Valikko
Kaupunki

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki – ensimmäisenä koko Suomessa

Margarita Lappalaisesta tuli tällä viikolla Margarita Helsinki. Samaa sukunimeä ei ole Suomessa kenelläkään.

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki. Hän on paitsi pääkaupungin, myös koko Suomen ainoa Helsinki, vaikka muiden isojen kaupunkien nimiä onkin ollut suomalaisilla jo aiemmin käytössä.

Nimi on ollut viime päivien ajan salaisuus, josta tiesivät vain harvat. Lauantai-iltana Margarita Helsinki, 32, viimein paljastaa uutisen läheisilleen juhlissa, jotka hän järjestää uuden nimensä kunniaksi.

Nimen muuttamiseen liittyvä paperisota hoitui nopeasti. Eri vaihtoehtojen pohdiskelu kesti kuitenkin noin neljä vuotta.

”Olen ollut naimisissa, ja minulla oli yhä ex-mieheni sukunimi. Tuntui, että haluaisin vaihtaa sen pois, varsinkin kun meillä ei ole yhteisiä lapsia. Mietin vaihtoehtoja, mutta ei tuntunut oikealta vaihtaa takaisin tyttönimeeni eikä sukupuustakaan löytynyt itselleni sopivaa nimeä”, tuore neiti Helsinki kertoo.


Mieleen putkahti ajatus siitä, voisiko sukunimi olla aivan uusi: sellainen, jota ei ole vielä kenelläkään muulla. Helsinki pohti asiaa kavereidensa ja perheensä kanssa, mutta mikään esiin nousseista ehdotuksista ei tuntunut hyvältä.

Sitten hän alkoi miettiä sukunimilakia ja sitä, miten nimiä on historian saatossa annettu. Sukunimen perustanahan on voinut perinteisesti olla talon- tai kylännimi, Helsinki pohti. Vastaus oli lopulta lähellä.

”Tajusin, että tosiaan, olen syntynyt ja aina asunut Helsingissä ja mahdollisesti tulen aina asumaankin. Sehän on minun sukunimeni! Helsinki on minun kotini.”

 

”Vähän jännitti, saanko sitä.”

Helsingistä tuntui kuitenkin epätodennäköiseltä, että sukunimi voisi yhä olla vapaa. Hän näppäili nimen Väestörekisterikeskuksen verkkosivuilla hakuun, joka näyttää kuinka monella on sukunimi käytössään. Tulos: pyöreä nolla.

”Tiesin heti, että lähden hakemaan sitä. Vähän jännitti, saanko sitä. Toisaalta lueskelin laista, ettei pitäisi olla mitään esteitä – eikä ollutkaan. Kaikki meni ihan nappiin!”

Nimenmuutosta haetaan maistraatista. Margarita Helsinki, silloinen Lappalainen, lähettikin maistraattiin viime kesän lopulla hakemuksen, jossa perusteluina olivat muun muassa hänen syntyperänsä ja asuinpaikkansa. Maistraatti puolestaan pyysi lausunnon nimilautakunnalta.

Lautakunnalta tuli suora myönteinen päätös. Tämän jälkeen piti kuitenkin vielä odottaa sitä, kun hakemus kuulutettiin virallisessa lehdessä. Kuulutusaikana hakemusta voi kommentoida, ja kommentit tulee käsitellä.

Tämän viikon torstaina Helsinki sai lopulta tietää, että uusi nimi on virallisesti hänen.

”Jännittää, miten ihmiset suhtautuvat. Turut ja Tampereet ja muut ovat jo olemassa. Luulen, että monet luulevat, että Helsinkikin on ollut jo olemassa. Heiltä, keille olen jo kertonut, olen saanut pääosin ihanan vastaanoton ja positiivista palautetta.”

 

Porvoo ja Lappeenranta yhä vapaina

Surullinen uutinen Helsinki-sukunimestä kiinnostuneille on se, ettei sitä enää voi ottaa kuka tahansa. Kun sukunimi on merkitty väestötietojärjestelmään, voi sen ottaa, jos se on ollut hakijalla jo aiemmin tai kuulunut hakijan esivanhemmille.

Muiden kaupunkien ystävien tilanne saattaa näyttää tätä valoisammalta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vapaina olisivat esimerkiksi Jyväskylä, Lappeenranta ja Porvoo.

Jo varattuja nimiäkin on silti lukuisia. Suomessa on tällä hetkellä elossa 25 ihmistä, joiden nykyinen sukunimi on Vantaa. Espoita on alle viisi, samaten Ouluja. Turkuja on 256, Kuopioita 95, Kouvoloita 20, Tampereita 11 ja Vaasoja seitsemän. Kerava-sukunimeä kantaa 21 ihmistä, Mikkeliä 27.

Uuden sukunimen voi vaikka keksiä omasta päästään. Sukunimen muuttamista rajoittaa Suomessa kuitenkin nimilaki. Sen mukaan uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä esimerkiksi nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö voi muuten aiheuttaa selkeää haittaa. Sukunimen tulee olla muodoltaan ja kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön mukainen. Se ei saa olla nimi, jota käytetään yleisesti etunimenä, eikä myöskään kahdesta sukunimestä muodostettu yhdistelmä.

Sukunimensä voi muuttaa hakemalla sukunimenmuutosta maistraatista. Niin kielteisen kuin myönteisen päätöksen hinta on 101 euroa, jos hakemuksesta ei tarvitse pyytää nimilautakunnan lausuntoa. Hakemus otetaan käsittelyyn vasta sitten, kun maksu on maksettu. Käsittelyaika on tavallisesti yhdestä kolmeen viikkoa.

Jos hakemukseen täytyy pyytää nimilautakunnan lausunto, venyy käsittelyaika kuitenkin useisiin kuukausiin. Jos maistraatti katsoo lautakunnan lausunnon jälkeen, ettei sukunimen muuttamiselle ole estettä, tulee sen tiedottaa hakemuksesta vielä virallisessa lehdessä. Tästä napsahtaa hakijalle 78 euron lisäkulut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • sukunimet
 • Nimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  4. 4

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  5. 5

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  6. 6

   Perussuomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  7. 7

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  8. 8

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  9. 9

   HSTV:n suora lähetys Enontekiön yöttömästä yöstä käynnissä: ”Kyllähän siellä luontoa näkyy. Ei juurikaan trafiikkia”

  10. 10

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  2. 2

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  3. 3

   Lauri Markkasen suuri ilta kääntyi draamaksi – Minnesota Timberwolves varasi, kaupattiin kuitenkin heti Chicago Bullsiin

  4. 4

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  5. 5

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  6. 6

   Suomi on alkoholipolitiikaltaan jo nyt ”varoittava esimerkki” Pohjoismaissa – ruotsalaisasiantuntijan on mahdoton ymmärtää hallituksen lakiuudistus­kaavailua

  7. 7

   Presidentinvaalit hävinnyt Mannerheim pakeni kahvilayrittäjäksi Hankoon – Tällainen pikkutarkan omistajan kahvila oli ja on

  8. 8

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  9. 9

   Vietätkö juhannusta Helsingissä? Tässä kattava lista menovinkkejä

  10. 10

   Helmut Kohlin hautajaisista kehkeytyi kiusallinen draama Saksassa – entisen liittokanslerin leski ei halua puhujaksi Angela Merkeliä vaan EU:n hylkimän Unkarin pääministerin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  4. 4

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  5. 5

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  6. 6

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  7. 7

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  8. 8

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  9. 9

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  10. 10

   Krp: Temppeliaukion kirkon suuroperaatio johtui terrori-iskuun varautumisesta – poliisin mukaan välitöntä uhkaa ei ole

  11. Näytä lisää