Valikko
Kaupunki

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki – ensimmäisenä koko Suomessa

Margarita Lappalaisesta tuli tällä viikolla Margarita Helsinki. Samaa sukunimeä ei ole Suomessa kenelläkään.

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki. Hän on paitsi pääkaupungin, myös koko Suomen ainoa Helsinki, vaikka muiden isojen kaupunkien nimiä onkin ollut suomalaisilla jo aiemmin käytössä.

Nimi on ollut viime päivien ajan salaisuus, josta tiesivät vain harvat. Lauantai-iltana Margarita Helsinki, 32, viimein paljastaa uutisen läheisilleen juhlissa, jotka hän järjestää uuden nimensä kunniaksi.

Nimen muuttamiseen liittyvä paperisota hoitui nopeasti. Eri vaihtoehtojen pohdiskelu kesti kuitenkin noin neljä vuotta.

”Olen ollut naimisissa, ja minulla oli yhä ex-mieheni sukunimi. Tuntui, että haluaisin vaihtaa sen pois, varsinkin kun meillä ei ole yhteisiä lapsia. Mietin vaihtoehtoja, mutta ei tuntunut oikealta vaihtaa takaisin tyttönimeeni eikä sukupuustakaan löytynyt itselleni sopivaa nimeä”, tuore neiti Helsinki kertoo.


Mieleen putkahti ajatus siitä, voisiko sukunimi olla aivan uusi: sellainen, jota ei ole vielä kenelläkään muulla. Helsinki pohti asiaa kavereidensa ja perheensä kanssa, mutta mikään esiin nousseista ehdotuksista ei tuntunut hyvältä.

Sitten hän alkoi miettiä sukunimilakia ja sitä, miten nimiä on historian saatossa annettu. Sukunimen perustanahan on voinut perinteisesti olla talon- tai kylännimi, Helsinki pohti. Vastaus oli lopulta lähellä.

”Tajusin, että tosiaan, olen syntynyt ja aina asunut Helsingissä ja mahdollisesti tulen aina asumaankin. Sehän on minun sukunimeni! Helsinki on minun kotini.”

 

”Vähän jännitti, saanko sitä.”

Helsingistä tuntui kuitenkin epätodennäköiseltä, että sukunimi voisi yhä olla vapaa. Hän näppäili nimen Väestörekisterikeskuksen verkkosivuilla hakuun, joka näyttää kuinka monella on sukunimi käytössään. Tulos: pyöreä nolla.

”Tiesin heti, että lähden hakemaan sitä. Vähän jännitti, saanko sitä. Toisaalta lueskelin laista, ettei pitäisi olla mitään esteitä – eikä ollutkaan. Kaikki meni ihan nappiin!”

Nimenmuutosta haetaan maistraatista. Margarita Helsinki, silloinen Lappalainen, lähettikin maistraattiin viime kesän lopulla hakemuksen, jossa perusteluina olivat muun muassa hänen syntyperänsä ja asuinpaikkansa. Maistraatti puolestaan pyysi lausunnon nimilautakunnalta.

Lautakunnalta tuli suora myönteinen päätös. Tämän jälkeen piti kuitenkin vielä odottaa sitä, kun hakemus kuulutettiin virallisessa lehdessä. Kuulutusaikana hakemusta voi kommentoida, ja kommentit tulee käsitellä.

Tämän viikon torstaina Helsinki sai lopulta tietää, että uusi nimi on virallisesti hänen.

”Jännittää, miten ihmiset suhtautuvat. Turut ja Tampereet ja muut ovat jo olemassa. Luulen, että monet luulevat, että Helsinkikin on ollut jo olemassa. Heiltä, keille olen jo kertonut, olen saanut pääosin ihanan vastaanoton ja positiivista palautetta.”

 

Porvoo ja Lappeenranta yhä vapaina

Surullinen uutinen Helsinki-sukunimestä kiinnostuneille on se, ettei sitä enää voi ottaa kuka tahansa. Kun sukunimi on merkitty väestötietojärjestelmään, voi sen ottaa, jos se on ollut hakijalla jo aiemmin tai kuulunut hakijan esivanhemmille.

Muiden kaupunkien ystävien tilanne saattaa näyttää tätä valoisammalta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vapaina olisivat esimerkiksi Jyväskylä, Lappeenranta ja Porvoo.

Jo varattuja nimiäkin on silti lukuisia. Suomessa on tällä hetkellä elossa 25 ihmistä, joiden nykyinen sukunimi on Vantaa. Espoita on alle viisi, samaten Ouluja. Turkuja on 256, Kuopioita 95, Kouvoloita 20, Tampereita 11 ja Vaasoja seitsemän. Kerava-sukunimeä kantaa 21 ihmistä, Mikkeliä 27.

Uuden sukunimen voi vaikka keksiä omasta päästään. Sukunimen muuttamista rajoittaa Suomessa kuitenkin nimilaki. Sen mukaan uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä esimerkiksi nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö voi muuten aiheuttaa selkeää haittaa. Sukunimen tulee olla muodoltaan ja kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön mukainen. Se ei saa olla nimi, jota käytetään yleisesti etunimenä, eikä myöskään kahdesta sukunimestä muodostettu yhdistelmä.

Sukunimensä voi muuttaa hakemalla sukunimenmuutosta maistraatista. Niin kielteisen kuin myönteisen päätöksen hinta on 101 euroa, jos hakemuksesta ei tarvitse pyytää nimilautakunnan lausuntoa. Hakemus otetaan käsittelyyn vasta sitten, kun maksu on maksettu. Käsittelyaika on tavallisesti yhdestä kolmeen viikkoa.

Jos hakemukseen täytyy pyytää nimilautakunnan lausunto, venyy käsittelyaika kuitenkin useisiin kuukausiin. Jos maistraatti katsoo lautakunnan lausunnon jälkeen, ettei sukunimen muuttamiselle ole estettä, tulee sen tiedottaa hakemuksesta vielä virallisessa lehdessä. Tästä napsahtaa hakijalle 78 euron lisäkulut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • sukunimet
 • Nimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  4. 4

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  7. 7

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  8. 8

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää