Valikko
Kaupunki

Ruuhkamaksu jakaa Helsingin poliitikot – ”Ei tämän kannattamisella suosiota haeta”

Helsingin vihreiden ja vasemmistoliiton mielestä ruuhkamaksut olisivat järkevä tapa kehittää seudun liikennettä. Perussuomalaisissa maksut tuomitaan ”pyöräily ja ratikka -osaston jatkoksi”.

Olisitko valmis maksamaan 340 euroa vuodessa, jotta Helsingin seudulla liikkuisi nykyistä vähemmän henkilöautoja? Tästä on pohjimmiltaan kyse, kun puhutaan Kehä III:n sisäpuolelle kaavailluista ruuhkamaksuista.

HS uutisoi keskiviikkona, että ruuhkamaksujen suosio on pudonnut pääkaupunkiseudulla 2010-luvun aikana. Helsinkiläiset ovat olleet perinteisesti innokkaimpia maksun kannattajia, mutta nyt helsinkiläisistäkin vain 43 prosenttia kannattaa maksujen käyttöönottoa pääkaupunkiseudun autoteillä. Aiemmissa kyselyissä maksuja on kannattanut yli puolet vastaajista.

”Täytyy sanoa, että olen hieman yllättynyt tuosta tuloksesta. Olisin ajatellut, että ihmiset kannattavat sitä, kun väki- ja liikennemäärät kasvavat. Toisaalta voi olla mahdollista, että liikenne sujuu nykyisin entistä paremmin, jolloin ihmiset ajattelevat, ettei tälle ole tarvetta”, pyörittelee Helsingin Sdp:n valtuustoryhmän tuore puheenjohtaja Tomi Sevander.

”Meidän ryhmässä näkemykset jakaantuvat kumpaankin suuntaan. Itse olen nykytietojen valossa ehkä hieman vastaan”, hän lisää.


Kysymys on hankala vaaleihin valmistuville helsinkiläispoliitikoille. HS:n haastattelemista suurimpien ryhmien poliitikoista ainoastaan vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat valmiita liputtamaan avoimesti maksujen puolesta.

”Tärkeää on saada tämän seudun joukkoliikenne, pyöräily ja kävely toimimaan nykyistä paremmin. Meille tärkeää on myös sujuva autoliikenne. Ruuhkamaksu on hyvä tapa saada myös se toimimaan tällä seudulla nykyistä paremmin”, sanoo vihreiden valtuustoryhmää johtava Otso Kivekäs.

HS:n keskiviikkona julkaiseman mielipidemittauksen mukaan pääkaupunkiseudun ruuhkamaksuja kannattaa 55 prosenttia vihreiden pääkaupunkiseudulla asuvista kannattajista.

”Ei me tämän kannattamisella suosiota haeta”, Kivekäs sanoo.

”Asiaa kannattaa selvittää riippumatta siitä, mikä maksun kansansuosio milloinkin on.”


Suurinta maksun kannatus on vasemmistoliiton kannattajissa. Heistä maksua kannatti 69 prosenttia.

”Minua ilahdutti, että vasemmistoliiton kannattajat suhtautuvat asiaan kaikkein myönteisemmin. Se osoittaa, että vasemmistoliitto on aidosti punavihreä puolue”, sanoo vasemmistoliiton ryhmää johtava Veronika Honkasalo.

Honkasalo sanoo, ettei vasemmistoliiton valtuustoryhmä ole tehnyt asiasta tällä vaalikaudella ryhmäpäätöstä. Hän uskoo ryhmän olevan kuitenkin maksujen kannalla.

”Joukkoliikenneinvestoinnit ovat kalliita. Mielummin maksamme ne ruuhkamaksujen ja tietullien avulla kuin korottamalla joukkoliikenteen lippujen hintoja”, Honkasalo sanoo.


HSL:n alkuvuodesta 2016 julkaistun selvityksen mukaan työmatkojaan autolla ajavat maksaisivat keskimäärin 340 euroa vuodessa, jos alueella otettaisiin käyttöön vyöhykepohjainen tienkäyttömaksu.

Tällöin esimerkiksi ajo Helsingin kantakaupungin alueelle maksaisi ruuhka-aikaan 80 senttiä ja 40 senttiä ruuhka-ajan ulkopuolella. Maksut perustuvat oletukselle, että autoilijoilta kerättäisiin maksuina yhteensä 80 miljoonaa euroa vuosittain. Rahat käytettäisiin pääkaupunkiseudun teiden ja joukkoliikenteen ehostamiseen.

Lue lisää selvityksestä täältä.

Varauksellisimmin maksuihin suhtautuvat kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajat. Heistä ainoastaan 31 prosenttia kannattaa maksua.

”Suhtaudun maksuun tällä hetkellä kielteisesti, koska asiaan liittyy niin paljon auki olevia seikkoja”, sanoo Helsingin kaupunkisuunnittelulautakuntaa johtava Risto Rautava (kok).

Myös HSL:n hallituksen puheenjohtajana toimiva Rautava viittaa hallituksen valmistelemaan liikenneverkkoyhtiöön. Mahdollista on, että yhtiö toisi jokaiseen autoon paikannuslaitteen, jonka jälkeen autoilijoita ruvettaisiin laskuttamaan tienkäytöstä ajettujen kilometrien mukaan.


Rautava sanoo käyneensä aiheesta paljon keskusteluja. Hänen mukaansa ihmisiä pelottaa, että heitä ryhdyttäisiin seuraamaan ja ettei Helsingistä kerättyjä maksuja käytettäisi Helsingin joukkoliikenteen ja infran parantamiseen. Kolmas vastustuksen syy on yleiset autoiluun liittyvät maksut, Rautava sanoo.

”Näistä etenkin ensimmäinen tuntuu olevan huolenaiheista päällimmäisin”, Rautava sanoo.

Perussuomalaisten valtuustoryhmää johtava Mika Raatikainen ei puolestaan näe maksulle tarvetta, sillä ”Helsingissä ei edes ole kunnollisia ruuhkia”.

”Tämä on taas sitä osastoa, että kaikkien pitäisi vain pyöräillä ja ajaa ratikalla”, hän sanoo.


HSL:n mukaan ruuhkia on. Sen selvityksen mukaan vuonna 2025 pääkaupunkiseudulla on ilman tienkäytömaksuja aamuruuhkassa 13 kilometriä ylikuormittunutta tietä ja 69 kilometriä voimakkaasti kuormittunutta tietä. Tällaisilla tiepätkillä ajonopeus on 20–40 prosenttia sallitusta.

Maksujen käyttöönoton jälkeen ylikuormittunutta tietä olisi 3 kilometriä ja voimakkaasti kuormittunutta tietä 54 kilometriä.

Raatikaisen mielestä maksua ei siitä huolimatta tarvita. Hän toivoo, että länsimetro hoitaisi osan liikenneruuhkista.

”Jos sen toiminta nyt joskus käynnistyy.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruuhkamaksut
 • Helsinki
 • Kuntavaalit 2017

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  5. 5

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  8. 8

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää