Valikko
Kaupunki

Mikä Helsingin tuntumassa oikein hiippailee? Sutta muistuttava eläin tarttui videolle: ”Älä mee, se tulee päälle!”

Nurmijärven ja Vantaan pohjoiskolkan alueella on tehty viime aikoina runsaasti havaintoja eläimestä, jota on väitetty vuoroin sudeksi ja koiraksi. Riista-asiantuntija pitää ainakin yhtä havaintoa varmana.

Liikuskeleeko Nurmijärven ja Pohjois-Vantaan alueella koira vai susi? Kysymystä on mietitty viimeisen viikon aikana useiden silminnäkijähavaintojen ja kuvien siivittämänä.

Nurmijärven uutiset kertoi maanantaina, että Klaukkalan useiden ”susihavaintojen” taustalla olisikin ollut alueella liikkunut koira.

Ilta-Sanomien haastattelemat suurpetoasiantuntijat totesivat lehdelle puolestaan keskiviikkona, ettei lukuisten kuvien ja videoiden perusteella voi tyhjentävästi sanoa, onko niissä näkyvä eläin susi vai koira.

Keskiviikkona kello 17:n aikaan oman havaintonsa alueella liikkuvasta otuksesta teki Vantaan Kivistössä asuva Jukka Issakainen.

Hän ajoi poikansa kanssa autolla Nurmijärven Palojoen kylältä Metsäkyläntietä Hämeenlinnantielle päin, kun he havaitsivat pellon reunalla liikkuvan eläimen.

”Yhdessä totesimme, että ei vitsit, onko tuo susi. Poika avasi oven ja alkoi kuvata, kun elukka pysähtyi pellon reunaan”, Issakainen kertoo.

”Ihmettelin, että se ei ruvennut haukkumaan tai murisemaan. Siinä se lähti vain jolkottelemaan poispäin.”

Issakainen ei osaa sanoa, oliko eläin koira vai susi. Hän kuitenkin kertoo havainneensa, että eläin vaikutti hoitamattomalta: ”Häntä ja turkki olivat aivan takkuisia.”

Issakaisen poika oli lähimmillään arviolta kymmenen metrin päässä eläimestä.

Issakainen kertoo lukeneensa lehtijuttuja alueen väitetyistä susihavainnoista. Siksi hän päätti asiaa harkittuaan julkaista videonsa Facebookissa Kivistön suuralue -ryhmässä.

Vantaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Martti Palokas katsoi HS:n pyynnöstä Issakaisten kuvaaman videon ja arvioi, voisiko tienpientareella kulkeva eläin olla susi.

”Vähän outo väritys, kun se on niin vaalea alapuolelta. Kyllähän se kuitenkin kovasti suden näköinen on”, Palokas kertoo.

Myös videon eläimen käytös on Palokkaan mukaan susimaista, siis arkaa ja tarkkailevaista.

Palokas kävi itse keskiviikkona maastossa koluamassa paikkoja, joissa epäiltyjä susihavaintoja on viime päivinä tehty. Hän tutki jälkiä Korsossa, Klaukkalassa sekä Syväojalla Vantaan ja Nurmijärven rajalla.

Palokas pitää kuvamateriaalin ja jälkien perusteella Syväojan susihavaintoa varmana.

”Siellä oli julmetun isot jäljet”, Palokas kuvailee.

On mahdollista, että viimeaikaiset havainnot liittyvät yhteen ja samaan yksilöön. Palokas ei pidä mahdottomana, että juuri Issakaisten videoima eläin olisi herättänyt huomiota myös Klaukkalassa ja Syväojalla Vantaan rajalla.

”Jos se ryökäle vielä liikkuu siellä, niin se voisi hyvinkin olla sama eläin.”

Palokkaan mukaan ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että sudet kulkevat pääkaupunkiseudun liepeilläkin. Yksittäisten susien vierailut ovat kuitenkin yleensä nopeita pistoja ravinnon perässä, joten pidempiaikainen asettuminen etelään olisi jo poikkeuksellisempaa.

Joidenkin viime päivien havaintojen aiheuttaja voi olla myös kotikoira, mutta Palokas pitää epätodennäköisenä, että karanneen koiran omistaja ei olisi kysellyt lemmikkinsä perään useiden päivien aikana.

Pelkoon tai susijahteihin ei Palokkaan mukaan ole aihetta Helsingin seudulla.

”Ei tarvitse lähettää mitään aseistettuja partioita liikkeelle. Jos nyt jollain asuinalueella ihan oikeasti liikkuu susi, niin kyllähän siihen pitää kunnioituksella suhtautua – se on kuitenkin villieläin.”

Väitettyjä susihavaintoja on tehty viime aikoina muuallakin pääkaupunkiseudulla.

Viime lokakuussa poliisi tiedotti kolmen suden liikkuneen Vantaalla Västersundoms skolanin läheisyydessä. Sosiaalisessa mediassa alkoi puolestaan keskiviikkona pohdinta siitä, jolkotteliko yksinäinen susi jopa Helsingin Lauttasaaressa.

Lauttasaaren havainto tyrmättiin kuitenkin tuoreeltaan. Epäilyksiä herättänyt eläin oli ilmeisesti kettu.

Enemmän tai vähemmän paikkansapitävien susihavaintojen määrä tapaa Palokkaan mukaan kasvaa silloin, kun asiaa käsitellään julkisuudessa.

”Ihmiset herkistyvät. Ajatellaan, että ’jumpe, tuollahan on nähty susi – se oli varmaan susi se minunkin näkemäni’”, Palokas sanoo.

Fakta

Suomen sudet


 Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreimman, helmikuun lopussa 2016 tehdyn arvion mukaan Suomessa oli tuolloin 200–235 sutta.

 Susikannassa arvioitiin olevan 37–39 laumaa ja lisäksi 16 paria. Noin 15 prosenttia kannasta oli yksinään liikkuvia susia.

 Laumoista 26–27 ja pareista 14 liikkui Suomen rajojen sisäpuolella. Itäisen Suomen kannanhoitoalueella arvioitiin olevan 105–120 sutta, läntisellä kannanhoitoalueella 90–105 ja poronhoitoalueella 5–10.

 Luke ottaa kanta-arvioissaan huomioon kannanhoidollisen metsästyksen saaliit ja tiedot muutoin kuolleista susista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Susi
 • Eläimet
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Pelastuslaitos kiittelee autoilijoita, jotka muodostivat Turun moottoritielle pelastuskujan – ”Erinomainen ilmiö”

  3. 3

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  4. 4

   Trump: Yhdysvallat lisää hiilen käyttöä, muuri rakennetaan ”pian, etuajassa” ja ulkomaiset rikolliset ”heitetään helvettiin”

  5. 5

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  6. 6

   Kenen kanssa Sipilä oikein neuvotteli Malmin kentästä? Ehdotuksia ei ole kuullut Jussi Pajunen eikä Anni Sinnemäki

  7. 7

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  8. 8

   Helsingin perussuomalaisten sekoilulle lyötiin piste: peräti puolet valtuutetuista katosi muiden puolueiden vaalilistoille

  9. 9

   Mies vainosi naapuriaan kuukausia: odotti melkein joka yö pimeässä rappukäytävässä töistä palaavaa naista

  10. 10

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  2. 2

   Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

  3. 3

   Autoilijan aamujärkytys Pasilassa: omasta autosta nousi vieras mies lumiharja kädessään

  4. 4

   Oksennuksen ja ulosteen löyhkä piinaa Helsingissä ja Espoossa

  5. 5

   Suomalaisen postimyynti­yrityksen epäillään jättäneen maksamatta kaksi miljoonaa euroa veroja – ”Asiakkaita ihan valtavasti”

  6. 6

   Suomi hankkii vastatykistötutkia pikavauhtia – venäläiset ovat käyttäneet vastaavia tutkia tuhoisasti Ukrainan sodassa

  7. 7

   Pilvi Hämäläiselle, 31, sanottiin, ettei hänestä voi tulla näyttelijää – nyt hän on Aina Inkeri Ankeinen, Putouksen uusi tähti

  8. 8

   Helsingissä vallitsee häkellyttävä hyväntahtoisuus – tutkijat mittasivat ihmisten auttamishalua kirjekokeella ja ällistyivät itsekin tuloksista

  9. 9

   Tässä on vuoden paras amerikkalainen elokuva – ”Varma menestyselokuva aikuisemmalle yleisölle”

  10. 10

   ”22 kaveriani on kuollut” – Sandron ura Malmön rikollispiireissä alkoi Niken tennareista, pian hän kantoi asetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset nimet aiheuttavat hauskoja ja kiusallisia tilanteita ulkomailla – ”Vieraat ihmiset saattavat hätkähtää, kun he huomaavat, etten ole arabi”

  2. 2

   Rivitaloremontti meni järkyttävällä tavalla pieleen Järvenpäässä – löperösti toiminut valvoja joutuu maksamaan peräti miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Ex-toimitusjohtaja Kari Savolainen, 65, kyllästyi ahneuteen – antaa miljoona euroa, jotta Kirkkonummen korpeen saadaan halpojen asuntojen ekokylä

  4. 4

   Kansanedustaja Touko Aalto teki aidon facepalmin eduskunnan Aito avioliitto -keskustelussa

  5. 5

   Kiusattu koulupoika näki näyn ja perusti oman kirkon Kokkolaan – Patrick Tiaisella, 23, on paljon seuraajia ja outoja kokemuksia

  6. 6

   Pahoinpitelyt ja nöyryyttäminen mursivat 15-vuotiaan sipoolaispojan – Äiti kertoo, että nyt riittää: ”En anna tämän enää olla”

  7. 7

   Trump viittasi terrori-iskuun Ruotsissa – Carl Bildt ihmetteli, onko presidentti poltellut jotain

  8. 8

   USA:n media konservatiivista Foxia myöten päivittelee Trumpin käytöstä sekavassa lehdistö­tilaisuudessa: ”hullua”, ”häiriintynyttä”

  9. 9

   Vaatteet paljastavat usein ihmisen luokka-aseman, vaikka sitä yrittäisi salata, kertoo tutkija – Tältä köyhyys näyttää ja tuntuu Suomessa

  10. 10

   Lauri Katajainen, 20, etsii rakkautta, joka näkisi autistisen kuoren sisälle – ”Tajuan, etten aiheuta suuria intohimoja tytöissä”

  11. Näytä lisää