Kaupunki

”Unettomia öitä” – Järkytys ei jätä asukkaita rauhaan, kun Helsinki visioi rakkaiden kotitalojen purkamisia

Helsinki esitti oulunkyläläisille havainnekuvia, joissa asuintaloja puretaan. Kaupunki vakuuttaa, etteivät havainnekuvat ole päätöksiä, mutta taloyhtiössä pelätään purkutuomiota ja asuntojen arvon romahdusta.

Pohjois-Helsingin Oulunkylässä on taloyhtiö, jonka osakkaat pelkäävät menettävänsä kotinsa. Syy pelkoon on se, että Helsingin kaupunki on esittänyt Oulunkylä-seuralle havainnekuvia, joissa kahdessa asuinrakennuksia on purettu uusien talojen tieltä.

Oulunkylässä yli 30 vuotta asunut Maarit Laaksonen on tuntenut kellon tikittävän siitä asti. Taloyhtiö, josta Laaksonen omistaa asunnon, on rakennettu kaupungin vuokratontille. Maanvuokrasopimus umpeutuu alle kymmenen vuoden päästä. Laaksonen pelkää, että päättyvä maanvuokrasopimus on purkutuomio hänen kodilleen.

”Koko talo voi huonosti. Unettomia öitä. Aihe pyörii ajatuksissa heti, kun herää.”

Laaksonen kirjoitti aiheesta HS:ään mielipidekirjoituksen, jota seurasi toisen Oulunkylässä asuvan kirjoitus samasta aiheesta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Laaksonen uskoo, että samalla, kun kolme mallivaihtoehtoa tulivat julkisuuteen, hänen taloyhtiönsä asuntojen arvo putosi nollaan.

”Ostaisitko sinä talostamme asunnon, kun on olemassa malli, jossa tämä kenties puretaan”, hän kysyy.

Alla olevien vaihtokuvien avulla voit verrata nykyisiä maisemia ja kaupungin havainnekuvia:

 

 

Näissä kahdessa ensimmäisessä esimerkissä purettaisiin nykyisiä taloja. Kolmannessa uudet rakennukset tulisivat viheralueille tai tyhjille tonteille.Kaupunki todellakin suunnittelee Oulunkylän keskustan tiivistämistä ja täydennysrakentamista. Helsingin uudessa yleiskaavassa rakentaminen painottuu sinne, missä on hyvät julkisen liikenteen palvelut, kuten Oulunkylässä.

Helsingin Itäkeskuksen ja Espoon Keilaniemen välille rakennetaan pikaraitiolinja Raide-Jokeri. Linja kulkee valmistuessaan Oulunkylän kautta. Kun linja valmistuu, se ja Oulunkylän asema tekevät Oulunkylän keskustasta tärkeän julkisen liikenteen solmukohdan.

Kiinteistöviraston tonttiosaston kehityspäällikkö Peter Haaparinne rauhoittelee oulunkyläläisiä. Hänen mukaansa kuvat ovat alustavia visioita, eivät päätöksiä. Hän tähdentää, että kaupungilla ei ole lupaa purkaa vuokralaisensa omistamaa taloa, ellei siitä erikseen ole omistajan kanssa sovittu.

”Mitään päätöksiä ja esitystä talojen purkamisesta ei ole. Mielestäni kuvat ymmärrettiin väärin”, Haaparinne kertoo.

Hän toppuuttelee myös huolta vuokrasuhteen päättymisestä. Haaparinne kertoo, että kaupunki neuvottelee aina asuntotonttien pitkäaikaisten sopimusten jatkosta asuntoyhtiön kanssa, jos on syytä uskoa, että tonttialueelle on luvassa muutoksia.

”Korostan, että kaupunki on vastuullinen toimija, joka tilanteissa, jossa maan tai vuokraoikeuden hankinta on kaupungin kannalta tärkeää, neuvotteluissa pyrkii molemmin puolin kohtuullisiin ratkaisuihin”, hän kertoo.

Haaparinteen mukaan oulunkyläläisten asuntojen arvo ei myöskään ole romahtanut.

Oulunkyläläinen taloyhtiö tuskin jää viimeiseksi helsinkiläiseksi taloyhtiöksi, jossa ollaan huolissaan kaupungin täydennysrakentamissuunnitelmista.

Helsingissä täydennysrakentamisen merkitys kasvaa vuosi vuodelta. Isoja rakentamattomia alueita ei Helsingissä ole juuri muualla kuin Östersundomissa. Esikaupunkialueiden aluerakentamisen projektinjohtaja Ritva Tanner kertoo, että viime vuosina noin 40 prosenttia Helsingin uusista asunnoista on toteutunut täydennysrakentamisena.

”Helsingissä rakennetaan yhä enemmän olemassa olevan rakennuskannan joukkoon”, Tanner sanoo.

Toistaiseksi asuntojen purkaminen uusien tieltä on harvinaista, mutta Tanner arvioi, että tulevaisuudessa sekin yleistyy. Rakennustila kun loppuu Helsingistä hiljalleen.

Joissakin taloyhtiöissä purkaminen on nähty mahdollisuutena. Mellunmäessä kaksi taloyhtiötä on hakenut tonteilleen kaavanmuutosta, joka mahdollistaisi nykyisten asuintalojen purkamisen ja uusien talojen rakentamisen niiden tilalle. Yhtiöt ovat arvioineet purkamisen olevan taloudellisesti kannattavaa, koska uusissa rakennuksissa olisi moninkertaisesti asuntoja ja samalla yhtiöt välttäisivät tulevat kalliit remontit vanhoihin taloihin. Yhtiöt omistavat tonttinsa.

Purkaminen ei ole kuitenkaan edennyt, koska kaikki asukkaat eivät ole asettuneet sen kannalle. Kiinteistöliiton päälakimies Jenni Huplin mukaan käytännössä yksikin osakas, joka omistaa purku-uhan alla olevasta rakennuksesta osakkeita, voi estää rakennuksen purkupäätöksen.


Mellunmäen tapaus kuvaa hyvin sitä, miten paljon osakkailla on valtaa, jos taloyhtiö omistaa oman tonttinsa. Silloin valta on osakkaiden käsissä, vaikka kaavaa muutettaisiin kuinka. Helsinki ei käytännössä pakkolunasta tontteja.

Jos taas yhtiö sijaitsee vuokratontilla, tilanne on mutkikkaampi. Taloyhtiö, josta Maarit Laaksonen omistaa asunnon, on rakennettu Helsingin kaupungin omistamalle tontille, jonka vuokrakausi päättyy 2020-luvulla.

Kun maanvuokrakausi on kesken, kaupunki ei voi purkaa taloa ilman osakkaiden suostumusta. Mutta kun maavuokrakausi lähenee loppuaan, tilanne muuttuu.

Kiinteistöasioihin erikoistunut lakimies Hupli neuvoo taloyhtiöiden johtoa aloittamaan neuvottelut kaupungin kanssa maanvuokran jatkamisen ehdoista tai tontin ostosta hyvissä ajoin ennen vuokrakauden päättymistä. Laaksosen taloyhtiön kohdalla neuvottelut kannattaa Huplin mielestä aloittaa välittömästi.

Jos vuokrakausi saa jatkoa, maanvuokra todennäköisesti nousee. Helsingissä maanvuokrasopimuksen jatkokausi on ollut taloyhtiöille tavallisesti selvästi aiempaa kalliimpi ja jopa moninkertainen.

Osakkaan kannalta pahin skenaario on se, että taloyhtiö jouduttaisiin juridisesti purkamaan. Sellainen tilanne on edessä, jos maanvuokralle ei tule jatkoa. Tuntematta yhtiön maanvuokrasopimusta on mahdotonta sanoa, mitä yhtiölle käy.

Jos kaupunki on maanvuokrasopimuksen perusteella velvollinen lunastamaan yhtiön rakennuksen, jaetaan taloyhtiön saama korvaus ja muut varat osakkaiden kesken. Osakkaiden saaman korvauksen määrä määrittyy sen perusteella, kuinka paljon osakkailla on osakkeita taloyhtiöstä.

Korvauksista on sovittu vuokrasopimuksessa.

Maarit Laaksosen taloyhtiössä huoli on yhteinen, mutta asukkaat eivät ole jääneet toimettomiksi. Ryhmä asukkaita pitää yllä yhteyksiä kaupunkiin. Taloyhtiön johto tapaa kaupungin tonttiosaston ensi viikon keskiviikkona. Asukkaat aikovat myös mennä lakimiehen pakeille ja selvittää, mitä yhtiön maanvuokrasopimus merkitsee heidän kannaltaan.

Laaksonen miettii, saako taloyhtiö enää lainaa putkiremonttiin. Mitä jos joku talon vanhuksista tahtoo muuttaa palvelutaloon? Entä jos talon nuoret saavat perheenlisäystä ja haluavat muuttaa suurempaan asuntoon?

”Olemme pattitilanteessa. Siinä vaiheessa, kun mahdollisuus purkamisesta lausuttiin ääneen, se löi leimansa taloon.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Oulunkylä
 • Kaavoitus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  2. 2

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  3. 3

   Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  6. 6

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Jopa miljardi kiloa viljaa uhkaa jäädä korjaamatta – Kallistuuko ruoka? Pitääkö viljaa tuoda ulkomailta? Mikä pelastaisi sadon?

  9. 9

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  10. 10

   Kuvia Suomesta 21: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  5. 5

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  6. 6

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  7. 7

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  8. 8

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  10. 10

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  11. Näytä lisää