Kaupunki    |   HS-kysely

Enemmistö kannattaa maksutonta joukkoliikennettä pääkaupunkiseudulle – miksi päättäjät tyrmäävät Tallinnassa hyvin toimivan mallin?

Maksuttomuus johtaisi todennäköisesti kunnallisverojen korotukseen.

Enemmistö pääkaupunkiseudun asukkaista haluaa Helsingin seudulle maksuttoman joukkoliikenteen.

HS:n tuoreen mielipidemittauksen mukaan 59 prosenttia Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaista kannattaa maksutonta joukkoliikennettä Helsingin seudun asukkaille.

Täysin ilmaista joukkoliikenne ei asukkaille jatkossakaan olisi, sillä he maksaisivat joukkoliikenteestä veroina.


Helsingin seudun joukkoliikenteen järjestämisestä vastaavan HSL:n toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi ei usko, että alueen joukkoliikenne voisi muuttua asukkaille maksuttomaksi.

”Ei tämä täällä ole mahdollista, ainakaan hyvin pitkään aikaan. Nykyinen suhde, jossa käyttäjät maksavat puolet ja kunnat puolet, on aika hyvä”, Rihtniemi sanoo.

”Pystymme nykytasolla tarjoamaan hyvän palvelutason ja panostamaan joukkoliikenteen kehittämiseen.”

Asukkaille maksuton joukkoliikenne on ollut Tallinnassa käytössä vuodesta 2013. Malli on osoittautunut menestykseksi.

Esimerkiksi tiedekustantamo Springerin viime huhtikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan joukkoliikenteen maksuttomuus on tuonut Tallinnaan 25 000–30 000 uutta asukasta.

”Paikallisten viranomaisten arvion mukaan jokainen rekisteröity asukas tuo noin tuhannen euron vuosittaiset kunnallisverotulot”, tutkimuksessa kirjoitetaan. Tutkimuksen tekijät toimivat Delftin teknillisessä yliopistossa Hollannissa, Kuninkaallisessa teknillisessä korkeakoulussa Tukholmassa ja konsulttiyritys Rambollissa.

Tallinna keräsi ennen uudistusta lipputuloina vuosittain noin 12 miljoonaa euroa. Kaupunki on siis jäänyt uudistuksen jälkeen 13–18 miljoonaa euroa voitolle.

”Tallinna pyrki saamaan Tallinnassa asuvat ihmiset, joiden kirjat ovat muualla, siirtämään myös kirjansa Tallinnaan. Meillä tällainen veroporkkana ei toimisi, sillä asiakkaistamme lähes kaikilla on myös kirjat täällä”, HSL:n Rihtniemi sanoo.


”Helsingin ja Tallinnan tilannetta ei voi myöskään siksi verrata toisiinsa, että heidän liikenteensä on ihan eri mittakaavassa kuin meillä. Heillä oli myös valtavasti alennuksia käytössä ennen tätä uudistusta.”

HSL keräsi vuoden 2015 tilinpäätöksen mukaan lipputuloina yhteensä vajaat 310 miljoonaa euroa. Pelkästään Helsingin osuus tästä oli yli 180 miljoonaa euroa eli yli kymmenen kertaa niin paljon kuin Tallinnassa ennen vuoden 2012 uudistusta.

Helsinki on selvästi suurin HSL:n toiminnan rahoittaja. HSL tarvitsi vuonna 2015 lippumaksujen ja muiden tulojen huomioimisen jälkeen toimintaansa jäsenkunniltaan rahoitusta vajaat 280 miljoonaa euroa. Helsinki maksoi summasta noin 175 miljoonaa eli yli 60 prosenttia.

Joukkoliikenteen muuttaminen maksuttomaksi asukkaille tarkoittaisi esimerkiksi Helsingin tapauksessa sitä, että kaupunki joutuisi korottamaan kunnallisveroaan vähintään prosenttiyksikön. Helsingin kuntavero on nykyisin 18,5 prosenttia. Yksi prosenttiyksikkö tuottaa noin 135 miljoonaa euroa.

”Itse en lähtisi täysin ilmaiseen joukkoliikenteeseen. Nykyinen käytäntö, jossa puolet kustannuksista on veronmaksajien rahoittamaa julkista tukea ja puolet tulee lipun hinnasta, on mielestäni hyvä”, sanoo Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen (kok).

”Täysi ilmaisuus missään palveluissa ei puolusta mielestäni paikkaansa. Yleensä on hyvä, että palveluiden käyttäjä osallistuu jollain tapaa palveluista syntyviin kustannuksiin.”

Tallinnan maksuttomaan joukkoliikenteeseen keskittynyt tutkimus kertoo, että joukkoliikenteen käyttö lisääntyi maksuttomuuden seurauksena yli 14 prosenttia. Henkilöautolla ja kävellen tehtyjen matkojen osuus pieneni samalla.

HSL:n Rihtniemi arvioi, että maksuttomuus aiheuttaisi samanlaisia vaikutuksia myös Helsingin seudulla.

”Maksuton joukkoliikenne lisäisi arvioidemme mukaan selkeästi lyhyiden matkojen määrää. Siirtymä tulisi hyvin pitkälti kävelijöiden ja pyöräilijöiden parista, jolloin voi myös miettiä, mikä maksuttomuuden terveysvaikutus olisi”, Rihtniemi sanoo.

”Jonkin verran ihmiset jättäisivät myös autoa kotiin, mutta ratkaisevasti maksuttomuus ei meidän mielestämme joukkoliikenteen houkuttelevuutta lisäisi.”

Tallinnassa etenkin 15–19-vuotiaat, 60–74-vuotiaat sekä todella pienituloiset ja työttömät lisäsivät joukkoliikenteen käyttöä maksuttomuuden seurauksena huomattavasti.

Tätä taustaa vasten ei olekaan yllättävää, että maksuton joukkoliikenne saa myös Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla eniten kannatusta juuri nuorten, pienituloisten ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa. Kaupunkikohtaisesti katsottuna maksuttomuus saa eniten kannatusta Vantaalla.

”Itse en usko maksuttomuuteen, sillä se veisi joukkoliikenteen tulopohjaa”, sanoo Vantaan vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Antero Eerola.

”Samalla pitäisi huolehtia siitä, ettei lippujen hintoihin tule korotuksia. Korotukset eivät ole oikein, kun samalla leikataan palkoista ja etuuksista.”

HS kysyi olisitko valmis maksamaan enemmän veroja, jotta joukkoliikenteen lippumaksuista voisi luopua?

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS oy tutki Helsingin Sanomien toimeksiannosta, miten pääkaupunkiseudun asukkaat suhtautuvat joukkoliikenteen maksuttomuuteen.

 Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum -internetpaneelissa 16.–28.12.2016.

 Haastattelujen kokonaismäärä on 1 059.

 Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa) 15–74 vuotiasta väestöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Joukkoliikenne
 • HS-gallup
 • Kuntavaalit 2017
 • Helsinki
 • Espoo
 • Vantaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  2. 2

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  3. 3

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Sukellusvene-Madsenin murhaepäily avasi vanhat tapaukset: Poliisi tutkii myös japanilaisnaisen paloittelumurhaa vuodelta 1986

  7. 7

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  8. 8

   Hillary Clinton: Donald Trumpin käytös vaaliväittelyssä ahdisti – halusi sanoa ”peräänny, senkin hyypiö”

  9. 9

   Ville Niinistö saattoi olla vihreiden kannatuksen tulppa – Sdp:ssä teoria herättää syvää huolta

  10. 10

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  3. 3

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  4. 4

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  5. 5

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  6. 6

   Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

  7. 7

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  8. 8

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  9. 9

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  10. 10

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  11. Näytä lisää