iltapäivät kahdestaan ovat täynnä vaaratilanteita, kieltoja ja kiirettä”, kuvailee lastenhoitaja jostain Suomesta.

Osa kuvasi keinoja kikkailla suhdeluvuilla: aivan pieniä lapsia saatetaan sijoittaa isoihin niin sanottuihin sisarusryhmiin tai kaksi käytännössä yhdessä toimivaa lapsiryhmää ahtaa yhdelle ryhmälle suunniteltuihin tiloihin. Päiväkotien ahtaudesta tai sopimattomista tiloista tuli paljon kritiikkiä sekä yksityisistä että kunnallisista päiväkodeista eri puolilta Suomea.

Pääkaupunkiseudun ammattilaiset kokivat tilanteen heikentyneen viime aikoina kahdesta syystä. Toinen syy ovat sijaiskäytännöt, toinen on erityistä tukea tarvitsevien asema.

Vastanneet kertovat, että ammattilaisten pompottelu ryhmästä toiseen on yleistynyt. Kun on sekä lapsia että aikuisia sairaana, aikuisia siirrellään herkästi ryhmästä toiseen.

”Jokaisella päiväkodilla on sijaisiin tietty budjetti, ja johtajien on pidettävä silmällä suhdelukua”, kirjoittaa lastentarhanopettaja Helsingistä.

Naapuriryhmän aikuisen nappaaminen sijaiseksi ei ole uutta, mutta osassa päiväkoteja tämä näyttäisi yleistyneen. Ohjattua toimintaa joudutaan perumaan jopa viikoittain.

”Kun enemmän henkilökuntaa putoaa pois, niin menee mielenkiintoiseksi. Päivän lopussa huokaisee, että ’tänään selvittiin ilman suurempia tapaturmia’.”

Toinen ammattilainen vinkkaa vanhemmille, mistä resurssien vähyyden näkee.

”Kuinka usein järjestetään pikku retkiä? Pysähtyykö työntekijä päivän päätteeksi juttelemaan päivän kulusta rauhassa? Kertooko lapsi kotona ohjatuista tuokioista vai pelkästään siitä, kun sai leikkiä kavereiden kanssa? Kuinka paljon ulkoillaan?”

Ammattilaisia huolestuttavat myös erityistä tukea tarvitsevat lapset. Ihan kaikille normaalikokoinen ryhmä ei sovi, vaikka ammattilainen periaatteessa pitäisi tukea tarvitsevien tuomista muiden joukkoon hyvänä ajatuksena. Osa lapsista ei saa luvattua tukea kuten avustajaa, osa vasta odottaa diagnoosia.

Helsinkiläisistä osa puhui alueellisista eroista. Toisilla alueilla lapset tarvitsisivat aikuista vielä keskimääräistä enemmän, koska perheet voivat huonosti tai koska suuri osa lapsista vasta opettelee suomen kieltä.

Uupumuksesta kirjoittavat kokivat usein tekevänsä kutsumustyötä. Tai tehneensä, sillä moni tunnollinen harkitsi lopettamista.

”Olen väsynyt pidentämään päivää joka päivä, koska muuten iltavuorolainen jäisi yksin pukemaan 21 lasta ulkoiluun. Olen väsynyt väsyneisiin työkavereihini, jotka tiuskivat paitsi minulle, myös lapsille. Olen väsynyt kokouksiin. Olen väsynyt budjettiin, jonka pienuuden vuoksi ei voida ostaa hiekkalapioita hajonneiden tilalle tai askartelumateriaaleja äitienpäiväkortteihin. Olen väsynyt ylitäysiin ryhmiin. Otetaan vielä lapsi nro 24 joka saa jakaa lokeron, naulakon ja kenkäpaikan toisen lapsen kanssa ja nukkuu patjalla lattialla”, listaa juuri lastenhoitajan työstä luopunut.

”Johtaja kehuu, miten upeat läsnäololuvut olemme saaneet aikaan, kun emme ottaneet eilen sitä sijaista ja olin 12 lapsen kanssa yksin. Jes. Tunnen itseni voimattomaksi ja mitättömäksi. Syksyllä minua on heitetty saksilla, olen saanut mustan silmän. Vanhemmat ovat solvanneet minua. Olen tehnyt palkatonta ylityötä kymmeniä tunteja. Samalla koen, että voin yhä olla muutos. Voin olla tärkeä lasten elämässä. Voin tuoda heidän päiviinsä iloa ja itkeä illat kotona. Mutta en jaksa enää kauaa”, kirjoittaa kolme vuotta alalla ollut lastentarhanopettaja.

Mistä sijaiskriisi syntyy?

Pääkaupunkiseudun vastauksissa toistuu yksi asia: päiväkodin sijaisjärjestelyt.

Vantaan hätäviesteille on helppo selitys, loppuvuoden sijaiskielto. Sairastuneen tilalle piti ensin etsiä paikkaajaa kaikista alueen muista päiväkodeista ennen kuin sijainen palkattiin ulkopuolelta.

Mutta miksi tilanteen heikkenemisestä puhuvat myös helsinkiläiset ammattilaiset? Koko kaupunkia koskevaa sijaiskieltoa ei ole kuluneena vuonna ollut. Sijaisiin on itse asiassa käytetty noin neljä prosenttia enemmän rahaa kuin vuotta aiemmin. Koko kaupungin tasolla lasten ja aikuisen suhdetta mittaava käyttöastekin on pikkuisen laskenut.

Varhaiskasvatusviraston johtaja Satu Järvenkallas ei silti ylläty palautteesta.

”Kun lasten ja kasvatushenkilöstön välistä suhdelukua pitää katsoa lapsiryhmän tarkkuudella, tulee meidän sitä noudattaa.”

Tämä tarkoittaa, että syksyllä 2015 voimaan tulleista lainmuutoksista lähtien päiväkoteihin on ylipäätään tarvittu aiempaa enemmän sijaisia. Kaupunkiin suoraan vakituisessa työsuhteessa olevien varahenkilöiden vakanssien määrä on pysynyt ennallaan, mutta virasto on viime vuonna maksanut entistä isomman summan henkilöstönvuokrausfirma Seurelle. Silti myös ne tilanteet ovat lisääntyneet, jossa sairastunutta paikkaa naapuriryhmän aikuinen.

Sijaistarvetta lisää myös, että pätevistä lastentarhanopettajista on pulaa koko pääkaupunki­seudulla. Heti lainmuutoksen jälkeen Seuren sijaisia oli myös tarjolla vähemmän kuin kysyntää heille, mutta tämä tilanne on Järvenkallaksen mukaan tasaantunut. Hän sanoo myös, että päiväkodeissa pyritään entistä paremmalla suunnittelulla varautumaan myös yllättäviin poissa­oloihin. Johtajasta on kiinni paljon.

”Talous asettaa meille reunaehdot, emme me siitä mihinkään pääse. Mutta ei pelkkä talous edellä saada hyvää varhaiskasvatusta. Tietenkin pitää katsoa miten lapset voivat, ei pelkkiä lukuja.”

Sanottua: Vanhemmilta sekä kiitosta että moitteita

”On hieno jättää lapsi päiväksi tuttuun, hyvään, lämminhenkiseen, huolehtivaan, ammattitaitoiseen ja vuorovaikutukselliseen päiväkotiin”

Vanhempi, Helsingin kaupungin päiväkoti

”Alle esikouluikäiset ulkoilevat pääsääntöisesti vain kerran päivässä resurssipulan takia. Pahimpina päivinä ulos ei ole päästy lainkaan vajaan henkilökunnan takia”

Vanhempi, Helsingin kaupungin päiväkoti

”Lapsillani on ollut aina ihanat ja osaavat lastentarhanopet ja hoitajat. Mutta onhan se fakta, että ryhmät ovat aivan liian suuria. Se näkyy korvia huumaavassa metelissä, lasten kiukuttelussa, siinä, etteivät hoitajat ehdi huomata kaikkea, siinä, että lasten kiusaamiseen ei aina ehditä puuttua.”

Lapsensa kotihoitoon ottanut vanhempi, paikkakunta ei tiedossa

”Erityislapseni on normaalikokoisessa tavallisessa ryhmässä ainoana tukimuotona ryhmäkohtainen avustaja. Tällä hetkellä lapsi häiriintyy liian isossa ryhmässä, mikä purkautuu kiusaamisena ja lyömisenä. Käytöksensä johdosta lapsen on vaikeaa muodostaa kaverisuhteita, mitä hän itkee usein iltaisin ja kokee olevansa huonompi kuin muut.”

Vanhempi, Vantaan kaupungin päiväkoti

”Lapset eivät ole kertaakaan olleet uupuneita tarhapäivän jälkeen ja ovat illallakin iloisina lähteneet kavereiden kanssa vielä pihalle leikkimään. Aina on ollut paljon varhaiskasvatukseen kuuluvaa toimintaa, askartelua, piirtämistä, laulua, leikkiä, metsäretkiä jne.”

Vanhempi, lapset olleet Helsingin ja Vantaan päiväkodeissa

”Hoitajat ovat suoraan todenneet, että syliin ei resurssit riitä.”

Vanhempi, Vantaa

”Me olemme etuoikeutettuja, kun pystymme pitämään lastamme (röyhkeän kalliissa) yksityisessä päiväkodissa – jossa saamme sitä laadukasta varhaiskasvatusta, jonka pitäisi lain nojalla kuulua kaikille lapsille perheen varallisuudesta riippumatta.”

Helsinki, yksityinen päiväkoti

”Olen harkinnut että pyytäisin täysin suomenkielisen lapseni siirtoa ruotsinkieliseen päiväkotiin, jossa asiat ovat aivan eri tolalla”

Vanhempi, Helsingin kaupungin päiväkoti

”Omien lapsieni päiväkodissa ei mitään tällaisia merkkejä resurssien riittämättömyydestä ole ollut havaittavissa. Ryhmät tekevät retkiä myös lähimetsää pidemmälle. Lapset viihtyvät päiväkodissa hienosti ja lähtevät sinne mielellään. Henkilökunta on vaihtunut näiden kolmen vuoden aikana oikeastaan vain eläkkeelle tai äitiyslomalle jäämisen vuoksi.”

Vanhempi, Helsingin kaupungin päiväkoti

”Pakollisessa esiopetuksessa lastenhoitaja katsoo televisiota (laittomasti Disneyn elokuvaa, Teosto-maksua maksamatta) lähes 30 lapsen kanssa, kun neljän aikuisen tiimissä muilla on palaveria tai ovat sairaana.”

Vanhempi, paikkakunta ei tiedossa

”Lapsille annettava varhaiskasvatus on hyvin suunniteltua ja ikätasoista. On taidekasvatusta, liikuntakasvatusta, kaveritaitojen suunnitelmallista kehittämistä, luonnontieteitä, draamaa, musiikkia, perustaitoja ja vapaata leikkiä”,

Vanhempi, Espoon kaupungin päiväkoti

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päivähoito
 • Varhaiskasvatus
 • Työuupumus
 • Maija Aalto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  3. 3

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  4. 4

   STT: Timo T.A. Mikkonen on kuollut

  5. 5

   Toimittaja katsoi kameraan ja sinutteli

  6. 6

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  7. 7

   Trump toisti väitteensä miljoonista laittomista äänestäjistä – senaatin demokraattijohtaja sanoi, että Trump saisi lopettaa vaaleista puhumisen ja keskittyä johtamaan

  8. 8

   Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

  9. 9

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  10. 10

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  2. 2

   Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

  3. 3

   Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

  4. 4

   Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

  5. 5

   Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

  6. 6

   Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

  7. 7

   Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

  8. 8

   Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

  9. 9

   Onneton autoverodraama on osoitus poliittisen pelisilmän puutteesta

  10. 10

   Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

  4. 4

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  5. 5

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  6. 6

   ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

  7. 7

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  8. 8

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  9. 9

   Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

  10. 10

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  11. Näytä lisää