Valikko
Kaupunki

Mikä Helsingin tuntumassa oikein hiippailee? Sutta muistuttava eläin tarttui videolle: ”Älä mee, se tulee päälle!”

Nurmijärven ja Vantaan pohjoiskolkan alueella on tehty viime aikoina runsaasti havaintoja eläimestä, jota on väitetty vuoroin sudeksi ja koiraksi. Riista-asiantuntija pitää ainakin yhtä havaintoa varmana.

Liikuskeleeko Nurmijärven ja Pohjois-Vantaan alueella koira vai susi? Kysymystä on mietitty viimeisen viikon aikana useiden silminnäkijähavaintojen ja kuvien siivittämänä.

Nurmijärven uutiset kertoi maanantaina, että Klaukkalan useiden ”susihavaintojen” taustalla olisikin ollut alueella liikkunut koira.

Ilta-Sanomien haastattelemat suurpetoasiantuntijat totesivat lehdelle puolestaan keskiviikkona, ettei lukuisten kuvien ja videoiden perusteella voi tyhjentävästi sanoa, onko niissä näkyvä eläin susi vai koira.

Keskiviikkona kello 17:n aikaan oman havaintonsa alueella liikkuvasta otuksesta teki Vantaan Kivistössä asuva Jukka Issakainen.

Hän ajoi poikansa kanssa autolla Nurmijärven Palojoen kylältä Metsäkyläntietä Hämeenlinnantielle päin, kun he havaitsivat pellon reunalla liikkuvan eläimen.

”Yhdessä totesimme, että ei vitsit, onko tuo susi. Poika avasi oven ja alkoi kuvata, kun elukka pysähtyi pellon reunaan”, Issakainen kertoo.

”Ihmettelin, että se ei ruvennut haukkumaan tai murisemaan. Siinä se lähti vain jolkottelemaan poispäin.”

Issakainen ei osaa sanoa, oliko eläin koira vai susi. Hän kuitenkin kertoo havainneensa, että eläin vaikutti hoitamattomalta: ”Häntä ja turkki olivat aivan takkuisia.”

Issakaisen poika oli lähimmillään arviolta kymmenen metrin päässä eläimestä.

Issakainen kertoo lukeneensa lehtijuttuja alueen väitetyistä susihavainnoista. Siksi hän päätti asiaa harkittuaan julkaista videonsa Facebookissa Kivistön suuralue -ryhmässä.

Vantaan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Martti Palokas katsoi HS:n pyynnöstä Issakaisten kuvaaman videon ja arvioi, voisiko tienpientareella kulkeva eläin olla susi.

”Vähän outo väritys, kun se on niin vaalea alapuolelta. Kyllähän se kuitenkin kovasti suden näköinen on”, Palokas kertoo.

Myös videon eläimen käytös on Palokkaan mukaan susimaista, siis arkaa ja tarkkailevaista.

Palokas kävi itse keskiviikkona maastossa koluamassa paikkoja, joissa epäiltyjä susihavaintoja on viime päivinä tehty. Hän tutki jälkiä Korsossa, Klaukkalassa sekä Syväojalla Vantaan ja Nurmijärven rajalla.

Palokas pitää kuvamateriaalin ja jälkien perusteella Syväojan susihavaintoa varmana.

”Siellä oli julmetun isot jäljet”, Palokas kuvailee.

On mahdollista, että viimeaikaiset havainnot liittyvät yhteen ja samaan yksilöön. Palokas ei pidä mahdottomana, että juuri Issakaisten videoima eläin olisi herättänyt huomiota myös Klaukkalassa ja Syväojalla Vantaan rajalla.

”Jos se ryökäle vielä liikkuu siellä, niin se voisi hyvinkin olla sama eläin.”

Palokkaan mukaan ei ole mitenkään ennenkuulumatonta, että sudet kulkevat pääkaupunkiseudun liepeilläkin. Yksittäisten susien vierailut ovat kuitenkin yleensä nopeita pistoja ravinnon perässä, joten pidempiaikainen asettuminen etelään olisi jo poikkeuksellisempaa.

Joidenkin viime päivien havaintojen aiheuttaja voi olla myös kotikoira, mutta Palokas pitää epätodennäköisenä, että karanneen koiran omistaja ei olisi kysellyt lemmikkinsä perään useiden päivien aikana.

Pelkoon tai susijahteihin ei Palokkaan mukaan ole aihetta Helsingin seudulla.

”Ei tarvitse lähettää mitään aseistettuja partioita liikkeelle. Jos nyt jollain asuinalueella ihan oikeasti liikkuu susi, niin kyllähän siihen pitää kunnioituksella suhtautua – se on kuitenkin villieläin.”

Väitettyjä susihavaintoja on tehty viime aikoina muuallakin pääkaupunkiseudulla.

Viime lokakuussa poliisi tiedotti kolmen suden liikkuneen Vantaalla Västersundoms skolanin läheisyydessä. Sosiaalisessa mediassa alkoi puolestaan keskiviikkona pohdinta siitä, jolkotteliko yksinäinen susi jopa Helsingin Lauttasaaressa.

Lauttasaaren havainto tyrmättiin kuitenkin tuoreeltaan. Epäilyksiä herättänyt eläin oli ilmeisesti kettu.

Enemmän tai vähemmän paikkansapitävien susihavaintojen määrä tapaa Palokkaan mukaan kasvaa silloin, kun asiaa käsitellään julkisuudessa.

”Ihmiset herkistyvät. Ajatellaan, että ’jumpe, tuollahan on nähty susi – se oli varmaan susi se minunkin näkemäni’”, Palokas sanoo.

Fakta

Suomen sudet


 Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreimman, helmikuun lopussa 2016 tehdyn arvion mukaan Suomessa oli tuolloin 200–235 sutta.

 Susikannassa arvioitiin olevan 37–39 laumaa ja lisäksi 16 paria. Noin 15 prosenttia kannasta oli yksinään liikkuvia susia.

 Laumoista 26–27 ja pareista 14 liikkui Suomen rajojen sisäpuolella. Itäisen Suomen kannanhoitoalueella arvioitiin olevan 105–120 sutta, läntisellä kannanhoitoalueella 90–105 ja poronhoitoalueella 5–10.

 Luke ottaa kanta-arvioissaan huomioon kannanhoidollisen metsästyksen saaliit ja tiedot muutoin kuolleista susista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Susi
 • Eläimet
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Jännitteet Itämerellä kasvavat: Venäläishävittäjä lensi melkein kiinni USA:n koneeseen – Venäjä saattaa jopa ylittää maiden rajoja provokaationa, varoittaa Yhdysvaltain armeijan kenraali

  3. 3

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  4. 4

   Islamilaisen yhdyskunnan moskeijan seinät töhrittiin Helsingissä – pesutalkoot yhdistävät eri uskontoryhmät sunnuntaina

  5. 5

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  6. 6

   Suomen lippu herättää suuria tunteita – ja siksi kaikki huoltomiehet eivät uskalla kertoa omalla nimellään miten lippua käsittelevät

  7. 7

   Flamingon ja Serenan johtajat: Turkin vesipuistoturman kaltainen onnettomuus ei mahdollinen Suomessa

  8. 8

   Washington Post: Obama sai viisi kuukautta aikaa taistella Venäjän vaalihakkerointia vastaan – aika loppui kesken, Trump valittiin, totuuden selvittely jatkuu yhä

  9. 9

   Märkä kokko, onnellinen kurvilainen ja kemuja kuiville jääneillä laivoilla – HS:n valokuvaaja Akseli Valmunen ikuisti Stadin juhannuksen

  10. 10

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  2. 2

   Britti Joel Willans muutti Suomeen ja hämmästyi uskollista sääntöjen tottelemista – ”Ehkä suomalaiset juovat itsensä niin humalaan juuri sääntöjen takia”

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Perus­suomalaisten Laura Huhtasaari kertoo nyt, miltä tuntuu kun puolue hajoaa – ”Haava kyllä arpeutuu”

  5. 5

   Sitä Timo Soinia, jonka olemme tunteneet, ei enää ole

  6. 6

   Viisi kuoli sähköiskuun uima-altaassa vesipuistossa Turkissa – kolme kuolleista lapsia

  7. 7

   Viranomaiset selvittävät Suomessa trendilelu fidget spinnerin turvallisuutta – sormihyrriä markkinoidaan aikuisille mutta myydään lapsille

  8. 8

   Miksi amerikkalaiset pelkäävät alastomuutta, mutta suomalaiset eivät? ”Tässä suhteessa emme ole kauhean kaukana muslimimaista”

  9. 9

   Punavangit odottivat teloituksia Suomenlinnan kuolemanselleissä kesällä 1918, mutta moni kuoli jo ennen tuomiota – ”Pala Suomen synkintä historiaa”

  10. 10

   Kaljaa läikkyy ja hyttyset syövät, mutta kun Ukkometso jyrähtää soimaan, ei märkiä housuja muista enää kukaan – Tältä näyttää juhannushurmos Himoksella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni mies kärsii tietämättään testosteronin puutteesta, mutta saa vääriä lääkkeitä – Tunnista nämä oireet

  2. 2

   Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

  3. 3

   Mitä synnytyksissä todella tapahtuu? – Lue sinulle räätälöity juttu siitä, miten lapsesi tulisi maailmaan

  4. 4

   Kullervo Hynysen keksintö saattaa mullistaa syövän, Alzheimerin ja Parkinsonin taudin hoidon – fyysikon löytöjä on verrattu penisilliinin ja röntgenkuvauksen keksimiseen

  5. 5

   Joonas Tolvanen opiskeli Shaolin-soturimunkkien koulussa – nyt hän on lääkäri Kuopiossa, eikä suosittele Kiinan kung-fu-opintoja kenellekään

  6. 6

   Japanilaissotilaat häpesivät niin, että jatkoivat toista maailmansotaa viidakoissa melkein 30 vuotta

  7. 7

   Kerrostalotyömaan tulipalo työllisti palokuntaa myöhään yöhön Pohjois-Helsingissä – poliisi teki kaasupulloja vaarattomiksi ampumalla

  8. 8

   Pankkiiriliikkeen entinen johtaja paljastaa, miten sijoituksia myytiin: ”Asiakkaiden eduista ei kukaan halunnut huolehtia”

  9. 9

   Haluatko elämääsi lisää seksiä? Kolme seksuaali­terapeuttia kertoo tärkeimmät vinkkinsä

  10. 10

   Oikeusasiamies ihmettelee: Miksi poliisi pakottaa musliminaiset riisumaan huivin valokuvassa?

  11. Näytä lisää