Valikko
Kaupunki

Ruuhkamaksu jakaa Helsingin poliitikot – ”Ei tämän kannattamisella suosiota haeta”

Helsingin vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä ruuhkamaksut olisivat järkevä tapa kehittää seudun liikennettä. Perussuomalaisissa maksut tuomitaan ”pyöräily ja ratikka -osaston jatkoksi”.

Olisitko valmis maksamaan 340 euroa vuodessa, jotta Helsingin seudulla liikkuisi nykyistä vähemmän henkilöautoja? Tästä on pohjimmiltaan kyse, kun puhutaan Kehä III:n sisäpuolelle kaavailluista ruuhkamaksuista.

HS uutisoi keskiviikkona, että ruuhkamaksujen suosio on pudonnut pääkaupunkiseudulla 2010-luvun aikana. Helsinkiläiset ovat olleet perinteisesti innokkaimpia maksun kannattajia, mutta nyt helsinkiläisistäkin vain 43 prosenttia kannattaa maksujen käyttöönottoa pääkaupunkiseudun autoteillä. Aiemmissa kyselyissä maksuja on kannattanut yli puolet vastaajista.

”Täytyy sanoa, että olen hieman yllättynyt tuosta tuloksesta. Olisin ajatellut, että ihmiset kannattavat sitä, kun väki- ja liikennemäärät kasvavat. Toisaalta voi olla mahdollista, että liikenne sujuu nykyisin entistä paremmin, jolloin ihmiset ajattelevat, ettei tälle ole tarvetta”, pyörittelee Helsingin Sdp:n valtuustoryhmän tuore puheenjohtaja Tomi Sevander.

”Meidän ryhmässä näkemykset jakaantuvat kumpaankin suuntaan. Itse olen nykytietojen valossa ehkä hieman vastaan”, hän lisää.


Kysymys on hankala vaaleihin valmistuville helsinkiläispoliitikoille. HS:n haastattelemista suurimpien ryhmien poliitikoista ainoastaan vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat valmiita liputtamaan avoimesti maksujen puolesta.

”Tärkeää on saada tämän seudun joukkoliikenne, pyöräily ja kävely toimimaan nykyistä paremmin. Meille tärkeää on myös sujuva autoliikenne. Ruuhkamaksu on hyvä tapa saada myös se toimimaan tällä seudulla nykyistä paremmin”, sanoo vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs.

HS:n keskiviikkona julkaiseman mielipidemittauksen mukaan pääkaupunkiseudun ruuhkamaksuja kannattaa 55 prosenttia vihreiden pääkaupunkiseudulla asuvista kannattajista.

”Ei me tämän kannattamisella suosiota haeta”, Kivekäs sanoo.

”Asiaa kannattaa selvittää riippumatta siitä, mikä maksun kansansuosio milloinkin on.”


Suurinta maksun kannatus on vasemmistoliiton kannattajissa. Heistä maksua kannatti 69 prosenttia.

”Minua ilahdutti, että vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat asiaan kaikkein myönteisemmin. Se osoittaa, että vasemmistoliitto on aidosti punavihreä puolue”, sanoo vasemmistoliiton ryhmää johtava Veronika Honkasalo.

Honkasalo sanoo, ettei vasemmistoliiton valtuustoryhmä ole tehnyt asiasta tällä vaalikaudella ryhmäpäätöstä. Hän uskoo ryhmän olevan kuitenkin maksujen kannalla.

”Joukkoliikenneinvestoinnit ovat kalliita. Mielummin maksamme ne ruuhkamaksujen ja tietullien avulla kuin korottamalla joukkoliikenteen lippujen hintoja”, Honkasalo sanoo.


HSL:n alkuvuodesta 2016 julkaistun selvityksen mukaan työmatkojaan autolla ajavat maksaisivat keskimäärin 340 euroa vuodessa, jos alueella otettaisiin käyttöön vyöhykepohjainen tienkäyttömaksu.

Tällöin esimerkiksi ajo Helsingin kantakaupungin alueelle maksaisi ruuhka-aikaan 80 senttiä ja 40 senttiä ruuhka-ajan ulkopuolella. Maksut perustuvat oletukselle, että autoilijoilta kerättäisiin maksuina yhteensä 80 miljoonaa euroa vuosittain. Rahat käytettäisiin pääkaupunkiseudun teiden ja joukkoliikenteen ehostamiseen.

Lue lisää selvityksestä täältä.

Varauksellisimmin maksuihin suhtautuvat kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat. Heistä ainoastaan 31 prosenttia kannattaa maksua.

”Suhtaudun maksuun tällä hetkellä kielteisesti, koska asiaan liittyy niin paljon auki olevia seikkoja”, sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakuntaa johtava Risto Rautava (kok).

Myös HSL:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Rautava viittaa hallituksen valmistelemaan liikenneverkkoyhtiöön. Mahdollista on, että yhtiö toisi jokaiseen autoon paikannuslaitteen, jonka jälkeen autoilijoita ruvettaisiin laskuttamaan tienkäytöstä ajettujen kilometrien mukaan.


Rautava sanoo käyneensä aiheesta paljon keskusteluja. Hänen mukaansa ihmisiä pelottaa, että heitä ryhdyttäisiin seuraamaan ja ettei Helsingistä kerättyjä maksuja käytettäisi Helsingin joukkoliikenteen ja infran parantamiseen. Kolmas vastustuksen syy on yleiset autoiluun liittyvät maksut, Rautava sanoo.

”Näistä etenkin ensimmäinen tuntuu olevan huolenaiheista päällimmäisin”, Rautava sanoo.

Perussuomalaisten valtuustoryhmää johtava Mika Raatikainen ei puolestaan näe maksulle tarvetta, sillä ”Helsingissä ei edes ole kunnollisia ruuhkia”.

”Tämä on taas sitä osastoa, että kaikkien pitäisi vain pyöräillä ja ajaa ratikalla”, hän sanoo.


HSL:n mukaan ruuhkia on. Sen selvityksen mukaan vuonna 2025 pääkaupunkiseudulla on ilman tienkäytömaksuja aamuruuhkassa 13 kilometriä ylikuormittunutta tietä ja 69 kilometriä voimakkaasti kuormittunutta tietä. Tällaisilla tiepätkillä ajonopeus on 20–40 prosenttia sallitusta.

Maksujen käyttöönoton jälkeen ylikuormittunutta tietä olisi 3 kilometriä ja voimakkaasti kuormittunutta tietä 54 kilometriä.

Raatikaisen mielestä maksua ei siitä huolimatta tarvita. Hän toivoo, että länsimetro hoitaisi osan liikenneruuhkista.

”Jos sen toiminta nyt joskus käynnistyy.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruuhkamaksut
 • Helsinki
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  2. 2

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Mitä varakas eläkeläinen tekee isolla osakesalkulla? Perilliset ottavat kuitenkin rahoista kaiken ilon irti

  5. 5

   Trump varoittaa ”vakavasta, vakavasta” konfliktista Pohjois-Korean kanssa

  6. 6

   Onko ratkaisu perustulo, robottivero vai kapina? Automaatio vie valkokaulustyöt, eikä koulutuskaan enää pelasta keskiluokkaa

  7. 7

   Ruskeat tytöt ovat tottuneet elokuviin, joissa heiltä näyttävät ihmiset ovat terroristeja – Koko Hubara kirjoitti siitä kirjan, johon espoolaisteinit samastuvat

  8. 8

   Venäjän aktivisteja sotkee nyt vihreä litku – oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi joutui sen vuoksi torstaina sairaalaan

  9. 9

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  10. 10

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  2. 2

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  3. 3

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Isän väkivaltaisuuteen ei kiinnitetty huomiota ennen kuin hän surmasi vaimonsa ja lapsensa – Suomesta on lähtenyt YK:lle kolme valitusta perhe­väkivallasta

  6. 6

   Uusi oikeusministeri Antti Häkkänen: ”Väkivalta- ja seksuaalirikoksista on annettu kohtuullisen lieviä tuomioita”

  7. 7

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  8. 8

   Kaksoiselämän luonut saksalaisupseeri esiintyi syyrialaisena pakolaisena ja sai paikan vastaanotto­keskuksesta – Epäillään suunnitelleen iskua

  9. 9

   Anemia voi tulla, vaikka söisi oikein – Nämä kuusi myyttiä raudasta on aika kumota

  10. 10

   Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  5. 5

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  6. 6

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  7. 7

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  8. 8

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  9. 9

   Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää