Kaupunki

Vihreät arvioivat HS:lle: Anni Sinnemäellä etumatkaa Pekka Sauriin pormestarikisassa

Kaksi vihreää konkaria kilpailee puoleensa pormestariehdokkuudesta Helsingissä. Valtuustoryhmässä ei uskota vihreiden jakautuvan kahteen riitelevään leiriin.

Viikonloppuna sähköistynyt kamppailu Helsingin vihreiden pormestariehdokkaasta saattaa puolueen sisäpiiriläisten arvioiden mukaan kääntyä Anni Sinnemäen voitoksi.

Helsingin vihreät apulaiskaupunginjohtajat Sinnemäki ja Pekka Sauri ilmoittautuivat sunnuntaina määräaikaan mennessä kilpailuun puolueen pormestariehdokkaasta. HS:n soittokierroksen perusteella Sauri olisi jäämässä kisassa toiseksi.

Helsingissä valitaan huhtikuun kuntavaalien jälkeen kaupungille sen historian ensimmäinen pormestari. Nykyisen puoluetaustaisen virkamieskaupunginjohtajan sijaan pääkaupunkia alkaa siis johtaa puhtaasti poliittinen henkilö. Hänen lisäkseen valtuusto valitsee neljä poliittista apulaispormestaria nykyisten apulaiskaupunginjohtajien sijaan.

Pormestari leivotaan mitä todennäköisimmin vaalien voittajapuolueen ehdokkaasta. Vihreät on kokoomuksen jälkeen Helsingin nykyisen valtuuston toiseksi suurin puolue, joten sen pormestariehdokkaalla on ennakkoon ajateltuna varteenotettavat mahdollisuudet Helsingin johtoon – jos vihreät voittaa vaalit.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tarkkasilmäisin saattaa huomata, että vihreiden ehdokkaista toinen on mies ja toinen nainen ja että toinen on vähän nuorempi kuin toinen. Sauri on syntynyt vuonna 1954 ja Sinnemäki vuonna 1973. Sukupuoli tai ikä ei Helsingin vihreiden puheenjohtajan Maria Halosen mukaan ole ratkaiseva.

”Järjestämme ennen [vihreiden ehdokkaan] valintaa avoimia yleisiä keskustelutilaisuuksia, joissa käydään läpi asiakysymyksiä. Hirveän isoja linjaeroja ehdokkailla ei ole. Kokonaisuus ratkaisee”, Halonen muotoilee.

Vihreiden ehdokas valitaan Helsingin vihreiden yleiskokouksessa helmikuun alussa. Lippuäänestykseen osallistuu 60 alueellisten yhdistysten, Vihreiden nuorten, Vihreiden naisten ja Helsingin Vihreän seuran keskuudestaan valitsemaa edustajaa.

 

”Vihreät tykkää sukupolvimuutoksesta, eikä sukupuolestakaan Annille varmaan haittaa ole.”

Puheenjohtaja Halonen osasi odottaa juuri Sinnemäen ja Saurin ilmoittautumista: ”Kyllä nämä nimet ovat olleet esillä mediassa ja ennakkokeskusteluissa. Anni ja Pekka ovat olleet vahvimpina esillä.”

Halosen mukaan kumpikin ehdokas on sitoutunut yhteistyössä jatkamaan vihreää politiikkaa vaalin jälkeenkin. Puolueen jakautumisesta kahteen keskenään riitaisaan leiriin ei hänen mukaansa ole vaaraa.

”Yleinen näkemys on, että meillä on kaksi hyvää ehdokasta. On valinnanvaraa, ei tule riitaa.”

Helsingin vihreät ovat ikävertailussa muihin nähden keskimääräistä nuorempaa porukkaa. Jäsenistön enemmistö on naisia. Tässä mielessä nuoremman naisen Anni Sinnemäen pelimerkeillä on vihreiden sisäisessä äänestyksessä enemmän ruutuja kuin vanhemman miehen Pekka Saurin.

Tullakseen valituksi pormestariksi ehdokas tarvitsee valtuustossa tukea myös muilta kuin omalta ryhmältä.

Perinteisesti vaalien voittajapuolue on saanut valtuustossa valita ensimmäisenä ”parhaan” paikan eli kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden. Toiseksi tulleelle puolueelle on kuulunut valtuuston puheenjohtajuus. Näiden jälkeen on jaettu järjestyksessä lautakuntapaikkoja.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Halonen toteaa, että pormestarin valinnasta ei ole kokemusta, joten valtuuston käyttäytymistäkin on vaikea ennakoida.

”Ehdokkaan täytyy nauttia valtuuston luottamusta kokonaisuutena. Vihreissä on nähty [tästäkin syystä] tärkeänä, että kerrotaan meidän ehdokas hyvissä ajoin etukäteen”, Halonen sanoo.

Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs ei usko, että vaali halkaisee puoluetta kahtia. Kivekkäällä ei ole yleiskokouksessa ääntä, mutta hänen suosikkinsa on Anni Sinnemäki.

”Olen Annin kanssa tehnyt paljon yhteistyötä kaupunkisuunnittelukysymyksissä. Anni on hämmentävän hyvä siinä. Se on aina kartalla, miksi tehdään, miten tehdään, miten prosessit etenevät. . . Hän myös ymmärtää muidenkin ryhmien kuin vihreiden näkökannat. On pakko pystyä näkemään nekin”, Kivekäs perustelee kantaansa.

Kivekäs kertoo, ettei tunne suurinta osaa tulevan yleiskokouksen edustajista. Tästä syystä hän ei myöskään ala ennakoida vaalin tulosta.

”Uskon, että suurin osa edustajista kuuntelee kumpaakin ehdokasta ja miettii ennen kuin päättää.”

Valtuustoryhmän 1. varapuheenjohtajalla Hannu Oskalalla ei ole vielä kantaa ehdokkaiden välillä. Hän ei usko vihreiden halkeamiseen kahtia.

”Tämähän on normaalia demokratiaa. On useampia ehdokkaita, ja sitten äänestetään. En pysty näkemään ristiriitaa. Ehdokkaan ratkaisee jonkinlainen kokonaisharkinta siitä, miten hän toimisi vaaleissa ja kaupungin hallinnossa”, Oskala sanoo.

Sukupuolikaan ei ole jakava tekijä Oskalalle. ”Olen miehenä usein äänestänyt naista, ja jotkut naisetkin kuulemma äänestävät joskus miehiä. Jos yrität rakentaa jonkinlaista olkiukkoa tästä, epäonnistut.”

Myöskään ryhmän 2. varapuheenjohtaja Elina Moisio ei usko puolueen repeävän.

”Se on kuitenkin Helsingin tärkein tehtävä. Meillä on ollut tähänkin asti kaksi kaupunginjohtajaa. Olen iloinen siitä, että he ovat molemmat mukana.”

Moisio kannattaa Sinnemäkeä.

”Pekka ollut neljätoista vuotta apulaiskaupunginjohtajana. Hänen vahvuuksiaan on esimerkiksi se, että hän pitää yhteyttä kaupunkilaisiin [sosiaalisessa mediassa] ja hänellä on kokemusta kansainvälisellä puolella. Anni on ollut vähemmän aikaa tehtävässään mutta saanut aikaan valtavia näyttöjä, esimerkiksi Raide-Jokerin rahoituksen valtion kanssa”, Moisio muistuttaa.

”Varmasti on ihmisiä, jotka kannattavat Annia, ja ihmisiä, jotka kannattavat Pekkaa. Ensin käydään kuitenkin vaalit. Eiväthän vihreät yksin pormestaria valitse.”

Vihreän ryhmän entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Emma Kari ei myöskään usko juopaan vihreissä.

”Demokratiassa on hyvä, että ihmisillä on valinnanvaraa. Itse arvostan molempia: he ovat saaneet paljon aikaan, ja heillä on paljon näyttöjä”, hän sanoo.

”Pormestarin paikka on se, missä rakennetaan uudenlaista kaupunkia. Kieltämättä se, miten paljon Sinnemäki on Helsingissä saanut aikaan, on vakuuttanut minut. Samaan aikaan täytyy sanoa, että Pekka on ollut rakentamassa aivan uutta keskustelukulttuuria. Oli se kumpi tahansa, vihreillä on hyvä pormestariehdokas.”

”Yleiskokous valitsee ehdokkaamme. Olen ilahtunut, ettei minun tarvitse valita”, sanoo pitkäaikainen vihreä valtuutettu Tuomas Rantanen.

Hän arvelee, että Anni Sinnemäen ennuste on Pekka Saurin ennustetta parempi.

”Vihreät tykkää sukupolvimuutoksesta, eikä sukupuolestakaan Annille varmaan haittaa ole. Pekalle se taas olisi luonteva kehitys, että hän pitkän uran tehneenä olisi lopulta kaupungin johtamisen kärkenä.”

Repeämään vihreissä Rantanenkaan ei usko. ”Vihreiden tapauksessa molemmat ehdokkaat ovat hyviä, koska he nauttivat ylipuoluepoliittista arvostusta. Sillä tavalla meillä on hyvin pullat uunissa.”

Vihreiden paras laskija Osmo Soininvaara löytää puoluetta eheyttävän voiman sen ulkopuolelta.

”Meillä on niin suuri yhteinen tavoite voittaa kokoomus, ettemme ala tuommoisesta pienestä asiasta kiistellä.”

Vihreillä on nykyisessä valtuustossa 19 paikkaa ja kokoomuksella 21.

”Anni on pätevä ja aikaansaava”, Soininvaara suostuu sanomaan ehdokkaista.

Vaalimatematiikan valossa Pekka Sauri toisi kuitenkin enemmän liikkuvia ääniä vihreille. Soininvaaran arviolaskelman mukaan mukaan Sinnemäki toisi ääniä vasemmistoliiton suunnalta, Sauri taas kokoomuksesta.

Jälkimmäinen olisi sikäli parempi, että kokoomuksen liikkuvia on enemmän, ja lisäksi jokainen ääni heiltä olisi päävastustajalta pois.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuntavaalit 2017
 • Helsinki
 • Vihreät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  2. 2

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

  8. 8

   ”Olen yrittänyt ymmärtää äitiäni” – vielä moni kolmikymppisistä on elänyt lapsuuden, johon heijastuivat sotasukupolven traumat

  9. 9

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  5. 5

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  6. 6

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  7. 7

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  8. 8

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  9. 9

   ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

  10. 10

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää