Kaupunki

Vihreiden sisäinen taisto on kuntavaalien alkusoitto – lue tästä, miten puolueet muuttaisivat Helsinkiä

Pääkaupungissa valitaan huhtikuun vaalien jälkeen ensimmäinen pormestari. Kisa sähköistyi, kun Anni Sinnemäki (vihr) ilmoitti olevansa ehdolla.

Helsingissä on muihin kaupunkeihin nähden erilaiset vaalit. Nyt valitaan ensimmäistä kertaa pormestari. Vaaleissa valtuustoon suurimman ryhmän saava puolue saa esittää ensimmäisenä ehdokastaan pormestariksi. Tästä tulee pormestari, koska muut ryhmät hyväksynevät ehdotuksen. Toiseksi suurin puolue saa merkittävimmän apulaispormestarin paikan. Tämä tarkoittaa sitä, että näissä vaaleissa mennään ­asian lisäksi henkilö edellä.

Ehdokaslistat on jätettävä 28. helmikuuta. Luulisi, että kärkiehdokkailla liputtaminen olisi jo täydessä vauhdissa.

Aika harva puolue on kuitenkaan vielä nimennyt kärkiehdokastaan. Asettelu todennäköisesti sähköistyy pian, sillä yksi odotettu kärkinimi, Anni Sinnemäki (vihr) ilmoitti sunnuntaina halukkuudestaan ryhtyä vihreiden pormestariehdokkaaksi.

Hänen lisäkseen toinen Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri (vihr) ilmoittautui kisaan jo viime viikolla. Puolue tekee valinnan ehdokkaastaan helmikuussa. Puolue lähtee todennäköisesti joko Sinnemäen tai Saurin nimellä metsästämään Helsingin suurimman puolueen paikkaa kevään vaaleissa.

Muita pormestariehdokkaaksi ilmoittautuneita ovat vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja perussuomalaisten valtuustoryhmän johtaja Mika Raatikainen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muissa puolueissa vielä pähkäillään. Keskustassa arvuutellaan Laura Kolben kiinnostusta tehtävään. Kokoomuksessa elätellään toiveita Jan Vapaavuoren paluusta Euroopan investointipankista kuntapolitiikkaan.

Demareilla on mistä valita. Puolueessa on keskusteltu useista pormestariehdokkaista: Eero Heinäluoma, Nasima Razmyar, Erkki Tuomioja, Tuula Haatainen sekä kaikki helsinkiläiset kansanedustajat on mainittu.

Sen sijaan kevään kuntavaalien kärkiteemat eivät ole vielä kovin hyvin kirkastuneet Helsingin poliittisten puolueiden piiritoimistoissa. Kysyttäessä johtohenkilöt luettelevat peräperään lähes kaikki hyvää tarkoittavat asiat.

Varhaiskasvatus, koulutus, kohtuuhintainen asuminen, joukkoliikenne, terveydenhuolto, vanhustenhuolto, halpa energia . . . tärkeitä ja hyviä asioita. Mutta onko niistä koukuksi ääntenkalasteluun? Konkretia tuntuu olevan hakusessa.

Äänestäjä toivoisi vastauksia yksinkertaisiin kysymyksiin. Kannattaako ehdokas (tai puolue) ajoväylien vähentämistä vai autotonta ydinkeskustaa. Ovatko ruuhkamaksut okei? Samanlaisia kannanottoja kaivattaisiin eri alojen keskeisiin kysymyksiin.

Keskustan puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula nostaa yhdeksi kärkiteemaksi viheralueiden varjelun: ”Stadi tarvitsee keuhkot, ei kaikkea pidä hakata sileäksi, on rakennettava paitsi sivuille myös ylöspäin, korkeita taloja, järkevähintaisia asuntoja, oikeisiin suuntiin tehdyt bulevardisoinnit . . .”.

Sitten Rantamaula ryhtyy rohkeaksi ja puuttuu pariin herkkään asiaan: ”Uusien asuintalojen esteettömyyssäännöistä ja parkkipaikkojen määristä voitaisiin ehkä tinkiä.”

Helsingin siirtyminen pormestarijohtoiseen hallintomalliin olisi Rantamaulan mielestä mainio hetki laajentaa demokratiaa muutoinkin. ”Kaupunginosille tulisi nykyistä enemmän antaa mahdollisuus päättää omista asioistaan.”

Keskustalla on Helsingissä kolme valtuutettua. Puolue pyrkii vaaleissa pariin lisäpaikkaan.

Helsingin Perussuomalaisten puheenjohtaja Markku Saarikangas korottaa nyt seitsenhenkisen ryhmän tavoitteen uusille lukemille: ”Tähtäin on tuplata paikkamäärä.”

”Helsinkiläisten tulee olla etusijalla kaupungin asuntoihin, opiskelijoille voitaisiin rakentaa nopeasti konttiasuntoja, sosiaali- ja terveyspalvelut pitää saada yhdestä paikasta”, Saarikangas luettelee vaaliteemoja.

”Pohjois-Amerikassa on kokeiltu esimerkiksi vanhainkotien ja lastentarhojen yhdistämistä. Yksi meidän teemoista on elämisen arvoinen vanhuus, kenenkään ei pidä jäädä yksin.”

Vaalivoittoon ja nykyisten kahden paikan kasvattamiseen kolmeen tai neljään pyrkii myös kristillisdemokraatit.

”Ikäihmisillä tulisi olla oikeus matkustaa ilmaiseksi [julkisessa liikenteessä]. He ovat taakankantajia, jotka ovat mahdollistaneet hyvinvointimme. Meidän pitäisi pystyä korvaamaan heille se esimerkiksi tällaisella meille pienellä mutta heille suurella asialla”, Helsingin kristillisdemokraattien puheenjohtaja Tuulikki Tepora sanoo.

Kristilliset ovat luonnollisesti perheiden asialla: ”Vähävaraisten perheiden lasten ja nuorten harrastuksia pitäisi tukea stipendeillä tai alennetuilla lipunhinnoilla. Se ehkäisisi syrjäytymistä.”

Rkp:n Helsingin piirin puheenjohtaja Cecilia Ehrnrooth uskoo sivistykseen: ”Koulutukseen pitää satsata enemmän, jotta Suomi lähtee nousuun.”

Sivistystä kaivattaisiin myös keskusteluun. ”Se on mennyt vinoon. Ei ole pysytty asiassa. Ihmisillä saa toki olla eri näkökulmia ja mielipiteitä, mutta asiallisena pitää pysyä eikä käydä henkilökohtaisesti kenenkään päälle.”

Rkp:n asialistalla ovat myös terveydenhuolto sekä vanhustenhoito.

”Jaksamisesta on kysymys. Meidän suomalaisten pitää tehdä entistä kauemmin töitä, olla pidempään kunnossa, ja päästä nopeammin hoitoon – kahdella kiellä.”

Rkp hakee vaaleista viisipaikkaiseen valtuustoryhmäänsä yhden luottamushenkilön lisäystä.

Vasemmistoliitto kasvoi 11 valtuutetun ryhmäksi, kun kaksi vihreää loikkasi ryhmään. Nyt puolue pyrkii vähintään samaan paikkamäärään omin voimin. Kärkiteemoja ovat asuminen ja joukkoliikenne.

”Helsinki ei ole tavoittanut vuosittaista rakentamistavoitettaan. Kaupungille on perustettava oma rakentamisyksikkö veronmaksajien riskillä”, toiminnanjohtaja Jorma Pikkarainen sanoo.

Vasemmistoliitto on joukkoliikennepuolue – näissäkin vaaleissa: ”Ruuhkamaksut käyttöön. Heitä ei kuitenkaan pidä rokottaa, joiden on pakko käyttää autoa työnsä takia.”

Helsingin kolmanneksi suurin puolue 15 valtuutetullaan on sosiaalidemokraatit.

Tavoitteena on ”useampi lisäpaikka”, sanoo Stadin demarien toiminnanjohtaja Hanna Isbom.

Kohtuuhintaisten asuntojen lisätuotanto sekä kouluasiat ovat puolueen kärkiteemoja vaaleissa.

Loppusyksystä päätetty uusi yleiskaava luo Isbomin mukaan mahdollisuudet kotien rakentamiseen niin, että päiväkodit, koulut ja työpaikat ovat toimivan joukkoliikenteen tavoitettavissa.

”Kaupungin palvelut on järjestettävä etenkin lapsiperheiden helposti tavoitettaviksi”, Isbom sanoo.

Pormestarimallia innokkaasti ajanut, 19-jäseninen vihreät on on valtuuston toiseksi suurin ryhmä.

Voidakseen tulla pormestareiksi viranhaltijoiden tulisi ensin siirtyä vähintään virkavapaalle, asettua ehdolle vaaleissa ja tulla valituiksi vähintään varavaltuutetuiksi. Toiseksi suurin tahtoo suurimmaksi.

”Tarkkaa määrällistä paikkatavoitetta meillä ei ole, sehän on suhteellista peliä”, Helsingin vihreiden puheenjohtaja Maria Halonen sanoo.

Yksittäisenä teemana vihreillä on muun muassa ”maksuton varhaiskasvatus Helsinkiin”, jonka selvittämisen puolue ajoi vuoden 2017 budjettiin. Se tarkoittaisi yli kolmevuotiaiden päiväkotimaksujen puoliintumista.

”Koulutus on vihreiden valtakunnallinen kärkiteemana. Samoin eriarvoistuminen, köyhyys, asunnottomuus, joiden ehkäisyyn kunnat voivat vaikuttaa. Hallituksen leikkaukset ovat osuneet kaikkein köyhimpiin, mutta myös tavallisiin ihmisiin. Leipäjonot nousevat varmasti keskusteluun”, Halonen sanoo.

21-paikkaisen, Helsingin suurimman valtuustoryhmän kokoomuksen tavoitteena on säilyttää ykköspaikkansa. ”Ihmiset luottavat kokoomukseen kaupungin kehittämisessä ja kyvyssä rakentaa parempaa kaupunkia”, piirin toiminnanjohtaja Sini Jokinen sanoo.

”Elinvoimainen kaupunki rakentuu terveelle taloudelle ja turvalliselle kaupunkiympäristölle. Meillä täytyy olla toimivia ja elinvoimaisia yrityksiä, ja niillä mahdollisuus menestyä. Kaupungin tulee palvella kaupunkilaisia entistä paremmin. Koulutuksen ja varhaiskasvatuksen rooli korostuu tulevaisuudessa”, Sini Jokinen sanoo.

Myös kokoomuksessa painotetaan asuntotuotannon tärkeyttä. Tuotantoa tulee olla riittävästi, mutta ”sen tulee olla myös oikeanlaista. Tuotannon tulee vastata kaupunkilaisten tarpeisiin”, Sini Jokinen sanoo.

”Alueita on kehitettävä tasapuolisesti. Siten, että niissä asuntoja vanhuksille, perheille, tavalliselle työntekijöille, kaikille erilaisille helsinkiläisille.”

Entäs yhden hengen ryhmät? Niitä on Helsingin nykyisessä valtuustossa kaksi, Skp:n Yrjö Hakanen ja René Hurstin oma ryhmä.

Hursti kertoo harkitsevansa vaaleihin lähtöä jonkin ryhmän sitoutumattomana ehdokkaana, ”äänestäjien antamalla valtakirjalla”.

”Vähäosaisten ihmisten asiat on pantava kuntoon. Mielenterveysongelmaisten, päihdekuntoutujien, lastensuojelun asiakkaiden, pienipalkkaisten, vähävaraisten työllistymistä ja opiskelemaan pääsyä on tuettava”, Hursti luettelee.

Yrjö Hakasella on sanoma: ”Helsingin pitää olla asukkaita eikä bisnestä ja yhtiöitä varten. Lisää rahaa lähipalveluihin kaupungin voitoista.”

Skp kokoaa ehdokaslistaa, jossa on mukana sitoutumattomia. Tavoite on, että ryhmällä olisi valtuutettuja nykyisen yhden sijasta kaksi.

Fakta

Kuntavaalit 2017


 28.2. kello 16,

ehdokasasettelu päättyy.

 9.3., ehdokasasettelu vahvistetaan.

 29.3.–4.4., ennakko­äänestys.

 9.4., vaalipäivä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  2. 2

   Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

  3. 3

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  4. 4

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä: ”Siellä sun täällä liikkuu sattumanvaraisesti autoja eri linjoilla” – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  5. 5

   Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

  6. 6

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  7. 7

   Juutalaisten joukkotuhoa vähätellyt määrättiin vierailemaan natsien keskitysleireillä ja kirjoittamaan näkemästään

  8. 8

   Metroliikenne sekaisin Helsingissä – myöhästymisiä ja epäsäännöllisiä vuorovälejä luvassa koko aamupäivän

  9. 9

   Pohjois-Korean vastaus Trumpille: Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee

  10. 10

   Suomalaiset joutuivat heti tiukkaan paikkaan Ruotsin historiallisen suuressa Aurora-sotaharjoituksessa: ”Tämä oli tässä vaiheessa vähän turhankin vaikeaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä: ”Siellä sun täällä liikkuu sattumanvaraisesti autoja eri linjoilla” – näihin linjoihin lakko vaikuttaa

  2. 2

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  3. 3

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  4. 4

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  5. 5

   ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

  6. 6

   Merika Kallionpää oli uskonnollisen yhteisönsä tähti, kun häntä varoitettiin toisesta uskovasta naisesta – suhde ja kaapista tuleminen syöksivät Kallionpään sivuraiteelle

  7. 7

   Krista heräsi siihen, että häntä raiskattiin – Helsingin poliisin tilastoissa toistuu klassinen tarina

  8. 8

   Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

  9. 9

   ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

  10. 10

   Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  3. 3

   ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

  4. 4

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

  5. 5

   Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

  6. 6

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  7. 7

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  8. 8

   ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Liian pihi remontoija voi hölmöyttään altistua syöpää aiheuttavalle asbestille – lisäksi hän rikkoo myös uutta lakia
  3. Olemmeko kadottaneet tilannetajun lopullisesti? –Älypuhelinten ruudut ovat loistaneet tänä syksynä jo teatterikatsomoissakin
  4. Kohutossut saattavat nousta vielä kerran ratkaisevaan rooliin maratonin ME-yrityksessä – juoksukone näyttää, miten pärjäisit Cooper-testissä ME-maratoonarin kanssa
  5. Metroliikenne sekaisin Helsingissä – myöhästymisiä ja epäsäännöllisiä vuorovälejä luvassa koko aamupäivän
  6. Nobinan lakko alkoi pääkaupunki­seudun bussiliikenteessä: ”Siellä sun täällä liikkuu sattumanvaraisesti autoja eri linjoilla” – näihin linjoihin lakko vaikuttaa
  7. Ylen uusi päätoimittaja Jouko Jokinen on lupsakka suhdehahmo, joka pääsee lähelle valtaa – Mutta median tulevaisuuden kannalta nyt on olennaista avautua keskustelulle
  8. Juutalaisten joukkotuhoa vähätellyt määrättiin vierailemaan natsien keskitysleireillä ja kirjoittamaan näkemästään
  9. Voittamaton Floyd Mayweather esittelee taas leveää elämäänsä ”palatsissaan” – hyllyt täynnä makeisia ja jättimäinen elokuvateatteri
  10. Filippiinien presidentti Duterte uhkaa tappaa poikansa, jos syytökset huumekaupasta ovat totta
  11. Suomalaiset joutuivat heti tiukkaan paikkaan Ruotsin historiallisen suuressa Aurora-sotaharjoituksessa: ”Tämä oli tässä vaiheessa vähän turhankin vaikeaa”
  12. Näytä lisää