Kaupunki    |   HS-gallup

Kolmasosa kieltäisi terveydenhuollon paperittomilta – perussuomalaisista 70 prosenttia ei antaisi hoitoa

Yli puolet pääkaupunkiseudun asukkaista haluaisi antaa julkisen perusterveydenhuollon palvelut vähintään lapsille ja raskaana oleville paperittomille. Vihreiden ja perussuomalaisten kannattajilla on hoidosta suuria näkemyseroja.

Itäisessä Helsingissä sijaitsee paikka, jonne tullaan, kun hätä on suuri.

Neonvihreillä pöydillä lepää pahvilautasilla vapaaehtoisten lahjoittamia pullia. Seinillä on julisteita, joissa opetetaan kuvasarjan avulla laittamaan kondomi paikalleen sekä ottamaan se käytön jälkeen oikeaoppisesti pois.

Täällä, Global Clinicin tiloissa, seisoo vatsakipujen ja masennuksen takia myös Syyriasta Suomeen turvapaikan perässä tullut Maher. Kolmevuotiaan lapsen isä ja raskaana olevan naisen puoliso sai kielteisen turvapaikkapäätöksen marraskuussa. Sama kohtalo odotti myös hänen vaimonsa siskoa Marlaa.

”Olemme masentuneita, emme halua takaisin Syyriaan. Siellä on sota”, Marla sanoo.

Syyriaan perhettä ei ole Suomikaan lähettämässä. Suomen viranomaisten mielestä perheen pitäisi palata Saksaan, jonka kautta he ovat Syyriasta Suomeen tulleet.

Saksaan perhe ei ole kuitenkaan palaamassa. Edessä on elämä poliisia pakoilevina paperittomina. Se tarkoittaa, ettei Maherille tai Marlalle tarvitse lain mukaan antaa esimerkiksi terveyskeskuspalveluiden kaltaista perusterveydenhuoltoa.Kolmasosa pääkaupunkiseudun asukkaista on sitä mieltä, ettei hoitoa pitäisi antaa jatkossakaan.

HS:n tuoreen mielipidemittauksen mukaan kolmasosa vastaajista kieltäisi perusterveydenhuollon myös laittomasti maassa olevilta lapsilta ja raskaana olevilta naisilta. Toisaalta 57 prosenttia vastaajista antaisi perusterveydenhuollon palvelut lapsille sekä raskaana oleville naisille ja 28 prosenttia kaikille paperittomille.

Paperittomien terveydenhuoltoon liittyvä vastustus on suurinta perussuomalaisten kannattajissa ja vantaalaisten vastaajien parissa. Perussuomalaisten kannattajista 73 prosenttia on sitä mieltä, ettei paperittomille pitäisi antaa perusterveydenhuoltoa. Vantaalaisista vastaajista näin ajattelee 38 prosenttia.

”Tämä kertoo siitä, että kansalaiset katsovat, että ensin pitää turvata oman maan kansalaisten riittävä terveydenhuolto”, sanoo Vantaan perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Pietari Jääskeläinen.

”Uskon, että tähän vaikuttaa kuntien vauraustaso. Vantaalla on paljon pienituloisia ihmisiä, jotka käyttävät kunnallisia palveluja. He pelkäävät, että heidän oma terveydenhuoltonsa vaarantuisi entisestään, jos palveluita tarjottaisiin myös paperittomille.”


Muun muassa paperittomille ihmisille terveydenhuoltoa tarjoavan Global Clinicin tiloissa hoitoa odottavilla on mielipide Vantaan terveydenhuollosta.

”Tikkurila, se on paska paikka”, tuhahtaa Suomessa kahdeksan vuotta asunut Vieux Kouyate. Hän saapui Suomeen Guineasta pakolaisena. Nyt hänellä on Suomen passi sekä työpaikka siivoajana.

Kouyate istuu vaimonsa kanssa Global Clinicin tiloissa siksi, ettei hänen kolmannella kuulla raskaana oleva vaimonsa pääse Vantaalla neuvolaan. Syynä on, että vaimo vasta odottaa oleskelulupaa Suomeen.

”Tämä on sitovien kansainvälisten ihmisoikeussopimusten vastaista”, sanoo Global Cliniciin tulevien ihmisten asioita hoitava, Paperittomat-hankkeen lakimies Heli Aali. ”Ei myöskään ole mitään järkeä, että he eivät tarjoa perusterveydenhoitoa henkilöille, jotka saavat lähes varmasti oleskeluluvan Suomesta.”


Paperittomien terveydenhuollon voisi ennustaa nousevan taas pian kuumaksi poliittiseksi kysymykseksi. Suomeen saapui syksyllä 2015 lyhyessä ajassa yli 30 000 turvapaikanhakijaa.

Heistä noin 12 000 on saanut Maahanmuuttovirastolta kielteisen päätöksen. Heistä osa jää Suomeen luvatta. Muun muassa sisäministeri Paula Risikko (kok) on sanonut pitävänsä tällaisia paperittomia turvallisuusuhkana.

”Olen tosi huolissani, jos meillä lisääntyy laittomasti maassa olevien määrä. Olen erittäin huolissani, koska tiedän, mitä siitä voi seurata”, Risikko sanoi HS:n haastattelussa 14.tammikuuta.

”Kun keskustelen poliisien kanssa, siellä tulee se elämän toinen puoli, mitä laittomasti maassa olo tarkoittaa esimerkiksi rikollisuuden kannalta. Laittomasti maassa oleminen on turvallisuusuhka.”

Global Clinicin lääkäreitä Risikon puheet turvallisuusuhasta ärsyttävät.

”Terveydenhuolto on jokaisen ihmisoikeus ja paperittomuus on surkeista vaihtoehdoista tehty valinta. En näe heissä ensisijaisesti turvallisuusuhkaa”, sanoo lääkäri Moona Merikallio.

”Mutta lääkärinä en tee maahanmuuttopolitiikkaa vaan hoidan sairaita ihmisiä.”


Yksi ongelma paperittomista puhuttaessa on se, ettei kukaan tiedä, kuinka monta heitä todellisuudessa on. Arviot ovat aiempina vuosina pyörineet arvioijasta riippuen 1 000–5 000 ihmisen välillä.

”Tarkkaa määrää on mahdotonta arvioida, koska eivät he ole missään rekistereissä tai tilastoissa”, sanoo hallitusneuvos Anne Koskela sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

Nykyisin Suomi tarjoaa paperittomille kiireellisen terveydenhuollon palvelut. Koskela sanoo, että terveyspalveluja käyttävien paperittomien määrää on vaikea arvioida, sillä heitä ei kirjata järjestelmiin erikseen paperittomiksi.

”On katsottu, että sellaisen henkilörekisterin pitäminen olisi etnisesti syrjivää.”

Koskela ei osaa arvioida, kuinka sairaita ihmisiä piilottelee tällä hetkellä poliisilta.

”Esimerkiksi viime talvena turvapaikanhakijoina tulleet olivat pääsääntöisesti terveitä nuoria miehiä, mutta kyllä sinne joukkoon mahtuu kaikenlaisia. Nämä ihmiset hakeutuvat, ja oikeastaan heidän kuuluukin hakeutua, hoitoon vasta silloin, kun on ihan pakko”, hän sanoo.

Global Clinicillä paperittomia hoitavat lääkärit sanovat, että suurin osa heidän potilaistaan voi olosuhteet huomioiden suhteellisen hyvin. Hampaat on monilla huonossa kunnossa, mutta esimerkiksi vakavaa masennusta esiintyy vain harvoilla.

”Masennuksen takia tänne tullaan yllättävän harvoin. En tiedä jaksaisinko itse edes nousta sängystä, jos olisin samassa tilanteessa”, sanoo lääkäri Kirmo Wartiovaara.

”Mutta jos elämäntilanne on vaikea, niin se oireilee usein myös muualla kehossa. Se rikkoo ihmisen, jos joutuu jatkuvasti pelkäämään itsensä ja perheensä puolesta.”


Osa kunnista, kuten Helsinki ja Espoo, tarjoavat perusterveydenhuollon palveluita kaikista haavoittuvimmille ihmisryhmille eli lapsille ja raskaana oleville naisille.

Tämä ei ole aiheuttanut kunnille kovin suurta kävijäryntäystä. Esimerkiksi Helsingissä oli vuonna 2015 kahdeksassa neuvolassa asiakkaana yhteensä 12 paperitonta äitiä, joilla oli kaikkiaan 23 neuvolakäyntiä terveydenhoitajan luona. Paperittomia lapsia asiakkaana oli 11. Heillä oli yhteensä 27 käyntiä ja näistä kolme lääkärin vastaanotolla.

Lakia oltiin kokoomuksen ja Sdp:n johtaman hallituksen johdolla viemässä Helsingin ja Espoon suuntaan myös muualla maassa. Tarkoituksena oli, että paperittomat lapset ja naiset olisivat saaneet samat terveyspalvelut kuin suomalaisetkin. Lakihanke raukesi kevättalvella 2015, kun silloinen kansanedustaja Kari Rajamäki (sd) laittoi sen pöydälle.

Lue HS:n toimittajan Pekka Mykkäsen kommentti Rajamäen teosta.

”Tällä hetkellä meillä ei ole mitään lainuudistushanketta vireillä”, STM:n Koskela sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkärin Taneli Puumalaisen mielestä lakiuudistukselle olisi tarvetta.

”Paperittomilla lapsilla on lain mukaan oikeus peruskouluun, miksi ei myös kouluterveydenhuoltoon? Rokotusten antaminen suojaisi myös muuta väestöä. Kannattaa myös huomioida, että moni sairaus on halvempaa hoitaa alkuvaiheessa, eikä jäädä odottamaan sen pahenemista hengenvaaralliseksi ja kalliiksi”, Puumalainen sanoo.

Samaa mieltä on myös kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Emma Kari (vihr). Vihreiden kannattajista kahdeksan kymmenestä antaisi julkisen terveydenhuollon vähintään lapsille ja raskaana oleville.

”Sivistysvaltiossa ei voi olla mitään syytä sille, ettei esimerkiksi lapsi pääse lääkäriin. Lapsi ei ole koskaan syyllinen omaan asemaansa”, Kari aloittaa.

”Helsingissäkin aiheesta maalattiin uhkakuvia ja muistan, että eräs perussuomalainen valtuutettu väitti, että nyt kokonaiset itäeurooppalaiset maat ulkoistavat terveydenhuoltonsa Helsingille. Näin ei käynyt. Enemmänkin ongelmana on saada ihmiset uskomaan, että täällä lääkäriin voi luottaa. Ihmisten kynnys hakeutua lääkäriin on yhä todella korkea.”

Maherin ja Marlan nimet on muutettu.

Fakta

Näin tutkimus tehtiin


 Kantar TNS Oy tutki Helsingin Sanomien toimeksiannosta, miten Helsingin, Espoon ja Vantaan asukkaat suhtautuvat paperittomien terveydenhoitoon.

 Tutkimusaineisto on koottu Gallup Forum-

internetpaneelissa 16.–28.12.2016.

 Haastattelujen kokonaismäärä on 1 059.

 Tutkimusotos muodostettiin monivaiheisella ositetulla otannalla.

 Tutkimuksen virhemarginaali on noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

 Tutkimukseen osallistuneiden joukko edustaa pääkaupunkiseudun

(Helsinki, Espoo, Vantaa) 15–74 vuotta täyttänyttä väestöä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  2. 2

   Turun puukotuksista epäilty marokkolais­mies liikkui viime aikoina Pernon lähiössä, paikalliset kertovat: ”Hän kulki aina katse alas päin”

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Solidaarisuus­mielenilmaus kerännyt Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristää tunnelmaa Turun keskustassa

  5. 5

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  6. 6

   Sauli Niinistö korostaa maltillisen keskustelun tarvetta – Lue presidentin lausunto Turun iskusta kokonaisuudessaan

  7. 7

   Mitä Isis haluaa? – Terroristit tappavat viattomia ihmisiä, mutta umpimähkäisellä väkivallalla on myös laajempia tavoitteita

  8. 8

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  9. 9

   Putkiremonttien määrä kaksinkertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana – Kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai vasta sen jälkeen?

  10. 10

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  2. 2

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  3. 3

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  4. 4

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  5. 5

   Pääministeri Sipilä: ”Kiitimme poliisia erittäin ripeästä toiminnasta. Samoin meidän terveysviranomaiset ovat toimineet tässä nopeasti”

  6. 6

   Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

  7. 7

   HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

  8. 8

   Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   70-vuotias turkulaismies meni puolustamaan iäkästä naista puukottajalta ja vältti puukoniskun täpärästi – ”ihmismassa” juoksi puukottajan perässä yrittäen pysäyttää hänet

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  3. 3

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  6. 6

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  7. 7

   Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  10. 10

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Solidaarisuus­mielenilmaus kerännyt Turun kauppatorille parisataa ihmistä – Suomi ensin -ryhmän saapuminen kiristää tunnelmaa Turun keskustassa
  3. Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”
  4. Kenestä tulee Erkki Liikasen seuraaja? Pankkivaltuusto pohjustaa jo Suomen Pankin pääjohtajan valintaa
  5. Minnesota Wildin kapteeni Mikko Koivu kiitteli poliisin ja ensiavun nopeutta Turussa – ”olen liikuttunut, miten monet ihmiset ovat lähettäneet tukeaan Turulle ja Suomelle”
  6. Sauli Niinistö korostaa maltillisen keskustelun tarvetta – Lue presidentin lausunto Turun iskusta kokonaisuudessaan
  7. Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin
  8. Timo Metsola, 42, on kietonut Helsingin vuokra-asuntomarkkinat pikkurillinsä ympärille – Yli 50 asuntoa omistava judoka on Jari Sarasvuon mukaan ”matemaattinen poikkeustapaus”
  9. Tunti sitten
  10. Putkiremonttien määrä kaksinkertaistuu seuraavan kymmenen vuoden aikana – Kannattaako asunto myydä ennen remonttia vai vasta sen jälkeen?
  11. Suomalaistoimittaja tapasi tanskalaisen keksijän sukellusveneessä, joka vain muutamaa kuukautta myöhemmin upposi – Nyt keksijää epäillään ruotsalaisen toimittajan kuolemasta
  12. Enää ei tarvitse ihmetellä, mihin HJK tarvitsee Rasmus Schülleriä – Yaghoubin loukkaannuttua Schülleristä voi tulla mestaruuden takuumies
  13. Näytä lisää