Valikko
Kaupunki

Mikä Helsingin tuntumassa oikein hiippailee? Sutta muistuttava eläin tarttui videolle: ”Älä mee, se tulee päälle!”

Nurmijärven ja Vantaan pohjoiskolkan alueella on tehty viime aikoina runsaasti havaintoja eläimestä, jota on väitetty vuoroin sudeksi ja koiraksi. Riista-asiantuntija pitää ainakin yhtä havaintoa varmana.

Liikuskeleeko Nurmijärven ja Pohjois-Vantaan alueella koira vai susi? Kysymystä on mietitty viimeisen viikon aikana useiden silminnäkijähavaintojen ja kuvien siivittämänä.

Nurmijärven uutiset kertoi maanantaina, että Klaukkalan useiden ”susihavaintojen” taustalla olisikin ollut alueella liikkunut koira.

Ilta-Sanomien haastattelemat suurpetoasiantuntijat totesivat lehdelle puolestaan keskiviikkona, ettei lukuisten kuvien ja videoiden perusteella voi tyhjentävästi sanoa, onko niissä näkyvä eläin susi vai koira.

Keskiviikkona kello 17:n aikaan oman havaintonsa alueella liikkuvasta otuksesta teki Vantaan Kivistössä asuva Jukka Issakainen.

Hän ajoi poikansa kanssa autolla Nurmijärven Palojoen kylältä Metsäkyläntietä Hämeenlinnantielle päin, kun he havaitsivat pellon reunalla liikkuvan eläimen.

”Yhdessä totesimme, että ei vitsit, onko tuo susi. Poika avasi oven ja alkoi kuvata, kun elukka pysähtyi pellon reunaan”, Issakainen kertoo.

”Ihmettelin, että se ei ruvennut haukkumaan tai murisemaan. Siinä se lähti vain jolkottelemaan poispäin.”

Issakainen ei osaa sanoa, oliko eläin koira vai susi. Hän kuitenkin kertoo havainneensa, että eläin vaikutti hoitamattomalta: ”Häntä ja turkki olivat aivan takkuisia.”

Issakaisen poika oli lähimmillään arviolta kymmenen metrin päässä eläimestä.

Issakainen kertoo lukeneensa lehtijuttuja alueen väitetyistä susihavainnoista. Siksi hän päätti asiaa harkittuaan julkaista videonsa Facebookissa Kivistön suuralue -ryhmässä.

Vantaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Martti Palokas katsoi HS:n pyynnöstä Issakaisten kuvaaman videon ja arvioi, voisiko tienpientareella kulkeva eläin olla susi.

”Vähän outo väritys, kun se on niin vaalea alapuolelta. Kyllähän se kuitenkin kovasti suden näköinen on”, Palokas kertoo.

Myös videon eläimen käytös on Palokkaan mukaan susimaista, siis arkaa ja tarkkailevaista.

Palokas kävi itse keskiviikkona maastossa koluamassa paikkoja, joissa epäiltyjä susihavaintoja on viime päivinä tehty. Hän tutki jälkiä Korsossa, Klaukkalassa sekä Syväojalla Vantaan ja Nurmijärven rajalla.

Palokas pitää kuvamateriaalin ja jälkien perusteella Syväojan susihavaintoa varmana.

”Siellä oli julmetun isot jäljet”, Palokas kuvailee.

On mahdollista, että viimeaikaiset havainnot liittyvät yhteen ja samaan yksilöön. Palokas ei pidä mahdottomana, että juuri Issakaisten videoima eläin olisi herättänyt huomiota myös Klaukkalassa ja Syväojalla Vantaan rajalla.

”Jos se ryökäle vielä liikkuu siellä, niin se voisi hyvinkin olla sama eläin.”

Palokkaan mukaan ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että sudet kulkevat pääkaupunkiseudun liepeilläkin. Yksittäisten susien vierailut ovat kuitenkin yleensä nopeita pistoja ravinnon perässä, joten pidempiaikainen asettuminen etelään olisi jo poikkeuksellisempaa.

Joidenkin viime päivien havaintojen aiheuttaja voi olla myös kotikoira, mutta Palokas pitää epätodennäköisenä, että karanneen koiran omistaja ei olisi kysellyt lemmikkinsä perään useiden päivien aikana.

Pelkoon tai susijahteihin ei Palokkaan mukaan ole aihetta Helsingin seudulla.

”Ei tarvitse lähettää mitään aseistettuja partioita liikkeelle. Jos nyt jollain asuinalueella ihan oikeasti liikkuu susi, niin kyllähän siihen pitää kunnioituksella suhtautua – se on kuitenkin villieläin.”

Väitettyjä susihavaintoja on tehty viime aikoina muuallakin pääkaupunkiseudulla.

Viime lokakuussa poliisi tiedotti kolmen suden liikkuneen Vantaalla Västersundoms skolanin läheisyydessä. Sosiaalisessa mediassa alkoi puolestaan keskiviikkona pohdinta siitä, jolkotteliko yksinäinen susi jopa Helsingin Lauttasaaressa.

Lauttasaaren havainto tyrmättiin kuitenkin tuoreeltaan. Epäilyksiä herättänyt eläin oli ilmeisesti kettu.

Enemmän tai vähemmän paikkansapitävien susihavaintojen määrä tapaa Palokkaan mukaan kasvaa silloin, kun asiaa käsitellään julkisuudessa.

”Ihmiset herkistyvät. Ajatellaan, että ’jumpe, tuollahan on nähty susi – se oli varmaan susi se minunkin näkemäni’”, Palokas sanoo.

Fakta

Suomen sudet


 Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreimman, helmikuun lopussa 2016 tehdyn arvion mukaan Suomessa oli tuolloin 200–235 sutta.

 Susikannassa arvioitiin olevan 37–39 laumaa ja lisäksi 16 paria. Noin 15 prosenttia kannasta oli yksinään liikkuvia susia.

 Laumoista 26–27 ja pareista 14 liikkui Suomen rajojen sisäpuolella. Itäisen Suomen kannanhoitoalueella arvioitiin olevan 105–120 sutta, läntisellä kannanhoitoalueella 90–105 ja poronhoitoalueella 5–10.

 Luke ottaa kanta-arvioissaan huomioon kannanhoidollisen metsästyksen saaliit ja tiedot muutoin kuolleista susista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Susi
 • Eläimet
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

  3. 3

   Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

  4. 4

   Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

  5. 5

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  6. 6

   Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

  7. 7

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  8. 8

   Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

  9. 9

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  10. 10

   Trump olikin vähemmän radikaali kuin lupasi – HS:n kirjeenvaihtaja kertoo esseessään, miksi Yhdysvaltain presidentti on usein eri mieltä itsensä kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

  2. 2

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  3. 3

   Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

  4. 4

   22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

  5. 5

   Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

  6. 6

   Panu Sihvolaa liki 60 vuotta piinannut kuva-arvoitus ratkesi – maisemasta ei ole nykyään jäljellä enää tiilen tiiltä

  7. 7

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  8. 8

   Presidentti Niinistö torjui virkanimityksen – ministeriön ehdotus oikeuskansleriksi poistettiin valtioneuvoston käsittelystä, vaikka siitä oli jo kerrottu hakijoille

  9. 9

   Trump kuvailee avoimesti elämäänsä ”pienessä kotelossa” ja harmittelee, ettei saa enää ajaa autoa: ”Rakastin entistä elämääni”

  10. 10

   Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

  2. 2

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  3. 3

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  4. 4

   Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

  5. 5

   Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

  6. 6

   Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

  7. 7

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  8. 8

   Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

  9. 9

   ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

  10. 10

   Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

  11. Näytä lisää