Valikko
Kaupunki

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki – ensimmäisenä koko Suomessa

Margarita Lappalaisesta tuli tällä viikolla Margarita Helsinki. Samaa sukunimeä ei ole Suomessa kenelläkään.

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki. Hän on paitsi pääkaupungin, myös koko Suomen ainoa Helsinki, vaikka muiden isojen kaupunkien nimiä onkin ollut suomalaisilla jo aiemmin käytössä.

Nimi on ollut viime päivien ajan salaisuus, josta tiesivät vain harvat. Lauantai-iltana Margarita Helsinki, 32, viimein paljastaa uutisen läheisilleen juhlissa, jotka hän järjestää uuden nimensä kunniaksi.

Nimen muuttamiseen liittyvä paperisota hoitui nopeasti. Eri vaihtoehtojen pohdiskelu kesti kuitenkin noin neljä vuotta.

”Olen ollut naimisissa, ja minulla oli yhä ex-mieheni sukunimi. Tuntui, että haluaisin vaihtaa sen pois, varsinkin kun meillä ei ole yhteisiä lapsia. Mietin vaihtoehtoja, mutta ei tuntunut oikealta vaihtaa takaisin tyttönimeeni eikä sukupuustakaan löytynyt itselleni sopivaa nimeä”, tuore neiti Helsinki kertoo.


Mieleen putkahti ajatus siitä, voisiko sukunimi olla aivan uusi: sellainen, jota ei ole vielä kenelläkään muulla. Helsinki pohti asiaa kavereidensa ja perheensä kanssa, mutta mikään esiin nousseista ehdotuksista ei tuntunut hyvältä.

Sitten hän alkoi miettiä sukunimilakia ja sitä, miten nimiä on historian saatossa annettu. Sukunimen perustanahan on voinut perinteisesti olla talon- tai kylännimi, Helsinki pohti. Vastaus oli lopulta lähellä.

”Tajusin, että tosiaan, olen syntynyt ja aina asunut Helsingissä ja mahdollisesti tulen aina asumaankin. Sehän on minun sukunimeni! Helsinki on minun kotini.”

 

”Vähän jännitti, saanko sitä.”

Helsingistä tuntui kuitenkin epätodennäköiseltä, että sukunimi voisi yhä olla vapaa. Hän näppäili nimen Väestörekisterikeskuksen verkkosivuilla hakuun, joka näyttää kuinka monella on sukunimi käytössään. Tulos: pyöreä nolla.

”Tiesin heti, että lähden hakemaan sitä. Vähän jännitti, saanko sitä. Toisaalta lueskelin laista, ettei pitäisi olla mitään esteitä – eikä ollutkaan. Kaikki meni ihan nappiin!”

Nimenmuutosta haetaan maistraatista. Margarita Helsinki, silloinen Lappalainen, lähettikin maistraattiin viime kesän lopulla hakemuksen, jossa perusteluina olivat muun muassa hänen syntyperänsä ja asuinpaikkansa. Maistraatti puolestaan pyysi lausunnon nimilautakunnalta.

Lautakunnalta tuli suora myönteinen päätös. Tämän jälkeen piti kuitenkin vielä odottaa sitä, kun hakemus kuulutettiin virallisessa lehdessä. Kuulutusaikana hakemusta voi kommentoida, ja kommentit tulee käsitellä.

Tämän viikon torstaina Helsinki sai lopulta tietää, että uusi nimi on virallisesti hänen.

”Jännittää, miten ihmiset suhtautuvat. Turut ja Tampereet ja muut ovat jo olemassa. Luulen, että monet luulevat, että Helsinkikin on ollut jo olemassa. Heiltä, keille olen jo kertonut, olen saanut pääosin ihanan vastaanoton ja positiivista palautetta.”

 

Porvoo ja Lappeenranta yhä vapaina

Surullinen uutinen Helsinki-sukunimestä kiinnostuneille on se, ettei sitä enää voi ottaa kuka tahansa. Kun sukunimi on merkitty väestötietojärjestelmään, voi sen ottaa, jos se on ollut hakijalla jo aiemmin tai kuulunut hakijan esivanhemmille.

Muiden kaupunkien ystävien tilanne saattaa näyttää tätä valoisammalta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vapaina olisivat esimerkiksi Jyväskylä, Lappeenranta ja Porvoo.

Jo varattuja nimiäkin on silti lukuisia. Suomessa on tällä hetkellä elossa 25 ihmistä, joiden nykyinen sukunimi on Vantaa. Espoita on alle viisi, samaten Ouluja. Turkuja on 256, Kuopioita 95, Kouvoloita 20, Tampereita 11 ja Vaasoja seitsemän. Kerava-sukunimeä kantaa 21 ihmistä, Mikkeliä 27.

Uuden sukunimen voi vaikka keksiä omasta päästään. Sukunimen muuttamista rajoittaa Suomessa kuitenkin nimilaki. Sen mukaan uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä esimerkiksi nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö voi muuten aiheuttaa selkeää haittaa. Sukunimen tulee olla muodoltaan ja kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön mukainen. Se ei saa olla nimi, jota käytetään yleisesti etunimenä, eikä myöskään kahdesta sukunimestä muodostettu yhdistelmä.

Sukunimensä voi muuttaa hakemalla sukunimenmuutosta maistraatista. Niin kielteisen kuin myönteisen päätöksen hinta on 101 euroa, jos hakemuksesta ei tarvitse pyytää nimilautakunnan lausuntoa. Hakemus otetaan käsittelyyn vasta sitten, kun maksu on maksettu. Käsittelyaika on tavallisesti yhdestä kolmeen viikkoa.

Jos hakemukseen täytyy pyytää nimilautakunnan lausunto, venyy käsittelyaika kuitenkin useisiin kuukausiin. Jos maistraatti katsoo lautakunnan lausunnon jälkeen, ettei sukunimen muuttamiselle ole estettä, tulee sen tiedottaa hakemuksesta vielä virallisessa lehdessä. Tästä napsahtaa hakijalle 78 euron lisäkulut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • sukunimet
 • Nimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

  4. 4

   ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

  5. 5

   Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

  6. 6

   Cheekin ja Elastisen mahtipontinen areenashow potki räntävapun unholaan

  7. 7

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  8. 8

   Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

  9. 9

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  10. 10

   Sisäfileetä, isoja kukkakimppuja ja firman bileitä – HS soitti 15 yritykseen ja selvitti, miten nousukausi niissä näkyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  2. 2

   Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

  3. 3

   Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

  4. 4

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  5. 5

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  6. 6

   Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

  7. 7

   Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

  8. 8

   Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

  9. 9

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  10. 10

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

  3. 3

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  4. 4

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  5. 5

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  6. 6

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää