Valikko
Kaupunki

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki – ensimmäisenä koko Suomessa

Margarita Lappalaisesta tuli tällä viikolla Margarita Helsinki. Samaa sukunimeä ei ole Suomessa kenelläkään.

Helsingissä asuu nyt nainen, jonka sukunimi on Helsinki. Hän on paitsi pääkaupungin, myös koko Suomen ainoa Helsinki, vaikka muiden isojen kaupunkien nimiä onkin ollut suomalaisilla jo aiemmin käytössä.

Nimi on ollut viime päivien ajan salaisuus, josta tiesivät vain harvat. Lauantai-iltana Margarita Helsinki, 32, viimein paljastaa uutisen läheisilleen juhlissa, jotka hän järjestää uuden nimensä kunniaksi.

Nimen muuttamiseen liittyvä paperisota hoitui nopeasti. Eri vaihtoehtojen pohdiskelu kesti kuitenkin noin neljä vuotta.

”Olen ollut naimisissa, ja minulla oli yhä ex-mieheni sukunimi. Tuntui, että haluaisin vaihtaa sen pois, varsinkin kun meillä ei ole yhteisiä lapsia. Mietin vaihtoehtoja, mutta ei tuntunut oikealta vaihtaa takaisin tyttönimeeni eikä sukupuustakaan löytynyt itselleni sopivaa nimeä”, tuore neiti Helsinki kertoo.


Mieleen putkahti ajatus siitä, voisiko sukunimi olla aivan uusi: sellainen, jota ei ole vielä kenelläkään muulla. Helsinki pohti asiaa kavereidensa ja perheensä kanssa, mutta mikään esiin nousseista ehdotuksista ei tuntunut hyvältä.

Sitten hän alkoi miettiä sukunimilakia ja sitä, miten nimiä on historian saatossa annettu. Sukunimen perustanahan on voinut perinteisesti olla talon- tai kylännimi, Helsinki pohti. Vastaus oli lopulta lähellä.

”Tajusin, että tosiaan, olen syntynyt ja aina asunut Helsingissä ja mahdollisesti tulen aina asumaankin. Sehän on minun sukunimeni! Helsinki on minun kotini.”

 

”Vähän jännitti, saanko sitä.”

Helsingistä tuntui kuitenkin epätodennäköiseltä, että sukunimi voisi yhä olla vapaa. Hän näppäili nimen Väestörekisterikeskuksen verkkosivuilla hakuun, joka näyttää kuinka monella on sukunimi käytössään. Tulos: pyöreä nolla.

”Tiesin heti, että lähden hakemaan sitä. Vähän jännitti, saanko sitä. Toisaalta lueskelin laista, ettei pitäisi olla mitään esteitä – eikä ollutkaan. Kaikki meni ihan nappiin!”

Nimenmuutosta haetaan maistraatista. Margarita Helsinki, silloinen Lappalainen, lähettikin maistraattiin viime kesän lopulla hakemuksen, jossa perusteluina olivat muun muassa hänen syntyperänsä ja asuinpaikkansa. Maistraatti puolestaan pyysi lausunnon nimilautakunnalta.

Lautakunnalta tuli suora myönteinen päätös. Tämän jälkeen piti kuitenkin vielä odottaa sitä, kun hakemus kuulutettiin virallisessa lehdessä. Kuulutusaikana hakemusta voi kommentoida, ja kommentit tulee käsitellä.

Tämän viikon torstaina Helsinki sai lopulta tietää, että uusi nimi on virallisesti hänen.

”Jännittää, miten ihmiset suhtautuvat. Turut ja Tampereet ja muut ovat jo olemassa. Luulen, että monet luulevat, että Helsinkikin on ollut jo olemassa. Heiltä, keille olen jo kertonut, olen saanut pääosin ihanan vastaanoton ja positiivista palautetta.”

 

Porvoo ja Lappeenranta yhä vapaina

Surullinen uutinen Helsinki-sukunimestä kiinnostuneille on se, ettei sitä enää voi ottaa kuka tahansa. Kun sukunimi on merkitty väestötietojärjestelmään, voi sen ottaa, jos se on ollut hakijalla jo aiemmin tai kuulunut hakijan esivanhemmille.

Muiden kaupunkien ystävien tilanne saattaa näyttää tätä valoisammalta. Väestörekisterikeskuksen nimipalvelun mukaan vapaina olisivat esimerkiksi Jyväskylä, Lappeenranta ja Porvoo.

Jo varattuja nimiäkin on silti lukuisia. Suomessa on tällä hetkellä elossa 25 ihmistä, joiden nykyinen sukunimi on Vantaa. Espoita on alle viisi, samaten Ouluja. Turkuja on 256, Kuopioita 95, Kouvoloita 20, Tampereita 11 ja Vaasoja seitsemän. Kerava-sukunimeä kantaa 21 ihmistä, Mikkeliä 27.

Uuden sukunimen voi vaikka keksiä omasta päästään. Sukunimen muuttamista rajoittaa Suomessa kuitenkin nimilaki. Sen mukaan uudeksi sukunimeksi ei voida hyväksyä esimerkiksi nimeä, joka on sopimaton tai jonka käyttö voi muuten aiheuttaa selkeää haittaa. Sukunimen tulee olla muodoltaan ja kirjoitustavaltaan kotimaisen nimikäytännön mukainen. Se ei saa olla nimi, jota käytetään yleisesti etunimenä, eikä myöskään kahdesta sukunimestä muodostettu yhdistelmä.

Sukunimensä voi muuttaa hakemalla sukunimenmuutosta maistraatista. Niin kielteisen kuin myönteisen päätöksen hinta on 101 euroa, jos hakemuksesta ei tarvitse pyytää nimilautakunnan lausuntoa. Hakemus otetaan käsittelyyn vasta sitten, kun maksu on maksettu. Käsittelyaika on tavallisesti yhdestä kolmeen viikkoa.

Jos hakemukseen täytyy pyytää nimilautakunnan lausunto, venyy käsittelyaika kuitenkin useisiin kuukausiin. Jos maistraatti katsoo lautakunnan lausunnon jälkeen, ettei sukunimen muuttamiselle ole estettä, tulee sen tiedottaa hakemuksesta vielä virallisessa lehdessä. Tästä napsahtaa hakijalle 78 euron lisäkulut.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Helsinki
 • sukunimet
 • nimet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Kuolemansairas Pasi pelkäsi tukehtuvansa lopulta mutta ei saanut Suomessa kuolinapua – hollantilaislääkäri kertoo, miten hän tekee eutanasian

  2. 2

   Syntynyt 1917 – HS:n Kaisa Rautaheimo valokuvasi sata vuotta täyttäviä suomalaisia ja kysyi heidän kallisarvoisinta muistoaan

  3. 3

   Elokuvien ja tv-sarjojen levittäjä puolustaa suomalaiskoteihin lähettyjä tuhansien eurojen uhkauskirjeitä – ”Ainoa tarkoitus on rajoittaa piratismia”

  4. 4

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  5. 5

   Tänne länsimetron miljoonat menevät – yksi vessakoppi maksaa kymmeniätuhansia, hissit ja liukuportaat 24 miljoonaa euroa

  6. 6

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  7. 7

   Juuri avautuneet arkistot paljastavat: 25 vuotta sitten Suomi pelkäsi sisällissotaa Venäjällä ja pani toivonsa viinaanmenevään Jeltsiniin

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Sote-palvelun valinnanvapaus ei koskekaan kaikkia – hankalimmat tapaukset hoitaa aina maakunta

  10. 10

   ”Tietämättömyys on vaarallisinta väkivaltaa” – Washingtonin Naisten marssille osallistui jopa 500 000 ihmistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  2. 2

   Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

  3. 3

   Opas miehen hankintaan

  4. 4

   Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

  5. 5

   Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

  6. 6

   Sarjahukuttamisista tuomittu jäi kiinni tuttavansa autosta Joensuussa

  7. 7

   George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

  8. 8

   Harkitsetko langattomia kuulokkeita? Ota huomioon nämä neljä asiaa

  9. 9

   Suola on suurempi uhka terveydelle kuin moni tietää – Tutkija listaa viisi helppoa keinoa, miten liikaa suolaa voi välttää

  10. 10

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  3. 3

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  4. 4

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  5. 5

   Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  8. 8

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  9. 9

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  10. 10

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  11. Näytä lisää